0,00 €
×

Čo je geocaching? Zaujme milovníkov turistiky aj rodiny s deťmi

05.08.2023

Geocaching je aktivita, ktorá si po celom svete získala milióny fanúšikov rôzneho veku. Ak máte radi prechádzky prírodou, turistiku a objavovanie nových miest, geocaching môže rozšíriť vaše obzory a utužiť sociálne kontakty. Moderný lov „pokladov“ a hľadanie kešiek so sebou prináša jedinečný dobrodružný pocit.

Zaujímavé miesta geocaching

Čo je geocaching?

V máji roku 2000 sa presnosť technológie GPS desaťnásobne zvýšila, čo znamenalo výrazne lepšie a presnejšie detegovanie objektov v priestore. Nadšenci GPS navigácií začali okamžite produkovať nápady, ako vylepšenú technológiu využiť. Jeden z nich – ukrývanie navigačného cieľa v prírode – pretrváva s veľkým úspechom doteraz. Dnes ho poznáme pod názvom geocaching. Názov vznikol spojením dvoch slov: GEO ako geografia a CACHE ako miesto úkrytu, v súčasnosti u nás označované ako „keška“.

Princípom geocachingu je hľadanie kešiek (úkrytov s „pokladom“) na základe GPS súradníc. Samotná keška predstavuje zvyčajne uzatvárateľnú vodotesnú nádobu/schránku, ktorá je ukrytá v prírode či v blízkosti zaujímavej historickej pamiatky. Po otvorení schránky v nej nájdete zápisník, tzv. logbook, do ktorého poznačíte svoje meno a dátum, kedy ste kešku našli. V schránke bývajú aj malé poklady – drobné hračky, odznaky, sponky či putovné predmety. Vždy by ste však mali dodržať pravidlo, že ak niečo zo schránky vezmete, mali by ste niečo v rovnakej alebo vyššej hodnote pridať naspäť. Schránku po objavení naspäť ukryjete na pôvodné miesto a môžete pokračovať v hľadaní ďalších kešiek. K niektorým keškám sa dostanete na základe súradníc, pri iných budete musieť zapojiť aj ďalšie schopnosti a vyriešiť niekoľko rébusov a zaujímavých hádaniek.

zalogovanie kešky geocaching

Geocaching a jeho prínos: Prečo s touto aktivitou začať?

Práve spojenie pátrania a pohybu v prírode spôsobilo, že geocachingu rýchlo prepadli rodiny s deťmi, skúsení i menej skúsení turisti bez ohľadu na vek. Obyčajný výlet na hrad v okolí alebo k jazeru sa razom premení na akčné pátranie a objavovanie nových cestičiek či výhľadov. Po celom svete sú milióny ukrytých kešiek a tisíce už aj na Slovensku! Prečo geocaching vyskúšať?

  • Strávite čas v prírode s jasným cieľom. Môžete sa vybrať na turisticky nenáročné miesta, no niektoré kešky vyžadujú lepšiu kondíciu na nájdenie a preveria vytrvalosť.
  • Dostanete sa na zaujímavé miesta a spoznáte viac nielen svoje okolie, ale aj menej známe lokality.
  • Geocaching vie byť zábavou pre celé rodiny. Je veľmi atraktívnou aktivitou aj pre deti.
  • Zlepšíte svoje pozorovacie a orientačné schopnosti.
  • Môžete sa stať členom celosvetovej komunity a vymieňať si skúsenosti a postrehy.
  • Nájdenie kešky sa spája s pocitom spokojnosti.
  • Je to zábava spojená s pátraním a fyzickou aktivitou.

Geocaching s rodinou

Ako sa zapojiť do geocachingu?

Ste v geocachingu úplným nováčikom? Najdôležitejšie informácie nájdete na oficiálnej stránke geocaching.com alebo v mobilnej aplikácii Geocaching®.

Po bezplatnej registrácii a vytvorení konta získate prístup ku keškám. Na mape zadáte miesto, kde chcete kešky hľadať. Môže to byť vaša aktuálna lokalita, okres či kraj a okamžite na mape uvidíte zoznam kešiek v okolí. Vyberte si kešku a pomocou zariadenia s GPS (smartfón s GPS, GPS navigácia) sa dostanete k súradniciam jej polohy. V aplikácii i na stránke budete mať zároveň k dispozícii podrobnosti opisujúce hodnotenie obtiažnosti, hodnotenie terénu a veľkosti kešky (od mikro po veľkú).

GPS vás dovedie do blízkosti úkrytu s presnosťou na niekoľko metrov (odhadom 30 stôp, cca 9 m). Potom už musíte zapojiť zmysly, aby ste kešku reálne objavili. Na začiatok si vyberajte výzvy s jednoduchšou dostupnosťou, aby ste neprišli o motiváciu pokračovať.

Hľadanie úkrytov v geocaching

Pre zaujímavosť…

Kešky sú rozdelené do niekoľkých skupín. Tradičné kešky sú určené súradnicami a dostupné už v bezplatnej aplikácii. Pri Mystery keške musíte najskôr rozlúštiť hádanku alebo rébus, pri Multi keške sa pripravte na to, že prv, ako sa dostanete k cieľu, budete musieť navštíviť niekoľko miest a súradnice si vypočítať. Keška s označením EarthCache vás zavedie na lákavé geografické miesto alebo k prírodnej zaujímavosti a na keške Event sa môže vo vopred stanovenom termíne stretnúť aj celá komunita nadšených geocacherov.

Ako vyzerá keška

Tipy a rady, ako začať hľadať prvé kešky

Máte založené konto, vyhliadnuté prvé kešky, GPS navigáciu chuť pustiť sa do pátrania? K tomuto základu sa vám zídu nasledujúce praktické tipy:

  1. Zoznámte sa s prostredím a pred odchodom sa vybavte vhodným oblečením a obuvou. GPS navigácia by mala mať batériu plne nabitú.
  2. GPS vás zavedie iba do blízkosti kešky, nespadne vám však priamo do rúk. Akonáhle ste na mieste, musíte do pátrania zapojiť zmysly a logické myslenie.
  3. Vyberte sa na prvé pátrania s rodinou alebo priateľmi. Viac očí viac vidí…
  4. Kešky sú v priestore maskované, aby ich nevzali nepovolané osoby. Geoskrýše sú v dutinách stromu, medzi skalami, pod lavičkou, za značkou, za uvoľnenou tehlou v múre, ... Geokešky by nemali byť pod zemou.
  5. Myslite ako detektív. Hľadajte napríklad nejaký znak či symbol, ktorý je pre danú oblasť nezvyčajný.
  6. Ku keškám sú v oficiálnej aplikácii dostupné nápovedy (HINT), s pomocou ktorých je miesto úkrytu dobre vystopovateľné.
  7. Nebuďte na seba prísni. Orientácia v prostredí a rozvoj pátracích schopnosti sa zlepšuje s každou odhalenou keškou.

hľadanie kešiek geocaching

Aké vybavenie na geocaching?

Dôležitá je lokalita, do ktorej povedú vaše kroky. Niektoré kešky nájdete v historickom centre mesta alebo parku a bez problémov sa k nim dostanete aj s kočíkom. Ďalšie sú náročnejšie a dostupné pre milovníkov lezenia v horách, čo znamená špecifickú výbavu. Vhodná obuv a oblečenie je vždy základom. Okrem toho majte po ruke GPS jednotku, pero na zápis do logbooku a drobnosti na výmenu za poklady v keške. Nezabudnite na vodu, občerstvenie, pršiplášť, opaľovací krém či repelent na hmyz.

Na lokalizovanie súradníc kešky sa používa GPS navigácia alebo telefón s GPS navigáciou. Obe riešenia sú obľúbené, no pamätajte, že zapnutá GPS je „žrútom“ batérie telefónu. Je preto dobré mať vo výbave externý zdroj, napríklad powerbanku, aby ste sa vyhli komplikáciám v teréne pri vybití. To môže nastať skôr, ako myslíte – najmä ak budete s telefónom pri hľadaní aj aktívne fotografovať okolie. Veľmi dôležitá je tiež pravidelná aktualizácia máp vo vašom zariadení s GPS.

vybavenie na geocaching

Čo nájdete v mobilnej aplikácii Geocaching®?

Aplikácia Geocaching® je dostupná bezplatne na stiahnutie v obchodoch Google Play (pre telefóny s OS Android) a App Store (pre iPhony). Po zaregistrovaní získate konto, aby ste mohli kešky v okolí vyhľadať, vytvárať si zoznam kešiek aj zaznačiť nájdené kešky. V bezplatnom členstve máte prístup k základným geoskrýšam, správam a celosvetovému vyhľadávaniu. V platenom prémiovom členstve získate prístup k pokročilým geoskrýšam, viacerým typom máp, offline mapám, personalizovaným štatistikám a ďalším vylepšujúcim funkciám, ktoré ocenia skúsení geocacheri.

mobilná aplikácia geocaching

Pravidlá a etiketa geocachingu – čo je dobré vedieť?

Pri geocachingu je dobré riadiť sa zaužívanými pravidlami. Hovoria o tom, ako zaznamenať a zdieľať svoje nálezy, ako rešpektovať cudzie pozemky alebo ako sa správať nenápadne.

  • Po nájdení geokešky poznačte svoju prítomnosť v zápisníku (meno a dátum), ktorý je priamo v schránke a nezabudnite kešku online zaznamenať aj v aplikácii.
  • Pri online zapisovaní skúseností dávajte pozor, aby ste neprezradili ďalším hľadačom presnú pozíciu.
  • Je dobrým zvykom zanechať miesto, v ktorom sa keška nachádza, v rovnakom alebo v ešte lepšom stave. Schránku starostlivo ukryte na pôvodné miesto a v okolí napríklad vyzbierajte odpadky.
  • Pamätajte, že ak zo schránky niečo vezmete, mali by ste predmet podobnej alebo vyššej hodnoty doložiť naspäť.
  • Nevkladajte do schránky jedlo. Priláka zvieratá alebo hmyz.
  • Hoci pri aktívnom snorení v okruhu niekoľkých metrov zaujmete okoloidúcich svojou „netradičnou“ aktivitou, správajte sa nenápadne. Niektorí zvedavci totiž ničia geoskrýše. Dostali prezývku muklovia.
  • Ak nemôžete ani pri veľkej snahe kešku nájsť, kontaktujte jej majiteľa. Niekto ju mohol zo skrýše odniesť.
  • Pri hľadaní kešky neničte okolie, ani nevstupujte na zakázané miesta alebo súkromné pozemky.

geocaching

Kešky vo vašom okolí? Zapojte sa ešte dnes!

Máte pocit, že táto hra je to pravé pre vás? Budete prekvapení, keď zistíte, koľko kešiek je vo vašom okolí. Geocaching je ako rekreačná aktivita veľkým lákadlom už vyše dve desiatky rokov, preto neváhajte a pustite sa do objavovania neznámeho. Po niekoľkých desiatkach úspešných nálezov sa možno rozhodnete založiť a starať sa aj o vlastnú kešku.

***

Chcete si uľahčiť hľadanie pomocou GPS technológií? V našom článku ako vybrať navigáciu sa dozviete všetky užitočné informácie.

Chcem novú navigáciu

Zdroj: geocaching.com 

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Redmi Note s číslovkou 13 má veľké ambície stať sa kráľom nižšej strednej triedy na poli smartfónov. Naviaže na úspech svojich predchodcov? Má pre to všetky predpoklady – parádny displej, vydarené fot...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok