0,00 €
×

Ako zistím typ telefónu alebo notebooku?

09.09.2023

Kto dnes nemá mobilný telefón alebo prenosný počítač? Tieto zariadenia sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života, či už ide o zjednodušenú komunikáciu, prácu a produktivitu, prístup k informáciám alebo zábavu. Viete však, aký typ telefónu alebo notebooku vlastníte? V tomto článku vám poradíme, ako to zistiť.

Ako zistiť typ telefónu alebo notebooku

Vlastníte telefón alebo notebook, ale takmer všetko, čo o ňom viete, je jeho farba a značka? Nebojte sa, nie ste jediní! Preto vám predstavíme niekoľko spôsobov, ako ľahko a rýchlo zistiť, aký typ telefónu alebo notebooku máte. Vďaka tomu sa môžete dozvedieť viac o tom, aké funkcie a technológie má vaše zariadenie, aby ste mohli rozšíriť svoje možnosti a získať z neho čo najviac. Nebudeme sa teda zdržiavať a začneme!

Ako zistím typ telefónu?

Zistiť, o aký typ telefónu ide, je pomerne jednoduché a existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť. Tu sú tri hlavné metódy!


1) V nastaveniach

Android – Otvorte aplikáciu "Nastavenia", stlačte "Informácie o telefóne" (alebo podobnú možnosť) - tu je uvedený model telefónu.

iOS (Apple) – Otvorte aplikáciu "Nastavenia", prejdite na "Všeobecné" a potom na "Informácie" alebo "O zariadení". Tu nájdete model a operačný systém.

Ako zistiť typ iPhonu

2) Online podľa čísla IMEI

  1. V telefóne nájdite číselník, ktorý bežne používate na vytáčanie telefónneho čísla, keď chcete zavolať neuloženému kontaktu.
  2. Vytočte číslo: *#06#.
  3. Zobrazia sa rôzne kódy. Vyberte kód IMEI, ktorý má 15 číslic.
  4. Kód si zapíšte alebo skopírujte do schránky.
  5. Otvorte stránku www.imei.info/cs/ v mobilnom telefóne alebo notebooku.
  6. Napíšte alebo vložte 15-miestny kód do textového poľa pre IMEI.
  7. Skontrolujte, či ste človek a či nie ste robot.
  8. Po overení kliknite na "Check" (Skontrolovať) alebo "Check" (Skontrolovať).
  9. Hotovo! Budete presmerovaní na stránku o vašom smartfóne. Typ vášho zariadenia sa nachádza hneď v hornej časti.

Ako zistiť typ telefónu

3) Na zadnej strane telefónu alebo puzdra

Niektoré modely majú na zadnej strane uvedené sériové číslo a typ. Ak máte ešte originálnu škatuľu, môžete tu nájsť aj informácie o modeli.

Majte na pamäti, že pri niektorých lacnejších alebo neznámych telefónoch môže byť ťažké zistiť konkrétny model. Ak sa vám napriek týmto krokom nepodarí priblížiť k jeho identifikácii, skúste vyhľadať sériové číslo na zariadení, ktoré vám môže pomôcť pri hľadaní informácií na internete.

Ako zistiť typ notebooku?

Ak ste napríklad dostali nový notebook alebo ste si kúpili model z druhej ruky, pravdepodobne bude užitočné zistiť, o aký typ ide. Môžete to zistiť rôznymi spôsobmi v závislosti od operačného systému a dostupných informácií. Tu je niekoľko spôsobov, ako to urobiť.


1) Informácie o systéme

Windows

  1. Stlačte klávesovú skratku "Windows + R". Tým sa otvorí okno "Spustiť".
  2. Do textového poľa zadajte "msinfo32" a stlačte kláves Enter.
  3. Otvorí sa okno "Systémové informácie". V časti "System Type" (Typ systému) nájdete informácie o type vášho notebooku.

ako zistiť typ notebooku

macOS

  1. Kliknite na ikonu jablka v ľavom hornom rohu obrazovky.
  2. Vyberte položku "O tomto počítači".
  3. Zobrazí sa okno s informáciami o vašom počítači Mac vrátane modelu prenosného počítača.

ako zistiť typ macbooku

Linux

  1. Otvorte terminál.
  2. Pomocou príkazu "lshw", "dmidecode" alebo "laptop-detect" (môže vyžadovať inštaláciu) zobrazte podrobné informácie o hardvéri vášho prenosného počítača.


2) Fyzická nálepka alebo štítok

Väčšina notebookov má na spodnej strane fyzickú nálepku alebo štítok, na ktorom je uvedený model, sériové číslo a ďalšie dôležité informácie.

ako zistiť typ notebooku

3) BIOS/UEFI:

Informácie o svojom prenosnom počítači môžete zistiť aj v nastaveniach systému BIOS alebo UEFI. Ak to chcete urobiť:

  1. Reštartujte notebook.
  2. Získajte prístup k nastaveniam BIOS/UEFI (zvyčajne stlačením klávesov F2, F12, Delete alebo Esc počas spúšťania notebooku).
  3. V časti "System Information" (Informácie o systéme) alebo podobne nájdete typ a ďalšie informácie.


4) Vyhľadávanie online

Ak poznáte sériové číslo alebo výrobcu svojho notebooku, môžete skúsiť online vyhľadávanie, napríklad na webovej stránke výrobcu, kde môžete nájsť podrobnosti o svojom notebooku.

ako zistiť typ telefónu a notebooku

Prečo je dôležité poznať typ zariadenia?

Informácie o type zariadenia sú nevyhnutné pre servisných technikov, ktorí potrebujú vedieť, aký konkrétny model a konfiguráciu majú pred sebou, aby mohli vykonať opravy a výmeny komponentov, ako je pamäť RAM alebo batéria. Znalosť modelu je dôležitá aj pri odstraňovaní problémov a diagnostike.

Rôzne typy zariadení môžu vyžadovať rôzne aktualizácie softvéru. To, že poznáte typ modelu vám pomôže stiahnuť a nainštalovať príslušné aktualizácie, ktoré zlepšia výkon a stabilitu notebooku.

Pri výbere príslušenstva, ako sú adaptéry, káble, dokovacie stanice, ochranné puzdrá atď. je dôležité mať na pamäti správny model zariadenia. Rôzne zariadenia môžu mať rôzne porty a špecifikácie, takže zariadenie by malo byť kompatibilné s vaším konkrétnym modelom.

ako zistiť typ telefónu a notebooku

***

Zistenie typu telefónu alebo notebooku je kľúčom k efektívnej správe, údržbe a optimalizácii zariadenia. Pomáha to servisným technikom pri opravách, umožňuje správne aktualizácie softvéru a zabezpečuje kompatibilitu s príslušenstvom. Navyše vám to zaberie maximálne niekoľko minút, tak prečo to nevyskúšať!

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Redmi Note s číslovkou 13 má veľké ambície stať sa kráľom nižšej strednej triedy na poli smartfónov. Naviaže na úspech svojich predchodcov? Má pre to všetky predpoklady – parádny displej, vydarené fot...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok