0,00 €
×

Ako zabrániť prehrievaniu notebooku?

17.06.2024

Vyššie teploty môžu spôsobiť spomalenie počítača, jeho časté vypínanie, a dokonca aj nenávratné poškodenie. Preto sa vyplatí predchádzať prehrievaniu tejto elektroniky. Poďme sa pozrieť na to, čo pre to môžete spraviť. 

Ako zabrániť prehrievaniu notebooku

Prečo môže dochádzať k prehrievaniu počítača

Prehriaty počítač môžete spoznať podľa niekoľkých signálov. Medzi tie najčastejšie patrí zvýšenie hlučnosti ventilátorov, ktoré sa snažia čo najrýchlejšie odstrániť prebytočné teplo. Zariadenie môže reagovať na vysokú teplotu aj občasným reštartovaním alebo vypnutím sa, stretnúť sa môžete tiež s celkovým znížením výkonu.

A prečo vlastne môže dochádzať k prehrievaniu notebooku alebo stolného počítača? Poďme sa pozrieť na najčastejšie dôvody.

1. Používanie elektroniky v nevhodných podmienkach

Vonku je krásne a vy sa rozhodnete, že si s notebookom sadnete na terasu. Ak ale na elektroniku praží slnko a je vystavená príliš vysokej teplote, prirodzene sa môže rozpáliť a začať sa prehrievať. 

Prečo sa môj počítač prehrieva?

2. Nečistoty v chladiacom systéme

Ďalšia príčina môže byť v prítomnosti nečistôt, ktoré zanášajú chladiaci systém vášho počítača v podobe ventilátora, rebrovania a výduchov. Aj z tohto dôvodu sa vyplatí pamätať na pravidelné čistenie elektroniky. 

3. Zakrývate výduchy

Notebook musí počas svojej prevádzky „dýchať“. Ak si ho vezmete do postele, kde ho položíte na perinu, zakrývate týmto spôsobom jeho výduchy. K prehriatiu potom dôjde veľmi jednoducho. 

Prečo sa prehrieva môj notebook?

4. Nízky výkon

Dôvodom prehrievania počítača či notebooku môže byť aj to, že ide o zastaralý model, ktorý svojím výkonom nestačí. S tým môže súvisieť aj ignorovanie potreby aktualizácie softvéru.

5. Aplikácie na pozadí

Ak nechávate bežať na pozadí veľké množstvo aplikácií, váš počítač sa musí vyrovnať s omnoho väčším výkonom. A s tým neodmysliteľne súvisí aj jeho prehrievanie. 

Prečo sa vám prehrieva ntb

Ako zabrániť prehrievaniu notebooku

Ak chcete zamedziť prehrievaniu procesora a tým pádom aj počítača, inšpirujte sa niekoľkými základnými tipmi. Využijete ich nielen v horúcom letnom počasí, ale prakticky celoročne.

Investujte do chladiacej podložky

Ochladzovacia podložka je vítaným pomocníkom nielen v prípade, že sa rozhodnete vziať si notebook na terasu. Oceníte ju aj v domácom prostredí a kancelárii. Na trhu dostať dva základné varianty.

Aktívne chladiace podložky disponujú zabudovanými ventilátormi. Tie fúkajú vzduch pod notebook a prispievajú k tomu, že elektronika môže pracovať pri optimálnej teplote. Aktívne podložky môžu mať mnoho podôb a líšiť sa napríklad počtom použitých ventilátorov. Vyžadujú napájanie, najčastejšie pritom energiu na svoju prevádzku získavajú pri pripojení k notebooku.

Ako zabrániť prehrievaniu notebooku?

Pasívne chladiace podložky nie sú vybavené ventilátormi, čo sa pospisuje na ich priaznivejšej cenovke. Spravidla tieto podstavce pod notebook mávajú aj menšiu veľkosť a nižšiu hmotnosť. Táto podložka nepotrebuje zdroj energie pre svoju prevádzku. Počítač len drží vo vyvýšenej polohe, aby mohol nasávať vzduch z okolia. Efektivitu chladenia podporujú použité materiály. 

Zbavte elektroniku nečistôt

Čas od času sa zamerajte na dôkladné vyčistenie útrob svojho počítača alebo notebooku. Ak si netrúfate sami na túto úlohu, zverte ju do rúk odborníkom. Tí odstránia z elektroniky akékoľvek nečistoty a nahromadený prach, čím pomôžu jej bezproblémovému fungovaniu. 

Čistenie notebooku - prevencia pred prehrievaním

Používajte elektroniku správne

Predchádzať prehrievaniu počítača môžete aj tak, že sa zameriate na jeho správne používanie. Nenoste si notebook na rozpálenú terasu a nepoužívajte ho ani dlhodobo na lone. Vyhnite sa tiež sledovaniu filmov v posteli, pričom je váš notebook zabalený do prikrývky. 

Nezabúdajte pravidelne vykonávať potrebné aktualizácie. V prípade potreby preinštalujte systém alebo vylepšite komponenty. Zamerajte sa aj na vypnutie nepotrebných programov a aplikácií, ktoré v danú chvíľu aj tak nepoužívate.

Ako zabrániť prehrievaniu notebooku

Záver

Prehrievanie počítača či notebooku je častým problémom, ktorý rieši veľa používateľov. Pritom sa mu viete šikovne vyhnúť kúpou kvalitnej chladiacej podložky alebo podstavca. Okrem toho pamätajte aj na priebežné čistenie vnútorných častí elektroniky a zamerajte sa tiež na jej správne používanie.

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Redmi Note s číslovkou 13 má veľké ambície stať sa kráľom nižšej strednej triedy na poli smartfónov. Naviaže na úspech svojich predchodcov? Má pre to všetky predpoklady – parádny displej, vydarené fot...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok