Novinky LG OLED TV 2024
V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme... Celý článok
S tupým nožom sa dá pracovať v kuchyni len ťažko. Aby vaše vybavenie dosiahlo dlhú životnosť, pamätajte na jeho správne skladovanie a pravidelné ostrenie. Okrem toho je treba dodržiavať aj zásady správneho umývania. Zistite, ako sa starať o kuchynské nože a na čo presne si dať pozor.
Kuchynské nože by mali byť uložené na dobre prístupnom, ale zároveň bezpečnom mieste. Dajte si pozor na to, aby ste ich nenechávali len tak niekde pohodené. Miesto toho ich vždy po použití vráťte na svoje miesto.
Skladovaniu v zásuvke či odkvapkávači sa vyhnite. Nielenže týmto spôsobom riskujete ich poškodenie, ale môžete sa aj ľahko zraniť. Ak sa predsa len nechcete vzdať skladovania v zásuvke, odporúčame zaobstarať si ochranu na ostrie. Tá bude chrániť čepeľ noža pred stupením a poškodením a vy môžete bez obáv umiestiť nože medzi ostatné kuchynské pomôcky. Alternatívou sú špeciálne organizéri na nože, kde sú nože bezpečne uložené v oddelených priehradkách.
Obľúbeným spôsobom skladovania nožov je ich umiestnenie do špeciálneho bloku či stojanu. Týmto spôsobom zostávajú nože neustále poruke a na prvý pohľad vidíte, po akom noži siahate. Vyberať môžete z rôznych variantov:
Krájanie s naostreným nožom je nielen jednoduchšie, ale aj presnejšie. Správnym nabrúsením zároveň predĺžite životnosť tohto nevyhnutného kuchynského vybavenia.
Jednoducho tak, že už s jeho pomocou nedokážete odkrojiť ani krajec chleba. Prípadne si môžete vziať na pomoc obyčajný list papiera. Papier uchopte jednou rukou za roh a skúste ho rozrezať pomocou noža v uhle 45 stupňov. Ak sa vám to podarí jedným ťahom bez potrhania papiera, nôž je ostrý. V opačnom prípade je nutné ho nabrúsiť.
Existuje niekoľko druhov vybavenia, ktoré je možné využiť na ostrenie nožov v domácich podmienkach. Poďme si ich podrobnejšie predstaviť a vysvetliť si, ako správne nabrúsiť nôž s ich pomocou.
Klasická kuchynská brúska
Pomocou klasickej kuchynskej brúsky je brúsenie nožov pomerne jednoduché a intuitívne. Vďaka tomu si prakticky každý poradí s touto úlohou.
Brúsenie v tomto prípade zaisťujú dva páry brúsnych kameňov, ktoré sú umiestnené oproti sebe. Nájdete medzi nimi škáru, do ktorej treba zasunúť práve váš kuchynský nôž. Bohužiaľ sa naň viaže aj jedna nevýhoda. Nemôžete si totiž nijak zvoliť potrebný uhol brúsenia. Pri opakovanom používaní môže materiál strácať svoju tvrdosť a tým pádom dochádza k rýchlejšiemu otupovaniu čepele.
Kuchynské brúsky sa ďalej delia na dva základné typy:
S elektrickou brúskou sa spája veľké pohodlie a jednoduché použitie. Ostriaci mechanizmus je v tomto prípade poháňaný elektrinou, takže nie je nutné vynaložiť veľkú dávku námahy.
Pri mechanickej brúske je nutné ostriaci mechanizmus hnať mechanicky pomocou opakovaného poťahovania nožom.
Ocieľka
Ďalšou možnosťou je použiť ocieľku na brúsenie nožov. Ale pozor, ocieľka neslúži na brúsenie tupých nožov. Jej úlohou je pomôcť vám udržať ostrie nožov riadne nabrúsené. Funguje teda skôr pre akési doostrovanie. Práca s ocieľkou nie je úplne najjednoduchšia a vyžaduje určitý cvik. Aby mohla ocieľka plniť svoju funkciu, musíte vhodne skoordinovať pohyb noža aj ocieľky pod stanoveným uhlom. Samozrejme je treba pamätať aj na opatrnosť, aby ste si zbytočne neublížili.
Ocieľka sa drží v ruke, ktorú nepoužívate na krájanie (praváci teda spravidla ocieľku držia v ľavej ruke). Ak máte k dispozícii nekĺzavú plochu, môžete o ňu oprieť špičku ocieľky. Do druhej ruky uchopte nôž a položte ho nad miesto, ktoré sa nachádza pri rukoväti v hornej časti ocieľky. Opatrne jemným tlakom preťahujte ostrie od rukoväti ocieľky smerom od seba ku špičke ocieľky. Tento postup niekoľkokrát zopakujte po oboch stranách. Pamätajte, na ocieľku zbytočne netlačte. Úplne stačí vyvinúť tlak ako pri krájaní masla. Hneď ako získate cvik, možno si už nebudete musieť ocieľku opierať, ale zvládnete ostrenie vo vzduchu.
Ocieľky sa taktiež delia na niekoľko typov. Amatérski kuchári si zvyčajne vystačia s klasickou oceľovou ocieľkou s kruhovým prierezom. Profesionáli si môžu zadovážiť aj špeciálne ocieľky s keramickou, zafírovou či dokonca diamantovou brúsnou plochou.
Brúsny kameň
Ďalším variantom na ostrenie nožov je použitie brúsneho kameňa. Jeho výhodou je, že si veľmi dobre poradí aj s obnovou veľmi zlého ostria. Brúsne kamene sa vyrábajú buď z prírodných alebo syntetických materiálov. Výhodou syntetického materiálu je rovnomerné usporiadanie brúsnych zŕn, vďaka čomu docielite rovnomerné naostrenie. A ako používať brúsny kameň? Predtým, než začnete s prácou, brúsny kameň navlhčite. Buď obyčajnou alebo minerálnou vodou, či kuchynským olejom. V tomto smere sa vždy riaďte konkrétnymi pokynmi výrobcu.
Uistite sa, že počas brúsenia bude kameň fixne upevnený na svojom mieste a nebude sa pohybovať. Pri brúsení dodržujte správny uhol, aby ste dosiahli adekvátne výsledky. Udržujte totožný uhol po celý čas brúsenia. Zo začiatku vám môžu dobre poslúžiť takzvané vodiace pomôcky pre zachovanie rovnakého uhla. Hneď ako skončíte s hrubým brúsením, presuňte sa na jemnejšiu časť brúsneho kameňa a dohlaďte ostrie. Po dokončení práce nezabudnite brúsny kameň aj nôž opláchnuť pod prúdom tečúcej vody.
Aj keď niektorí výrobcovia spomínajú možnosť umývania nožov v umývačke riadu, pravdou zostáva, že najlepšie a najšetrnejšie výsledky dosiahnete pri ich ručnom umývaní. Ak predsa len budete chcieť umiestniť kuchynský nôž do umývačky, dajte pozor na to, aby sa ostrie priamo nedotýkalo umývacieho zariadenia či ďalšieho riadu so železným povrchom. Venujte pozornosť materiálu, z ktorého je vyrobená rukoväť. Napríklad nože s drevenou rukoväťou sa vám môžu v umývačke jednoducho poškodiť.
Pri ručnom umývaní si vystačíte s klasickým saponátom a vlažnou vodou. Nôž zbavte nečistôt pomocou bežnej hubky na riad. Po umytí ho dôkladne vysušte. Ak používate blok na nože, nikdy do neho nevkladajte ešte vlhké nože.
Na záver si poďme zhrnúť základné pravidlá správnej starostlivosti o vaše nože.
Čo robiť: (+) | Čo nerobiť: (-) |
+ Suchý čistý nôž uložte do stojanu alebo na magnetickú lištu. | - Neuchovávajte nože v zásuvke s ďalšími potrebami, ktoré by sa o ne otierali. |
+ Pri skladovaní v zásuvke používajte chrániče čepele. | - Neotvárajte nožom konzervy či zaváraninové poháre. |
+ Pravidelne skúšajte, či je nôž stále dostatočne ostrý (rezom do papiera). Ak tomu tak nie je, siahnite po brúske, ocieľke či brúsnom kameni. | - Na krájanie nepoužívajte sklenené či kamenné dosky. |
+ Na čistenie noža používajte teplú vodu a saponát. | - Nedávajte nôž do umývačky riadu. |
+ Krájajte na drevenej alebo plastovej doske. | - Nepoužívajte na nôž vriacu vodu a agresívne čistiace prostriedky. |