0,00 €
×

Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

29.05.2024

Leto, vlhké prostredie a komáre idú neodmysliteľne dohromady. Tento dotieravý hmyz nás dokáže potrápiť nielen doma, ale aj pri posedení na záhrade. Zistite, čo odpudzuje komáre a ako sa ich raz a navždy zbaviť. V tomto článku vám predstavíme niekoľko pomocníkov, ktorých si môžete zaobstarať domov aj von. A dozviete sa aj pár babských rád na boj proti komárom. 

Ako na komáre

Komáre nás dokážu v lete potrápiť

Len ťažko by sme hľadali niekoho, kto nevie, ako vyzerá štipnutie od komára. Tento hmyz v lete hojne útočí a dokáže nám znepríjemniť život doma aj pri pobyte vonku. Pravdou zostáva, že na celom svete nájdeme viac než 3 000 druhov komárov. Kým u nás štipnutie neznamená riziko pre naše zdravie, v mnohých krajinách môže spôsobiť vážne ochorenia.

Za typické červené fľaky na koži môžu výhradne samičky komárov. Oproti tomu samci sa živia rastlinnou šťavou. A ako dlho žije komár? To vás možno bude zaujímať v momente, keď sa dostane do vašej domácnosti. Vtedy vám totiž môže znepríjemňovať život pomerne dlhý čas. Priemerná dĺžka života samičky sa pohybuje v rozmedzí od 4 do 28 dní.

Ako na komáre

Na štipnutie od komára pomáha napríklad priloženie cibule a octu priamo na ranu. Pomocníkom môže byť tiež tea tree oil, ktorý má protizápalové a upokojujúce účinky. 

Ako na komáre v lete

Komáre sa veľmi často vyskytujú v blízkosti vodných plôch, respektíve vo vlhkom prostredí. Ak teda bývate v blízkosti rieky, rybníka alebo napríklad jazera, je veľmi pravdepodobné, že vás tento hmyz bude v letných mesiacoch obťažovať a vy budete riešiť, ako sa zbaviť komárov. 

Ako na komáre

Ako na komáre na záhrade

Predstavte si pohodové letné posedenie, grilovanie a čas strávený s priateľmi. Naraz započujete typické bzučanie a razom sa budete sústrediť len na tento nepríjemný hmyz. Ako na komáre vonku a čím nad nimi vyhráte?

Elektrické lampy

Skvelým pomocníkom v boji proti komárom sú elektrické lampy. Tieto prístroje vyžarujú špeciálne svetlo, ktoré láka komáre. Hneď ako sa hmyz dostane pod kovovú sieťku, ktorá je pod napätím, lampa ich usmrtí. Veľkou výhodou takej vábničky na komáre je skutočnosť, že nevydáva žiadny zvuk a ani neuvoľňuje arómu. Pri posedení na záhrade alebo terase vás teda nebude ničím rušiť. Jediným obmedzením môže byť nutnosť zapojiť ju do elektrickej zásuvky. 

Ako na komáre

Ultrazvukové odpudzovače komárov

Ďalším užitočným prístrojom sú ultrazvukové odpudzovače komárov. Tie pracujú na princípe vydávania zvuku vysokých frekvencií, ktorý komáre neznášajú. Tieto vysokofrekvenčné zvuky sú zároveň nepočuteľné pre ľudské ucho, a preto vás ani toto riešenie nebude nijak rušiť. Ultrazvukové odpudzovače komárov bývajú poháňané batériami, preto sa nemusíte obmedzovať na prítomnosť elektrickej zásuvky. 

Cestovné vábničky na komáre

Ak vyrážate napríklad na stanovačku alebo si chcete užiť piknik v prírode či večer pri vode, môžete investovať do cestovnej vábničky na komáre. Jej prednosťou sú kompaktné rozmery, vďaka ktorým sa jednoducho vojde do vašej batožiny. 

Ako na komáre doma

Ak vás trápi výskyt komárov u vás doma, môžete vyskúšať hneď niekoľko účinných pomocníkov.

Siete do okien

Komáre sa prirodzene dostanú k vám domov prostredníctvom otvoreného okna. Práve v letných mesiacoch typicky bývajú okná otvorené. Preto sa vyplatí investovať do inštalácie špeciálnej siete do okien, cez ktorú sa komáre nedostanú.

Ako na komáre

Vábničky na komáre 

Nie vždy máte možnosť investovať do siete do okien proti komárom. V takomto prípade sa môžete rozhodnúť pre lapače hmyzu. V dnešných časoch sú už k dispozícii pokročilé modely, ktoré nepracujú s najrôznejšími chemickými výparmi a ich používanie je preto úplne bezpečné. Odpudzovač komárov do zásuvky pre deti sa môže hodiť aj v prípade, že tento hmyz ohrozuje vaše ratolesti. 

Moskytiéra

Pokojný spánok bez ohrozovania hmyzom zaistí aj moskytiéra, ktorú zavesíte nad posteľ. Cez tú sa komáre nedostanú a vy budete môcť zaspávať bez starostí.

Ako na komáre

Babské rady proti komárom

Na záver sa môžete inspirovať ešte populárnymi babskými radami proti komárom. Môže ísť napríklad o osadenie parapetov kvetináčmi s rastlinami, ktoré odpudzujú tento hmyz. Ide napríklad o muškáty, mätu, medovku, bazalku, rozmarín či levanduľu

Ako na komáre

Boj proti komárom môžete podporiť taktiež používaním vonných sviečok či arómalámp s esenciálnymi olejmi, ktoré pôsobia proti komárom. Odporúčame hlavne pelargóniu, tea tree, citrónovú trávu, levanduľu či mätu. 

Komáre sú nepochybne nepríjemný hmyz, ktorý nikto nemá zrovna v láske. Pomocou vhodných prostriedkov proti nim môžete účinne bojovať a užívať si pokojné posedenie na záhrade aj pobyt doma bez starostí.

Ako na komáre

Ďalšie aktuality

Extrémne umývačky Whirlpool MaxiSpace: Viac miesta pre riady, menej starostí pre vás!

Extrémne umývačky Whirlpool MaxiSpace: Viac miesta pre riady, menej starostí pre vás!

/VIDEO/ Uvažujete o kúpe novej umývačky riadu, ktorá si hravo poradí s riadmi rôznych tvarov a veľkostí? Hľadáte spoľahlivý spotrebič, ktorý vás zbaví starostí hlavne pri každodennom vkladaní a vybera...... Celý článok
Čo znamenajú symboly na rúre?

Čo znamenajú symboly na rúre?

Aby ste mohli správne a efektívne využívať všetky programy a funkcie svojej rúry, musíte poznať význam piktogramov na displeji alebo otočnom voliči svojho spotrebiča. Symboly na rúre informujú o rôzny...... Celý článok
Recenzia: Slúchadlá GoGEN HBTM 93B – za málo peňazí veľa muziky

Recenzia: Slúchadlá GoGEN HBTM 93B – za málo peňazí veľa muziky

Značka GoGEN sa do toho v poslednom čase poriadne pustila. Na trh prichádza s čoraz lepším audiom, ktoré by podľa všetkého mohlo konkurovať aj drahším značkám. Nám sa na testovanie do redakcie dostala...... Celý článok
Ako správne vákuovať?

Ako správne vákuovať?

Vákuovanie potravín sa osvedčilo už v mnohých kuchyniach. Ide o metódu, pri ktorej sa potraviny umiestnia do vrecka alebo dózy a z ich bezprostredného okolia je odsatý prebytočný vzduch. Vďaka tomu vy...... Celý článok
Ako fungujú špeciálne priehradky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Ako fungujú špeciálne priehradky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Plánujete si kúpiť novú chladničku, ale nie ste si istí, či správne rozumiete technológiám a funkciám, ktoré ponúkajú tieto spotrebiče? V nasledujúcom článku objasníme princíp fungovania priehradiek n...... Celý článok