0,00 €
×

Ako impregnovať športové oblečenie?

08.10.2023

Každý športovec investoval nemalé peniaze do funkčného športového oblečenia a vybavenia. Ako sa však starať o outdoorové oblečenie a vybavenie? Nemajte obavy, s nami bude vaša ďalšia túra v suchu! Povieme vám viac o praní nepremokavého oblečenia v práčke.

Ako impregnovať športové oblečenie?

Dáždnik a pršiplášť sú síce skvelé, no každý dobre vie, že ťahať ich so sebou na viacdňovú túru, nie je nič moc. Počasie určite prekvapilo už nejedného turistu. Viacerí ste sa preto rozhodli investovať nielen do vodoodolných mobilov či reprákov, ale aj do kvalitného športového oblečenia. Či už ste si zaobstarali nepremokavú bundu, vetrovku, alebo nohavice, jedno je isté: Treba sa o ne správne starať, aby vám vydržali čo najdlhšie.

Starať sa o outdoorové oblečenie znamená, že je ho treba aj prať. Ak ste sa tomu vyhýbali, pretože ste si mysleli, že sa vododpudivá vrstva zničí, nerobili ste dobre. Pot, soľ a nečistoty totiž upchávajú dôležité póry nepremokavej vrstvy, takže sa jej funkčnosť stráca, vy zmoknete a môžete si tak oslabiť imunitu. Ak vaše nepremokavé oblečenie začalo premokať, nezúfajte. Vašu turistickú výbavu zachráni impregnácia. A my zase poradíme, ako posilníte imunitu.

Ako impregnovať športové oblečenie?

Čo je impregnácia a prečo impregnovať oblečenie?

Impregnáciou vytvoríte na oblečení ochrannú vrstvu pomocou chemických prípravkov. Tie nanesú čiastočky aktívnych látok na povrch oblečenia, a tak vytvoria ochranu pred tekutinami a nečistotami. Nepremokavosť oblečenia sa však časom a vplyvom počasia stráca a vy ste po lejaku zrazu ako zmoknutá myš. Preto vám odporúčame funkčné oblečenie či výbavu pravidelne prať a impregnovať.

Sú dva spôsoby, ako vašej funkčnej bunde či vetrovke vrátiť nepremokavosť. Môžete použiť impregnačný prostriedok do práčky alebo impregnačný sprej. Prípravky vždy vyberajte podľa toho, z akého je vaše funkčné oblečenie materiálu. Na každý materiál a membránu sa používajú iné impregnačné prostriedky (riaďte sa pokynmi v návodoch).

Čo je impregnácia a prečo impregnovať oblečenie?

Impregnácia do práčky

Existujú pracie impregnačné prostriedky na outdoorové a športové oblečenie, ktoré im vrátia ochrannú, nepremokavú funkciu. Outdoorové oblečenie je zväčša odolné proti vode, nečistotám či oleju. Impregnačná vrstva je časom slabšia, materiál zvlhne, pretože prepustí vodu. Kvapôčky vody sa nasiaknu do ochrannej vrstvy a už nestečú dole, ako by mali.

Ako prať s tekutou impregnáciou do práčky?

Pri praní funkčného oblečenia sa rozhodne vyhýbajte aviváži, zmäkčovačom vody, bežnému praciemu prášku a bielidlám. Mohli by upchať póry. V prvom rade sa vždy držte pokynov na etikete alebo v návode na použitie od výrobcu.

Pred praním najskôr pozapínajte všetky zipsy, vrecká a gombíky. Skontrolujte, či sa vo vreckách nenachádzajú veci. Oblečenie dajte do bubnovej práčky (nie vírivej). Ak máte zvyšky pracieho prášku v dávkovači, vyčistite ho. Nalejte impregnačný prostriedok (množstvo uvedené v návode) do dávkovača.

Ako prať s tekutou impregnáciou do práčky?

Ak máte práčku s programom Outdoor, vyberte ho. Ak však program Outdoor vaša práčka nemá, vyberte program na jemnú bielizeň alebo ručné pranie. Perte na 30 °C. Odstreďovanie by malo byť na čo najnižších otáčkach, membrány je najlepšie nežmýkať. Funkčné oblečenie sušte v sušičke (iba v prípade, že to povoľuje výrobca) s programom Outdoor, no najlepšie bude, ak ho necháte voľne uschnúť v izbovej teplote. Vďaka funkčnému materiálu bude suché o pár hodín. Nesušte ho pri radiátore alebo inom zdroji tepla.

Ako prať s tekutou impregnáciou do práčky

Funkčné oblečenie perte iba v automatickej bubnovej práčke, nie vo vírivej. Po opraní ho nikdy nežmýkajte v rukách, mohli by ste ho poškodiť.

Impregnácia v spreji

Druhý spôsob impregnácie je nasprejovať oblečenie impregnačným sprejom. Najskôr však oblečenie operte a počkajte, kým úplne uschne. Položte ho na vodorovnú pracovnú plochu, aby prostriedok nestiekol, keď ho budete nanášať. Pracujte v otvorených priestoroch alebo priestoroch, ktoré môžete hneď vetrať, aby ste sa nenadýchali prípravku.

Impregnačný prípravok začnite aplikovať na vrchnú vrstvu oblečenia zo vzdialenosti cca 15 – 20 cm, no závisí to aj od výrobcu. Po aplikácii počkajte, kým prostriedok zaschne. Ak sa vám zdá, že nie je ochranná vrstva dostatočná, aplikujte impregnačný prostriedok ešte raz.

Impregnácia v spreji

Treba impregnačný prostriedok aktivovať?

Po aplikácii impregnačného prostriedku je ideálne aktivovať ho teplom. Ak ste impregnovali sprejom, môžete použiť žehličku s funkciou Outdoor (ale opäť dodržiavajte pokyny na etikete, inak by ste oblečenie mohli nenávratne poškodiť).

Pri zipsoch a iných častiach žehlite opatrne. Dobré bude žehliť cez utierku či tenší uterák (najmä ak nemáte žehličku s funkciou Outdoor). Ak ste nepremokavú vetrovku alebo iné oblečenie vyprali v impregnačnom pracom prostriedku, aktivovať ho môžete rovno sušením v sušičke (ak to dovoľuje výrobca).

Treba impregnačný prostriedok aktivovať

Ak neviete, či je vaše oblečenie dostatočne naimpregnované, na skúšku ho môžete poliať troškou vody. Či funguje, už uvidíte sami, keď sa na povrchu vytvoria kvapôčky a voda sa nevsiakne.

A čo softshell bundy?

Nelámte si hlavu, softshell bundy vyperiete a naimpregnujete podobne ako iné funkčné oblečenie. Jediný rozdiel je v tom, že použijete prací alebo impregnačný prostriedok určený na softshell tkaniny. Pozor, softshell bundy mávajú tenkú vrstvu membrány, takže ich nesušte pri radiátore, pretože by sa mohla poškodiť. 

A čo softshell bundy?

Impregnácia turistických topánok

Obuvi dáva počasie zabrať asi najviac. Nikomu nie je príjemné mať v topánkach potopu, a preto je najlepšie obuv impregnovať hneď, keď ju kúpite. Keď sa o obuv budete starať pravidelne, vydrží vám oveľa dlhšie. Impregnujte ju aj vtedy, keď už topánky nie sú dostatočne vodoodolné alebo začínajú starnúť (premokajú, praská tkanina,...).

Skôr než začnete, topánky vyčistite a počkajte, kým uschnú. Najbežnejšia turistická obuv je syntetická, kožená alebo kombinovaná. Syntetická obuv sa impregnuje sprejom (riaďte sa pokynmi výrobcu). Kožená obuv sa ešte delí na brúsenú useň (nubuk) a hladkú useň (suede/semiš). Na impregnáciu hladkej kože používajte spreje. Na brúsenú kožu použite impregnačný vosk či olej.

Impregnácia turistických topánok

Topánky neimpregnujte v práčke, ale iba sprejom. V práčke by sa mohli zničiť.

Impregnácia spacieho vaku

Už pod vami spací vak naležal nejednu noc a vy ste sa rozhodli, že je načase ho poriadne vyprať? Drobné škvrny či nečistoty sa zo spacieho vaku dajú odstrániť jednoducho aj handričkou a mydlovou (mydlo na pranie) vlažnou vodou, no ak je už špinavší viac, než by sa patrilo, treba ho oprať a ak stratil aj svoju vodoopudivosť, tak aj impregnovať.

Spacák je plnený syntetickými vláknami alebo pierkami. Ak máte spací vak zo syntetiky, spoľahnite sa na impregnačné prostriedky do práčky, v ktorých ho môžete oprať. Aj na spacák plnený pierkami zoženiete prací prostriedok, no impregnovať ho budete musieť sprejom. V oboch prípadoch sa držte návodu od výrobcu. Spacák dajte prať iba do bubnovej práčky, ktorá má dostatočne veľký objem, aby ste ju nepoškodili ťažkým a mokrým spacákom alebo aby ste nepoškodili práve spacák.

Impregnácia spacieho vaku

Ak ste sa rozhodli prať spacák v rukách, pretože nemáte dostatočne objemnú práčku, tiež sa vyhýbajte bežným pracím prostriedkom a použite prostriedky na outdoorové oblečenie. Bude vás to však stáť veľa námahy, ale aspoň si trošku zacvičíte.

Pred praním na spacáku pozapínajte všetky zipsy (aj suché) a gombíky. Nepoužívajte bežné pracie prostriedky a perte ho výhradne na nízkych teplotách alebo programe Outdoor.

Ak plánujete spacák impregnovať sprejom, najskôr počkajte, kým uschne. Spacák dajte sušiť vždy iba vo vodorovnej polohe a v tieni (ideálne vonku) a nesušte ho fénom alebo pri radiátore. Rátajte s tým, že bude schnúť dlho. Spacák z peria je treba sem-tam jemne pretriasť, aby nespľasol. Keď už bude spacák suchší (a hlavne ľahší), pokojne ho dajte do sušičky (ak to dovoľuje výrobca) na program Outdoor s loptičkami, aby ste sušenie urýchlili a zabránili zhlukom izolačného materiálu.

Impregnácia spacieho vaku

Impregnácia stanu

Stan je dôležitou súčasťou viacdňovej túry takisto ako dostatok energie pre vašu elektroniku. Nestačí sa však spoliehať iba na pekné počasie a správnu predpoveď. Začal vám premokať? Aj stanu môžete dodať druhý dych a ochranu pred dažďom, plesňami, soľou, pieskom, olejom či inými nečistotami.

Na stan používajte impregnačný sprej a dodržiavajte návod výrobcu. Nasprejujte stan zvonka aj zvnútra, no pozor dajte na okienka, aby na nich sprej nezaschol. Potom počkajte, kým aplikácia zaschne a ak vrstva nie je dostatočná, aplikujte ešte jednu. Rátajte s tým, že na stan budete potrebovať väčšie množstvo impregnačného prostriedku.

Impregnácia stanu

Zhrnutie najdôležitejších zásad

  • Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu v návode.
  • Impregnujte iba vyčistené, oprané a suché oblečenie.
  • Sprej nanášajte zo vzdialenosti určenej v návode, príp. cca 15 – 20 cm.
  • Povrch nechajte po impregnácii uschnúť alebo ho tepelne aktivujte žehličkou či v sušičke.
  • Oblečenie impregnujte pravidelne.

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok