0,00 €
×

Ako dlho variť vajce?

22.09.2023

Vajíčka na rôzne spôsoby sú obľúbené nielen na raňajky, ale kto si má pamätať presný čas varenia vajec na mäkko, na hniličku alebo na tvrdo? S nami nemusíte, jednotlivé postupy nájdete nižšie.

Ako dlho variť vajce?

Nech už zvolíte akúkoľvek z nasledujúcich možností, vyberte vajcia z chladničky v dostatočnom časovom predstihu, aby dosiahli izbovú teplotu. Ak by ste vajcia vložili priamo z chladničky do vriacej vody, mohli by prasknúť. V prípade, že sa predsa len rozhodnete použiť vajcia priamo z chladničky, pridajte k času uvedenému pre každý postup 1 minútu.

Vajce namäkko

Na prípravu vajec s pevným bielkom a krásne tekutým žĺtkom, pripravte si hrniec s vodou. Priveďte vodu do varu, opatrne do nej lyžicou vložte vajce a varte 5 minút. Po piatich minútach odstráňte z ohňa a preložte vajce do studenej vody, aby sa prestalo variť a ľahšie sa lúpalo.

Ako dlho variť vajce namäkko

Vajce nahniličko

Vajcia sa vyznačujú polotekutým žĺtkom, a preto sú ideálnym kompromisom medzi vajcami uvarenými na mäkko a na tvrdo. Pri ich príprave sa postupuje rovnako ako v predchádzajúcom prípade, len s tým rozdielom, že vajcia sa nechajú variť 7 minút.

Vajcia natvrdo

Postupujte rovnako ako pri vajciach na mäkko, len tentoraz čas nastavte na 9 minút. Po 9 minútach bude žĺtok dokonale uvarený, ak by ste ho varili dlhšie, zbytočne by vyschol a začal by sa drobiť.

Ako dlho variť vajce natvrdo

Nezabudnite vajcia vždy po uvarení ihneď preložiť z horúcej vody do studenej, aby sa ďalej nevarili, dobre ich olúpte a, samozrejme, aby ste si nepopálili ruky.

Vajcia do skla

Vajíčka v skle možno vyzerajú náročne, ale v podstate ide o vylepšenú verziu vajíčok uvarených na mäkko. Postupujte nasledovne: V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte trochu octu. Opatrne do nej vložte vajcia izbovej teploty a odstopujte si 5 minút. Po uvarení vajcia preložte do studenej vody a nechajte vychladnúť.

Nakoniec ich opatrne olúpte a preložte do vybraného pohára – zvyčajne 2 – 3 vajcia na „pohár“. Ďalšia úprava je už na vás, vajíčka osolíme, okoreníme a polejeme rozpusteným maslom. Môžete pridať napríklad chren, pažítku alebo bazalku, gurmánsky zážitok povýši aj parmezán, fantázii a chuti sa medze nekladú.

Ako dlho variť vajce?

Stratené vajcia

Pri príprave stratených vajec sa nemusíte cítiť stratení, máme pre vás riešenie! Do hrnca dajte vodu a priveďte ju takmer do varu, pridajte soľ a lyžicu octu. Rozbite jedno vajce do misky alebo hrnčeka. Keď sa pri dne začnú objavovať bublinky a voda je takmer vriaca, premiešajte ju lyžicou alebo iným nástrojom, aby ste vo vode vytvorili vír. Do víru opatrne nalejte vajce a postrážte si 3 minúty. Vodu nechajte vrieť na miernom ohni, aby len mierne bublala, inak by sa vajce mohlo rozprsknúť po celom hrnci, a to nechcete.

Po 3 minútach vyberte vajce z vody, najlepšie pomocou dierkovanej naberačky, a nechajte ho odkvapkať. Takto pripravené stratené vajíčko sa výborne hodí napríklad na toasty s avokádom, opečenou slaninou, restovaným špenátom, ale hodí sa aj do kulajdy a iných polievok či omáčok. Dobrú chuť!

Ako dlho variť vajce?

Čo robiť so škrupinami?

Keďže vaječné škrupiny obsahujú veľa vápnika, bola by škoda ich len tak vyhodiť. Okrem veľkonočných dekorácií majú mnoho ďalších využití. Rozdrvené vaječné škrupiny môžete pridať do kompostu a pohnojiť nimi niektoré záhradné alebo izbové rastliny, pre ktoré je dôležitá zásaditá pôda bohatá na vápnik. Rozdrvené vaječné škrupiny možno pridať aj do krmiva pre sliepky a inú hydinu.

Keďže vaječné škrupiny obsahujú mnoho prospešných látok pre náš organizmus, ako sú zinok, železo, mangán, kobalt, samozrejme aj bielkoviny a iné, možno ich po správnej úprave konzumovať. Škrupiny najprv 10 minút povarte vo vode, potom ich vložte do rúry na plech s papierom na pečenie (pekne rozložené) a nechajte ich niekoľko minút sušiť pri teplote približne 200 °C - tým sa zničia nežiaduce látky a baktérie. Nakoniec mušle zomeľte (pomocou mlynčeka na kávu). Denne si dajte pol čajovej lyžičky, ktorú môžete pokvapkať citrónovou šťavou. Na zdravie!

Ďalšie aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V prvej polovici roka 2024 vstúpili na trh s televízormi nové modely OLED TV od výrobcu LG. Nová séria so štvorkou na konci prináša oveľa viac než len zmenu v názve. V nasledujúcom článku vám pomôžeme...... Celý článok
Ako vybrať žehličku na vlasy?

Ako vybrať žehličku na vlasy?

Kvalitná žehlička na vlasy pracuje presne tak, ako práve chcete – raz vlasy vyrovná a dodá im úžasný lesk, inokedy vytvorí moderné vlny ako zo salónu. Ako vybrať žehličku na vlasy, ktorá bude vyhovova...... Celý článok
Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Recenzia: Xiaomi Redmi Note 13 – Kráľ pomeru cena/výkon

Redmi Note s číslovkou 13 má veľké ambície stať sa kráľom nižšej strednej triedy na poli smartfónov. Naviaže na úspech svojich predchodcov? Má pre to všetky predpoklady – parádny displej, vydarené fot...... Celý článok
Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Leto s Netflixom alebo čo si tento rok rozhodne nenechať ujsť

Aj v lete je čas na odpočinok pred telkou. Inšpirujte sa hneď niekoľkými Netflix novinkami, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na úplne nové seriály i filmy, ktoré sa...... Celý článok
Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple Intelligence: Umelá inteligencia pre každodennú spoluprácu

Apple ukázal 11. júna na svojej Keynote hneď niekoľko noviniek. Patrí medzi ne revolučný iOS 18 aj nové operačné systémy pre Apple Watch, iPady a Macy. V závere prezentácie bola predstavená umelá inte...... Celý článok