Už naše babičky vedeli presne, ako a kam ktoré potraviny uložiť, aby vydržali čerstvé čo najdlhšie. Zrýchlená doba a moderné technológie nás bohužiaľ udržujú v mylnej viere, že chladnička je všemohúca. A tak po návrate z obchodu ukladáme všetky potraviny do poličiek chladničky a dúfame, že to je ten najlepší spôsob ako potraviny ochrániť a tým ušetriť náklady. V našom článku si ukážeme, že to nie je tak úplne pravda.
Dávate do chladničky ovocie a zeleninu? A máte takú chladničku, ktorá je vybavená samostatnou zásuvkou, ktorá udržuje ideálnu vlhkosť potrebnú pre dlhodobú čerstvosť? Nie? Chyba. Umývate ovocie a zeleninu pred uložením do chladničky? Ďalšia chyba. Ukladáte do vnútra bez rozbalenia aj údeniny zabalené v papieri? Opäť chyba. Ponáhľate sa a dáte do chladničky ešte vlažnú vodu? Veľká chyba... A tak by sa dalo pokračovať dlho. Poďme sa spoločne odnaučiť všetky tie omyly a ukážme si, že správne ukladanie potravín v chladničke nie je žiadna veda
V chladnom vzduchu strácajú vôňu aj farbu, navyše rýchlejšie vysychajú a mizne ich šťavnatosť. Ak už musíte mať napríklad citróny alebo pomaranče v chladničke, použite uzatvárateľné zipové vrecko. Ale lepšie je citrusy uchovávať pri izbovej teplote. Pozor ale na skladovanie „na hromade“, pretože odtlačky kôry napomáhajú vzniku plesní.
Cibuli ani cesnaku chlad neprekáža, ale kondenzáciou vlhkosti dochádza k hnilobným procesom, a tak namiesto tvrdej šupky nahmatáte nepoužiteľnú mäkkú, gumovitú hmotu, navyše s nevábnou vôňou. Cibuľovinám svedčí suchá, vetraná miestnosť. Iba pozor na ukladanie spoločne so zemiakmi. Spoločne uskladnené sa rýchlejšie kazia.
Je veľa domácností, kde sa verí tomu, že chlieb v chladničke vydrží dlhšie. Nie je tomu tak. Klíma v chladničke nezabalený chlieb vysuší do tvrda, a zabalený v igelite splesnivie už po troch dňoch. Babičky kedysi chlieb balili do suchej utierky a ukladali ho do dreveného „chlebníka“ s poklopom. Chutný vydržal až týždeň. Ak si chcete uložiť kvalitný chlieb na zimu, dajte ho do mrazničky. Pomaly rozmrazený chutí ako čerstvý.
Veľa gazdiniek ich má uložené vo dverách chladničky. Kečup, horčicu, pikantné omáčky k mäsu, ocot a podobné mňamky. Zbytočne. Veľká väčšina týchlo dochucovadiel je konzervovaná octom, takže v chladničke zbytočne zaberajú miesto a môžete ich pokojne skladovať v špajze. S medom je to rovnaké. V chladničke môže otvorený aj plesnivieť a nasať rôzne pachy. Najdlhšie vydrží v komore v uzatvorenej nádobe.
Na trhu kúpite bylinky a dúfate, že vám v chladničke vydržia dlhšie? Omyl. Nielenže rýchlejšie zvädnú, ale ku všetkému ešte nasiaknu všetkými pachmi z chladničky. K okamžitej spotrebe je lepšie ich uchovávať v pohári s vodou a na zimu si ich môžete zamraziť alebo usušiť.
Mať ho v chladničke je bežná chyba. Kto to skúsil, už vie, že kvalitný panenský olej sa chladom zahusťuje, zráža sa a kalí. Samozrejme, taktiež nie je dobré ho mať blízko sporáka, ale určite mu neuškodí miesto v spodnej skrinke linky.
Ide o veľmi rozšírený mýtus, že trvanlivosť kávy sa predĺži pobytom v chladničke. Je tomu práve naopak. Vlhkosť káve vôbec nesvedčí a navyše je veľmi náchylná do seba vstrebať nežiaduce pachy. Okrem toho sa pri premiestnení do izbovej teploty orosí a zvlhne, čo začne predčasnú extrakciu kávy a môže viesť k jej splesniveniu.
Kvôli nízkym teplotám oboje stráca svoju chuť aj konzisteniu. Teploty pod 12°C môžu navyše spôsobiť, že rajčiny zmäknú a budú vodnaté. Najlepší spôsob, ako skladovať paradajky, je na kuchynskej linke pri izbovej teplote a mimo priameho slnka. Rajčiny z chladničky by mali byť použité čo najskôr, aby nezmenili svoju chuť a textúru.
Chlad spôsobuje, že sa šupka banánu stáva tmavšou až čiernou. Najviac im prospieva skladovanie pri izbovej teplote, mimo dosahu priameho slnečného svetla. Ak sa bojíte, že banány rýchlo prezrejú a chcete spomaliť tento proces, môžete ich uložiť do chladničky. Tmavnutie šupky neovplyvní chuť ani kvalitu banánu.
Vedeli ste, že najviac vyhadzovanými potravinami sú práve banány? Tmavá šupka banánu neovplyvňuje chuť a kvalitu tohto ovocia, ale aj nám je nepríjemné ho potom zjesť. Ak nechcete vyhadzovať jedlo do koša, skúste výborný milkshake, na ktorý vám postačia zrelé banány, mlieko a trochu medu podľa chuti. Všetko vložíte do mixéru a za chvíľu máte zdravý a svieži nápoj.
Nízke teploty rozkladajú škrob v zemiakoch a tie začínajú sladnúť a klíčiť, čím v okolí očiek vzniká jedovatá látka solanín. Najlepšie by ste ich mali skladovať na suchom, tmavom a chladnom mieste, ideálne v sklepe.
Je veľa rôznych potravín, ktoré uložením do chladničky zmení svoju chuť, konzistenciu, kvalitu a kazí sa oveľa rýchlejšie, ako mimo chladničku. Pravdou je, že máloktorý obyvateľ panelového domu má k dispozícii sklep (skutočný sklep, žiadnu kóju) alebo dobre odvetrávanú špajzu, ktorá našim prarodičom udržala napríklad sezónne ovocie a zeleninu čerstvú cez celú zimu. Pritom nejde iba o nastavenie teploty, ktorá by sa mala v chladničke pohybovať pod šesť stupňov Celzia.
Dôležité je taktiež udržanie správnej vlhkosti. Príliš nízka vlhkosť spôsobuje vyschnutie potravín, tým stratu ich hmotnosti, nutričných zložiek, ale napríklad aj farby. Naopak vysoká vlhkosť spôsobuje kondenzáciu vody, čo napomáha rastu baktérií a plesní. A to nehovoríme o vplyve na výkon chladničky. Odborníci sa zhodujú, že ideálna vlhkosť je 80 %, ktorá je spojená s cirkuláciou vzduchu vo vnútri chladničky.
Bežne sa stáva, že prídete z nákupu a z tašiek hneď do chladničky naskladáte bez ľadu a skladu všetko, čo vám príde práve pod ruku. Nepozeráte na to, či ide o údeniny, mäso, zeleninu, alebo jogurty. A pritom každá potravina má úplne iné nároky na teplotu aj vlhkosť, nehľadiac na to, že aj ukladanie vecí do chladničky by malo mať svoj jasný systém.
Ak potraviny nie sú na správnom mieste, začnú sa čoskoro (a úplne zbytočne) kaziť. Niektoré spotrebiče ponúkajú aj antibakteriálny povrch stien, vďaka ktorému sa vo vnútri chladničky nešíria baktérie, mikróby ani plesne. Neviete, ktorá chladnička je pre vás ideálna? Nevyznáte sa v označení a parametroch? Nechajte si od nás poradiť v článku Ako vybrať chladničku.
Stačí dodržovať jednoduché zásady, ktoré vychádzajú z faktu, že na rôznych miestach v chladničke sú rôzne teploty. Nesprávnym umiestnením znížite nielen nutričnú hodnotu jedla, ale ak začne podliehať skaze, dokonca môže byť zdraviu škodlivé. Všetky chladničky majú teplotné pásma. Každá priehradka je tak optimálna pre určitý druh potravín.
Viac užitočných rád nájdete v našom článku Ako usporiadať chladničku.
V prípade nákupu väčšieho množstva potravín je dôležité, aby boli vychladené alebo zmrazené čo najrýchlejšie a nezahrievali dlho vnútorný priestor chladničky. Aby si potraviny zachovali svoju čerstvosť, a tak si udržali svoju výživovú hodnotu, vitamíny, podobu, chuť a šťavnatosť, je dobré použiť funkciu rýchleho chladenia, ktorá aktivuje intenzívne prúdenie chladného vzduchu a po dosiahnutí optimálneho schladenia sa chladnička automaticky vráti do normálneho režimu k pôvodne nastaveným teplotám.
***
Máte doma malú alebo starú chladničku, ktorá už nestačí vašim nárokom? Zaobstarajte si v DATARTe lepšiu!