Chladnička sa stala prirodzenou súčasťou každej domácnosti a patrí k tým najdôležitejším spotrebičom. Predlžuje čerstvosť a hlavne trvanlivosť potravín. Aby však slúžila, ako má, čo najdlhšie, je potrebné sa o ňu dobre starať. Spísali sme pre vás najlepšie tipy a rady, ako sa o svoju chladničku správne postarať.
Ak si kupujete nový spotrebič, jeho prepravu zrejme riešiť nemusíte. Väčšina obchodov vám ju dovezie až domov. Niekedy sa však môžete dostať do situácie, keď musíte chladničku previezť, napr. pri sťahovaní. Pamätajte, že je vždy lepšie prevážať ju nastojato, a to hlavne kvôli kompresoru.
Pokiaľ však nemáte inú možnosť než ju prenášať naležato, myslite na to, že ju po prevoze budete musieť nechať odstáť aspoň 24 hodín. Prevozom sa totiž môže olej v kompresore dostať do rúrok chladiaceho okruhu, čo by mohlo kompresor nenávratne poškodiť alebo upchať kapilárne rúrky. Tým, že chladničku necháte dlhšie odstáť, máte istotu, že sa kvapalina dostane späť tam, kam má a chladnička vám bude bez problémov fungovať.
Je veľmi dôležité, kam umiestniť chladničku, aj keď sa vám to možno nezdá. Určite by nemala byť na mieste, kde je príliš teplo. Nie je vhodné postaviť ju napríklad vedľa kúrenia, krbu alebo v blízkosti sporáku. S každým stupňom nad 20 °C zvyšujete jej spotrebu až o 6 %. Na druhej strane, neumiestňujte ju ani do príliš chladných priestorov.
Ďalej je dôležité nezabudnúť na dodržanie rozostupu medzi chladničkou a stenou. Nové modely už majú zabudované kolíky, vďaka ktorým si chladnička sama drží od steny dostatočný odstup. Pokiaľ váš spotřebič tieto kolíky nemá, je ideálne nechať voľný priestor aspoň 5 cm. Presný požadovaný rozostup si môžete overiť aj v návode k vášmu spotrebiču.
Chladničku neumiestňujte do blízkosti kúrenia, sporáku a ďalších zdrojov tepla. Zároveň by však nemala stáť ani na príliš chladnom mieste.
Správna teplota vo vašej chladničke by mala byť v rozmedzí od 4 do 8 °C. Mäso by sa všeobecne malo skladovať pri teplotách od 0 do 4 °C, preto ho odporúčame dávať do spodných priehradiek, kde je teplota najnižšia. Výnimkou sú modely s funkciou FreeStore, kde vo vnútornom priestore obieha chladný vzduch rovnako a teplota sa v rôznych častiach chladničky veľmi nelíši. Aktuálnu teplotu si môžete overiť pomocou teplomeru do chladničky.
V horných policiach je teplota najvyššia. Sú ideálne na uloženie čerstvo uvarených jedál či otvorených paštét, alebo plechoviek. Do stredných políc patria napr. jogurty, smotana, syry, šunka a ďalšie údeniny. Mastné a mliečne výrobky by mali byť od seba celkom oddelené a zabalené buď do potravinovej fólie, alebo uložené do samostatných uzatvárateľných boxov. Mäso by malo byť v chladničke maximálne 3 dni a najlepšie poriadne zabalené v potravinovej fólii či dóze s vekom.
Ovocie a zeleninu vkladajte do priehradiek v spodnej časti spotrebiča, ktoré sú na to určené. Nie všetky druhy ovocia a zeleniny však patria do chladničky. Rozhodne do nej nedávajte baklažán, rajčiny, banány, avokádo, ananás či citróny. Ktoré ďalšie potraviny do chladničky nepatria, si prečítate v našom ďalšom článku.
Dvere chladničky sú ideálne na ukladanie rôznych nápojov, minerálok, džúsov, mlieka či vajec. V hornej časti dverí môžete uskladniť otvorené marmelády, omáčky, kečup či horčicu. Pri ukladaní potravín nenechávajte dvere otvorené príliš dlho. Šetríte tým nielen spotrebič, ale hlavne svoju peňaženku.
Ani mraznička by nemala byť prepchaná a potraviny musia byť dobre zabalené. Môžete do nej dávať mäso, niektoré druhy ovocia a zeleniny, dusené huby aj pečivo. Ak už ste jedlo raz rozmrazili, druhýkrát ho už nezamrazujte. Zmrznuté mäso nerozmrazujte v teplej vode, ideálne ho nechajte rozmraziť v chladničke alebo voľne pri izbovej teplote.
Kvalita väčšiny potravín sa zmrazením nemení. Mäso vám v mrazničke vydrží aj celý rok.
Ak vlastníte starší model, ktorý nemá systém NoFrost, budete musieť občas odmrazovať. V ideálnom prípade svoju chladničku odmrazujte aspoň 2× ročne alebo vtedy, ak vrstva primrznutého ľadu presiahne 0,5 cm. V opačnom prípade znižujete jej funkčnosť a zvyšujete spotrebu.
A ako teda na to? Najskôr spotrebič odpojte zo zásuvky a vyberte z nej všetky potraviny. Uložte ich do najchladnejšej miestnosti vo vašej domácnosti. Ideálna je napr. komora. Pripravte sa na to, že vám z chladničky potečie voda, preto k nej priložte staré utierky alebo uteráky. Otvorte dvere a nechajte chladničku odmraziť samovoľne. Celý proces môžete urýchliť tak, že dovnútra vložíte hrniec s horúcou vodou. Vrelý hrniec vždy niečím podložte, nikdy nesmie prísť do styku s akoukoľvek časťou chladničky – mohla by popraskať.
Hneď ako je chladnička odmrazená, pustite sa do čistenia jej vnútrajšku. Na čistenie nepoužívajte žiadne agresívne čistiace prostriedky, stačí voda s trochou jemného saponátu. Po umytí ju nechajte úplne vyschnúť a zapojte ju do zásuvky. Po 30 minútach môžete všetky potraviny naskladať späť.
Najskôr treba povedať, že chladničku je dobré čistiť priebežne. Akonáhle objavíte na akomkoľvek jedle pleseň, túto potravinu je nutné okamžite vyhodiť, aby sa baktérie nemnožili ďalej a dané miesto poriadne vyčistiť. Ak vám napríklad kvapne omáčka alebo sa nečakane rozleje mlieko či limonáda, odporúčame tieto škvrny odstrániť hneď a nenechávať ich zaschnúť, čím by ste čistenie značne skomplikovali.
Ideálne je potrebné chladničku čistiť aspoň každé 4 týždne. Raz za čas je dobré vyčistiť zadný kompresor a kondenzátor od prachu. Pred samotným čistením spotrebič úplne odpojte od elektrickej siete. Najskôr vyberte všetky potraviny a dobre ich uskladnite v chladnej miestnosti. Zaschnuté škvrny najskôr namočte a nechajte odmočiť. Potom už pôjdu odstrániť takmer samé.
Chladničku je ideálne raz za mesiac vyčistiť.
Vyberte všetky odpojiteľné časti, zásuvky a priehradky, ktoré môžete umyť zvlášť. Dávajte pozor pri čistení sklenených políc, aby v horúcej vode nepraskli. Na umývanie komponentov aj celej chladničky vám bude stačiť voda s trochou prostriedku na umývanie. Vyhnúť by ste sa pri čistení mali aj všetkým agresívnym čistiacim prostriedkom, drôtenkám či iným drsným pomôckam. Veľa modelov má vnútorný priestor krytý antibakteriálnou vrstvou, takže jej drhnutiu nemusíte venovať až toľko energie.
Pokiaľ svoju chladničku čistíte pravidelne, ale aj tak z nej páchne, dôvodov môže byť niekoľko. Možné príčiny zápachu:
Spôsobov, ako odstrániť nežiadúci zápach, je mnoho. Ako sme už spomenuli vyššie, v prvom rade je treba vašu chladničku čistiť pravidelne. Ďalej všetky aromatické potraviny dôkladne uzavrite do samostatných, dobre uzatvárateľných nádob. Ak aj napriek tomu cítite nepríjemný pach, môžete skúsiť niektoré pohlcovače zápachu. Tie sú dostupné v mnohých dizajnových variantoch v tekutej forme, vo forme granulátu alebo gélu. Dátum trvanlivosti pohlcovača nájdete vždy v príbalovej informácii. Väčšinou sa pohybuje okolo 8 – 10 týždňov. Vyskúšať môžete aj niektorý z prírodných pohlcovačov pachu.