0,00 €
×

Ste n00b v slangu gamerov? Nebuďte lama, naučte sa ho

16.04.2024

Skočili ste do herného sveta a neviete sa zorientovať vo výrazoch hráčov? Tu ste na správnom mieste, po dočítaní tohto článku budete v slangu GOAT.

Slovník gamerských výrazov

O čom sa dočítate:

Pomenovania hráčov

Všeobecné výrazy

Slang pre aktivity v hre

Skratky

Keď sa hráči trollujú...

Najmä v tímových hrách spolu hráči musia komunikovať. Či už si píšu, alebo volajú. No a keď sa medzi nimi ocitne niekto nový, a hlavne niekto neskúsený, nedajbože sa im votrie do tímu, hneď na jeho osobu letí spleť slov ako: „n00b“ či „lama“ – samozrejme, ak nevie hrať. Týmto sa ale zoznam „oslovení“ nekončí. S akými ďalšími hernými pojmami sa stretnete a čo znamenajú?

Gamerský slang na oslovenie hráčov

„To je ale noob!“

Inak aj n00b či newbie. Tieto pomenovania označujú neskúseného hráča, nováčika, zelenáča. Jednoducho je to vyhúkaný začiatočník, ktorý nevie, kde je sever (zrejme ešte nevie ani to, kde je mapa). Prešiel si tým azda každý hráč, ale dobré správy sú, že aj z nooba sa môže stať GOAT.

„Týpek je GOAT“

Opak nooba, GOAT je skratka pre „Greatest of All Time“, takže ide o najlepšieho hráča zo všetkých. Toto pomenovanie sa používa nielen v gamingu ako takom – aj poker či šach majú totiž svojich GOATs.

Nebuď lama!

Čo znamená pomenovanie lamaAk hráte iba jeden titul a ani ten vám nejde, mám pre vás zlú správu, ste lama. Popracujte na svojich skills a zbavíte sa tejto na prvý pohľad rozkošnej nálepky.

„Nebudem hrať s týmto trollom“

Neexistuje človek, ktorého by ešte nenaštval nejaký troll. Trollovia majú rôzne podoby – tí obľúbenejší sú z fantasy kníh či filmov. Takže nie je troll ako troll a tento je iný – je to troll, ktorý sa ostatným snaží čo najviac znepríjemňovať hru, a verte mi, že ho to náramne zabáva. V hre sa správa tak, aby ostatným prekazil hru, minimálne zážitok z hry, z hráčov si doslova strieľa a vy máte chuť celú hru zabaliť. Trollovia sa však nevyskytujú len v hrách, ich častým výskytom sú aj internetové diskusie na Facebooku, Reddite či Instagrame.

„Si cheater!“

Horší od trolla je už len cheater. Je to hráč, ktorý podvádza pri hre rôznymi „cheatmi“ a získava tak výhodu nad inými hráčmi. Často ide napríklad o cheaty, ktoré hráčovi zabezpečia, že vždy trafí protihráča do hlavy, prípadne, že vidí protivníkov cez steny. Veľa hier implementovalo anticheat systémy, ktoré cheaterov odhalia, ale nie vždy sú stopercentné. Cheaty a cheater ale nemusia byť vždy iba zlé, sú typy hier, pri ktorých je hra s cheatmi väčšia zábava (napr. GTA), keď ich hráči využívajú na skomplikovanie hry pre zábavu, napr. v GTA V cheat pre „Drunk mode“, t. j. režim opitosti, vám dožičí zábavu na celé hodiny. Dajte si challange na tento víkend a skúste sa zbaviť fízlov na ***** opití.

Keď nekempujete iba v prírode

Kempovanie je super vec. Ale nie v hre. Teda ako pre koho. Utekáte na mape a zrazu ste mŕtvi, neviete prečo, neviete odkiaľ tá guľka letela. Garantujem vám, že vás buď dostal nejaký sniper z diaľky, alebo ste natrafili na kempera – hráča, ktorý číha z nejakého temného kúta na mape a iba čaká, kým mu niekto vbehne do rany. Good luck with that, bro. Tomu sa hovorí zákeráctvo.

Gamerský slovník na DATARTe

Kto je to tryhard?

Tryhard je hráč, ktorý chce vyhrať za každú cenu. Využíva na to všetky dostupné zdroje, spôsoby, svoje skúsenosti a znalosti. Možno ho spoznáte vo svojom súťaživom kamošovi.

Stoja za zmienku

  • Lager – hráč s pomalým pripojením, nezávidím mu, ale dosť ťažko sa triafa, lol, z takej hry nemá nikto dobrý zážitok
  • Shot Caller – kapitán alebo taktik tímu
  • Champ – borec, čo hrá ako pán
  • Spec – niekto, kto sa pripojí a hru iba sleduje
  • Minion – naberá v hre úlohu poskoka

Všeobecné gamerské výrazy

Neviete, čo je skin? Alebo niekto dostal banán a čudujete sa, odkedy je z CSka zelovoc? Tak radšej čítajte ďalej.

„Dostal som banán“

Nie, hry skutočne nerozdávajú banány, dostať banán alebo inak „ban“ znamená, že hráč dostal z nejakého dôvodu zákaz prístupu do hry. Možno to bol troll alebo cheater, nezáleží na tom, čo konkrétne hráč robil, ale keďže dostal ban, musel nejakým spôsobom porušiť pravidlá hry.

Všeobecné gamerské výrazy

Máte v hre hráča, ktorý hrá zámerne zle, robí naprieky alebo niekomu nadáva? Jednoducho ho stačí reportnúť, alebo inak, dať mu report. Pre množstvo reportov môže takýto hráč dostať aj celoživotný ban.

Laguje vám hra?

V online hrách ide o oneskorenie medzi akciou hráča a serverom hry. Spravíte nejaký úkon a v hre sa vykoná až o sekundu, nedajbože o viac sekúnd neskôr. Nie je to nič príjemné, takto sa veľmi nezabavíte. Lagovať môže ale aj offline hra, tam už máte ale nejaký problém, ktorý so serverom nesúvisí. Možno máte slabý PC, našťastie máme herných mašín v DATARTe dosť. Vyberte si u nás nový herný PC alebo notebook a na lagy môžete zabudnúť!

Bug v hre

Vy máte v hlave chrobáka, hra má v sebe bug. V uponáhľanej súčasnosti a digitálnej ére vývojári nikdy nevypustia hru úplne dokončenú. Na hre sa pracuje stále, vždy sa na nej má čo vylepšovať. A často sa stretávame s tým, že počas prvého vydania hry je daný titul celý zabugovaný, t. j. má v sebe technické chyby. Dnes je to, bohužiaľ, tak. Kedysi, keď hra musela byť hotová, lebo už neskôr nemali vývojári šancu ju vylepšovať, keďže sa vydala na DVD, sme na tom boli o dosť lepšie. Vývojári však dnes bugy opravujú „záplatami“, tzv. patchmi. Prinajlepšom chybu z hry odstránia úplne.

Čo znamená, keď je v hre bug

Stoja za zmienku

  • Rank – hodnotenie, hráči sú rozdelení podľa ranku a tak sú proti sebe párovaní v hre, aby nehral úplný začiatočník proti hráčovi, ktorý je pre jeho schopnosti prisilný
  • Nerf – ak je nejaká zbraň alebo postava hry podstatne silnejšia než ostatné, pre vyváženie hry ju vývojári väčšinou „nerfnú“, aby bola hra vyrovnaná a férová
  • Respawn – miesto narodenia po zabití
  • Skill – schopnosti, úroveň hráča
  • Skin – model herného vybavenia, ktorý sa líši iba vzhľadom
  • Spam – strieľanie bez cieľa
  • Modovanie – upravovanie hry niekým iným než pôvodným tvorcom hry

Slangové herné výrazy pre aktivity v hrách

Teraz si spolu posvietime na výrazy, ktoré sa týkajú konkrétnych aktivít v hrách, či už ide o taktiku alebo hodnotenia hráčov, manévre, prípadne úlohy hráčov v hre.

Naučte sa slangové herné výrazy

Chcete sa naučiť gamerský slang? Ako začať lepšie, než sa pustiť do hry. Stavte napríklad skvelú hru Grand Theft Auto V a môžete sa tešiť nielen na úžasný príbeh, ale aj parádnu akciu v online svete GTA V

Jeden z najlepších pocitov v hre

Ja teda fakt neviem ako vy, ale pre mňa je lootovanie ten najlepší pocit. Vylootovať zneškodneného protivníka v hre a obrať ho aj o gate je ten naj pocit. Aj keď sa vám to už nevojde do batohu a musíte povyhadzovať iné haraburdy, ktoré ste vylootovali z nejakého kovboja. Najuspokojivejšie lootovanie bolo pre mňa v RDR 2. Nové hodinky? Yes. Nový prsteň? Yes. Mám ich už 40? Yes. Predám ich? Ani za svet, lebo teraz sú mojééé!!! Verte mi, od lootovania v hrách sú závislí všetci hráči, a keď mi niekto povie, „nié, ja nijééé“, tak ja na to len, „Jožo, ty prestaň klamať do telky!“. Veď kto by nechcel po zabití nepriateľa ešte aj získať novú zbraň, výbavu či viac zlata?

Čo je to loot?

Čo znamená, keď ide hráč „farmiť“?

Ide o aktivitu v hre, ktorou hráč získava určitú komoditu nejakou opakovanou činnosťou. Možno vás prekvapilo, že to nemá nič s farmárčením. Získavaním danej komodity v hre si hráč môže vylepšiť výstroj, brnenie, zbrane či iné.

Pripravte sa na boss fight

Boss fight je súboj na konci úrovne hry, kedy musíte poraziť toho najsilnejšieho protivníka. Takémuto súboju väčšinou predchádza špeciálna animácia, ktorá sa pred súbojom s bežnými protivníkmi nezobrazí, prípadne ju sprevádza jedinečný dialóg, ktorý vývojári iným protivníkom nedajú a tak. Bossfight vám väčšinou zdvihne tlak a iba málokedy sa vám podarí prejsť cez tohto silného protivníka na prvýkrát. A keď ho porazíte, čaká vás ďalší level či koniec hry.

Viete, čo znamená bossfight?

Vychutnajte si boss fight v hre Elden Ring na PlayStation 5. 

Stoja za zmienku

  • Sniper – hráč, ktorý sa skryje na odľahlom mieste a zabíja súperov z veľkej diaľky, v multiplayerových hrách nie sú veľmi obľúbení, pretože dokážu zničiť súpera znenazdajky a jednou ranou
  • Wingman – režim v hre Counter-Strike: Global Offensive, keď sa hrá v dvoch tímoch s dvomi hráčmi na zmenšenej mape s jedným miestom na položenie bomby
  • Support – v hre ide o podporu hlavnému hrdinovi, úlohou supportu je liečiť hrdinu, brániť ho, pomáhať mu zbierať skúsenosti a podobne
  • Creep – Neutrálne monštrum, ktoré sa nedá ovládať hráčom, ale bojuje s protivníkom, keď monštrum hráč porazí, môže za to získať XP (experience points, skúsenostné body), ale to závisí aj od konkrétnej hry

Zorientujte sa v slangu hráčov

Skočte do vzdialenej budúcnosti a objavte detailne spracované oblasti Ameriky v hre Horizon Forbidden West na PS5. 

  • Idlovať – Nečinne byť v hre
  • Dodge – hráč urobí salto ako manéver uhnutia sa útoku
  • Flickshot – rýchly pohyb, počas ktorého hráč zničí protivníkov
  • Headshot – zneškodnenie protivníka strelou do hlavy
  • Spawnkill – zabitie hráča, než sa načíta do hry
  • Doublekill – ocenenie za zabitie 2 súperov po sebe
  • Ultrakill – rýchle zabitie 4 súperov po sebe
  • Monsterkill – Zneškodnenie 5 súperov po sebe
  • Rampage – Zabitie 10 protivníkov po sebe
  • Unstoppable – Zničenie 20 protivníkov po sebe

Slovník gamerských výrazov DATART

Čo je to akčná stealth adventúra? Kúpte si hru Assassin's Creed Mirage a zistíte to na vlastnej koži. 

Herné skratky

  • AFK – afk = away from keyboard, som mimo klávesnice
  • BOT – používateľ ovládaný počítačom
  • CAP – získanie bodu za donesenie súperovej vlajky
  • FPS – frames per second = snímky za sekundu
  • GG – good game = dobrá hra, často používané ironicky
  • GJ – good job = dobrá práca
  • HP – hit point, health point = meria zdravie vašej postavy počas hry
  • KDA – skratka štatistík kill/death/assist (zabitie/smrť/asistencia), udáva sa po každom leveli/zápase
  • NPC – non-playing character = postava ovládaná počítačom
  • PK – players killer = hráč s dobre vyvinutými vlastnosťami, ktorý zabíja ostatných namiesto toho, aby im pomáhal
  • RK – zabitie hneď po načítaní hráča do hry

CHCEM NOVÉ HRY

Ďalšie aktuality

Vstavané umývačky ETA: Cesta k bezchybne čistému riadu

Vstavané umývačky ETA: Cesta k bezchybne čistému riadu

Vstavané umývačky ETA prinášajú do vašej kuchyne revolúciu v pohodlí a efektivite. Zabudnite na zdĺhavé a únavné drhnutie tanierov a hrncov. S umývačkami ETA sa táto nepríjemná povinnosť stane minulos...... Celý článok
Ako vybrať pamäťovú kartu? Záleží na kapacite aj rýchlosti

Ako vybrať pamäťovú kartu? Záleží na kapacite aj rýchlosti

Potrebujete v úložisku pár gigabajtov navyše? Možno vaše ťažkosti vyrieši pamäťová karta. SD a microSD karty dnes nájdete v telefónoch, fotoaparátoch, kamerách aj v iných zariadeniach. Ale ako vybrať ...... Celý článok
RECENZIA: AMAZFIT ACTIVE EDGE – SPOĽAHLIVÝ VÝKON, DLHÁ VÝDRŽ A SKVELÁ CENA

RECENZIA: AMAZFIT ACTIVE EDGE – SPOĽAHLIVÝ VÝKON, DLHÁ VÝDRŽ A SKVELÁ CENA

Ak hľadáte spoľahlivé športové inteligentné hodinky za prijateľnú cenu, nemali by ste prehliadnuť hodinky Amazfit Active Edge. Za pomerne nízku cenu ponúkajú mnoho. Či už ide o dlhú výdrž, odolné vyho...... Celý článok
Ako sa starať o nože, aby vyzerali a fungovali ako nové

Ako sa starať o nože, aby vyzerali a fungovali ako nové

S tupým nožom sa dá pracovať v kuchyni len ťažko. Aby vaše vybavenie dosiahlo dlhú životnosť, pamätajte na jeho správne skladovanie a pravidelné ostrenie. Okrem toho je treba dodržiavať aj zásady sprá...... Celý článok
Platforma NVIDIA Studio posunie vašu kreativitu na nový level. Čo to je a pre koho je určená?

Platforma NVIDIA Studio posunie vašu kreativitu na nový level. Čo to je a pre koho je určená?

Našli ste v sebe kreatívneho ducha? Čo ak aby sme vám povedali, že existuje platforma, ktorá ponúkne maximálny výkon všetkým kreatívnym profesionálom i nadšencom, ktorí sa prácou na počítači neživia –...... Celý článok