0,00 €
×

Ako sa starať o nože, aby vyzerali a fungovali ako nové

28.04.2024

S tupým nožom sa dá pracovať v kuchyni len ťažko. Aby vaše vybavenie dosiahlo dlhú životnosť, pamätajte na jeho správne skladovanie a pravidelné ostrenie. Okrem toho je treba dodržiavať aj zásady správneho umývania. Zistite, ako sa starať o kuchynské nože a na čo presne si dať pozor. 

ako sa starat o noze

Ako nože správne skladovať

Kuchynské nože by mali byť uložené na dobre prístupnom, ale zároveň bezpečnom mieste. Dajte si pozor na to, aby ste ich nenechávali len tak niekde pohodené. Miesto toho ich vždy po použití vráťte na svoje miesto. 

Zásuvka? Áno, ale…

Skladovaniu v zásuvke či odkvapkávači sa vyhnite. Nielenže týmto spôsobom riskujete ich poškodenie, ale môžete sa aj ľahko zraniť. Ak sa predsa len nechcete vzdať skladovania v zásuvke, odporúčame zaobstarať si ochranu na ostrie. Tá bude chrániť čepeľ noža pred stupením a poškodením a vy môžete bez obáv umiestiť nože medzi ostatné kuchynské pomôcky. Alternatívou sú špeciálne organizéri na nože, kde sú nože bezpečne uložené v oddelených priehradkách. 

stojan na noze

Bloky a stojany na nože

Obľúbeným spôsobom skladovania nožov je ich umiestnenie do špeciálneho bloku či stojanu. Týmto spôsobom zostávajú nože neustále poruke a na prvý pohľad vidíte, po akom noži siahate. Vyberať môžete z rôznych variantov:

  • Nestarnúce drevené bloky na nože: majú určitý počet otvorov pre umiestnenie nožov a prípadne aj nožničiek či ocieľky. Drevo ale môže časom vyžadovať starostlivosť.
  • Magnetické bloky na nože: jednoducho sa čistia. Nože na svojom mieste držia vďaka prítomnosti kvalitných feritových magnetov.
  • Bloky na nože so syntetickou výplňou: na prvý pohľad pripomínajú klasické stojany na nože. Na rozdiel od nich obsahujú syntetické štetiny, vďaka ktorým si môžete naskladať nože dovnútra, ako práve potrebujete (nie ste obmedzení veľkosťou jednotlivých otvorov). 

Ako brúsiť nože

Krájanie s naostreným nožom je nielen jednoduchšie, ale aj presnejšie. Správnym nabrúsením zároveň predĺžite životnosť tohto nevyhnutného kuchynského vybavenia.

ako brusit noze

Ako poznáte, že je nôž tupý?

Jednoducho tak, že už s jeho pomocou nedokážete odkrojiť ani krajec chleba. Prípadne si môžete vziať na pomoc obyčajný list papiera. Papier uchopte jednou rukou za roh a skúste ho rozrezať pomocou noža v uhle 45 stupňov. Ak sa vám to podarí jedným ťahom bez potrhania papiera, nôž je ostrý. V opačnom prípade je nutné ho nabrúsiť. 

Základné pravidlá pre správne brúsenie nožov

  • Nože s vlnkovým ostrím spravidla potrebujú starostlivosť profesionálov. Na ich nabrúsenie totiž potrebujete špeciálne tvarovaný brúsny nástroj. 
  • Pre bežne používané kuchynské nože sa používa brúsenie v uhle 20 stupňov (prípadne menší, ak potrebujete docieliť naozaj veľmi ostré ostrie). 
  • Nože, pri ktorých potrebujete odolnú a zároveň ostrú hranu, sa odporúča ostriť pod uhlom 25 stupňov.
  • Nože, ktorými režete veľmi silné predmety (napríklad koberce), sa odporúča ostriť pod uhlom 30 stupňov

Čím nabrúsiť nôž

Čím nabrúsiť nôž

Existuje niekoľko druhov vybavenia, ktoré je možné využiť na ostrenie nožov v domácich podmienkach. Poďme si ich podrobnejšie predstaviť a vysvetliť si, ako správne nabrúsiť nôž s ich pomocou. 

Klasická kuchynská brúska

Pomocou klasickej kuchynskej brúsky je brúsenie nožov pomerne jednoduché a intuitívne. Vďaka tomu si prakticky každý poradí s touto úlohou. 

Brúsenie v tomto prípade zaisťujú dva páry brúsnych kameňov, ktoré sú umiestnené oproti sebe. Nájdete medzi nimi škáru, do ktorej treba zasunúť práve váš kuchynský nôž. Bohužiaľ sa naň viaže aj jedna nevýhoda. Nemôžete si totiž nijak zvoliť potrebný uhol brúsenia. Pri opakovanom používaní môže materiál strácať svoju tvrdosť a tým pádom dochádza k rýchlejšiemu otupovaniu čepele. 

Kuchynské brúsky sa ďalej delia na dva základné typy:

elektrické

mechanické

S elektrickou brúskou sa spája veľké pohodlie a jednoduché použitie. Ostriaci mechanizmus je v tomto prípade poháňaný elektrinou, takže nie je nutné vynaložiť veľkú dávku námahy. 

Pri mechanickej brúske je nutné ostriaci mechanizmus hnať mechanicky pomocou opakovaného poťahovania nožom. 

ocielka

Ocieľka

Ďalšou možnosťou je použiť ocieľku na brúsenie nožov. Ale pozor, ocieľka neslúži na brúsenie tupých nožov. Jej úlohou je pomôcť vám udržať ostrie nožov riadne nabrúsené. Funguje teda skôr pre akési doostrovanie. Práca s ocieľkou nie je úplne najjednoduchšia a vyžaduje určitý cvik. Aby mohla ocieľka plniť svoju funkciu, musíte vhodne skoordinovať pohyb noža aj ocieľky pod stanoveným uhlom. Samozrejme je treba pamätať aj na opatrnosť, aby ste si zbytočne neublížili. 

Ocieľka sa drží v ruke, ktorú nepoužívate na krájanie (praváci teda spravidla ocieľku držia v ľavej ruke). Ak máte k dispozícii nekĺzavú plochu, môžete o ňu oprieť špičku ocieľky. Do druhej ruky uchopte nôž a položte ho nad miesto, ktoré sa nachádza pri rukoväti v hornej časti ocieľky. Opatrne jemným tlakom preťahujte ostrie od rukoväti ocieľky smerom od seba ku špičke ocieľky. Tento postup niekoľkokrát zopakujte po oboch stranách. Pamätajte, na ocieľku zbytočne netlačte. Úplne stačí vyvinúť tlak ako pri krájaní masla. Hneď ako získate cvik, možno si už nebudete musieť ocieľku opierať, ale zvládnete ostrenie vo vzduchu. 

Ocieľky sa taktiež delia na niekoľko typov. Amatérski kuchári si zvyčajne vystačia s klasickou oceľovou ocieľkou s kruhovým prierezom. Profesionáli si môžu zadovážiť aj špeciálne ocieľky s keramickou, zafírovou či dokonca diamantovou brúsnou plochou. 

Brúsny kameň

Brúsny kameň

Ďalším variantom na ostrenie nožov je použitie brúsneho kameňa. Jeho výhodou je, že si veľmi dobre poradí aj s obnovou veľmi zlého ostria. Brúsne kamene sa vyrábajú buď z prírodných alebo syntetických materiálov. Výhodou syntetického materiálu je rovnomerné usporiadanie brúsnych zŕn, vďaka čomu docielite rovnomerné naostrenie. A ako používať brúsny kameň? Predtým, než začnete s prácou, brúsny kameň navlhčite. Buď obyčajnou alebo minerálnou vodou, či kuchynským olejom. V tomto smere sa vždy riaďte konkrétnymi pokynmi výrobcu. 

Uistite sa, že počas brúsenia bude kameň fixne upevnený na svojom mieste a nebude sa pohybovať. Pri brúsení dodržujte správny uhol, aby ste dosiahli adekvátne výsledky. Udržujte totožný uhol po celý čas brúsenia. Zo začiatku vám môžu dobre poslúžiť takzvané vodiace pomôcky pre zachovanie rovnakého uhla. Hneď ako skončíte s hrubým brúsením, presuňte sa na jemnejšiu časť brúsneho kameňa a dohlaďte ostrie. Po dokončení práce nezabudnite brúsny kameň aj nôž opláchnuť pod prúdom tečúcej vody

Ako správne umývať kuchynské nože

Aj keď niektorí výrobcovia spomínajú možnosť umývania nožov v umývačke riadu, pravdou zostáva, že najlepšie a najšetrnejšie výsledky dosiahnete pri ich ručnom umývaní. Ak predsa len budete chcieť umiestniť kuchynský nôž do umývačky, dajte pozor na to, aby sa ostrie priamo nedotýkalo umývacieho zariadenia či ďalšieho riadu so železným povrchom. Venujte pozornosť materiálu, z ktorého je vyrobená rukoväť. Napríklad nože s drevenou rukoväťou sa vám môžu v umývačke jednoducho poškodiť.

ako sa starat o noze

Pri ručnom umývaní si vystačíte s klasickým saponátom a vlažnou vodou. Nôž zbavte nečistôt pomocou bežnej hubky na riad. Po umytí ho dôkladne vysušte. Ak používate blok na nože, nikdy do neho nevkladajte ešte vlhké nože. 

Zhrnutie správnej starostlivosti o nože – čo robiť a čomu sa vyhnúť?

Na záver si poďme zhrnúť základné pravidlá správnej starostlivosti o vaše nože.

Čo robiť: (+) Čo nerobiť: (-)
+ Suchý čistý nôž uložte do stojanu alebo na magnetickú lištu. - Neuchovávajte nože v zásuvke s ďalšími potrebami, ktoré by sa o ne otierali. 
+ Pri skladovaní v zásuvke používajte chrániče čepele.  - Neotvárajte nožom konzervy či zaváraninové poháre. 
+ Pravidelne skúšajte, či je nôž stále dostatočne ostrý (rezom do papiera). Ak tomu tak nie je, siahnite po brúske, ocieľke či brúsnom kameni. - Na krájanie nepoužívajte sklenené či kamenné dosky. 
+ Na čistenie noža používajte teplú vodu a saponát.  - Nedávajte nôž do umývačky riadu.
+ Krájajte na drevenej alebo plastovej doske.  - Nepoužívajte na nôž vriacu vodu a agresívne čistiace prostriedky.

 

zaujima ma to

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok