0,00 €
×

Ako (vy)čistiť plynový sporák?

19.04.2024

Na rozdiel od hladkých varných dosiek je plynový sporák podstatne členitejší, čo znamená aj náročnejšiu údržbu. Ako vyčistiť plynový sporák k dokonalosti a ako si poradiť s vrstvou mastnoty i v ťažko dostupných miestach?

Čistenie sporáka

Plynový sporák je miestom, kde sa pripravuje jedlo, preto zrejme nikoho neprekvapí, že ho zanáša mastnota, vykypené mlieko či iné pripáleniny. Najlepšie je venovať sa krátkej údržbe po každom varení, no ani pri väčšom znečistení nie je dôvod na zúfalstvo.

Stačí na to ísť systematicky a s vhodnými pomôckami. Na plynovom sporáku treba vyčistiť viacero detailov – horáky, hladký povrch medzi nimi, mriežku nad horákmi a vystúpené gombíky na prednej časti. Mastnota a usadeniny si nevyberajú a pomerne rýchlo zájdu aj do tých najmenších záhybov a medzier. Ako to zvládnuť?

Na sporák použite odstraňovač mastnoty

Mierne znečistenie odstránite pomocou saponátu, teplej vody a hubky. Vyhnite sa použitiu drôtenky, ktorá môže poškodiť ako smaltovaný, tak aj nerezový povrch. Na pripáleniny a hrubšiu vrstvu mastnoty je najlepšie použiť odmasťovač určený na sporáky. Pôsobí účinne a po rovnomernom nanesení mastnota a nečistoty poddávajú už po krátkom pôsobení. Vyberajte odmasťovač určený na plochy, ktoré sú v kontakte s potravinami. Uvoľnenú špinu jednoducho zotriete mäkkou handričkou alebo papierovými obrúskami.

Čistenie sporáka

Čistenie plynového sporáka octom a sódou

Pri upratovaní má ocot a jedlá sóda prekvapivo široké využitie a spoločnou silou presvedčia aj pri čistení plynového sporáka. Plochu poprášte jedlou sódou a následne na ňu aplikujte ocot cez jemný rozprašovač. Vznikne šumivá reakcia, ktorá podporí uvoľnenie mastnoty a pripálenín. Potom už stačí sporák iba vyutierať dočista…

Čistenie sporáka

Nenechajte si ujsť ani naše tipy, ako vyčistiť rúru bez zbytočnej námahy a ako precízne vyčistiť rýchlovarnú kanvicu.

Stavte na silu parného čističa

Máte doma ručný parný čistič? V kuchyni sa zíde pri čistení digestora, obkladačiek, pracovnej dosky, drezu, no i varnej zóny. Parný čistič využíva tlak v spojení s vysokou teplotou. Trúfne si na rozrušenie mastnoty i odolných pripálených miest.

Čistenie sporáka

Prúd pary z dýz viete nasmerovať i do ťažko dostupných miest, vďaka čomu ušetríte cenné minúty času. Zvyšky nečistôt následne iba jednoducho zotriete handričkou. Čistenie horúcou parou má navyše aj hygienický účinok, keďže para vysokej teploty ničí baktérie a škodlivé mikroorganizmy.

Ako vyčistiť mriežku na sporáku bez námahy?

Samostatnou kapitolou je kovová mriežka na plynovom sporáku. Niektoré prechádzajú ponad celú plochu, ďalšie sú osadené v bezprostrednom okolí horákov. Ide o dôležitý prvok, vďaka ktorému môžete hrnce a panvice pohodlne umiestniť nad plamene z horákov. A práve tieto kovové mriežky sú priam „magnetom“ na mastnotu, spáleniny a zvyšky jedla.

Čistenie mriežky z plynového sporáka si vopred naplánujte, keďže zaberie viac času. Na hrubšie nánosy nečistôt využite ocot. Osvedčenou metódou je ponorenie mriežok do roztoku octu a vody v pomere 1:1. K tomu budete potrebovať väčšiu nádobu alebo starý plech. Ak nechcete plytvať octom, zadovážte si gázu alebo starú látku, ktorú namočíte octu a následne ňou mriežku obalíte. Ocot nechajte pôsobiť aspoň 3 hodiny (alebo aj dlhšie podľa miery znečistenia). Špina sa z mriežky uvoľní a na záver ju iba ľahko stiahnete.

Čistenie horákov a trysiek na plynovom sporáku vyžaduje čas

Prečo? Ide o prvky, ktorých zanesenie môže mať vplyv na funkčnosť plynového sporáku, a preto by nemali zostávať bez povšimnutia a v zlom stave.

Čistenie sporáka

Horáky opatrne odoberte z plynového sporáka. Znečistené sú najmä odolnými pripáleninami. Jednou z možností, ako tieto nečistoty uvoľniť, je ponoriť horáky do nádoby s horúcou vodou a octom. Vyskúšať tiež môžete pôsobenie sódy bikarbóny. Horáky uložte do nádoby, zasypte sódy a prelejte horúcou vodou. Sóda začne výrazne peniť. Nechajte chvíľu pôsobiť a pustite sa do leštenia. Výrazný lesk obnovíte napríklad aj pomocou zubnej pasty. Očistené horáky pred uložením na miesto dôkladne opláchnite a vysušte.

Aj pod horákmi v blízkosti trysky sa ukrýva veľa nečistôt. Pri ich odstraňovaní dbajte na to, aby zvyšky špiny neupchali trysky. Nájdete tu drobné, spálené kúsky, ktoré je lepšie vyfúkať, než vyberať prstami. K očisteniu trysiek od drobných nečistôt výborne poslúži kovová ihla.

Ako na čistenie gombíkov na sporáku?

Na záver posledná časť – čistenie gombíkov na sporáku a ich okolia. Na tejto časti sporáka sa pri dlhodobom prehliadaní objavuje nepekné zažltnutie a rôzne ťahavé škvrny. Pri odstraňovaní špiny si však dávajte pozor na to, aby ste nepoškodili mechanické gombíky alebo nechtiac nezmazali ikony. Nie všetky sú dostatočne trvácne.

Čistenie sporáka

Pred čistením prekryte dvierka rúry, aby nezostali zafŕkané. Niektoré gombíky sa dajú celkom jednoducho sňať a očistiť zvlášť, vďaka čomu bude práca rýchla. Iné je to v situácii, kedy si na ich odpojenie netrúfnete alebo to jednoducho nejde. Vtedy si vezmite na pomoc starú zubnú kefku a vatové tyčinky. Zo sódy bikarbóny a malého množstva teplej vody si pripravte kašičku. Kruživými pohybmi ju naneste na zašpinené plochy. Na dočistenie použite teplú saponátovú vodu a jemnú handričku.

Majte na pamäti, že nie všetky materiály sú odolné voči rovnakým čističom alebo látkam. Vždy sa preto riaďte odporúčaniami výrobcu, aby ste čistením neohrozili daný materiál alebo povrch.

***

Ďalšie aktuality

Vstavané umývačky ETA: Cesta k bezchybne čistému riadu

Vstavané umývačky ETA: Cesta k bezchybne čistému riadu

Vstavané umývačky ETA prinášajú do vašej kuchyne revolúciu v pohodlí a efektivite. Zabudnite na zdĺhavé a únavné drhnutie tanierov a hrncov. S umývačkami ETA sa táto nepríjemná povinnosť stane minulos...... Celý článok
Ako vybrať pamäťovú kartu? Záleží na kapacite aj rýchlosti

Ako vybrať pamäťovú kartu? Záleží na kapacite aj rýchlosti

Potrebujete v úložisku pár gigabajtov navyše? Možno vaše ťažkosti vyrieši pamäťová karta. SD a microSD karty dnes nájdete v telefónoch, fotoaparátoch, kamerách aj v iných zariadeniach. Ale ako vybrať ...... Celý článok
RECENZIA: AMAZFIT ACTIVE EDGE – SPOĽAHLIVÝ VÝKON, DLHÁ VÝDRŽ A SKVELÁ CENA

RECENZIA: AMAZFIT ACTIVE EDGE – SPOĽAHLIVÝ VÝKON, DLHÁ VÝDRŽ A SKVELÁ CENA

Ak hľadáte spoľahlivé športové inteligentné hodinky za prijateľnú cenu, nemali by ste prehliadnuť hodinky Amazfit Active Edge. Za pomerne nízku cenu ponúkajú mnoho. Či už ide o dlhú výdrž, odolné vyho...... Celý článok
Ako sa starať o nože, aby vyzerali a fungovali ako nové

Ako sa starať o nože, aby vyzerali a fungovali ako nové

S tupým nožom sa dá pracovať v kuchyni len ťažko. Aby vaše vybavenie dosiahlo dlhú životnosť, pamätajte na jeho správne skladovanie a pravidelné ostrenie. Okrem toho je treba dodržiavať aj zásady sprá...... Celý článok
Platforma NVIDIA Studio posunie vašu kreativitu na nový level. Čo to je a pre koho je určená?

Platforma NVIDIA Studio posunie vašu kreativitu na nový level. Čo to je a pre koho je určená?

Našli ste v sebe kreatívneho ducha? Čo ak aby sme vám povedali, že existuje platforma, ktorá ponúkne maximálny výkon všetkým kreatívnym profesionálom i nadšencom, ktorí sa prácou na počítači neživia –...... Celý článok