0,00 €
×

Domáce kompostovanie

07.05.2024

Počuli ste už o domácom kompostovaní? Ak nie, poďte do toho s nami! Popíšeme vám, ako na to, hoci aj v malom byte. Získate nielen hodnotný výživový substrát, ale aj znížite svoju uhlíkovú stopu a odľahčíte už tak dosť zaťažené životné prostredie. Nezahadzujte možnosť žiť ekologickejšie a pomôcť našej planéte. Viac o benefitoch domáceho kompostovania sa dočítate v našom článku.

Domáce kompostovanie

O čom sa dočítate:

Čo je to kompostovanie

Základné pravidlá kompostovania

Výhody kompostovania v domácnosti

Kompostovanie v byte

Kompostovanie na záhrade

Ako sa starť o kompost

Ako využiť kompost

Čo ne/patrí do kompostu

Čo znamená kompostovať

Kompost je prirodzenou súčasťou pôdy. Znižuje riziko erózie, zachytáva vlhkosť, šetrí zásoby vody, dodáva rastlinám doslova „živnú pôdu nohami“ a podporuje ich rast. V prírode sa podieľajú na jeho produkcii mnohé pôdne organizmy a mikroorganizmy.

Domáce kompostovanie je účinným nástrojom v boji proti klimatickým zmenám. Recyklovanie organických zvyškov z kuchyne a záhrady znižuje množstvo zmesového, kuchynského i bio odpadu, ktorý inak putuje do spaľovní alebo na skládky a výrazne zaťažuje životné prostredie.

Kompostovanie transformuje odpad na výživný substrát – kompost. Ide o významný zdroj živín pri pestovaní plodín akéhokoľvek druhu. Obohatí záhradnú pôdu, ale napríklad aj zeminu v kvetináčoch izbových rastlín. Popularita domáceho kompostovania rastie. Napriek čoraz väčšej informovanosti ale ešte stále pretrváva mýtus, že kompost smrdí. Nie je to pravda. Stačí len dodržiavať základné pravidlá a postupy a vo svojich rukách budete mať poklad s jedinečnou vôňou prírody.

Domáci kompostér

Základné pravidlá domáceho kompostovania

Pripravujete si často čerstvú šťavu z citrusov či vychutnávate rannú kávičku od svojho domáceho baristu? Šupky z ovocia a usadenina z kávy nemusia skončiť v kuchynskom či rovno v komunálnom odpade. Prečo zahadzovať niečo, čo má cenu a dá sa ďalej využiť? Ako na domáce kompostovanie, uvedieme v pár bodoch.  

1. Určite si miesto, kde vám domáci kompostér nebude prekážať v pohybe a kde bude mať dokonalé podmienky. Zohľadnite pri výbere optimálnu teplotu (15 – 20 °C), prúdenie vzduchu i vlhkosť. Neodporúča sa vystaviť kompost celodennému priamemu slnečnému žiareniu. Ak neviete nájsť iné miesto, spravte kompostéru príjemný tieň.

2. Vyberte si druh kompostéra, ktorý budete využívať, a tomu prispôsobte starostlivosť aj spôsob kompostovania. Samotný proces sa nelíši, rozdiely sú badateľné iba pri zakladaní kompostovacieho základu (napr. pri vermikopostovaní potrebujete štartovací balíček so substrátom a násadou dážďoviek). V prípade, že má váš vybraný model aj manuál, určite sa tejto poučnej brožúrke nevyhýbajte.

Výhody domáceho kompostovania

Výhody domáceho kompostovania

+ znížite množstvo odpadu

+ získate výživný substrát pre pestovanie rastlín

+ prirodzené hnojivo bez chemických prísad

+ dobrý pocit z toho, že robíte niečo pre seba i pre našu jedinečnú planétu Zem

+ šetríte rozpočet vynakladaný na odvoz odpadu

Kompostovať sa dá aj v byte

A to úsporne a jednoducho. Na výber máte viacero možností, respektíve sa len musíte rozhodnúť, aký si zvolíte kompostér do bytu. Stačí vám maličká nádoba, alebo skôr hľadáte vhodný domáci kompostér na balkón? Nižšie uvádzame najpopulárnejšie typy domácich kompostérov.

Domáci kompostér

Elektrický kompostér

Ak ste fanúšikmi moderných technológií a invenčných riešení, určite vás nadchne elektrický kompostér. Zväčša ide o zariadenie, ktoré nie je väčšie ako mikrovlnka. Samozrejme existujú aj modely, ktoré sú veľkokapacitné a určené napríklad pre reštaurácie či školské jedálne.

Spracuje takmer všetky zvyšky jedál, aj živočíšneho pôvodu, mliečne výrobky a pod. Odpad zbierate do menšej nádoby, ktorú po naplnení vložíte do samotného stroja. Ten obsah vypracuje, obyčajne v priebehu niekoľkých hodín, na plnohodnotný kompost. Celkový objem materiálu dokáže zredukovať až o 80 %. Navyše nie je ani príliš hlučný, náročný na spotrebu el. energie a zbernú nádobu môžete väčšinou umývať v umývačke. Obsluha je intuitívna a pre fungovanie stačí zapojiť iba jeden kábel. Vyhnite sa ale kostiam, tvrdým odrezkom, ako je napr. šupa z ananásu či škrupinky z orechov, olejom a tukom.

Vermikompostér

Vermikompostér

Má viacero poschodí, štýlový dizajn a o rozklad rastlinného odpadu na ideálny kompost sa starajú kalifornské dážďovky. Výsledný kompost bude vďaka týmto štíhlym stvoreniam bohatší na mikroorganizmy aj živiny. A túto výživnú „potravu“ ocenia zase vaše izbové rastlinky či bylinky, ktoré v nej môžete pestovať. Pri tomto spôsobe kompostovania vzniká aj takzvaný výluh, ktorý môžete použiť ako tekuté hnojivo.

Vermikompostovanie je naozaj jednoduché a rozhodne nezapácha. Nemusíte sa ani báť, že by dážďovky vyliezli v noci na prieskum vášho bytu, pretože sú svetloplaché. Chrumkanie šupiek z ovocia a zeleniny si naozaj vychutnávajú, je to pre ne taký All-incompost hotel. Sem-tam im do zmesi prihoďte suchú zložku v podobe obalov z vajíčok, roliek z toaletného papiera či čistý kartón, aby ste predišli nežiaducej vysokej vlhkosti. Ak bude, naopak, zmes veľmi suchá, pokropte ju vodou z rozprašovača. Vyhnite sa mäsu, vareným jedlám a mliečnym výrobkom i prekrmovaniu dážďoviek pridávaním veľkého množstva zvyškov z kuchyne – nestrávili by ho.

Vedeli ste, že recyklovať sa dá aj elektro? DATART myslí EKOlogicky a rovnako tak aj koná. Staré veľké elektrospotrebiče likviduje udržateľným spôsobom a ochotne prijme aj malé vyslúžilé spotrebiče, batérie či žiarovky vo všetkých predajniach.

Ako založiť záhradný kompost

Mať kompost na záhrade je hotové bohatstvo. Najskôr si musíte zadovážiť nádobu na kompost. Kto má k dispozícii záhradu od nevidím do nevidím, môže kompostovať voľne na kope dakde v kúte záhrady. Mnohopočetné mikroorganizmy a rôznorodý hmyz sa postarajú o dokonalý rozklad všetkých zvyškov z domácnosti i záhrady prirodzenou cestou. Vy ostatní si môžete kúpiť v obchode plastový alebo drevený kompostér, ak to však dokážete, vyrobte si vlastný (ideálne 3-komorový) z drevených paliet či pletiva.

Záhradný kompostér

Záhradný kompostér založte na mieste, ktoré nebude v blízkosti zdroja pitnej vody, bude v bezprostrednom kontakte so zemou, ľahko prístupný a situovaný do polotieňa až tieňa, nie na priamom slnku. Areál okolo kompostéra ponechajte voľný, aby mal dostatok vzduchu a aby ste s ním mohli pracovať bez priestorových obmedzení. Obsah dusíkatých (pokosená tráva, hnoj, lístie, mäkší organický materiál atď.) a uhlíkatých (drevo, popol, štiepka, tvrdšie časti rastlín a pod.) materiálov by mal byť v pomere 1 : 1.

Dobrému „zažívaniu“ kompostu pomôžete, ak veľké konáre a pod. podrvíte, postriháte či popílite na menšie časti. Zväčšíte tak plochu pôsobenia pre mikroorganizmy a vynaložíte aj menej námahy pri prekopávke vrstiev kompostu. Dôležité je, aby cez kompost stále prúdil vzduch, inak normálne nezapáchajúca masa začne smrdieť. Zápachu predídete aj správnou starostlivosťou o kompost.

Sito na kompost

Prvý vyzretý kompost vznikne približne po pol roku. Mal by mať tmavohnedú až čiernu farbu, konzistenciu podobnú rašeline a prirodzene jemnú zemitú vôňu. Pre jemnejšiu textúru kompostu bez väčších zvyškov rastlín zeleniny odporúčame použiť sito na kompost a hmotu preosiať.

Ako sa starať o kompost

Ako sa správne starať o záhradný kompost

Prevzdušňujte – Jednoducho vrstvy poprehadzujte záhradnými vidlami, aby ste dosiahli vzdušnosť a rovnomernú vlhkosť.

Udržiavajte optimálnu vlhkosť – Pri vysokej vlhkosti pridajte suché zložky, pri nízkej pokropte kompost vodou z krhly. Úroveň vlhkosti zistíte jednoduchým testom. Vezmite do dlane za hrsť kompostu priamo zo stredu kompostoviska. Ak vytlačíte iba zopár kvapiek, bravó, vediete si v kompostovaní výborne. V prípade, že bude vzorka bez vody, alebo z nej bude vytekať veľa vody, riaďte sa odporúčaním v prvej vete.

Urýchľovač kompostu – Rýchlejšiemu rozkladu dopomôžu mikroorganizmy a enzýmy, ktoré kúpite už takmer v každom záhradkárstve, v záhradných domoch či na e-shope. 

Kompostovateľné vrecia – Máte nadbytok kompostovateľného materiálu? Šup s ním do vreca! Ale 100 % kompostovateľného, ktoré sa neskôr samo rozloží v mase.

Láska – Pozitívny prístup je základom úspechu všetkého. Aj pri takom zakladaní a produkovaní kvalitného domáceho kompostu. Takže ho nezabudnite kŕmiť kvalitnou stravou, sem-tam prehrabať, popri tom si pustiť obľúbenú hudbu do uší a získate navyše dokonalý relax pre telo i dušu.

Ako využiť kompost

Ako využiť kompost?

Jednoducho pre ďalší život. Kompost je plný životodarných látok, ktoré obohatia pôdu v záhrade, ale aj tú doma v kvetináčoch. Kompost je cenný zdroj živín, zdroj výdatne obohacujúci. Dnes nájdete na trhu mnohé hnojivá, aj organického pôvodu. Neradíme vyhýbať sa im, ale domáci a správne vyzretý kompost je prírodné hnojivo nad zlato. Takže čo s ním? Rovnomerne ho porozsýpajte po pôde v záhrade k okrasným i úžitkovým rastlinám, krom i stromom, do vyvýšených záhonov či pridajte za hrsť aj do kvetináčov s izbovými rastlinkami

Ako správne kompostovať

Čo ne/patrí do kompostu 

ÁNO NIE
šupky z ovocia a zeleniny sklo, plast, kov, textil
usadenina z kávy, čajové vrecúška mäso a mliečne výrobky, kosti, kože, oleje a tuky
škrupinky z vajec, orechov trus mäsožravých zvierat
zvyšky jedál (bez mäsa, v malej miere, nie často) zdochliny zvierat, použité podstieľky zvierat
lístie (z orecha iba minimum), tráva, konáriky, slama, drevná štiepka lieky, nebezpečný odpad, nič chemicky ošetrené či znečistené
popol, uhlie z dreva tekutiny (polievky, omáčky, sladené nápoje...)
burina, odrezky rastlín, zvädnuté kvety (bez stúh a pod.) papier (výnimkou je čistý kartón bez lep. pásky ako deliaca vrstva)
100 % kompostovateľné vrecia a obaly plienky, cigarety, choré rastliny, hrubé konáre

Ďalšie aktuality

5 dôvodov, prečo chcieť americkú chladničku LG

5 dôvodov, prečo chcieť americkú chladničku LG

Keď vám nestačí kapacita vašej aktuálnej chladničky, je čas poobzerať sa po priestornejšom spotrebiči. Môže nim byť moderná americká chladnička od LG, ktorá ponúka nielen elegantný dizajn, ale aj mnoh...... Celý článok
Ako vybrať outdoorovú kameru?

Ako vybrať outdoorovú kameru?

Či už ste skutočne extrémni športovci (ktorí skáču na lyžiach z vrtuľníka a podobne), prípadne si len chcete zvečniť „obyčajný“ výlet na bicykli, v oboch prípadoch oceníte akčnú kameru. O čom s...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok