Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z času na čas aj pripáleniny. Ako vyčistiť indukčnú dosku šetrne a s výborným výsledkom? Od pripálenín či odolnejších škvŕn? Pozrite si nasledujúce užitočné tipy a uľahčite si jednu z opakovaných domácich prác.
O indukčných varných doskách sa hovorí, že sa zo všetkých varných plôch špinia najmenej. Prečo je tomu tak?
Na plynovej varnej doske dochádza k zachytávaniu nečistôt na kovovej mriežke aj vystúpených horákoch. V sklokeramickej varnej doske sa ukrýva niekoľko špirál, z ktorých sa šíri teplo do hrncov, no čiastočne aj do ich okolia. To znamená, že plocha v okolí hrncov je podstatne teplejšia a náchylnejšia na pripáleniny.
Indukčná varná doska funguje na princípe indukčného ohrevu a elektromagnetických vĺn. Zohrieva iba dno nádoby. Tepelné straty do okolia sú výrazne nižšie a ani varná doska okolo hrnca nie je na dotyk horúca. To všetko dáva dobrý predpoklad na podstatne jednoduchšiu údržbu. Vykypené mlieko alebo polievka však môžu zatiecť aj pod hranu hrnca. Imúnna nebude ani voči olejovým fŕkancom z panvice pri vysmážanie.
Čistenie indukčnej varnej dosky je preto ideálne vykonávať po každom varení – no vždy čistite iba vychladnutú indukčnú dosku. Na priebežnú údržbu postačí teplá voda, penivý saponát a hubka z mikrovlákna na doleštenie.
Pozrite si tiež: Ako vybrať varnú dosku? Porovnanie, výhody a nevýhody
Intenzívne varenie môže na indukčnej doske zanechať výraznejšie škvrny a pripáleniny. Nezúfajte, nič nie je stratené. Jednou z prvých možností, ako čistiť indukčnú dosku, je použitie octu, ktoré osloví aj prívržencov ekologického prístupu k domácim prácam. Ocot aplikuje pomocou hubky alebo rozprašovačom a nechajte aspoň 10 – 15 minút pôsobiť. Odolné nečistoty poddajú a poľahky ich zotriete. Podobný efekt bude mať aj šťava z citróna, ktorá navyše varnú zónu krásne prevonia.
Počuli ste už o škrabke na indukčnú a sklokeramickú dosku? Šikovná pomôcka, ktorá nezaberie v kuchynskej zásuvke viac miesta ako škrabka na zemiaky, má ostrú čepeľ a špeciálne navrhnutý tvar tak, aby bezpečne a bez rizika poškriabania uvoľnila pripáleniny z hladkej plochy.
Ďalšou možnosťou, ako mať lesk a čistotu indukčnej varnej dosky pod kontrolou, je použitie ručného parného čističa, ktorý silou horúcej pary rozbije mastnotu a uvoľní pripáleniny. Na záver indukčnú dosku precízne vyleštite, aby nevznikli stopy po vode.
Stávkou na istotu je tiež kvalitný prípravok na čistenie indukčnej dosky. Vyberajte taký, ktorý zvládne uvoľniť a rozpustiť nečistoty, príjemne vonia, prinavracia lesk a vytvára na povrchu ochranný film.
Pri čistení indukčnej varnej dosky neprehliadnite okraje. V nich sa nebadane zvykne hromadiť mastnota, ktorá sa postupne roznáša aj na plochu. Škáry najlepšie vyčistíte špáradlom. Ak sú škáry hlbšie, obaľte špáradlo vlhčenou utierkou.
Pozrite si tiež: Varenie na indukcii – výhody, ktoré presvedčia
Sú elegantné, zaujmú minimalistickým dizajnom a dokonca sú i energeticky úsporné. Nečudo, že práve indukčné varné dosky zaujali v moderných kuchyniach stabilné miesto. Pri správnej starostlivosti dokážu spoľahlivo slúžiť dlhé roky a nestrácať z povestného „šarmu“. Okrem pravidelného čistenia indukčnej dosky myslite aj na kroky, ktoré ju ochránia pred skorým poškodením.
Škrabance na indukčnej doske sú jasným znamením, že sa s hladkou plochou zaobchádzalo neopatrne. Na čo si dávať pozor? Sklokeramickú ani indukčnú varnú dosku nikdy nečistite abrazívnymi čistiacimi prípravkami. Obsahujú drobné čiastočky, ktoré síce dokážu rozrušiť odolné pripáleniny, no ich použitie nie je vhodné na všetky povrchy. Na hladkej varnej doske môžu spočiatku zanechať mikroskopické škrabance, no časom sa stanú čoraz viditeľnejšími. Vyhnúť oblúkom sa treba aj škriabaniu nečistôt nožom alebo drôtenkou.
Náš tip – Dbajte na to, čo na indukčnú varnú dosku pokladáte. Nie je dočasný stojiskom na plechy či panvice. Používajte ju iba určeným spôsobom – teda pri varení. Dno každého hrnca skontrolujte a očistite, aby na ňom neboli drsné zvyšky pripálenín alebo iné nalepené nečistoty.
***