0,00 €
×

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

16.05.2024

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z času na čas aj pripáleniny. Ako vyčistiť indukčnú dosku šetrne a s výborným výsledkom? Od pripálenín či odolnejších škvŕn? Pozrite si nasledujúce užitočné tipy a uľahčite si jednu z opakovaných domácich prác.

Ako vyčistiť indukčnú varnú dosku

Základom je pravidelná starostlivosť

O indukčných varných doskách sa hovorí, že sa zo všetkých varných plôch špinia najmenej. Prečo je tomu tak?

Na plynovej varnej doske dochádza k zachytávaniu nečistôt na kovovej mriežke aj vystúpených horákoch. V sklokeramickej varnej doske sa ukrýva niekoľko špirál, z ktorých sa šíri teplo do hrncov, no čiastočne aj do ich okolia. To znamená, že plocha v okolí hrncov je podstatne teplejšia a náchylnejšia na pripáleniny.

Ako vyčistiť indukčnú varnú dosku

Indukčná varná doska funguje na princípe indukčného ohrevu a elektromagnetických vĺn. Zohrieva iba dno nádoby. Tepelné straty do okolia sú výrazne nižšie a ani varná doska okolo hrnca nie je na dotyk horúca. To všetko dáva dobrý predpoklad na podstatne jednoduchšiu údržbu. Vykypené mlieko alebo polievka však môžu zatiecť aj pod hranu hrnca. Imúnna nebude ani voči olejovým fŕkancom z panvice pri vysmážanie.

Čistenie indukčnej varnej dosky je preto ideálne vykonávať po každom varení – no vždy čistite iba vychladnutú indukčnú dosku. Na priebežnú údržbu postačí teplá voda, penivý saponát a hubka z mikrovlákna na doleštenie.

Pozrite si tiež: Ako vybrať varnú dosku? Porovnanie, výhody a nevýhody

Čistenie indukčnej varnej dosky octom

Intenzívne varenie môže na indukčnej doske zanechať výraznejšie škvrny a pripáleniny. Nezúfajte, nič nie je stratené. Jednou z prvých možností, ako čistiť indukčnú dosku, je použitie octu, ktoré osloví aj prívržencov ekologického prístupu k domácim prácam. Ocot aplikuje pomocou hubky alebo rozprašovačom a nechajte aspoň 10 – 15 minút pôsobiť. Odolné nečistoty poddajú a poľahky ich zotriete. Podobný efekt bude mať aj šťava z citróna, ktorá navyše varnú zónu krásne prevonia.

Ako vyčistiť indukčnú varnú dosku

Čistenie indukčnej varnej dosky so šikovnými pomocníkmi

Počuli ste už o škrabke na indukčnú a sklokeramickú dosku? Šikovná pomôcka, ktorá nezaberie v kuchynskej zásuvke viac miesta ako škrabka na zemiaky, má ostrú čepeľ a špeciálne navrhnutý tvar tak, aby bezpečne a bez rizika poškriabania uvoľnila pripáleniny z hladkej plochy.

Ako vyčistiť indukčnú varnú dosku

Ďalšou možnosťou, ako mať lesk a čistotu indukčnej varnej dosky pod kontrolou, je použitie ručného parného čističa, ktorý silou horúcej pary rozbije mastnotu a uvoľní pripáleniny. Na záver indukčnú dosku precízne vyleštite, aby nevznikli stopy po vode.

Ako vyčistiť indukčnú varnú dosku

Stávkou na istotu je tiež kvalitný prípravok na čistenie indukčnej dosky. Vyberajte taký, ktorý zvládne uvoľniť a rozpustiť nečistoty, príjemne vonia, prinavracia lesk a vytvára na povrchu ochranný film.

Pri čistení indukčnej varnej dosky neprehliadnite okraje. V nich sa nebadane zvykne hromadiť mastnota, ktorá sa postupne roznáša aj na plochu. Škáry najlepšie vyčistíte špáradlom. Ak sú škáry hlbšie, obaľte špáradlo vlhčenou utierkou.

Pozrite si tiež: Varenie na indukcii – výhody, ktoré presvedčia

Pozor na mechanické poškodenia

elegantné, zaujmú minimalistickým dizajnom a dokonca sú i energeticky úsporné. Nečudo, že práve indukčné varné dosky zaujali v moderných kuchyniach stabilné miesto. Pri správnej starostlivosti dokážu spoľahlivo slúžiť dlhé roky a nestrácať z povestného „šarmu“. Okrem pravidelného čistenia indukčnej dosky myslite aj na kroky, ktoré ju ochránia pred skorým poškodením.

Ako vyčistiť indukčnú varnú dosku

Škrabance na indukčnej doske sú jasným znamením, že sa s hladkou plochou zaobchádzalo neopatrne. Na čo si dávať pozor? Sklokeramickú ani indukčnú varnú dosku nikdy nečistite abrazívnymi čistiacimi prípravkami. Obsahujú drobné čiastočky, ktoré síce dokážu rozrušiť odolné pripáleniny, no ich použitie nie je vhodné na všetky povrchy. Na hladkej varnej doske môžu spočiatku zanechať mikroskopické škrabance, no časom sa stanú čoraz viditeľnejšími. Vyhnúť oblúkom sa treba aj škriabaniu nečistôt nožom alebo drôtenkou.

Náš tip – Dbajte na to, čo na indukčnú varnú dosku pokladáte. Nie je dočasný stojiskom na plechy či panvice. Používajte ju iba určeným spôsobom – teda pri varení. Dno každého hrnca skontrolujte a očistite, aby na ňom neboli drsné zvyšky pripálenín alebo iné nalepené nečistoty.

***

Ďalšie aktuality

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kto má rád kvalitný zvuk, pozná značku Marshall. O jej kvalitách sa ani nedá pochybovať, a preto môžeme rovno prejsť na vec a predstaviť si jej dve novinky – Marshall Minor IV a Marshall Major ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre deti

Najlepšie mobily pre deti

Zadováženie prvého mobilu patrí k dôležitým momentom detského obdobia. Ale s jeho kúpou je spojených množstvo otázok, ako napríklad: nevystavujem svoje dieťa zbytočne riziku? Je už zrelé na telefón? K...... Celý článok
Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Stane sa telefón vivo V40 kráľom strednej triedy? Aké sú prednosti tohto fešáka, a čo všetko ukrýva pod lákavým dizajnom? To všetko, a ešte omnoho viac, sa dočítate v tejto recenzii. Technic...... Celý článok
Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Leto, vlhké prostredie a komáre idú neodmysliteľne dohromady. Tento dotieravý hmyz nás dokáže potrápiť nielen doma, ale aj pri posedení na záhrade. Zistite, čo odpudzuje komáre a ako sa ich raz a navž...... Celý článok
Čo je to hotspot?

Čo je to hotspot?

Potrebujete odoslať dôležitý e-mail alebo dokončiť objednávku, keď tu zrazu ako naschvál vaša Wi-Fi vypadne a vy ste bez internetu. Riešenie je, našťastie, jednoduché, stačí mať poruke spoľahlivý hots...... Celý článok