Obohaťte svoj pitný režim v jesennom a zimnom období o domáci pečený čaj. Skvelo chutí, krásne zahreje a navyše celú domácnosť príjemne rozvonia. V chladných dňoch sa stane vaším pravým potešením.
Máte prebytok domácej ovocnej úrody? Ideálnym spôsobom, ako ju zužitkovať, je práve domáca výroba pečeného čaju. Môžete si ho pripraviť presne podľa svojich predstav. Môžete použiť čerstvé, ale aj mrazené, kompótové alebo sušené ovocie. Nezostávajte iba pri jednom recepte, fantázii sa predsa medze nekladú. Skúste sa s chuťami a vôňami pohrať a vytvorte si dokonalú zmes presne na mieru vašej chuti.
Hrejivá sila ovocia a korenia
Čo je to vlastne pečený čaj? Ide o zmes nadrobno nakrájaného ovocia, ktoré sa pečie s cukrom a koreninami, a dohromady ta vytvoria lahodnú zmes. V pečenom čaji, ktorý si pripravíte doma, nenájdete žiadne umelé dochucovadlá či farbivá, zmes bude obsahovať iba to, čo sami budete chcieť a čo do neho dáte. Pečený čaj sa dá konzumovať po celý rok. V zime 2 – 3 lyžičky zmesi zalejete horúcou vodou, v lete minerálkou s ľadom a v okamihu máte osviežujúci ľadový nápoj. A ako bonus vás bude na dne hrnčeka vždy čakať sladké ovocné prekvapenie.
Omamná ovocná vôňa pečeného čaju vás očarí.
Ako sa pripravuje pečený čaj?
Vyrobiť si pečený čaj doma nie je vôbec zložité. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, zužitkujete pri nej takmer akékoľvek ovocie. Snáď okrem banánov, ktoré sa na pečenie príliš nehodia. Chutnú kombináciu predstavuje napríklad zmes jabĺk, hrušiek a zázvoru, ktorú doplníte trochou citrónu, alebo čaj z pomarančov, mandarínok, limetiek, škorice a badiánu. Záhradná zmes z ríbezlí, malín, jahôd alebo ostružín vás tiež určite zaujme svojou chuťou.
Nebojte sa pridať koreniny. Výborne sa hodia škorica či zázvor, ktoré majú zahrievacie účinky, klinčeky a badián sú zas skvelým zdrojom antioxidantov a takú kurkumu si obľúbite nielen vďaka jej protizápalovým účinkom. Vanilka je zase skvelá na príjemné dochutenie.
Vhodné sú aj bylinky, ako mäta alebo medovka. Nezabudnite na cukor, ktorý slúži ako konzervant. Použiť môžete biely aj trstinový, jeho množstvo sa odvíja od sladkosti ovocia a tiež od toho, ako veľmi sladký čaj chcete mať. Pokiaľ si chcete vyrobiť čaj zdravší, použite med, pri výrobe nesladeného variantu môžete cukor úplne vynechať. Do pečeného čaju môžete pridať aj rum, slivovicu alebo griotku. Zvýraznia chuť a alkohol zmes zakonzervuje, takže hotový čaj dlhšie vydrží.
Ak ste ešte nemali príležitosť pečený čaj ochutnať, teraz máte skvelú možnosť. Máme pre vás niekoľko receptov a užitočných tipov na výrobu toho najlepšieho domáceho pečeného čaju.
Pečený čaj z čerstvého ovocia
Budete potrebovať: 1,5 kg zmesi letného ovocia (jahody, ríbezle, maliny, čučoriedky, ostružiny), 1 kg jabĺk, 3 hrušky, 2 citróny, 1 celú škoricu, 10 klinčekov, 1 dcl rumu, prípadne cukor podľa chuti.
Alebo: 2 jablká, 2 hrušky, 2 pomaranče, 2 citróny, 200 g ovocia (maliny, jahody, čučoriedky...), 2 celé kúsky škorice, 10 ks klinčekov, 1 vanilkový lusk, 500 g cukru, 2 dcl rumu.
Umyté a neolúpané plody nakrájajte na menšie kúsky. Zmes položte na pekáč, dajte do predhriatej rúry na 35 – 40 minút a občas premiešajte. Ovocie počas pečenia povolí a pustí šťavu. Po upečení ešte horúcu zmes plňte do pripravených menších pohárov, uzavrite, postavte hore dnom a nechte vychladnúť. Potom uložte na tmavé miesto.
Hotový pečený čaj po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do 14 dní. Pokiaľ ho chcete skladovať dlhšie, je nutné ho zavariť.
TIP: Pomer ovocia si zvoľte podľa chuti. Použiť môžete aj exotické druhy.
Jesenný pečený čaj z jabĺk
Budete potrebovať: 1 kg jabĺk, 2 lyžice medu, celú škoricu, 2 klinčeky, 1 badián, 2 lyžice vody a 4 lyžice rumu.
Jablká umyte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kúsky. Vložte na pekáč a pridajte ostatné suroviny. Dôkladne premiešajte, vložte do vyhriatej rúry a pečte cca 45 minút pri teplote 200 stupňov Celzia. Hotový čaj spoznáte tak, že jablká mierne zhnednú a pustia šťavu, rum sa vyparí a zostane po ňom iba príjemná aróma.
TIP: Zmesou pečeného čaju môžete dochutiť aj jogurt, lievance, puding či raňajkovú kašu.
Pečený čaj z ríbezlí
Budete potrebovať: 1 kg ríbezlí (červené, biele, čierne), 1 kg ovocia (jahody, maliny, hrušky, čerešne, brusnice atď.), ¾ kg cukru, 1 ks pomaranča alebo citrónu, 2 lyžičky škorice, 5 ks klinčekov, 2 dl rumu (nemusí byť).
Tip: Pri výrobe čaju použite minimálne štvrtinu ovocia kyslejšej chuti, výsledný nápoj je potom oveľa chutnejší. Čaju dodajú špecifickú chuť aj slivky.
Očistené a nadrobno nakrájané ovocie starostlivo premiešajte a rozprestrite na hlbší plech. Podlejte trochou vody, dajte do vyhriatej rúry a pečte, kým ovocie nepustí šťavu.
Pečený čaj so zázvorom
Budete potrebovať: 400 g zázvoru, 3 ks pomarančov, 6 ks mandarínok, 1 citrón, 1 limetku, 4 lyžice medu alebo 250 g trstinového cukru, 3 celé škorice, badián, klinček.
Zázvor zbavte šupy a nahrubo nastrúhajte. Citrusy olúpte, odstráňte horké biele vlákna a nakrájajte na drobné kúsky. Na pekáčiku všetko dobre premiešajte, pridajte trochu vody a vložte do vyhriatej rúry.
Čaj je hotový, keď sa z neho vytvorí hustejšia hmota podobná sirupu. S týmto čajom zaženiete jesenné virózy.
TIP: Doma vyrobený pečený čaj môže slúžiť aj ako pekný darček pre vašich blízkych. V dekoratívnom pohári odobenom stužkou určite veľmi poteší.
Pečený čaj z mrazeného ovocia
Budete potrebovať: 1 kg mrazenej lesnej zmesi, 1 citrón, 600 g cukru, badián, 5 ks klinčekov, 2 dcl rumu.
Mrazené ovocie nechajte rozmraziť. Citrón olúpte, jeho kôra by čaju zbytočne dodala horkastú chuť. Vložte do zapekacej misky, premiešajte s ostatnými ingredienciami a vložte do vyhriatej rúry. Pečte cca 40 minút, kým ovocie pustí šťavu.