Na prípravu všetkých osviežujúcich letných nápojov budete v prvom rade potrebovať kvalitný mixér, ktorý rozmixuje aj to najtvrdšie ovocie a nezľakne sa ani ľadu. S odšťavením pomaranča či citróna vám zase pomôže automatický lis na citrusy, s ktorým získate čerstvú šťavu za pár sekúnd, navyše takmer bez námahy. Základom každej domácej limonády je, prirodzene, studená voda. Ak však máte radšej jemne perlivú vodu, s prístrojom na výrobu sódy si ju pripravíte bez problémov aj v pohodlí domova.
Zdravá uhorková limonáda
Čo budete potrebovať:
jednu uhorku
500 ml studenej vody
šťavu z jedného citróna
med alebo agávový sirup podľa chuti
čerstvé mätové lístky, ľad
Postup:
Ošúpeme uhorku, nakrájame na malé kúsky a dáme do mixéra. Prilejeme vodu, šťavu z jedného citróna, med alebo agávový sirup, pár lístkov mäty a poriadne rozmixujeme.
Na záver môžeme šťavu precediť cez jemné sitko. Do pohárov či väčšieho džbánu dáme kocky ľadu, pridáme pár koliesok citróna a uhorky, zalejeme hotovou limonádou a ozdobíme lístkami mäty.
Vedeli ste, že sú uhorky plné vitamínov A, B a C, obsahujú pre telo dôležitý draslík, horčík a železo, majú schopnosť neutralizovať prekyslenie organizmu a odvádzajú z tela škodlivé toxíny?
Sladká jahodová limonáda
Čo budete potrebovať:
400 gramov čerstvých jahôd
1 liter studenej vody
šťavu z jedného citróna
med podľa chuti
čerstvé lístky medovky
ľad
Postup:
Na menšie kúsky nakrájané jahody dáme do mixéra, prilejeme šťavu z jedného citróna, med, pár lístkov medovky a poriadne rozmixujeme.
Kto nemá rád zrnká z jahôd, môže hotovú šťavu precediť cez jemné sitko.
Do pripraveného džbánu dáme ľad, zalejeme ho limonádou, ozdobíme kolieskami citróna a pár lístkami mäty či medovky.
Ak nemáte to šťastie pestovať si vlastné ovocie a zeleninu a musíte si ju zaobstarať v obchode, odporúčame vám na prípravu všetkých lahodných nápojov kupovať tie v BIO kvalite. Limonáda tak bude mať zaručene lepšiu chuť a navyše sa nemusíte obávať zdraviu škodlivých pesticídov a toxických látok.
Skúste vo svojom meste navštíviť farmársky trh. Nielenže tak podporíte miestnych pestovateľov a chovateľov, ale si aj výborne pochutíte na ich produktoch.
Osviežujúca melónová limonáda
Čo budete potrebovať:
750 gramov vodného melóna
500 ml studenej vody
šťavu z jedného citróna
šťavu z jedného pomaranča
trstinový cukor alebo med podľa chuti
čerstvé lístky mäty
Postup:
Melón nakrájajte na menšie kúsky a zbavte ho všetkých semiačok.
Vložte ho do mixéra, pridajte studenú vodu, šťavu z citróna a pomaranča, cukor alebo med, pár lístkov čerstvej mäty a poriadne rozmixujte.
Do ľubovoľnej nádoby dajte kocky ľadu, polejte ich hotovou limonádou a podávajte ozdobené lístkami mäty.
Pripravenú domácu limonádu môžete skladovať v chladničke v uzatvárateľných sklenených fľašiach, ktoré vám váš nápoj pomôžu udržať čerstvý a dobrý aj niekoľko dní.
Brazílska limonáda s chuťou exotiky
Čo budete potrebovať:
4 limetky nakrájané na kúsky
500 ml studenej vody
trstinový cukor podľa chuti
50 ml kondenzovaného mlieka
Postup:
Limetky ošúpeme a nakrájame na kúsky. Ak máme limetky v BIO kvalite, šupku im pokojne nechajte. Premiestnime ich do mixéra, pridáme vodu a trstinový cukor a poriadne rozmixujeme. Šťavu prelejeme cez tenké sitko a na záver pridáme kondenzované mlieko.
Hotovú limonádu podávame s kockami ľadu a ozdobenú kolieskami citróna a limetky. Na ozdobu môžete opäť pridať aj lístky mäty.
Čerstvú mätu môžete pestovať aj doma v záhrade, na balkóne alebo na okne v kvetináči. Je to pomerne nenáročná bylina, takže ju zvládne vypestovať aj záhradkár začiatočník.
Lahodná čučoriedková limonáda
Čo budete potrebovať:
hrnček čerstvých čučoriedok
500 ml studenej vody
šťavu z jedného citróna
trstinový cukor alebo med podľa chuti
citrón alebo limetku na ozdobu
Postup:
Čučoriedky, vodu aj cukor dáme do mixéra a dohladka rozmixujeme.
Potom precedíme cez jemné sitko, prilejeme šťavu z citróna a poriadne premiešame.
Čučoriedková limonáda chutí najlepšie s ľadom, ozdobená kolieskami citróna alebo limetky.
Leto je plné rôznych druhov sladkého ovocia, čerstvej zeleniny a zdravých byliniek, tak sa nebojte experimentovať a neustále skúšať nové chute a kombinácie.