0,00 €
×

5 vecí, ktoré zvážiť pri výbere nového telefónu - 1. časť

22.01.2018

Vyber telefonov

Slušná hromada... Ale ktorý si vybrať?

1. Tlačidlá alebo dotykový?

Tak znie alfa a omega všetkých otázok, ktoré si musíte položiť pri výbere nového telefónu. Tlačidlové telefóny nepatria do rúk iba našich babičiek a rozhodne nie sú symbolom minulých ér. Naopak, zažívajú dnes nemalý boom a oproti svojim moderným bratom majú rad výhod – sú rádovo oveľa lacnejšie, odolnejšie, jednoduchšie, kompaktnejšie a majú neprekonateľne vyššiu výdrž. Jedným z najlepších príkladov tlačidlových rad je v minulom roku vypustený model Nokia 3310 (2017), čo nie je nič iné ako najnovší upgrade osvedčenej klasiky, ktorú si mnohí pamätajú zo školských lavíc a nekonečných hodín hrania Hada alebo vesmírnych strieľačiek Space Impact. V tom prípade sa efektívna výdrž batérie šplhá na dni, niekedy až týždne, čo je oproti dňu, možno dňu a pol energetických žrútov v modernom kabáte skutočne neporovnateľné číslo.

Vyber telefonov
Evolúcia človeka je ako evolúcia telefónu: najskôr hrubé tlačidlá, potom digitálny svet.

Tlačidlami sa to celé začalo...

Osviežujúcou zmenou môže byť rovnako jednoduchosť tlačidlového interface a ak ste naladení skôr staromilsky a k technológii pristupujete opatrne ako k rozpálenej platni, možno je pre vás práve tou vhodnou voľbou. Posielanie správ, volanie, fotoaparát, prípadne mp3 prehrávač, LED baterka, budík a jednoduchý softvér na základné surfovanie po internete zvládne takmer každý model. Niektoré so zvýšenou odolnosťou si so sebou navyše môžete vziať aj na týždennú trekovú výpravu a nemusíte sa báť, ani keď ich vykúpete v rieke, bahne alebo prekvapíte pádom na kameň. Možno ale chcete trošku viac?

Tlačidlové telefóny

Klady (+): Zápory (-):
+ Kompaktný dizajn - Malý rozmer obrazovky
+ Výdrž batérie niekoľko dní aj viac - Menšia vybavenosť
+ Jednoduchosť rozhrania - Nižší výkon
+ Odolnosť proti poškodeniu - Obmedzený počet a typ aplikácií
+ Nízka cena

 

Tlačidlové telefóny sú síce dnes už symbolom retro, ale napriek tomu značné množstvo ľudí sa k nim stále vracia pre ich výdrž, kompaktnosť a cenu.

 

S dotykovými telefónmi prichádzajú voľby a nevyhnutné rozhodovanie, ale nie je vždy pravda, že inteligentný telefón musí nutne stáť stovky eur – aj tu záleží predovšetkým na tom, čo od svojho lesklého miláčika chcete a očakávate. Používate ho iba v základných intenciách komunikácie s priateľmi a rodinou, či už po starom cez smsky alebo napríklad cez internetové aplikácie typu Messenger, WhatsApp alebo iné? Potom si pokojne vystačíte s lacnejším čínskym modelom alebo telefónom, s ktorým prichádzajú na trh výrobcovia notebookov ako Lenovo alebo Asus.

Vyber telefonov

Tlačidlá ponúkajú výdrž, dotykové telefóny zase variabilitu a väčšie možnosti. Výber je na vás.

Ak však chcete využiť potenciál malého počítača naplno, objaviť variabilitu najmodernejších aplikácií, vďaka ktorým môžete svoj prístroj prispôsobiť akémukoľvek pracovnému nasadeniu alebo na perfektnú a adaptabilnú prenosnú hernú konzolu, objaviť nekončiaci život trendových sociálnych sietí, mať po ruke špičkový fotoaparát a mikrokameru v jednom a hneď doplniť dizajnovým smartfónom s vlastným imidžom, potom... Musíte pokročiť ďalej, pretože váš výber bude o niečo zložitejší. A prvý na rade, pred všetkými spomenutými vecami, bude operačný systém.

2. Robot alebo "jablko"?

Základná poučka znie – Apple iOS je užívateľsky jednoduchší a prístupnejší, Android poskytuje vyššiu variabilitu a je dostupnejší. Každá z jednotlivých platforiem pracuje s trochu odlišnými aplikáciami a inak sa správa.

 

Vyber telefonov
Android a iOS – láska na prvý pohľad...

IOS a teda aj iPhone by ste mali voliť buď v prípade, že už nejaký produkt od Apple vlastníte, pretože interkonektivita, čiže možnosť navzájom bez ťažkostí prepojiť jednotlivé prístroje do jednej siete a zdieľať dáta a množstvo ďalších funkcií, je skutočne k nezaplateniu, alebo pokiaľ uprednostňujete jednoduchú intuitívnu ovládateľnosť, overené, certifikované aplikácie a včasné updaty softvéru. Za luxus a dobrú zákaznícku starostlivosť sa ale platí, takže sa musíte pripraviť, že cena aj starších modelov bude klesať iba pozvoľna. Na druhú stranu však neurobíte chybu, ak po nich siahnete, pretože na rozdiel od konkurencie (a s výnimkou batérie) stárnu iPhony o poznanie pomalšie.

Operačný systém Android je otvorená platforma, ktorá pochádza z kuchyne spoločnosti Google, a v súčasnosti riadi najväčšie množstvo inteligentných telefónov na svete, od Sony Erickson a Samsung až po vlastný rad Google, modely Pixel alebo napríklad čínske Xiaomi, alebo Huawei. Viazanosť na Google zaručuje pohodlný a integrovaný chod všetkých služieb, bežne známych a dostupných z vášho počítača, ako je Google Drive, Google Photos alebo napríklad Gmail. Vďaka otvorenosti systému Android ponúka rádovo širšiu variabilitu využitia a dovoľuje užívateľom si prispôsobiť telefón takmer podľa seba. Chcete zmeniť základný nástroj na posielanie správ na WhatsApp alebo vám prekáža súčasný prehliadač a chceli by ste iný? Radi si nahrávate hovory? S Androidom to nebude žiadny problém. Všeobecne platí, že overený Apple Android doháňa svojím objemom a variabilitou, taktiež aj lepšou cenovou dostupnosťou zariadení, na ktorých pracuje. Rozhodne nejde o chudšieho príbuzného, ale tak trochu o partizánsku platformu, s ktorou sa dajú robiť skutočné divy.

Pokračovanie v 2. časti...

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok