0,00 €
×

Technológie ako spojenci v boji so stresom

16.12.2023

V dnešných uponáhľaných časoch je stres nevyžiadaným spoločníkom pre mnohých z nás. Často hľadáme spôsoby, ako sa uvoľniť a nabrať nové sily. Našťastie s nástupom moderných technológií máme k dispozícii nástroje, ktoré nám môžu pomôcť stres nielen lepšie rozpoznať, ale aj s ním efektívne pracovať.

zvládání stresu

Na začiatok je dobré si uvedomiť, že stres netreba vnímať vyložene negatívne, často nás trocha stresu podnecuje k lepším výkonom a efektívnejšiemu prístupu k práci. Ale všetkého veľa škodí, a dlhodobý stres môže narobiť pekný zmätok. Viete, čo sa hovorí o ohni, aj stres môže byť dobrý sluha, ale… Poďme sa preto pozrieť na to, ako môžeme využiť rôzne technologické zariadenia na udržanie nášho duševného zdravia v rovnováhe a čo pomáha na stres.

O čom sa dočítate

Inteligentné telefóny a aplikácie

Inteligentné hodinky, monitoring stresu a dychové cvičenia

Slúchadlá, reproduktory

Virtuálna realita

Herné konzoly

Záver

Osobní terapeuti do vrecka

Keďže sa inteligentné telefóny stali základnou výbavou takmer každého z nás, začnime pri nich. Ich využitie sa rozšírilo z komunikácie na celý rad nástrojov na zlepšenie nášho každodenného života. Vďaka širokej ponuke aplikácií zameraných v podstate na čokoľvek vám napadne, môžeme mať aj osobného pomocníka v boji so stresom kedykoľvek poruke.

zvládání stresu

Aplikácie, ako napríklad Headspace alebo Calm, ponúkajú meditačné a relaxačné programy, ktoré používateľom pomáhajú dosiahnuť pokoj mysle a lepšie zvládanie stresu. Tieto aplikácie často zahrnujú sprievodcu pre meditáciu, skvalitnenie spánku, a dokonca aj pre krátke relaxačné prestávky počas pracovného dňa.

Ďalšie aplikácie, ako napríklad Breathwork, vás prevedú dychovými cvičeniami, ktoré môžete použiť na okamžité zníženie stresu. Na sledovanie nálady a emocionálneho stavu vám slúži zase aplikácia, ako je Moodpath alebo Sanvello, ktoré poskytujú používateľom tipy a techniky na zvládanie emócií a stresu, a dokonca ponúkajú terapeutické nástroje a podporu.

zvládání stresu

Niektoré aplikácie využívajú prístup založený na kognitívno-behaviorálnej terapii (CBT) a mindfulness, ktoré sú preukázateľne účinné pri zvládaní stresu a úzkosti. Aplikácie ako Fabulous vám pomôžu vytvoriť zdravé návyky a rutiny, ktoré môžu viesť k celkovo nižšej úrovni stresu vo vašom živote.

Výhodou týchto aplikácií je, že sú vždy poruke – či už potrebujete päťminútovú prestávku na odpočinok v práci, alebo pomoc so zaspávaním po náročnom dni. So smartfónom vo vrecku máte prístup k nástrojom, ktoré vám pomôžu zvládnuť stresové situácie a zlepšiť vaše duševné zdravie kdekoľvek a kedykoľvek.

zvládání stresu

Osobný kouč na zápästí

Inteligentné hodinky sa stali neodmysliteľným doplnkom mnohých spokojných používateľov. Okrem toho, že nám ukazujú čas a zobrazujú rôzne notifikácie na základe spárovania s inteligentným telefónom, taktiež sledujú našu fyzickú aktivitu, merajú srdcový tep a sú schopné monitorovať naše stresové hladiny. Aj to, že je stres predovšetkým záležitosťou psychiky, spôsobuje v tele aj fyzické prejavy a vďaka senzorom a pokročilému softvéru môžeme získať prehľad o tom, kedy a v akých situáciách sa cítime najviac napätí. Tieto dáta nám môžu pomôcť prispôsobiť našu rutinu tak, aby sme predchádzali stresu alebo ho efektívnejšie zvládali.

zvládání stresu

Mnoho inteligentných hodiniek vás prostredníctvom aplikácie prevedie jednoduchými dychovými cvičeniami, ktoré sú jedným z najúčinnejších spôsobov, ako znížiť stres a uvoľniť telo. Ak sa sústredíte na dych a podarí sa vám ho dostať pod kontrolu, postupne tak docielite zníženie srdcovej frekvencie a srdce tak do mozgu vysiela signál na uvoľnenie vzniknutého napätia. Naopak pri plytkom a zrýchlenom dychu získava mozog a celé telo podnet ku stresu. Nepodceňujme preto význam dychových cvičení a dychu celkovo. Odporúčame sa venovať týmto cvičeniam pravidelne, pokojne len pár minút, keďže správne dýchanie pomáha znižovať hladinu stresu, ovládať úzkosti či predchádzať záchvatom paniky.

zvladani stresu

Počúvanie hudby ako terapia

Nikoho asi neprekvapí, že hudba dokáže ovplyvniť naše emócie a stav mysle. Preto netreba príliš rozvádzať fakt, že slúchadlá, reproduktory a audio všeobecne má svoje nezastupiteľné miesto vo „výbave prvej pomoci proti stresu“ každého z nás. Skúste si predstaviť napríklad dojemné či strašidelné filmy bez hudobného podkreslenia… Nebolo by to zďaleka ono, že? Počúvanie obľúbených melódií môže rýchlo zlepšiť náladu a znížiť hladinu stresu, ale tiež nás dokáže motivovať napríklad ku športovým výkonom.

zvládání stresu

Slúchadlá a reproduktory dnes ponúkajú kvalitný zvukový zážitok, či už ste doma alebo na cestách. Využitie technológie na počúvanie hudby je jednoduchý a prístupný spôsob, ako si dopriať okamžiky pohody kedykoľvek počas dňa. Okrem hudby môžete aj relaxovať pri obľúbených podcastoch či audioknihách. A ak si navyše zvolíte slúchadlá s funkciou potlačenia okolitého ruchu, môžete si dopriať ničím nerušený pokoj nech ste kdekoľvek.

Malý únik od reality

Virtuálna realita (VR) ponúka odreagovanie od každodenného stresu. Ponorenie sa do iného sveta môže poskytnúť úľavu mysli a ponúknuť priestor pre relaxáciu. Či už ide o meditatívne prostredie alebo virtuálne zážitky v prírode, VR headsety nám otvárajú dvere do svetov, ktoré môžu pomôcť získať odstup od stresujúcej reality.

Keďže VR v poslednom čase prechádza veľkým rozvojom, je možné, že do budúcna by sa mohla využívať aj na odbornej úrovni ako doplnok liečby depresií, úzkostí či rôznych neuróz. Čisto z laického pohľadu môžeme zatiaľ virtuálnu realitu považovať za skvelý prostriedok, práve na uvoľnenie od stresu. Je treba zvoliť, samozrejme, vhodnú virtuálnu realitu, aby sme sa nedostali, naopak, do ešte väčšieho napätia, pretože aj to VR dokáže.

virtuálna realita

Zábava, ktorá rozptýli myšlienky

Mnohí si myslia, že hranie hier na PC či rôznych konzolách je len zdrojom zábavy pre deti a mladých. Opak je ale pravda – hry môžu byť účinným spôsobom, ako zatočiť so stresom u ľudí všetkých vekových kategórií. Pri hraní videohier dochádza v našom mozgu k uvoľneniu dopamínu – hormónu šťastia a vzniká tak priestor pre potrebnú mentálnu pauzu a odstup od každodenného tlaku a napätia.

Samozrejme, nič sa nemá preháňať, ale dopriať si chvíľku relaxácie pri obľúbenom hernom titule, obzvlášť po náročnom dni, určite nie je na škodu. Pri dnešnej bohatej ponuke hier si vyberie skutočne každý.

zvládání stresu

Malé zhrnutie

Či už preferujete upokojujúce dychové cvičenia s pomocou aplikácie, alebo únik do virtuálnej reality, technológie nám dnes ponúkajú mnoho ciest, ako sa vyrovnať so stresom. Využitím inteligentných hodiniek, slúchadiel, VR headsetov či herných konzol môžeme nájsť pokoj a uvoľnenie, ktoré potrebujeme na regeneráciu nášho duševného zdravia. Nezabúdajme, že aj keď technológie môžu byť našimi spojencami, je tiež dôležité nájsť si čas na odpočinok bez obrazoviek a digitálneho sveta, napríklad pri športe, meditácii či pri dobrej knihe. Kombináciou technologických nástrojov a dobre zvolených odpočinkových techník môžeme efektívne bojovať so stresom a žiť šťastnejší a vyrovnanejší život.

***

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok