0,00 €
×

Aktualizácie softvéru: Prečo by ste mali svoje zariadenie aktualizovať?

13.10.2023

Všetci občas zápasíme s tým, keď naše zariadenia ponúkajú možnosť aktualizácie. Potom je na nás, aby sme sa rozhodli, či aktualizáciu vykonáme, alebo ju odložíme na neurčito. Práve neustále odkladanie aktualizácií však môže spôsobovať problémy.

Prečo aktualizovať softvér

Čo sú aktualizácie softvéru

Aktualizácia softvéru je proces inštalácie novších verzií softvéru do zariadenia (napríklad mobilného telefónu alebo počítača). Aktualizácia softvéru sa nemusí nevyhnutne týkať len samotného operačného systému. Pravidelné aktualizácie vývojárov sa môžu aplikovať aj na iné zariadenia v zariadení (napr. programy alebo aplikácie).

Prečo nezanedbávať aktualizácie softvéru

Prečo teda nezanedbávať pravidelné aktualizácie softvéru? Pripravili sme pre vás niekoľko dôvodov.
 

1. Revízia a stabilita

Vďaka pravidelným aktualizáciám si môžete byť istí revíziou a stabilitou. Tieto priebežne vydávané balíky opravujú menšie alebo väčšie chyby. Môžu to byť napríklad chyby, ktoré spôsobujú bezpečnostné riziká, alebo chyby, ktoré stoja za nestabilitou programu.
 

2. Vývoj napreduje

O tom niet pochýb. Aktualizácie vám preto často umožnia využívať aj najrôznejšie nové funkcie a možnosti používania. Aktualizácie preto môžu priniesť množstvo výhod vyplývajúcich z používania týchto nových funkcií.

Prečo nezanedbávať aktualizácie

3. Zníženie rizika napadnutia hackermi

Bezpečnosť je nepochybne jedným z najdôležitejších dôvodov pravidelných aktualizácií softvéru. Hackeri vo všeobecnosti milujú neaktualizovaný softvér. Je to preto, lebo môžu využívať zraniteľnosti vo svoj prospech. Ak má aktuálna verzia vášho softvéru chybu, je veľmi pravdepodobné, že hackeri už tieto informácie získali. A môžu ju ľahko zneužiť, hoci nemusí ísť vždy o cielený útok na vás.
 

4. Predchádzanie vírusovým hrozbám

Neaktualizované antivírusové programy, brána firewall alebo neaktualizované prehliadače môžu uľahčiť preniknutie vírusu do počítača. Ak informácie nie sú aktualizované, nie ste prirodzene chránení a napríklad antivírusové programy nedokážu odvrátiť potenciálne vírusy. Ich odstraňovanie potom môže byť pomerne náročné, zdĺhavé a pridávať veľa starostí navyše. Je preto oveľa jednoduchšie takýmto problémom predchádzať.

Predchádzanie vírusovým hrozbám

5. Môžete pomôcť ostatným

Prirodzene, nie ste jediný, kto čelí útokom. Aktualizácie a opravné balíky si často vymieňajú informácie o hrozbách, problémoch a zraniteľnostiach. Nahlásením problémov a incidentov tak môžete vývojárom pomôcť zabezpečiť, aby ďalší balík záplat pokrýval všetko potrebné. Týmto spôsobom podporujete bezpečnosť internetu nielen pre seba, ale aj pre ostatných používateľov.
 

6. Zvýšenie výkonu zariadenia

Ak chcete svoj počítač, mobilný telefón alebo iné zariadenie využívať naplno, musíte ho pravidelne aktualizovať. Spolu s aktualizáciami si počítače stiahnu aj najnovšie ovládače zariadení, aby sa zlepšil ich výkon.

Ako môžem prevziať aktualizácie do svojho zariadenia?

V súčasnosti vás jednotlivé zariadenia vždy upozornia na to, že je prístupná nová aktualizácia (za predpokladu, že ste pripojení na internet). Je potom na vás, aby ste si vybrali vhodný čas na aktualizáciu. Niektoré z nich môžu trvať niekoľko desiatok minút, a preto ich možno odložiť, napríklad keď spíte. Niektoré aktualizácie však zaberú len chvíľu a možno ich ľahko vybaviť v priebehu bežného dňa.

***

Ako vidíte, oplatí sa vykonávať pravidelné aktualizácie. Pomôžu vám získať prístup k novým funkciám a využiť zariadenie na maximum. Zároveň výrazne zvýšite bezpečnosť a ochránite svoje zariadenie pred potenciálnymi internetovými hrozbami.

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok