0,00 €
×

Je čas oprášiť novoročné zvyky!

31.12.2019

novorocni_zvyky

Pozor na to, čo jete!

Čo plánujete servírovať 1. januára? Dnes by na stole rozhodne nemali byť hydina a ďalšie operence, pretože by vám mohlo uletieť šťastie. Aj „rýchle“ mäso, ako napríklad králika, dajte na tanier radšej inokedy, mohlo by vám totiž utiecť šťastie. Pozor si dajte aj na ryby, lebo vám šťastie odpláva ako tá zlatá rybka... nezbednica jedna!

Peňazí nie je nikdy dosť

Ale nebojte, na Nový rok určite hladovať nebudete. Môžete si dopriať plné bruško jedla, ktoré uspokojí nielen vaše chuťové bunky, ale aj vašu peňaženku, pretože vám do domu prinesie kopu peňazí. K takým potravinám jednoznačne patrí šošovica, hrach alebo krúpy. A ak si chcete väčší finančný obnos ešte poistiť, v ten deň majte pri sebe čo najviac peňazí. Takúto situáciu sa určite nevyplatí podceňovať!

Pre gurmánov je tu ešte prasací rypák. Podľa povery je symbolom šťastia. Chutnou náhradou „neposedného“ mäsa býva aj vianočka. Stačí ju upiecť so zrnkom hrachu a šťastena si sadne na toho, kto to zrnko nájde.

novorocni_zvyky

Vianočku upečte sa zrnkom hrachu - kto ho nájde, toho sa bude šťastie držať.

Trochu novoročnej mágie…

Máte obavy, že sa u vás doma usadili duchovia? Nenechajte sa rozhodiť, naberte do dlane soľ rozprášte ju okolo domu. Ďalším spôsobom, ako odohnať zlých duchov, je prosté vyliate vedra vody z balkóna. Prípadne môžete v každej miestnosti zazvoniť zvončekom. Ak sa zvonenie v jednej z nich rozoznie viac či menej netradične, pokračujte dovtedy, kým sa zvonenie nezmení na príjemné. Duchov tak „vyzvoníte“ z domu.

Koniec koncov, aj to novoročné trieskanie ohňostrojov má svoj pôvod v starých tradíciách. Naši predkovia tak totiž vyháňali spomínaných zlých duchov, ktorí vyvádzali najviac práve v období zimy. Búchacie guličky a iné petardy však vtedy nemali, takže používali staré známe práskanie bičom.

novorocni_zvyky

Do nového roku s čistým štítom

Aj najväčší maniaci na upratovanie by si mali dať 1. januára pohov. Hlavne nevyťahujte vysávač ani prachovku a podobne, lebo inak budete podľa povery „šúrovať“ ako je rok dlhý. Upratovanie pár dní počká. Pozor, účty si ale zrovnajte do konca roku. Neprenášajte si dlhy a čím skôr splaťte všetko, čo sa bude dať.

Na hostine by sa mala stretnúť celá rodina, aby ste držali spolu aj v novom roku. Vyhnite sa aj hádkam a radšej si zachovajte dobrú náladu. Kritickým témam, napríklad politike, sa je lepšie vyhnúť. Na niekoho sa hneváte? Teraz je najvyšší čas mu odpustiť a hodiť staré sváry za hlavu. 

novorocni_zvyky

Čo vás čaká v budúcnosti?

Ak vás zaujíma, aký bude nový rok, nie je nič jednoduchšie, ako si vyveštiť budúcnosť. Nemusíte ani chodiť k veštici, svoje vyhliadky máte rovno pod nosom. Čo také liatie olova? Pôvodný keltský zvyk rozvinie vašu fantáziu. Podľa tvaru odliatku si totiž sami vyveštíte budúcnosť. Ak sa držíte pravidla, že opatrnosti nie je nikdy dosť, tak radšej siahnite po ovocí a skúste rozkrojiť jabĺčko! To je v kurze nielen na Štedrý deň, ale aj na Nový rok. Vyberte si to najkrajšie a rozkrojte ho na polovicu. Ak sa vám objaví hviezdička, máte vyhrané a môžete sa tešiť na rok plný zdravia a šťastia.

Voľakedy si ľudia svoju budúcnosť dokonca losovali. A nebolo to nič komplikované! Do papiera či látky sa jednoducho zabalil kus uhlia, jablka, zemiaku a buchty. Všetko sa dalo do vrecka či klobúku a každý si vytiahol svoj balíček. Jabĺčko sľubovalo zdravie, uhlie naopak značilo chorobu. Symbolom chudoby bol zemiak, zatiaľ čo buchta veštila dostatok všetkého potrebného.

A čo vy, dodržujete staré tradície?

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok