0,00 €
×

Zachovajte svoje spomienky digitálne: Ako na to?

17.09.2023

Rodinný výlet, zážitky, 300 fotiek a...„Nie, ja nevymažem ani jedinú fotku!“ Poznáte to? Každá momentka má čosi do seba. Ak premýšľate, ako uchovať fotografie a spomienky, nenechajte si ujsť naše tipy. Pozrieme na to, ako staršie klasické fotky presunúť do digitálneho formátu a kde uložiť tisíce fotiek zo smartfónov a foťákov, aby ste sa už nemuseli obávať, že ich náhle stratíte.

najlepšie úložisko na fotky

Kým kedysi sme si z jednej dovolenky doniesli dva filmy na vyvolanie, dnes je situácia celkom iná. Stačí posunúť prstom po smartfóne, stlačiť krúžok na displeji a fotka je na svete behom okamžiku. Fotografie vznikajú veľmi rýchlo a vo veľkom množstve.

Ako často si vo fotkách robíte poriadok? Máte vlastný systém triedenia a zálohovania? Alebo sa spoliehate, že sa nič zlé nestane? Ak chcete mať istotu, že o svoje spomienky na pekné chvíle neprídete zo dňa na deň, myslite preventívne na ich uchovávanie. Poznáme niekoľko praktických metód.

digitálne fotografie

Akým rizikám čelia fyzické fotky?

Rodinné albumy zachytávajú významné momenty niekoľkých generácií, kde najstaršie fotky môžu mať viac ako sto rokov. Častokrát pritom ide o jediné existujúce originály, o ktoré môžeme v istých situáciách prísť. Fyzicky vytlačené fotky totiž starnú. Pri neopatrnej manipulácii na nich zostávajú odtlačky, nečistoty, prach a prichádzajú o rohy. Starne tiež samotný materiál a blednú farby.

Okrem faktoru pribúdajúceho veku ich ohrozuje samotné prostredie – predovšetkým nadmerná vlhkosť a vysoké alebo nízke teploty. Netreba zabúdať ani na extrémne situácie ako je požiar, povodeň, chemická expozícia či iná kritická nepredvídateľná udalosť, pri ktorej sú zničené celé šanóny s dôležitými dokumentami, zmluvami a rodinnými fotkami. Aj pre tieto riziká si staršie fotky zaslúžia moderný spôsob uchovávania – digitalizáciu.

najlepšie úložisko na fotky

Prečo digitalizovať staršie fotky?

Existuje niekoľko bezpečných a efektívnych spôsobov, ako uchovať fotografie v digitálnej podobe, aby ste si ich mohli vy a vaša rodina užiť bez rizika straty. V prospech digitalizácie hovorí niekoľko presvedčivých výhod:

  • Ďalšie kópie/zálohy: Digitalizácia fyzických fotografií (dávnejšie vytlačených) znamená vytvorenie ďalších kópií. Ak sa stratia, poškodia alebo zničia originály, je tu ešte záloha.
  • Rôzne usporiadania: Po digitalizovaní máte opätovne možnosť fotografie prehľadne usporiadať podľa rôznych kritérií – podľa času, osôb na fotkách, udalostí…
  • Zlepšenie starých fotiek: Staré fotky môžu po digitalizovaní opäť „ožiť“. Prostredníctvom šikovných programov a aplikácií sa dajú opraviť škrabance, ryhy, doplniť chýbajúce miesta a fotkám viete prinavrátiť aj farby.
  • Jednoduché zdieľanie: Chce vaša sesternica vzdialená stovky kilometrov fotky starých rodičov? Netreba sa obávať, že ich viac neuvidíte. Stačí poslať súbory mailom alebo zazdieľať priečinok s fotkami.
  • Jedinečné fotodarčeky: Staršie fotky sa po digitalizácii dajú použiť na vytvorenie rodinných fotokníh, fotokalendárov, preniesť na fotoplátno či dokonca na textílie alebo kryt telefónu.

ako uchovať fotografie

Ako postupovať pri digitálnom uchovávaní fotografií?

Prvým krokom je výber fotiek a posúdenie ich stavu. Ak chcete mať dobrý digitálny výstup, je dôležité vybrať vhodnú technológiu a fotky na digitalizáciu starostlivo pripraviť. Na starých fotkách nájdete prítomný prach, zvyšky lepidla a početné odtlačky prstov. Fotkám pred digitalizáciou preto doprajte krátku údržbu. Opatrne očistite ich okrajte od lepu (ak boli nalepené v albume), prach a jemné nečistoty zotrite jemným štetcom alebo ofukovacím balónikom a odtlačky zmažte pomocou jemnej handričky. V žiadnom prípade nepoužívajte hrubú silu, silný tlak ani agresívne chemikálie.


Domáce skenovanie

Vytlačené fotky celkom jednoducho oskenujete pomocou smarftónu a aplikácie na skenovanie fotiek (napríklad PhotoScan od Google). Telefón namierite na snímku a je to! Naskenované súbory sa uložia vo vašom telefóne. Ďalšou možnosťou je skener na fotky, ktorý ponúka precíznejšie výsledky. Je to samostatné, ploché a kompaktné zariadenie. Skener však býva tiež súčasťou domácej multifunkčnej tlačiarne, preto sa oplatí skontrolovať prítomnosť tejto funkcie. Naskenované fotky si potom uložíte do priečinkov v počítači, na iné vhodné pamäťové médium (USB flash disk, externý disk, pamäťová karta, …) alebo využijete obľúbenú cloudovú službu.

najlepšie cloudové úložisko

Profesionálne služby skenovania

Ak nechcete kupovať skener alebo na skenovanie fotiek jednoducho nemáte čas, využite služby odborníkov, ktorí pracujú s profesionálnymi skenermi. Ide o prístroje s vysokým rozlíšením a citlivosťou, vďaka čomu bude výsledok vo veľmi vysokej kvalite. Takéto skenery sú tiež schopné skenovať z diapozitívov alebo negatívov.

Obľúbené možnosti digitálneho uchovávania fotografií – výhody a nevýhody

V minulosti mali hlavné slovo fyzické fotografie. Nebolo ich veľa a o to väčší bol ich význam. Dnes robíme fotky každý deň a sú ich tisíce. Nie sú (a zrejme ani nebudú) vytlačené, no poctivo plnia interné pamäte v telefónoch a počítačoch. Elektronika ako taká je skvelým prostriedkom na uchovávanie veľkého objemu dát (vrátane fotografií), ale nenesie prívlastok „nesmrteľná“.

Stačí jeden skrat, postupné opotrebovanie či menšia nehoda a zariadenie sa už nikdy neuvedie do chodu. A spolu s ním v tme zostanú aj vzácne zachytené spomienky… Riešenie je jednoduché – pravidelne vytvárať zálohy fotografií, o ktoré nechcete prísť. Na digitálne uchovávanie fotografií sa osvedčili nasledujúce metódy.

ako uchovať fotografie

Externé pevné disky, USB flash disky a pamäťové karty

Externé disky, USB flash disky (známejšie ako USB kľúče) a pamäťové karty predstavujú najobľúbenejšie hmatateľné riešenia. Na začiatku je potrebné si takéto zariadenie zakúpiť a rozhodnúť sa pre dostatočnú kapacitu, pričom externých úložísk môžete prirodzene vlastniť i niekoľko a vytvárať viacero záloh. Dajú sa prenášať, no vyžadujú starostlivé zaobchádzanie. Pozor na stratu, poškodenie a prípadnú zastaranosť. Platí, že aj takéto externé úložiská by mali kráčať s dobou a bez zbytočných komplikácií umožňovať presun súborov z vašich zariadení.


Využitie cloudovej služby

Veľkú popularitu si získali cloudové služby. Konečný používateľ môže k fotkám a súborom pristupovať z akéhokoľvek miesta na svete. Stačí, ak je pripojený k internetu a pozná prihlasovacie údaje. V prípade poruchy počítača či smartfónu máte všetky súbory uložené v cloude naďalej k dispozícii. Okrem úložiska často získavate aj ďalšie výhody a prístup k praktickým aplikáciám. Nehovoriac o expresne rýchlom zdieľaní s blízkymi. Najlepšie cloudové služby ponúkajú dokonca i bezplatné úložiská (napríklad až 15 GB).

najlepšie úložisko na fotky

Sociálne siete a online albumy

Máte kontá na sociálnych sieťach? Za roky používania ste so známymi zdieľali veľa fotografií. Kým ich nezmažete alebo neprídete o svoje konto, sú vám k dispozícii. V niektorých prípadoch máte možnosť vytvárať albumy s desiatkami fotiek. Je to jednoduché a pomerne rýchle.

Avšak, treba rátať s tým, že tieto fotky uvidí vaša rodina, priatelia, kolegovia a možno aj šéf, preto si starostlivo nastavte/obmedzte viditeľnosť pre dané publikum. Je tiež dobré vedieť, že fotky na sociálnych sieťach sú zvyčajne v nižšom rozlíšení a ak by ste ich neskôr chceli dať vytlačiť, už nebudú mať dostatočnú kvalitu.

digitálne fotografie

Ako vybrať najlepšie úložisko na fotky?

Bude to Google Drive, iCloud, OneDrive alebo DropBox? Okrem vymenovaných sú dostupné aj ďalšie zaujímavé cloudové služby, finálne rozhodnutie preto závisí len od vašich preferencií a potrieb. V krátkosti sa pozrime na túto známu štvorku a možnosti ich bezplatného využívania.

Skôr, ako fotky uložíte do cloudu, urobte si starostlivý prieskum. Zvážte dobré meno poskytovateľa, umiestnenie dátového úložiska (krajina, kde je server fyzicky), bezpečnosť, šifrovanie, dostupnosť, náklady (teda bezplatné i platené plány) či mieru integrácie s inými aplikáciami. Ako je vidieť, rozhodnúť sa pre najlepšie cloudové úložisko nemusí byť práve najrýchlejšou voľbou, ale oplatí byť informovaný.

Google Drive

Google drive (resp. Google disk) je známy najmä aktívnym používateľom Google účtu či všeobecne používateľom Google WorkSpace. Ponúka veľkorysý bezplatný priestor až 15 GB, ktorý je zdieľaný s Gmailom. Oceníte jednoduchosť používania, skvelé integrované aplikácie (na vytváranie tabuliek, prezentácii a dokumentov) a široké možnosti synchronizácie a zdieľania.

najlepšie úložisko na fotky

Microsoft OneDrive

Svetoznámy gigant Microsoft ponúka bezplatné 5 GB úložisko s cloudovou službou Microsoft OneDrive. Ak ste predplatiteľom platformy Microsoft 365, máte cez OneDrive k dispozícii až 1 TB. S funkčnými používateľskými rozhraniami a výkonnými integráciami tak získate priestor na efektívnu prácu a ukladanie veľkého množstva dát.


Apple iCloud Drive

Pre majiteľov zariadení Apple bude isto zaujímavou možnosťou cloudová služba od Apple – iCloud. Zdarma získate 5 GB úložisko, prostredníctvom ktorého jednoducho, rýchlo a spoľahlivo synchronizujete a zdieľate dáta medzi Apple zariadeniami. Dobrou správou je, že po zaplnení 5 GB (čo sa zrejme stane pomerne rýchlo) si môžete predplatiť až 50 GB za 0,99 € mesačne.

najlepšie cloudové úložisko

DropBox

Dropbox bol medzi prvými, komu sa myšlienku cloudových úložísk podarilo rozšíriť medzi široké davy. V súčasnosti ponúka síce iba 2 GB bezplatné úložisko, no stále má potenciál presvedčiť. Najmä v prípade, ak sa rozhodnete pre platené veľkokapacitné cloudové služby. Výborne totiž spolupracuje s platformami tretích strán, vrátane najznámejších, ako sú Windows, MacOS, Linux, Android, iOS.

***

Aj keď sú vaše fotografie uložené digitálne, stále existuje spôsob, ako si ich doma vystaviť. Odporúčame elektronické fotorámiky, ktoré sú moderným riešením na zobrazenie vašich obľúbených spomienok.
 

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok