0,00 €
×

Vyskúšajte najlepšie mobilné aplikácie pre školákov a študentov

07.09.2018

Aplikacie pre skolakov_1

Na základných a stredných školách sa začal nový školský rok, no nezadržateľne sa blíži aj začiatok vysokoškolského semestra. Nielen študenti, ale aj školáci už dnes často vyrážajú do školy s inteligentnými telefónmi alebo tabletmi. Mobily síce dokážu aj rušiť a rozptyľovať, ba dokonca ich niektoré školy vidia nerady, ale so správnymi aplikáciami môžu školákom taktiež dosť pomôcť.

„Ja som zabudol,“ učiteľku neobmäkčí, tak nechajte mobil, nech vám úlohy pripomenie.

Rýchly zápisník 

Android: Google Keep

Stačí chvíľka používania a na zápisník Google Keep nedáte dopustiť – sám ho denne používam a odporúčam ho nielen školákom, ale každému majiteľovi telefónu s Androidom (a teda s účtom Google). Je mimoriadne jednoduchý, prehľadný, podporuje odškrtávacie zoznamy, pripomienky, môžete doň zdieľať odkazy a texty z iných aplikácií alebo dokonca poznámku zdieľať inému užívateľovi. Dajú sa v ňom farebne označiť a odlišovať štítky. Všetky poznámky sa cez účet Google môžu synchronizovať s počítačom, tabletom a ďalšími zariadeniami, aby ste ich mali vždy po ruke.

Google Keep

iOS: Google Keep, Pripomienky

Okrem zápisníka Google Keep môžete na svojom iPhone využiť aj ďalší jednoduchý, dostupný, no hlavne úplne bezplatný spôsob, ako zaznamenávať všetko dôležité. Aplikáciu Pripomienky má totiž každý iPhone tzv. „od narodenia“. Môžete si v nej vytvárať smart zoznamy s automatickým zaraďovaním. Podľa potreby si k nim pridáte miesta, značky, dátumy, časy, fotky alebo naskenované dokumenty. Prácu vám uľahčia aj dynamické zoznamy, ktoré automaticky usporiadajú pripomienky do skupín Dnes, Naplánované a Označené. Spoľahnúť sa, samozrejme, môžete na synchronizáciu cez iCloud, aby ste mohli pripomienky využívať na ostatných zariadeniach Apple alebo pomoc Siri.

  • Google Keep na stiahnutie z App Store. 
  • Pripomienky sú súčasťou iPhone (nemusíte sťahovať).

Aplikace pripomienky

Tieto aplikácie sú ideálne na zaznačenie zoznamu úloh, konzultačných hodín učiteľa či odkazu na internetovú stránku…

Prehľadné poznámky

Android: Microsoft OneNote

OneNote od Microsoftu je extrémne prepracovaný zápisník, ktorý predtým býval súčasťou kancelárskej sady Microsoft Office a teraz je zadarmo na Windows aj ako aplikácia pre telefóny s Androidom. Do vyššie spomenutého Keepu si napíšte napríklad „Kúpiť v papiernictve: Pravítko; Kružidlo; …“ Do OneNote si môžete urobiť dokonale prehľadné zápisky zo všetkých predmetov a prednášok.

Veľmi jednoducho sa zápisky naučíte triediť a formátovať, a pretože sa synchronizujú medzi desktopovou a mobilnou aplikáciou, budete ich mať vždy po ruke.

Ak chcete ťukať do klávesnice namiesto toho, aby ste si robili poznámky do papierového zošita, OneNote je to pravé.

iOS: Pages, Poznámky

Microsoft OneNote, samozrejme, existuje aj ako aplikácia pre iPhone. Ak však hľadáte inú alternatívu, siahnite po Pages. Táto aplikácia je zadarmo a ani ju nemusíte sťahovať, pretože je súčasťou Apple kancelárskeho balíčka iWork, podobne ako Keynote a Numbers. Pages vám ponúknu nielen možnosť zapisovať si napríklad poznámky z hodín, ale aj širokú škálu úpravy dokumentov, a to vrátane pridávania obrázkov alebo grafov. Veľkou výhodou je, že po zapnutí iCloudu budete mať všetky svoje poznámky automaticky poruke napríklad vo svojom Macu alebo iPade. A ak sa rozhodnete zdieľať dokumenty celej triede, stačí ich iba rýchlo exportovať do formátu Microsoft Word či PDF.

Ďalšou možnosťou, ako si zaznamenať nielen krátke poznámky, je použitie aplikácie s veľavravným názvom Poznámky. V nej môžete nielen písať, ale aj kresliť, tvoriť zaškrtávacie zoznamy, skenovať alebo pridávať fotky, videá alebo odkazy. Aby ste v tom potom mali poriadok, jednoducho si vytvoríte priečinky a podpriečinky. Príjemným bonusom je fakt, že aplikácia Poznámky je v iPhone predinštalovaná.   

  • OneNote na stiahnutie z App Store.
  • Pages a Poznámky sú súčasťou iPhone (nemusíte sťahovať).

aplikace poznámky

Ak si už nechcete písať poznámky do papierového zožita, Pages, OneNote a Poznámky sú to pravé. 

Organizácia času

Android: Timetable a Kalendár Google

Školáci (a študenti) využijú prepracovaný rozvrh hodín. Aplikácia Timetable dokáže viac ako iba prehľadne zobraziť „tabuľku“ s rozvrhom. Môžete do nej zapisovať úkoly alebo termíny testov/skúšok a ponúka veľa šikovných funkcií – okrem obligátnej synchronizácie medzi rôznymi zariadeniami napríklad sama dokáže stíšiť zvuk telefónu počas hodiny. Na organizáciu školského života je mimoriadne praktická.

Zvyšok svojich plánov a aktivít si môžete organizovať cez Kalendár Google. Opäť tak môžete využívať účet od rovnomennej firmy, ktorý pravdepodobne na telefóne s Androidom rovnako máte aktívny. Udalosti sa môžu opakovať, telefón aj počítač ich môže pripomínať, jednoducho k nim pridáte adresy, hostí, poznámky… A všetko budete mať dostupné na všetkých svojich zariadeniach.

Google Kalendar a Timetable

iOS: Class Timetable a Kalendár

Takmer totožné funkcie jej kolegyni na Androide vám ponúkne aplikácia s názvom Class Timetable.  Je to skvelý parťák pre všetkých žiakov aj študentov – od základky cez strednú až po vysokú. Sledujte si hodiny a pridávajte udalosti do svojho týždenného plánu, koľko len budete vládať.

Čo nemôžete alebo nechcete zaznamenať do Class Timetable, si aj na svojom iPhone zapíšete do kalendára Google, ktorý si môžete stiahnuť v App Store. Pripomíname, že skvelou alternatívou je klasický kalendár od Apple. S ním sa opäť môžete spoľahnúť na perfektné prepojenie s ostatnými zariadeniami Apple.  

  • Class Timetable na stiahnutie z App Store. 
  • ​Kalendár je súčasťou iPhone (nemusíte sťahovať).​
     

kalendár

Zapíšte si všetky termíny testov a skúšok do kalendára, ktorý máte neustále po ruke.

Matematika

Android: Matematické vzorce a Mathway

Matematické vzorce sú mimoriadne jednoduchá a malá miniaplikácia, ktorá ponúka presne to, čo sľubuje – prehľadný zoznam najpoužívanejších matematických vzorcov. Nájdete v nej prehľadne a na pár kliknutí všetko od obsahu štvorca či lichobežníka cez logaritmy po pokročilú štatistickú „smerodajnú odchýlku“. Lepšie ako so sebou nosiť tabuľky. ;-)

Pre pokročilých študentov je určená aplikácia Mathway (v angličtine) – šikovná vedecká kalkulačka, ktorá si poradí so všetkým, od trigonometrie po štatistiku. Podporuje prirodzené zadávanie (čo znamená, že nepíšete 1/2, ale skutočne vidíte číšla nad sebou, ako zlomok) a ukazuje presné výsledky, teda že sin(60°)= odmocnina z troch lomeno dvomi a pod., namiesto nič nehovoriaceho a nepresného 0,866… Kalkulačka je užitočná napríklad na kontrolu výsledkov – v základnej verzii je celkom zadarmo, za poplatok môže ukázať postup výpočtu.

Matematicke vzorce

iOS: Matematické vzorčeky (platené), Mathway, Kalkulačka

Okrem Mathway v App Store nájdete aj aplikáciu podobnú andoridným Matematickým vzorcom. Volá sa Matematické vzorčeky a jej malou nevýhodou je to, že je spoplatnená – stojí 2,29 € (platné k 4. 8. 2020). Aj tak sa vám do nej určite oplatí investovať. Pomôže vám vypočítať obvod, obsah, objem aj povrch všetkých známych geometrických telies. Poradí si aj s Pytagorovou vetou alebo goniometrickými funkciami. 

Veľkú parádu v matike však urobíte aj s „obyčajnou“ kalkulačkou priamo od Apple. Ak držíte iPhone  zvislo, ukáže sa vám jej štandardná verzia, ak ho ale otočíte do vodorovnej polohy, kalkulačka vám automaticky ponúkne vedeckú verziu.

  • Matematické vzorčeky na stiahnutie z App Store.
  • Mathway na stiahnutie z App Store.
  • Kalkulačka je súčasťou iPhone (nemusíte sťahovať).
     

Kalkulačka

Každý nie je matematický génius. Ale s týmito aplikáciami pôjde školská matematika zase o niečo ľahšie!

Slovenčina

Android: Diktáty PRO + Slovenská gramatika

iOS: Slovenská gramatika

Máte problém s gramatikou či pravopisom? Spoplatnená aplikácia Diktáty PRO vám s tým jednoducho pomôže hravým spôsobom. Táto aplikácia vám ponúka až 80 diktátov na rôzne zameranie a okrem toho aj rôzne testy zo slovenského jazyka a literatúry, aby ste sa mohli kvalitne pripraviť na monitory, či prijímacie skúšky.

Existujú aj bezplatné aplikácie, s ktorými si môžete zlepšiť gramatiku a pravopis materinského jazyka, ako napríklad Diktáty SK a Vybrané slová. Ich nevýhoda spočíva v tom, že sú určené iba pre žiakov základných škôl. Tieto aplikácie sú dostupné iba pre Android.

Aplikácia „Slovenská gramatika“ je skvelý pomocník pre študentov, ktorí si robia ťažkú hlavu z gramatiky. Rýchlo si v nej môžete otestovať znalosť vymenovaných slov, písanie čiarok, priamej reči, písania s/z, i/y a/ô. Znalosti precvičujete formou testov a správne aj nesprávne odpovede sú aj vysvetlené. Za poplatok potom môžete odomknúť napr. písanie vlastných mien a pod. Aplikácia je dostupná pre Android aj iOS.

slovenska gramatika_1

Robiť chyby v materinskom jazyku nie je cool! Je to poriadna hanba. S týmito aplikáciami sa toho ale veľa naučíte...

Jazyky

Android: Duolingo + Tinycards

iOS: Duolingo + Tinycards

Osvedčenou klasikou pri výuke cudzích jazykov je DuoLingo. Stačí prevziať pravdivý opis priamo z obchodu Google Play: „Učte sa španielčinu, francúzštinu, nemčinu, portugalčinu, taliančinu a angličtinu. Zábavnou formou a 100% zadarmo.“ Hodnotenie 4,7 hviezdičiek od takmer 6,5 milióna užívateľov hovorí za všetko – inteligentný telefón vám s učením cudzieho jazyka môže výdatne pomôcť. Podobnú funkciu, ako vyššie spomenuté Kartičky, ponúka aplikácia TinyCards by DuoLingo; skvelá na precvičovanie slovíčok.

Duolingo_1

Zábavná a rýchla forma ako sa naučiť cudzí jazyk. Lekciu zvládnete aj pri cestovaní autobusom, metrom alebo vlakom!

Univerzálna encyklopédia 

Android: Wikipédia

iOS: Wikipédia

Učitelia budú deťom hovoriť, že Wikipédia nie je dosť dobrý formálny zdroj, a majú koniec-koncov pravdu. Rozhodne však na nej rýchlo nájdete informácie v podstate o čomkoľvek, a hlavne odkazy na primárne aj sekundárne zdroje, odkiaľ čerpali dobrovoľní prispievatelia. Aplikácia má výhody oproti webovej verzii v prehliadači. Články môžete ukladať, jednoducho prepínať medzi jazykmi, zväčšovať písmo alebo pracovať s komfortným tmavým motívom a celkovo sa v heslách jednoducho orientovať.

Wikipedia

Aj napriek všetkým úskaliam Wikipédie (napr. neoverené dáta) sa toho, vďaka nej, aj veľa zaujímavého dozviete.

Čítačka kníh a súborov

Android: Adobe Reader, Amazon Kindle, eReader Prestigio

Či už čítate elektronické knihy vo všemožných formátoch (epub, mobi a pod.), alebo iba pracujete s PDF a ďalšími dokumentmi, oceníte pohodlnú čítačku. V tomto prípade je ťažké poradiť konkrétny produkt, ale „nejaká“ sa školákom aj študentom určite hodí. V závislosti od toho, ktorá vám príde najviac prehľadná a či pracujete iba s dokumentmi, alebo taktiež s e-knihami, môžeme odporučiť klasický Adobe Acrobat Reader, známy Amazon Kindle alebo napríklad univerzálny a obľúbený eReader Prestigio. Hodí sa možnosť meniť farbu pozadia a pretransformovať stránkovanie a veľkosť písma. 

Čítačka knih

iOS: Adobe Reader, Amazon Kindle, Ebook Reader, Knihy

Okrem vyššie spomenutých aplikácií môžete na svojom Iphone využiť aj aplikáciu Knihy. V telefóne je nainštalovaná od výroby. V Apple Books si vyberiete knižku presne podľa vášho gusta – sú tu bestsellery, klasiky aj noví autori. Stačí stiahnuť a pustiť sa do čítania. Rovnako sa tak môžete začítať aj do akýchkoľek PDF súborov. Napr. také skriptá v PDF nahrané v mobile sú rozhodne ľahšie než klasické papierové v taške.  


Knihy

Všetky vaše obľúbené knihy, materiály do školy a PDF súbory máte na jednom mieste.

S dobrou hudbou ide všetko lepšie

Android: Hudba Google Play, Spotify

iOS: Apple Music, Spotify

Hudba je skvelá pri učení, cestovaní aj pri relaxácii. Namiesto kupovania CD alebo súborov môžete využívať online knižnice, kde spravidla za mesačný poplatok získate prístup k miliónom skladieb dostupných online aj offline – existujú aj rodinné tarify, zvyčajne celkom výhodné.

My v redakcii používame populárny Spotify aj nemenej populárne Hudbu Google Apple Music, ku ktorej sa na iPhone dostanete pomocou už nahranej aplikácie iTunes. Nech už sa rozhodnete využívať akúkoľvek aplikáciu, môžete sa spoľahnúť na to, že v nej nájdete „všetko“, od najtvrdšieho metalu cez Karla Gotta po Mozarta. Navyše môžete objavovať nové žánre a interpretov, nechať si namixovať „rádio“ na mieru a, samozrejme, vytvárať vlastné zoznamy skladieb... Už sa nikdy nestane, že by ste nemali čo počúvať.   

 

Hudba pre skolakov

Vytvorte si svoje playlisty na študovanie, písanie úloh či seminárnych prác.

Nezabudnite na relax

Android: Podcasty Google

iOS: Podcasty

Nemusí sa celý náš život točiť okolo učenia, treba si aj odpočinúť. Každý relaxujeme inak, tak či onak, máme pre vás niekoľko tipov, ako na to. Začneme tým, že by ste mali odložiť telefón, počítač a všetku elektroniku a ísť von medzi ľudí. Ak sa vám nechce, ponorte sa napríklad do nejakej mobilnej hry. Výber máte skutočne veľký. Môžete vypnúť hlavu pri jednoduchých hrách typu Bounce alebo si poriadne precvičiť mozgové závity pri rôznych typoch kvízov.

Tým, ktorým hry príliš neučarovali, odporúčame využiť aplikáciu Podcasty. Započúvajte sa do neuveriteľných príbehov naprieč odvetviami a celým svetom. Garantujeme vám, že si tu príde na svoje skutočne každý.

Podcasty

V podcastoch si každý nájde to svoje.

Hra na odreagovanie

Mobilné hry by si zaslúžili samostatný článok, nehľadiac na to, že najlepšie je predsa stráviť voľno so spolužiakmi a kamarátmi. Ale hry majú svoje miesto v telefóne, tak aspoň využime príležitosť a zoznámime rodičov s problematikou tzv. „mikrotransakcií“.

Veľa skvelých hier je z kategórie „Free to play“ – teda dajú sa plnohodnotne hrať zadarmo, ale môžete si za skutočné peniaze prikúpiť určité bonusy alebo iné výhody. Medzi také obľúbené hry patrí napríklad séria Candy Crush alebo „bojová stratégia“ Clash of Clans.

 

Clash of Clans

Candy Crush

Uistite sa, že máte na telefóne zablokované platby kartou, aby ste sa nečudovali, koľko dolárov dokáže zmiznúť v priebehu chvíľky.

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok