0,00 €
×

6 zaujímavostí o fenoméne Pokémon

10.10.2023

Určite si nejeden z vás pamätá, aký dlhý čas sú tu Pokémoni s nami! Poďme sa pozrieť na históriu, ale aj rôzne zaujímavosti, ktoré ste možno o tomto fenoméne nevedeli. Pripravte si svoj Poké Ball a poďte si chytiť tie najzaujímavejšie fakty Pokémonoch v tomto článku.

fenomen-pokemon

O čom sa dočítate:

História Pokémonov

Zaujímavosti o Pikachu

Seriál ako reklama

Prvý Pokémon

Čo sa deje v Poké Ball?

Ktoré hry mali byť posledné?

Pokémon kartičky

Od hier cez televízne obrazovky až po Pokémon karty a plyšákov

Začiatok Pokémonov siaha do roku 1996, kedy Satoši Tadžiri a Ken Sugimori, ktorý bol ilustrátor, vymysleli prvých Pokémonov. Satoši so svojimi priateľmi však ešte predtým, v roku 1982, vytvoril časopis pre hráčov s názvom Game Freak. Časom sa však rozhodli, že nebudú o hrách iba písať, ale ich aj vytvárať. A tak spolu spravili prvé hry ako Pulseman, Yoshi a Mario & Wario. Satošiho inšpirovalo jeho detstvo, keď objavoval rôzne chrobáky či žubrienky (podľa žubrienky vymysleli napríklad Pokémona Poliwhirl, ktorý imituje špirálu na brušku žubrienky) a chcel, aby aj iné deti mali možnosť objavovať, tak ako on kedysi. Prišiel preto s nápadom „Pocket Monsters“, teda vreckových príšer, Pokémonov, a navrhol spoluprácu Nintendu.

Puzdro PowerA pre Nintendo Switch - Pokémon
Puzdro PowerA pre Nintendo Switch - Pokémon: Charizard vs. Pikachu Vortex

Nintendu sa sprvu tento nápad veľmi nepozdával, no napokon sa do toho pustili a 27. februára 1996 uzreli svetlo sveta prvý Pokémon RedPokémon Green v Japonsku. Hry zožali úspech, predali sa milióny kópií a o rok neskôr sa na trh v Británii dostali hry Pokémon Red a Pokémon Blue, ktorý nahradil Pokémon Green.

Neskôr sa názov „Pocket Monsters“ zmenil na Pokémon a s každou novou generáciou prichádzali noví a noví Pokémoni. Teraz je asi 1 015 druhov Pokémonov vrátane legendárnych, takže tí, ktorí sa ich všetkých snažia uloviť, rozhodne majú čo robiť.

Popularita Pokémonov rástla aj preto, lebo okrem hier sa zároveň objavili aj na televíznych obrazovkách v roku 1997, a to v animovanom seriáli Pokémon, ktorý si určite pamätáte aj vy, a ak by aj nie, môžete dobehnúť, čo ste zameškali, pretože seriál je tu s nami doteraz. No a v neposlednom rade vznikli aj veľmi populárne Pokémon karty, ktoré už dnes nezbierajú iba deti, ale aj dospelí, pričom investície do týchto kariet sa šplhajú na milióny.

Hra Nintendo SWITCH Pokémon Let's Go Eevee!
Hra Nintendo SWITCH Pokémon Let's Go Eevee!

Tam to však s Pokémonmi rozhodne nekončilo, už vtedy, ale aj dnes, sa deti mohli potešiť rôznym hračkám od plastových figúrok až po plyšákov, samozrejme, vrátane Poké Ball, takže mohli preniesť svoju hru aj do reality. Mimochodom, okrem kartičiek si získali obľubu aj pogy, avšak nie až v takých rozmeroch, ako napríklad kartičky Pokémon.

Máte radi Pokémonov? V DATARTe nájdete rôzne herné príslušenstvo s dizajnom inšpirovaným Pokémonmi – napr. slúchadlá, gamepad s Pikachu pre Nintendo Switch alebo držiak pre Nintendo Switch.

Iste ste si aj vy všimli, že sa Pokémoni na pár rokov akosi vytratili z nášho povedomia, rozhodne neboli v takej sile, v akej boli zo začiatku. No a potom sa v roku 2016 vrátili silnejší než kedykoľvek predtým, a to vďaka hre Pokémon Go. Ide o hru, ktorá doslova spôsobila revolúciu, pretože využívala rozšírenú realitu a hráči mohli Pokémonov hľadať a chytať v reálnom svete (samozrejme, v mobile).

budík Bigben Pokémon EEVEE
Budík Bigben Pokémon EEVEE

Hra opäť vrátila Pokémonov do vrecka takmer každého z nás, aj keď tentokrát v mobiloch. Veľa ľudí túto hru odsudzovalo, no iní ju zase videli ako celkom veľkú motiváciu k pohybu, objavovaniu svojho okolia, zopár hráčom sa dokonca podarilo počas hľadania Pokémonov nájsť opustené zvieratá a zachrániť ich.

Vedeli ste, že v hre Pokémon Go, ktorá bola, mimochodom, populárnejšia než aplikácia Tinder, ovplyvňuje skutočné počasie to, ktorého Pokémona môžete nájsť? Napríklad počas zasnežených dní nájdete skôr ľadových Pokémonov, počas hmly zase Pokémonov – duchov (napr. Gengar, Haunter).

Vedeli ste, že Pikachu nebol pôvodný maskot Pokémonov?

Pikachu, ktorý má dnes už aj svoj vlastný film, nebol prvou voľbou Satošiho a Kena. V roku 1999 vyšlo číslo týždenníka TIME a na obálke figuroval obľúbený Satošiho Pokémon – Poliwhirl. V reklamách sa okrem tohto Pokémona objavoval aj Clefairy, no nakoniec si Satoši a Ken vybrali ako maskota Pikachu, keďže bol populárnejší a okrem iného aj rodovo neutrálnejší než Poliwhirl a ružový Clefairy.

Gamepad PowerA Enhanced Wired pre Nintendo Switch
Gamepad PowerA Enhanced Wired pre Nintendo Switch - Pikachu Moods

Tvorcovia sa inšpirovali zvieratami a hmyzom, čo je jasné už z dizajnov Pokémonov. Veľa ľudí si myslí, že Pikachu bol inšpirovaný myšou, ale tvorca Pikachu sa vyjadril, že maskot bol inšpirovaný veveričkou. Pikachuova schopnosť vyžarovať elektrinu z líc bola vymyslená podľa toho, ako si veveričky uschovávajú jedlo v lícach počas jedenia.

Seriál Pokémon mal iba robiť reklamu

A to sa zjavne podarilo... Krátko po vypustení prvých Pokémonov do sveta vytvorili aj seriál, ktorý sme už spomínali. Pôvodne však mal mať iba jednu sériu, mal figurovať iba ako reklama, aby si ulovila nových hráčov pre hru. Seriál však zožal takú popularitu, že sa tvorcovia rozhodli pokračovať s ďalšími sériami. Na Simpsonovcov to síce nemá, ale 26 sérií seriálu Pokémon je vskutku vysoké číslo. Najmä pre reklamný materiál.

Karaoke mikrofón OTL Technologies Pokémon Jigglypuff
Karaoke mikrofón OTL Technologies Pokémon Jigglypuff

Ktorý Pokémon bol vymyslený ako prvý?

Pôvodne boli predstavení 3 začiatoční Pokémoni: Bulbasaur, Charmander a Squirtle. Logicky by sme si mysleli, že bol ako prvý vytvorený niektorý z menovaných. Tak to však nie je, keďže počiatočný nápad pre Pokémonov bolo vytvoriť rôzne typy dinosaurov, ako prvý vznikol Rhydon. Aj keď je v Pokédexe až na 112 mieste a bol predstavený neskôr.

Čo sa deje v Poké Ball?

Ak máte v Poké Ball iba veľký otáznik, ste tu správne. Existuje okolo 27 typov Poké Ball, niektoré majú špeciálne vlastnosti, vďaka čomu je chytanie Pokémonov ľahšie. Ako to ale funguje a čo je vnútri Poké Ball?

V prvom rade treba povedať, že väčšinou ide iba o teórie, jediné, čo tvorcovia potvrdili, je to, že sú Poké Ball pre Pokémonov pohodlné, čo indikuje, že vnútro Poké Ball je vždy prispôsobené potrebám Pokémona, v podstate cez virtuálnu realitu.

Hra Nintendo SWITCH Pokémon Let's Go Eevee!
Hra Nintendo SWITCH Pokémon Let's Go Eevee!

Čo sa teda deje v Poké Ball? Predpokladá sa, že Poké Ball premieňa Pokémona na energiu (v seriáli sa vnútro Poké Ball objavuje so zrkadlami). To by vysvetľovalo efektivitu Poké Ball, pretože každý typ zvláda udržať iba určité množstvo energie, takže čím viac stratí Pokémon energie, tým je Poké Ball efektívnejšia. Táto teória podporuje aj špeciálne útoky, keďže to vyzerá tak, že Pokémoni vytvárajú napr. plamene z ničoho, zrejme teda ide o odloženú energiu, ktorú zmaterializujú.

Samozrejme, bavíme sa o fiktívnom svete, v ktorom môže fungovať hocičo, no je fajn mať nejakú predstavu, ktorá sa o niečo opiera.

Pokémon Gold a Silver mali byť posledné hry

Tieto vyšli v roku 1999 a napokon vôbec neboli posledné. Tvorcovia sa rozhodli riskovať a vydali ďalšie hry. Dnes už ich nájdete veľké množstvo. Menovite ide napríklad o tituly Pokémon Ruby, Sapphire, Emerald, neskôr z roku 2013 napríklad Pokémon X & Y, v roku 2016 Pokémon Sun & Moon. V roku 2021 vyšiel Pokémon Brilliant Diamond a najnovšie prírastky sú z roku 2022, a to Pokémon Scarlet a Pokémon Violet.

Gamepad HORI Split Pad Pro na Nintendo Switch - Pikachu Black & Gold
Gamepad HORI Split Pad Pro na Nintendo Switch - Pikachu Black & Gold

Dnes si zahráte rôzne Pokémon hry okrem mobilu napríklad na Nintende Switch. 

Pokémon kartičky – zberateľský fenomén a zábava pre deti

Tak ako Magic the Gathering, aj Pokémon karty sú nielen na hru, ale aj zbieranie. Poväčšinou už fungujú iba ako zberateľské kúsky, do ktorých ľudia investujú nemalé peniaze, a na hru využívajú buď lacnejšie kópie, alebo hru hrajú online.

Rekord najdrahšej Pokémon karty je Pikachu Illustrator, ktorá si drží rekord už od roku 2016. Aktuálne má hodnotu vyše 5 miliónov dolárov a vlastní ju Logan Paul.

***

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok