0,00 €
×

Krížom krážom po Slovensku a Česku

24.06.2020

Dovolenka na Slovensku a v Česku

Slovenský raj plný rebríkov a lávok

Slovenský rajVydať sa na výlet po Slovensku je rozhodne dobrý nápad. A medzi skvelé nápady na takýto výlet patrí nepochybne aj výprava do Národného parku Slovenský raj. Ešte ste túto našu pýchu nenavštívili? Je na čase oprášiť turustickú výbavu a vyraziť!

Územie jedného z našich najmladších národných parkov tvorí množstvo úzkych kameňov a hlbokých roklín, preto je skrz na skrz prešpikovaný rebríkmi a lávkami, ktorých zdolávanie je jeden veľký adrenalín. Medzi obľúbené ciele patria rokliny Suchá Biela, Veľký Sokol alebo skalný výbežok Tomášovský výhľad.

Kto až tak neholduje výškam, môže preskúmať Dobšinskú ľadovú jaskyňu, jednu z najväčších ľadových jaskýň v Európe. Zvlášť v sparnom lete príde jej návšteva vhod. Tradičnými východiskovými bodmi pre putovanie po Slovenskom raji sú Spišská Nová Ves či strediská Čingov, Podlesok a Dedinky.

Kozliatka a sliepočky v okolí Vodných mlynov Oblazy

V krasojazde po Slovensku pokračujeme aj v ďalšom cestovateľskom tipe. Vodné mlyny Oblazy v Kvačianskej doline majú hneď niekoľko naj. Okrem toho že sa nachádzajú v jednej z najkrajších slovenských dolín, sú tiež jedny z posledných dochovaných pamiatok svojho druhu, navyše zasadených do pôvodného prírodného prostredia.

 A to už stojí za návštevu, čo poviete? Čakajú tu na vás dva mlyny, horný a dolný, ktoré oba vznikli v prvej polovici 19. storočia. Sľubujeme, že nasať atmosféru starých čias sa vám tu podarí dokonale. Úsmev na tvári vám vyčaria aj krásne kozliatka či sliepočky, ktoré pri troške šťastia stretnete v bezprostrednom okolí mlynov.  A keď sa ich (mlynov či zvieratiek) nabažíte, zastavte sa ešte na kúpačku na priehradne Liptovská Mara, ktorá je odtiaľ na skok.

Vodné mlyny Oblazy

Vodné mlyny Oblazy v Kvačianskej doline sú naozaj očarujúcim miestom.

Ovce na lúke

Náš tip: Za korbáčikmi a bryndzou sem

Ovčí syr, oštiepok, korbáčiky, žinčica, bryndza, … Bez týchto pochúťok sa z návštevy Liptova rozhodne nevracajte. Ak budete mať cestu, zastavte sa pre ne na Salaši Krajinka ležiacom neďaleko mesta Ružomberok. Všetko tu majú pod jednou strechou – zvieratá aj tak samotnú výrobu. Tá navyše prebieha tradičným ručným spôsobom. Môžete tu aj chvíľku posedieť. Je na vás, či vonku s výhľadom na malebnú prírodu dolného Liptova, alebo v reštaurácii s tanierom špecialít pred vami.

Pocta Banskej Štiavnici

Históriu doslova na každom kroku budete cítiť pri prechádzaní uličkami Banskej Štiavnice. Na jej návštevu si vyhraďte dostatočné množstvo času, keďže historické jadro mesta, ktoré je mestskou pamiatkovou rezerváciou, tvorí rovno 360 pamiatok historicko-umeleckého charakteru. Nie nadarmo je tak Banská Štiavnica už 27 rokov zapísaná na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Na celkovej podobe mesta majú významný podiel bohatí mešťania, ktorí sa na prelome 15. a 16. storočia pustili do budovania honosných reprezentačných sídel.  Neskôr mesto bohatlo aj z ťažby zlata a striebra. Ale viac už vám neprezradíme, pre ďalšie informácie o bohatej histórii Banskej Štiavnice si zájdite priamo na miesto.

Banská Štiavnica

Liečivé Trenčianske Teplice

Toto kúpeľné mesto je skutočným balzamom pre telo aj dušu. Nachádza sa len pár krokov od česko-slovenských hraníc, takže si môžete odskočiť aj na menší výlet k susedom. Primárne sa v Tepliciach liečia ochorenia pohybového aparátu a neurologické ochorenia, no si môžete si prísť aj len tak odpočinúť.

Trenčianske TepliceSírne termálne liečivé vody tam vyvierajú snáď od nepamäti, preto sa Trenčianske Teplice radia medzi najstaršie kúpele na Slovensku. Na obdivovanie je tam toho ale oveľa viac – napríklad vonkajší bazén na námestí, kúpalisko zasadené do skaly či unikátny lesopark.

A keď sa svet vráti znova do normálu, radíme naplánovať si výlet do Trenčianskych Teplíc v júli. To sa tam s veľkou pravdepodobnosťou bude opäť konať festival Hudobné leto, ktorý je najstarším festivalom vážnej hudby v strednej Európe.

Pohnutý osud zámku Jezeří

Len ťažko nájdete v Českej republike miesto, ktoré by malo tak špecifickú atmosféru. A kde je na prvý pohľad vidieť, ako sa s ním história pohrala.  Pravda, cestovať budete možná trochu dlhšie, keďže leží až v severozápadnej časti Česka, ale tá návšteva rozhodne stojí za to. Kedysi hrad, dnes štátny zámok Jezeří nájdete v Krušných horách v okrese Most. Postavený bol v 14. storočí a má za sebou presne takú minulosť, akú by ste od pamiatky jeho rozsahu čakali. Časom sa z neho stal renesančný a neskôr barokový zámok, tiež bol jedným z najvýznamnejších sídel rodu Lobkowicz, mimochodom jeho posledných urodzených majiteľov.    

Zámok Jezeří

Ďaleko „zaujímavejšou“ je ale jeho novodobá história, ktorá môže za to, že zámok Jezeří v súčasnosti stojí priamo nad Lomom ČSA, a to len 500 m od jeho hrany. Keď budete na mieste, odporúčame zájsť na vyhliadkové miesto kúsok od zámku, kde sa vám naskytne absurdný pohľad na zámok aj lom, ktorý rozhodne stojí za fotku. Samotný zámok je prístupný verejnosti, vybrať si dokonca môžete z troch návštevníckych okruhov.

O tom, že by ste s návštevou Jezeří nemali príliš otáľať, svedčí tiež fakt, že tento rok bol zámok ako vôbec prvá česká pamiatka zapísaný na zoznam siedmich najohrozenejších pamiatok Európy. A ešte niečo vám prezradíme – pokiaľ sa vám zdá, že už ste zámok Jezeří niekde videli, nemýlite sa. „Zahral si“ napríklad v seriáli Pustina či filme Hastrman.

Za kubizmom a funkcionalizmom do Hradca Králové

Hradec Králové

Pôvodne „věnné“ mesto českých kráľovien sa v prvej polovici 20. storočia začalo prezývať „Salón republiky“. Zásluhu na tom má predovšetkým architekt Josef Gočár, od ktorého narodenia tento rok uplynulo už 140 rokov. Unikátna urbanistická koncepcia dodnes budí obdiv nielen odbornej verejnosti.

Pripravte si však dobré topánky, pretože určite trhnete rekord v počte nachodených kilometrov. Čaká tu na vás totiž hneď niekoľko prechádzkových okruhov, ktoré vás spoľahlivo prevedú jednotlivými obdobiami architektonického rozvoja mesta a neopomenú ani tie najslávnejšie Gočárove stavby, akými je napríklad komplex školských stavieb. Aj monumentálne nábrežie a bulváre sú pastvou nielen pre architektonické oči.

 Túto „učebnicu architektúry pod šírym nebom“, ako sa mimochodom Hradcu tiež niekedy hovorí, pokojne môžete „otvoriť“ aj vy..

 

V Nicove toho uvidíte veľa

Česká krajina Napriek faktu, že tomu názov malej šumavskej dedinky príliš nezodpovedá, nič tam rozhodne neuvidíte. Ba práve naopak! V nadmorskej výške zhruba 900 m. n. m. tu stojí kostol sv. Martina, čo je najvyššie položený románsky kostol v Česku. Svojmu účelu slúži už od 13. storočia. Z jeho vybavenia je asi najzaujímavejšou románska krstiteľnica, keďže je najstaršia. Pokiaľ ste veriaci, potom vás určite bude zaujímať, že bohoslužby sa tu konajú každú prvú sobotu v mesiaci. Keď si pozriete kostolík, vydajte sa rovno na poriadnu šumavskú túru. V jeho bezprostrednej blízkosti totiž vedie modrá turistická trasa z Kašperských hôr a šumavská cyklotrasa s označením 1 142.

Víťazné Rozsochy

Letná turistikaTeraz tu máme niečo pro fanúšikov vlakov, ktorí určite vedia. Každý rok totiž prebieha súťaž o najkrajšiu vlakovú stanicu v Česku. Posledným víťazom tejto súťaže je malebná stanica Rozsochy nachádzajúca sa v ešte malebnejšej krajine Vysočiny. Cestovateľským zážitkom už je samotné vlakové putovanie do tohoto miesta. Trať z Tišnova do Žďáru nad Sázavou cez Nové Mesto na Morave, na ktorej Rozsochy ležia, sa totiž pravidelne umiestňuje na prvých priečkach v anketách o najkrajšiu trať. Z okna lokálky si tak môžete vychutnávať pohľady na nádherné údolie Nedvědičky, Svratky, alebo práve na kúzelnú víťaznú stanicu s nezameniteľným genius loci.

Niekde medzi stromami potom hľadajte rozprávkový hrad Pernštejn stojaci, mimochodom, tiež za návštevu. A pretože sa celý čas budete nachádzať čo by kameňom dohodil od Chránenej krajinnej oblasti Ždárske vrchy, obujte túlavé topánky a naplánujte si skvelý výstup, trebárs priamo na najvyšší bod CHKO Deväť skál.

Hustopeče prevoňané mandľami

Hustopečské mandľovníkové sady sú z botanického hľadiska úplne unikátne. Mandľovníky vyžadujúce teplo sa totiž obvykle pestujú predovšetkým v Stredomorí. Tie hustopečské sú tak raritou nielen v Českej republike, ale rovno v celej strednej Európe. História ich pestovania pritom siaha až do 17. storočia. Ako na dlani budete mať mandľovníkové sady zo 17 m vysokej rozhľadne.

Keď budete mať šťastie na viditeľnosť, môžete z nej dovidieť až na Pálavské vrchy. K rozhľadni vás dovedie mandľovníkový náučný chodník so siedmymi informačnými tabuľami. Je na vás, či ju absolvujete pešo, alebo na bicykli. Počítajte s tým, že chodník je dlhý zhruba 9 km, pre tých pohodlnejších je pripravený skrátený 5 km variant.

Rozhľadňa Hustopeče

Hradec nad Moravicou – perla Sliezska

Presne tak sa niekedy hovorí českému štátnemu zámku Hradec nad Moravicou, ktorý rozhodne musíte navštíviť, keď sa rozhodnete cestovať do rovnomenného mesta v okrese Opava. V skutočnosti je vlastne tvorený dvoma zámkami – starším Bielym zámkom a mladším novogotickým Červeným zámkom s hlavnou vstupnou branou. V minulosti tu pobývalo množstvo slávnych osobností, akými boli napríklad hudobní skladatelia Ludwig van Beethoven či Ferenc Liszt.

Do komnát, ktoré pripomínajú nielen ich pobyt, sa, samozrejme, môžete pozrieť. V súčasnosti totiž zámok ponúka hneď deväť prehliadkových okruhov. A ešte jednu zaujímavosť pre vás máme. Aj zámok Hradec nad Moravicou je filmovým miestom – zahral si totiž v poslednej štedrovečernej rozprávke Princezná a pol kráľovstva.

Hradec nad Moravicí

A čo to zahraničie?

Ak vás aj napriek všetkým našim česko-slovenským tipom stále drží myšlienka dovolenky v zahraničí, pokojne vyrazte. V súčasnej chvíli sa totiž vládne opatrenia výrazne rozvoľňujú a po väčšine krajín Európskej únie už sa môžete túlať neobmedzene, a to aj po milovanom Chorvátsku. Naďalej riziková je návšteva Portugalska, Sliezskeho vojvodstva v Poľsku, Švédska, Belgicka a Veľkej Británie. Odporúčame však aktívne sledovať stránky Ministerstva zdravotníctva ohľadom „krajín bezpečných pre cestovanie“, ktorý je pravidelne aktualizovaný. (informácie sú platné k 15. 6. 2020)

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok