0,00 €
×

Domáca pedikúra krok za krokom

05.11.2023

Vedeli ste, že dokonalú pedikúru si viete spraviť aj doma? Navyše na tom nie je nič ťažké. Je dôležitá, ak chcete mať krásne nohy, ale hlavne zdravé chodidlá. Nohy nás predsa nosia svetom, tak si ich poďme trochu rozmaznať...

Domáca pedikúra krok za krokom

Každý sme to už aspoň raz zažili... keď nás bolí nejaká časť chodidla, nie je to bohviečo. Ak vás trápia popraskané päty, každý krok vám strpčuje zarastený necht, prípadne máte len stvrdnutú pokožku chodidiel, verte, že je čas na precíznu pedikúru. Tá totiž nie je iba na to, aby ste mali krásne nôžky. Vďaka nej ich budete mať hlavne zdravé. A keďže sú naše nohy statočne namáhané, povieme si, ako im dožičiť oddych a perfektnú starostlivosť.

Jar, leto, jeseň, zima,... nezáleží na tom, aké je ročné obdobie, o chodidlá sa treba starať celý rok, nielen keď ich chceme predvádzať v nových pekných sandáloch. V lete sa nám na ne ľahko dostane prach, v zime ich zase mávame obuté v topánkach, niekedy aj celé hodiny. Ani jedna z týchto situácií nie je pre chodidlá ideálna a ak sa o ne nebudeme starať, môžeme si privodiť bolestivé praskliny, plesne či zarastajúce nechty. Poďme teda na domácu pedikúru, pekne krok po kroku.

Správnou starostlivosťou môžete predchádzať vybočeným palcom

Vedeli ste, že správnou starostlivosťou môžete dokonca predchádzať vybočeným palcom (haluxom)? Tie sa, bohužiaľ, potom dajú vyriešiť iba korektormi prstov, dlahami alebo operáciou – jednoducho, nič príjemné.

1. Správna pedikúra sa začína zmäkčujúcim kúpeľom nôh

Než začneme s pedikúrou ako takou, musíme si pokožku a nechty trošku zjemniť kúpeľom. Teplý kúpeľ má však viac výhod než len zjemnenie. Je príjemný, relaxačný a dožičí vašim chodidlám zaslúžený oddych. Napustite si teplú vodu do vandlíka či vaničky. Teplotu vody si nastavte podľa pocitu, tak aby ste v nej vydržali okolo 15 minút. Môžete do nej pridať aj kúpeľový olej alebo soľ, prípadne citrónovú šťavu, keď chcete pokožku zmäkčiť poriadne. A aby si kúpeľ nôh užili aj vaše ostatné zmysly, pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja a užite si pritom svoju obľúbenú hudbu či knižku.

Správna pedikúra sa začína zmäkčujúcim kúpeľom nôh

Skvelý je aj octový kúpeľ, ktorý využívali už naši starí rodičia. Ocot nohám poskytne ochranu proti baktériám, hubám a iným škodlivým mikróbom a pomôže aj proti suchým chodidlám. Pomer octového kúpeľa je: 1 pohár octu, 2 veľké poháre vody. Tento pomer opakujte, kým nezaplníte vandlík dostatočne.  

Ak mávate unavené chodidlá, prípadne chcete predchádzať spomínaným vybočeným palcom, vrelo odporúčame pravidelnú masáž chodidiel a teplý kúpeľ. A najlepšie bude, keď kúpeľ a masáž spojíte do jednej, odteraz vašej obľúbenej pravidelnej aktivity, relaxačného masážneho kúpeľa nôh v masážnom prístroji s vaničkou.

Odporúčame pravidelnú masáž chodidiel a teplý kúpeľ

Ak si chcete dopriať masáž chodidiel bez kúpeľa, odporúčame vám masážne pištole alebo ručné masážne zariadenia

2. Pokožka ako z reklamy v časopise

Keď máme po príjemnej masáži a kúpeli, teraz je naša pokožka nôh jemná a pripravená na starostlivosť. Hrubej a odumretej kože na pätách a spodnej strane prstov sa zbavíte ľahko s elektrickým pilníkom na chodidlá, takže sa ani nebudete namáhať. Väčšina modelov týchto pilníkov má navyše viacero hlavíc, napríklad na jemnú, strednú a hrubú pokožku. Uvidíte, pôjde to oveľa ľahšie ako s klasickou pemzou. Keď chodidlá krásne opilníkujete, opláchnite ich vlažnou vodou a poutierajte dosucha, a to aj medzi prstami. A ak si chcete naozaj vyčarovať krásnu a zdravú pokožku nôh, pokojne si spravte peeling chodidiel.

Majte pokožku ako z reklamy v časopise

Keď vás trápia kurie oká

Už keď sme pri pokožke, treba spomenúť aj tohto strašiaka. Nevhodná obuv, ktorú ešte spomenieme neskôr, môže mať na rováši aj kurie oká. Ako? Ak vás totiž obuv tlačí niekde na chodidle, na danom mieste sa nahromadia odumreté kožné bunky. A ak tieto nahromadené bunky neodstraňujete, počas chodenia sa čoraz viac zatláčajú do hĺbky. Keď sa ich neviete zbaviť alebo sa vám často vracajú (všetci dobre vieme, ako to s nimi chodí), máme pre vás skvelé riešenie. A nie, toto riešenie nezahŕňa ostré žiletky, ktorými si jedine ublížite alebo situáciu zhoršíte.

Keď vás trápia kurie okáSúprava na manikúru/pedikúru Beurerfrézku z okrúhleho zafíru na odstraňovanie kurích ôk. Dávajte si však pri odstraňovaní pozor, pretože preniká do kože rýchlo, aby ste si neublížili – vždy sa riaďte pokynmi výrobcu. Je však veľmi účinná. Ak je kurie oko príliš hlboké, niektoré typy totiž môžu zasahovať až do nervov, vyhľadajte kožnú lekárku, určite sa nepokúšajte takéto kurie
oko odstrániť sami, aby ste si neublížili.
Miesto nezabudnite dezinfikovať.

3. Vytvarujte nechty

Teplým kúpeľom sme okrem pokožky zmäkčili aj nechty, ktoré sa vám teraz budú upravovať oveľa ľahšie upravovať. Či už zvolíte nožničky alebo kliešte, v prvom rade treba nechty skrátiť.

Nechty zastrihávajte vždy dorovnaNechty zastrihávajte vždy dorovna, tak ako vidíte na obrázku. Keď nechty zastrihnete do oblúka, riskujete, že vám začnú zarastať. Dôležitá je aj dĺžka, nestrihajte úplne na doraz, pointa je v tom, že treba necht zastrihnúť dorovna, ale tak, aby nebol úplne pod kožou, jednoducho necht musí trošku „vykúkať“, aby nemal možnosť zarásť.

Drobná rada – zarasteným nechtom predídete aj správnou obuvou, pritesná obuv vám tlačí na prsty a spôsobuje zarastené nechty, ale aj vybočené palce. Správne upravené nechty sú však gro.

Zastrihnuté nechty dolaďte pilníkom, ktorým obrúsite príliš ostré hrany, prípadne nepekne odstrihnuté nechty, ktoré ste skrátili napríklad kliešťami.

Úplne najideálnejšie sú súpravy na pedikúru alebo prístroje na pedikúru. V súpravách nájdete množstvo nadstavcov, s ktorými si nechty pekne zbrúsite, opilníkujete, zbavíte sa odumretej pokožky v okolí nechtov a nakoniec ich doladíte jemným finišom, keď použijete nadstavec na zvýšenie lesku a jemnosti nechta. Navyše si s nimi môžete nastaviť nielen rýchlosť brúsenia, ale aj smer brúsenia doľava alebo doprava.  

Zastrihnuté nechty dolaďte pilníkom

Ešte aby sme nezabudli na úplne posledný, ale veľmi dôležitý krok v starostlivosti o nechty – vyčistenie miesta pod nechtom. Chápeme, že sa možno na prvý pohľad zdá čistejšie, ako keď sa celý deň hrabete rukami v záhrade a máte pod nechtami hlinu, ale pod nechtami na nohách nám zostáva množstvo baktérií a nečistôt, ktoré treba vyčistiť. A čistiť pravidelne.

Po ostrihaní a vyčistení nechtov si nohy opäť poriadne poumývajte mydlom a usušte uterákom. A ak chcete mať stopercentnú istotu nôh bez baktérií, využite napríklad antibakteriálny, antimykotický alebo dezinfekčný sprej na nohy.

Dôležitý krok pedikúry je krémovanie nôh

Keď vás trápia zarastené nechty...

... nezúfajte. A len medzi nami, ja osobne som s tým mala celkom veľký problém. A tiež som sa cítila zúfalo. Necht zarastal, bolel, často sa mi okolie zapálilo, minimálne ma to bolelo pri chôdzi. Niekedy dokonca aj vtedy, keď som len tak relaxovala. Takéto veci nie sú hanba a dajú sa až prekvapivo ľahko vyriešiť. Nevedela som, čo s ním.

Frézka na zarastené nechtyA viete, čo mi nakoniec pomohlo? Konkrétne táto – a dovolím si tvrdiť zázračná – súprava na manikúru a pedikúru. Má totiž špeciálny nadstavec proti zarastajúcim nechtom. A veru môžem povedať, že mi pomohol hneď po prvom použití. Nadstavec, resp. pravým názvom plamienková frézka, je pekne zaoblený a zbrúsi vám necht tak, aby nemal ostrú hranu, zároveň sa dostane tam, kde by ste sa len zbytočne špárali nožničkami. Za mňa to je 10 z 10 a odporúčam skutočne každému, kto má s týmto problémy.

Trápia vás zarastajúce nechty? Okrem správneho strihania a súpravy s nadstavcom proti zarastajúcim nechtom vám pomôže aj zvolenie správnej obuvi, ktorá vám nebude tlačiť na prsty a chodidlá v nej budú môcť dýchať.

4. Nezabudnite na hydratáciu

Keď máte chodidlá poriadne usušené, nakrémujte si ich krémom. Krém pekne hydratuje pokožku, nebude taká suchá a pravidelným krémovaním nôh budete predchádzať praskaniu kože napr. na päte. V tomto kroku si môžete pedikúru doladiť lakovaním nechtov.

Nezabudnite na hydratáciu nôh

Domáca pedikúra nie je taká náročná, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Veríme, že vám tento článok pomohol. Nie je nad skvelý relax a pedikúra ním môže byť tiež, len treba vedieť, ako na to, navyše budete mať krásne nohy, upravené chodidlá a upravené nechty.

domaca pedikura

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok