0,00 €
×

Biohacking alebo cesta k lepšiemu ja

26.09.2023

Chceli by ste sa stať najlepšou verziou samých seba? Zaujíma vás, ako na zdravý životný štýl, lepší výkon a rozvoj osobnosti? Nemusíte platiť desaťtisíce za nezmyselné motivačné semináre. Prevezmite kontrolu nad vlastným telom aj mysľou a objavte kúzlo biohackingu. V tomto článku vám odhalíme, čo to biohacking je.

biohacking

O čom sa dočítate

Už ste niekedy počuli pojem „biohacking“? Na streamovacích platformách a sociálnych sieťach sa to týmto slovom priam hemží, ale čo to vlastne je? Biohacking predstavuje revolučný koncept umožňujúci optimalizovať telo a myseľ pomocou vedeckých znalostí, moderných technológií a životného štýlu.

Existuje veľa druhov biohackerov. Niektorí sa snažia dosiahnuť zmeny len pomocou stravy, druhí sa zameriavajú na fyzickú aktivitu, ďalší zase iba na tú duševnú a iní berú do úvahy celý balíček. My sa na biohacking pozrieme všeobecne – vezmite váš život do vlastných rúk a osvojte si niekoľko základných pravidiel.

Chcete sa stať biohackermi? Spite!

V prvých momentoch sa vám toto tvrdenie môže zdať hlúpe. Keď sa nad tým ale zamyslíte, pravdepodobne dôjdete k rovnakému záveru. Len si predstavte, ako sa cítite, keď sa vyspíte doružova a ste plní energie – ľahké telo, čulá myseľ, skvelá nálada či príval motivácie.

biohacking

Spánok je alfa a omega všetkého. A ako to už často býva, aj tu platí, že kvalita prevyšuje kvantitu. A dlhodobo nízka kvalita spánku, bohužiaľ, spôsobuje väčšie komplikácie ako len časté zívanie. Na svedomie si totiž berie aj zníženie produktivity, má vplyv na oslabenie imunity, predstavuje riziko vzniku cukrovky, alebo napríklad zasieva semienka psychických chorôb. Sledovať kvalitu spánku vám pomôžu napríklad inteligentné hodinky. Skúste začať dodržiavať pár základných pravidiel a razom uvidíte, ako sa vám bude krásne spať.

Obmedzte modré svetlo

V dnešných časoch si obrazovky neustále žiadajú našu pozornosť, či už v práci, v škole, alebo doma. Uvedomte si preto, že nie je treba celý deň pozerať do mobilu, tabletu, počítača či televízora. Aby si vaše oči aj myseľ odpočinuli, stačí, keď vynecháte klasické filmové večery, seriálové maratóny či nekonečné a rutinné scrollovanie sociálnych sietí. Žiarivé obrazovky pred spaním radšej vymeňte za nejakú peknú knihu a budete spať ako bábätko. Ak sa večer modrému svetlu nevyhnete, vyskúšajte okuliare proti modrému svetlu.

okuliare proti modremu svetlu

Navyknite si na správny spánkový režim

Zmena je vždy výzvou, ale prechod na pravidelný spánkový režim sa skutočne vyplatí. Ak vám v tom nebráni pracovný čas či iné povinnosti, vezmite spánok do svojich rúk. Skúste večer ulíhať do postele v rovnaký čas a aj počas víkendu vstávajte ráno v pravidelný čas. Vaše telo si zvykne a uvidíte, že čoskoro budete vstávať aj bez budíka.

Vytvorte si ideálne prostredie na spanie

Čiastočne záruku dobrého spánku predstavujú aj faktory ako čerstvý vzduch, čisté prostredie a kvalitné matrace. Nezabudnite myslieť aj na správnu teplotu v izbe, ktorá sa pohybuje od 16 do 20 °C v závislosti nielen od veku.

Dobrá strava ako kľúč k úspechu

Jedlo – pre jedného slasť, pre druhého pasca a pre tretieho palivo. Nech už patríte do akejkoľvek skupiny, pamätajte, že spôsob stravovania priamo ovplyvňuje nielen chudnutie či priberanie, s ktorými sa čiastočne spája aj fyzická kondícia, ale má tiež dopad na našu psychiku, energiu a myslenie. Ak teda chcete pre seba aj svoje telo niečo spraviť, musíte premýšľať nad tým, čo jete.

biohacking strava

Ako urobiť krok k lepšiemu stravovaniu? Mohli by vás zaujímať niektoré biohacky:

  • Snažte sa obmedziť priemyslovo spracované potraviny.
  • Pokúste sa zo svojho jedálnička vyradiť čo najviac jednoduchých cukrov.
  • Konzumujte viac vlákniny, tá totiž podporuje správne trávenie (nájdete ju v ovocí a zelenine).
  • Ak sa môžete rozhodnúť, vždy dajte prednosť lokálnym potravinám.
  • Riaďte sa sedliackym rozumom, alebo sa poraďte s odborníkmi.

Nejde len o to, čo jete, ale záleží aj na tom, ako. Ste zvyknutí jesť pri televízore, neraňajkujete bez seriálov alebo spolu s večerou servírujete filmy? Skúste si vychutnať vaše obľúbené jedlá v pokoji a vedome, to totiž patrí medzi základné princípy biohackingu.

Rozhýbte svoje telo a uľavíte aj duši

Ako už asi tušíte, aj pravidelná fyzická aktivita nekompromisne patrí k biohackingu. Neuľahčí vám iba chudnutie, ale pomôže nabrať svalovú hmotu, alebo napríklad dobehnúť zanedbanú kondíciu. Pravidelným pohybom posilníte imunitný systém a zlepšíte celkovú vitalitu.

biohacking fitness náramky

A počuli ste už o hormónoch šťastia? Telo behom pohybu produkuje endorfíny, ktoré zlepšujú náladu. Práve vďaka tomu môže šport fungovať ako prirodzená terapia, kedy zabudnete na problémy, odbúrate stres a budete sa cítiť oveľa lepšie.

Fantastické je, že sa nemusíte obmedzovať na jeden druh športu. Nebaví vás beh, ani posilňovňa pre vás nie je to pravé orechové? Skúšajte nové aktivity, zájdite si zaliezť na stenu, zacvičte si doma jogu alebo si s priateľmi zahrajte tenis. Ak nie ste zrovna športový typ, nemusíte hneď trhať športové rekordy. Zaraďte do vašej dennej rutiny viac prirodzeného pohybu. Po ceste do práce vystúpte o zastávku skôr a choďte po vlastných.

Tip: Pre lepšiu motiváciu noste svojho trénera na rukách. Kúpte si športtestery alebo fitness náramky, ktoré vás nakopnú k ešte lepším výkonom.

A ako to už býva, aj pri biohackingu jedno súvisí s druhým. Dajte si každý deň poriadne do tela, unavte sa pohybom – okamžite pocítite zlepšenie kvality spánku.

Kde nepomôže lekár, pomôže svetlo

Jedným z tajomstiev biohackerov je svetelná terapia. Svetlo má pozitívny vplyv na náladu, energiu, a dokonca aj na imunitný systém. Preto dbajte na to, aby ste trávili dostatok času v prírode. V čase, kedy je prirodzeného svetla nedostatok, napríklad v zimnom období, využite infračervené lampy. Okrem toho že vám „dobijú baterky“, dokážu rozohnať začínajúce nachladenie či chrípku. Skvelé využitie nájdu aj pri uvoľnení namáhaných svalov.

svetelna terapia

Sauna a otužovanie alebo z extrému do extrému

Určite ste v poslednom čase zaznamenali trend otužovania. Úplne rozumieme, že vystavovať telo extrémne nízkym teplotám, môže pre mnoho ľudí predstavovať veľký krok z komfortnej zóny. Ako začať s otužovaním? Neskáčte do toho po hlave, naopak, začnite malými krôčikmi. Znížte o pár stupňov teplotu u vás doma. Za sprievodu dychových cvičení vyskúšajte sprchovanie chladnejšou vodou – najskôr len na spodnú časť tela a postupne pokračujte až k vrchnej, znižujte teplotu a zvyšujte interval. Ráno vynechajte kávu a miesto toho doplňte energiu ľadovou sprchou. A až sa na to budete cítiť dostatočne pripravení, vyskúšajte aj otužovanie v prírodných vodách.

saunovanie

Začať so saunovaním už nie je taký problém. Pre väčšinu ľudí sa pobyt v saune rovná príjemnému relaxu, pri ktorom sa môžu uvoľniť a vypustiť paru. Saunovanie má ale skvelý dopad na celý ľudský organizmus, behom zvýšených teplôt sa telo krásne detoxikuje, prehrejú sa kĺby a svaly alebo si oddýchne hlava.

Nápomocné doplnky

Vďaka biohackingu získavajú stále viac pozornosti nootropiká. Ide o látky, ktoré majú schopnosť zlepšiť funkciu mozgu. Vďaka zvyšovaniu prietoku krvi a kyslíka, napomáhajú lepšiemu sústredeniu a pamäti. Nie je sa preto čomu diviť, že po nich siaha veľa študentov nielen počas skúškového obdobia.

biohacking suplementy

Medzi najčastejších pomocníkov patria:

  • Kofeín
  • Maca
  • Kreatín
  • Theanín
  • Rozchodnica ružová
  • Antioxidanty v potravinách

***

Stanovte si ciele, ktoré chcete dosiahnuť, hacknite svoje vlastné telo a zlepšite kvalitu života po všetkých stránkach!

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok