0,00 €
×

Ako správne zavárať?

03.07.2024

Sezónne ovocie a zelenina sa konečne hlásia ku slovu. Spolu so začínajúcim letom si môžeme opäť vychutnať sezónu čerstvo nazbieraných rajčín, paprík, cukiet, malín či čerešní priamo zo záhrady. Nestíhate však úrodu skonzumovať čerstvú? Prípadne si z nej chcete odložiť na zimu? Ideálnym riešením je pre vás zaváranie. Čo zavárať a ako na to? Dozviete sa v našom článku.

Ako správne zavárať

O čom sa dočítate:

Čo je zaváranie?

Komu vďačíme za znalosti o zaváraní?

Spôsoby zavárania

Nakupovať zeleninu v zime je ako za trest – nie je totiž taká chutná a ceny často mieria až do astronomických výšin. Vedeli ste však, že zdravú maškrtu si môžete na chladné dni pripraviť už v lete? Vďaka zaváraniu navyše zachováte v úrode dostatok potrebných živín a vitamínov. No a vďaka našim tipom na zaváranie si zasa môžete byť istí, že nič nepokazíte.

Čo je zaváranie?

Zaváranie je skvelý a praktický spôsob dlhodobého uchovania čerstvých potravín. Je to domáci spôsob „konzervovania“, avšak podľa vašich chutí a preferencií. Je ideálne najmä pre tých, ktorí pestujú vlastnú zeleninu a ovocie, no prebytok úrody nedokážu spotrebovať.

Ako správne zavárať

Zaváranie je procesom, ktorý spočíva v uzavretí a následnom zahriatí potravín pri teplote 80 – 100 °C. Vďaka takto vysokej teplote dochádza k ničeniu toxínov a baktérií a zbavovaniu potravín kyslíka. Vzniknutá vzduchotesnosť v zaváracích pohároch navyše bráni prenikaniu mikroorganizmov do fľaše. Vďaka sterilizácii sa tak potraviny nekazia. Výsledkom je niekoľkomesačná – dokonca niekoľkoročná – trvácnosť zaváraných potravín, a to v závislosti od toho, čo práve zavárate. Vedeli ste totiž, že zavárať nemusíte len ovocie a zeleninu, ale pokojne to ide aj s mäsom a hotovými jedlami?

Komu vďačíme za znalosti o zaváraní?

História zavárania siaha až do staroveku. Už v starovekom Egypte a Číne používali vtedajší obyvatelia rôzne metódy na konzervovanie potravín, ako napríklad sušenie, solenie a údenie. V 18. storočí sa vo Francúzsku začalo experimentovať s tepelnou sterilizáciou potravín v hermeticky uzavretých nádobách. Túto metódu zdokonalil Nicolas Appert a položil tak základy moderného zavárania.

V 19. storočí sa zaváranie rozšírilo do celej Európy a stalo sa populárnou metódou konzervovania potravín v domácnostiach. S rozvojom priemyslu sa objavili aj nové technológie a produkty, ktoré proces zavárania uľahčili a zefektívnili. Dnes je tento spôsob uchovávania potravín stále mimoriadne obľúbený – jeho popularita dokonca stále rastie, a to aj vďaka rastúcemu záujmu o zdravé stravovanie a udržateľnosť.

Ako správne zavárať

Spôsoby zavárania

Čo domácnosť, to zaručene najlepší spôsob zavárania. Nebuďte preto prekvapení, ak vaši známi zavárajú inak, ako vy – pravdepodobne to všetci robíte správne. Poznáme totiž až 5 rozličných spôsobov zavárania. Postupne si ich predstavíme a povieme o ich výhodách i možných rizikách.

Zaváranie v rúre

Zaváranie v rúre je skvelý spôsob, ako konzervovať ovocie a zeleninu bez nutnosti použitia veľkého hrnca s vodou. Šetrí čas, energiu a v konečnom dôsledku aj peniaze, keďže nemusíte investovať do zaváracieho kuchynského riadu. Postup je pritom mimoriadne jednoduchý.

  1. Predhrejte rúru. Teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí od 200 do 220 °C.
  2. Pripravte si zaváracie poháre. Naplňte ich a poriadne uzavrite viečka. Dbajte na to, aby bol medzi pohármi na plechu aspoň 1 cm voľného priestoru. Poháre by sa nemali navzájom dotýkať.
  3. Na dno hlbokého plechu nalejte teplú vodu, siahať by mala do výšky 1,5 až 3,5 cm. Je preto dobré zavárať vždy v hlbšom plechu s dostatkom vody.
  4. Opatrne vložte plech s naplnenými pohármi do spodnej časti rúry.
  5. Môžete začať sterilizovať. Menšie poháre nechajte v rúre 5 až 8 minút, väčšie 10 až 15 minút. Myslite však na to, že tento údaj je orientačný – doba sterilizácie totiž závisí aj od tvrdosti plodov. Čím sú tvrdšie, tým dlhšie ich je potrebné sterilizovať.
  6. Po dokončení sterilizácie opatrne vyberte plech z rúry a nechajte poháre vychladnúť.

zavaranie

Zaváranie v mikrovlnke

Skutočne, mikrovlnka vám neposlúži len na ohriatie obedu v práci. Pokojne v nej môžete aj zavárať! A nie je to vôbec náročné. Zaváracie poháre stačí naplniť a uzatvoriť viečkom. Aby sa správne „zatiahlo“, je dobré medzi tekutinou a viečkom nechať približne 2-centimetrový priestor. Poháre následne stačí vložiť do mikrovlnky a čakať. Aby ste predišli znečisteniu, pod fľaše umiestnite tanier či misku, do ktorej bude prípadný nadbytok tekutiny odtekať. Čas zavárania závisí od tvrdosti plodov a množstva pohárov v mikrovlnke. Pripravili sme však pre vás prehľadnú tabuľku.

Výkon 700 W – 6 – 7 minút

Výkon 750 W – 5 a pol minúty

Výkon 800 W – 5 minút

Výkon 850 W – 4 a pol – 5 minút

Výkon 900 W – 4 – 4 a pol minúty

Zaváranie v umývačke riadu

Zaváranie v umývačke riadu sa môže zdať ako netradičný a neobvyklý spôsob konzervovania potravín, no prekvapivo ide o efektívnu a pohodlnú metódu. Postup zavárania v umývačke riadu je pomerne jednoduchý:

  1. Poháre na zaváranie tradične naplňte. Medzi tekutinou a viečkom nechajte voľný priestor cca 2 centimetre.
  2. Umiestnenie poháre do umývačky, a to tak, aby sa navzájom nedotýkali a nestáli tesne vedľa seba. Dbajte na to, aby boli pohára stabilne umiestnené a počas umývacieho cyklu sa neprevrhli. Uložené musia byť vzpriamene viečkami smerom nahor.
  3. Nastavte umývačku riadu na program s teplotou medzi 70 a 80 ° Vyhnite sa programom s vysokou teplotou a silným prúdom vody, aby ste predišli prasknutiu pohárov.
  4. Spustite umývací cyklus. Počas umývania sa poháre sterilizujú horúcou vodou a parou, čím sa ničia baktérie a plesne.
  5. Po skončení umývacieho cyklu opatrne vyberte poháre z umývačky a nechajte ich vychladnúť pri izbovej teplote. Ideálne je ich prevrátiť viečkami nadol na utierku. Overíte si tak pevnosť uzáverov.

zavaranie

Zaváranie v klasickom hrnci

Azda najobľúbenejší spôsob zavárania vo väčšine domácností, keďže vám k nemu postačí jeden väčší hrniec – zavárať totiž môžete na plynovom sporáku i indukčnej doske. Naplnené a uzavreté poháre usporiadajte do hrnca. Aby ste zabránili ich narážaniu, oddeľte ich kuchynskou utierkou. Dobrou voľbou je aj každý pohár samostatne zabaliť do novinového papiera. Do hrnca nalejte teplú vodu tak, a to tak, aby dosahovala do tretiny výšky pohárov. Zahrievajte pri teplote 80 až 90 °C po dobu 20 až 30 minút. Čím väčšie poháre sterilizujete, tým viac času budú vyžadovať.

Po zahriatí opatrne vyberte poháre z hrnca a položte ich na teplú podložku, aby nedošlo k ich popraskaniu. Použite napríklad predhriatú utierku.

zavaraci hrniecZaváranie v zaváracom hrnci

Chystáte sa na zaváranie paradajok či iných plodov vášho záhradkárskeho snaženia? Zaobstarať si môžete aj špeciálny zavárací hrniec. Ide o moderné elektrické zariadenie, ktoré vykoná väčšinu práce za vás. Podobne, ako pri zaváraní v klasickom hrnci, ani tentokrát sa nevyhnete naukladaniu zaváracích pohárov na dno hrnca a priliatiu vody. Tu sa však vaše úlohy končia. Takýto hrniec totiž disponuje termostatom a automatickou reguláciou teploty. Postačí vám teda elektrický prúd a zaváranie pôjde samé.

Veľkou výhodou zaváracích hrncov je ich objemnosť. Štandardne sa zaváracie hrnce v objeme 27 litrov, v ponuke však môžete nájsť aj veľké hrnce s objemom 45 litrov. Naopak, zavárací hrniec štandardne nebýva menší ako 9-litrový.

zaujima ma to

Ďalšie aktuality

Extrémne umývačky Whirlpool MaxiSpace: Viac miesta pre riady, menej starostí pre vás!

Extrémne umývačky Whirlpool MaxiSpace: Viac miesta pre riady, menej starostí pre vás!

Uvažujete o kúpe novej umývačky riadu, ktorá si hravo poradí s riadmi rôznych tvarov a veľkostí? Hľadáte spoľahlivý spotrebič, ktorý vás zbaví starostí hlavne pri každodennom vkladaní a vyberaní tanie...... Celý článok
Ako vybrať ďalekohľad?

Ako vybrať ďalekohľad?

Trávite veľa času v prírode, na túrach a chcete vidieť ešte viac z okolitých krás? Túžite pozorovať tajomstvá vesmíru? Riešením je ďalekohľad. Pozrite sa spolu s nami, ako vybrať ďalekohľad podľa použ...... Celý článok
Recenzia: Bezdrôtové slúchadlá Marshall Major V vábia na dlhú výdrž

Recenzia: Bezdrôtové slúchadlá Marshall Major V vábia na dlhú výdrž

Britskú značku Marshall netreba veľmi predstavovať, zvlášť nie hudobným fajnšmekrom. Každému sa po jej vyslovení určite vybaví niečo iné, pre nás je Marshall hlavne synonymom pre kvalitné slúchadlá a ...... Celý článok
Ako správne zavárať?

Ako správne zavárať?

Sezónne ovocie a zelenina sa konečne hlásia ku slovu. Spolu so začínajúcim letom si môžeme opäť vychutnať sezónu čerstvo nazbieraných rajčín, paprík, cukiet, malín či čerešní priamo zo záhrady. Nestíh...... Celý článok
Ako fungujú špeciálne priehradky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Ako fungujú špeciálne priehradky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Plánujete si kúpiť novú chladničku, ale nie ste si istí, či správne rozumiete technológiám a funkciám, ktoré ponúkajú tieto spotrebiče? V nasledujúcom článku objasníme princíp fungovania priehradiek n...... Celý článok