Sezónne ovocie a zelenina sa konečne hlásia ku slovu. Spolu so začínajúcim letom si môžeme opäť vychutnať sezónu čerstvo nazbieraných rajčín, paprík, cukiet, malín či čerešní priamo zo záhrady. Nestíhate však úrodu skonzumovať čerstvú? Prípadne si z nej chcete odložiť na zimu? Ideálnym riešením je pre vás zaváranie. Čo zavárať a ako na to? Dozviete sa v našom článku.
Komu vďačíme za znalosti o zaváraní?
Nakupovať zeleninu v zime je ako za trest – nie je totiž taká chutná a ceny často mieria až do astronomických výšin. Vedeli ste však, že zdravú maškrtu si môžete na chladné dni pripraviť už v lete? Vďaka zaváraniu navyše zachováte v úrode dostatok potrebných živín a vitamínov. No a vďaka našim tipom na zaváranie si zasa môžete byť istí, že nič nepokazíte.
Zaváranie je skvelý a praktický spôsob dlhodobého uchovania čerstvých potravín. Je to domáci spôsob „konzervovania“, avšak podľa vašich chutí a preferencií. Je ideálne najmä pre tých, ktorí pestujú vlastnú zeleninu a ovocie, no prebytok úrody nedokážu spotrebovať.
Zaváranie je procesom, ktorý spočíva v uzavretí a následnom zahriatí potravín pri teplote 80 – 100 °C. Vďaka takto vysokej teplote dochádza k ničeniu toxínov a baktérií a zbavovaniu potravín kyslíka. Vzniknutá vzduchotesnosť v zaváracích pohároch navyše bráni prenikaniu mikroorganizmov do fľaše. Vďaka sterilizácii sa tak potraviny nekazia. Výsledkom je niekoľkomesačná – dokonca až niekoľkoročná – trvácnosť zaváraných potravín, a to v závislosti od toho, čo práve zavárate. Vedeli ste totiž, že zavárať nemusíte len ovocie a zeleninu, ale pokojne to ide aj s mäsom a hotovými jedlami?
História zavárania siaha až do staroveku. Už v starovekom Egypte a Číne používali vtedajší obyvatelia rôzne metódy na konzervovanie potravín, ako napríklad sušenie, solenie a údenie. V 18. storočí sa vo Francúzsku začalo experimentovať s tepelnou sterilizáciou potravín v hermeticky uzavretých nádobách. Túto metódu zdokonalil Nicolas Appert a položil tak základy moderného zavárania.
V 19. storočí sa zaváranie rozšírilo do celej Európy a stalo sa populárnou metódou konzervovania potravín v domácnostiach. S rozvojom priemyslu sa objavili aj nové technológie a produkty, ktoré proces zavárania uľahčili a zefektívnili. Dnes je tento spôsob uchovávania potravín stále mimoriadne obľúbený – jeho popularita dokonca stále rastie, a to aj vďaka rastúcemu záujmu o zdravé stravovanie a udržateľnosť.
Čo domácnosť, to zaručene najlepší spôsob zavárania. Nebuďte preto prekvapení, ak vaši známi zavárajú inak, ako vy – pravdepodobne to všetci robíte správne. Poznáme totiž až 5 rozličných spôsobov zavárania. Postupne si ich predstavíme a povieme o ich výhodách i možných rizikách.
Zaváranie v rúre je skvelý spôsob, ako konzervovať ovocie a zeleninu bez nutnosti použitia veľkého hrnca s vodou. Šetrí čas, energiu a v konečnom dôsledku aj peniaze, keďže nemusíte investovať do zaváracieho kuchynského riadu. Postup je pritom mimoriadne jednoduchý.
Skutočne, mikrovlnka vám neposlúži len na ohriatie obedu v práci. Pokojne v nej môžete aj zavárať! A nie je to vôbec náročné. Zaváracie poháre stačí naplniť a uzatvoriť viečkom. Aby sa správne „zatiahlo“, je dobré medzi tekutinou a viečkom nechať približne 2-centimetrový priestor. Poháre následne stačí vložiť do mikrovlnky a čakať. Aby ste predišli znečisteniu, pod fľaše umiestnite tanier či misku, do ktorej bude prípadný nadbytok tekutiny odtekať. Čas zavárania závisí od tvrdosti plodov a množstva pohárov v mikrovlnke. Pripravili sme však pre vás prehľadnú tabuľku.
Výkon 700 W – 6 – 7 minút
Výkon 750 W – 5 a pol minúty
Výkon 800 W – 5 minút
Výkon 850 W – 4 a pol – 5 minút
Výkon 900 W – 4 – 4 a pol minúty
Zaváranie v umývačke riadu sa môže zdať ako netradičný a neobvyklý spôsob konzervovania potravín, no prekvapivo ide o efektívnu a pohodlnú metódu. Postup zavárania v umývačke riadu je pomerne jednoduchý:
Azda najobľúbenejší spôsob zavárania vo väčšine domácností, keďže vám k nemu postačí jeden väčší hrniec – zavárať totiž môžete na plynovom sporáku i indukčnej doske. Naplnené a uzavreté poháre usporiadajte do hrnca. Aby ste zabránili ich narážaniu, oddeľte ich kuchynskou utierkou. Dobrou voľbou je aj každý pohár samostatne zabaliť do novinového papiera. Do hrnca nalejte teplú vodu tak, a to tak, aby dosahovala do tretiny výšky pohárov. Zahrievajte pri teplote 80 až 90 °C po dobu 20 až 30 minút. Čím väčšie poháre sterilizujete, tým viac času budú vyžadovať.
Po zahriatí opatrne vyberte poháre z hrnca a položte ich na teplú podložku, aby nedošlo k ich popraskaniu. Použite napríklad predhriatú utierku.
Chystáte sa na zaváranie paradajok či iných plodov vášho záhradkárskeho snaženia? Zaobstarať si môžete aj špeciálny zavárací hrniec. Ide o moderné elektrické zariadenie, ktoré vykoná väčšinu práce za vás. Podobne, ako pri zaváraní v klasickom hrnci, ani tentokrát sa nevyhnete naukladaniu zaváracích pohárov na dno hrnca a priliatiu vody. Tu sa však vaše úlohy končia. Takýto hrniec totiž disponuje termostatom a automatickou reguláciou teploty. Postačí vám teda elektrický prúd a zaváranie pôjde samé.
Veľkou výhodou zaváracích hrncov je ich objemnosť. Štandardne sa zaváracie hrnce v objeme 27 litrov, v ponuke však môžete nájsť aj veľké hrnce s objemom 45 litrov. Naopak, zavárací hrniec štandardne nebýva menší ako 9-litrový.