0,00 €
×

Ako vyrobiť rastlinné mlieko?

09.07.2024

Rastlinné mlieko je čoraz obľúbenejšou alternatívou kravského mlieka a iných živočíšnych mliek, či už z dôvodu intolerancie na laktózu, vegánstva a vegetariánstva, alebo skrátka pre snahu stravovať sa zdravšie. Kúpiť si ho v obchode nie je najlacnejšia záležitosť. Vyrobte si preto vlastné domáce rastlinné mlieko plné živín a vitamínov. Ušetríte peniaze aj našu prírodu. Tak ako vyrobiť mandľové mlieko či mlieko z ovsených vločiek? To všetko vám prezradíme v našom článku. Poďme na to!

Ako vyrobiť rastlinné mlieko doma

Prvá kvapka mlieka

Rastlinné mlieka sa pravidelne konzumovali v rôznych kultúrach už od nepamäti. Boli cenným zdrojom minerálov, vitamínov a ďalších dôležitých živín. Ľudskému organizmu poskytli energiu, posilnili imunitu a postarali sa o zdravie pokožky, kostí aj o lepší spánok. Dnes sú rastlinné varianty mlieka z rôznych odrôd orechov, obilia či strukovín bežne dostupné pomaly aj v tom najmenšom obchode s potravinami a sú súčasťou každodenného stravovania malých i veľkých.

Z čoho sa dá vyrobiť rastlinné mlieko

Prakticky zo všetkých obilnín, strukovín, orieškovsemienok, ktoré poznáte. Ryža, špalda, ovos, ovsené vločky, sója, cícer, hrach, quinoa, sušený kokos, mandle, arašidy, lieskové orechy, kešu, para aj makadamiové orechy, sezam, konopné semienko, mak... Ak práve nemáte  poruke mixér, ale máte chuť na orechové mlieko, môžete namiesto orechov použiť aj orechové maslo (4 veľké lyžice na 1 l vody).

Z čoho sa dá vyrobiť rastlinné mlieko

Čo obsahuje rastlinné mlieko

Nutričné hodnoty rastlinného mlieka sa líšia, samozrejme, podľa druhu tuhej zložky, z ktorej boli vyrobené. Keďže si ho vyrobíte doma, bude navyše bez pridaných konzervantov a prísad, cholesterolu a vyrobené ekologickejším spôsobom, ako to z obchodu. Rastlinné mlieka sú významným zdrojom bielkovín a vlákniny, obsahujú vitamíny A, B, E či omega-3 mastné kyseliny (zdravé tuky) aj dôležité minerálne látky ako vápnik, zinok, horčík, draslík, meď, mangán, železo alebo fosfor. Niektoré druhy obsahujú taktiež alergény, alergici preto najviac ocenia ryžové mlieko, ktoré neobsahuje lepok a má najmenej alergénov. Sójové a mandľové mlieko sú naproti nemu tie s najsilnejšími alergénmi.

Aké bohatstvá v sebe ukrývajú jednotlivé druhy?

Čo obsahuje rastlinné mliekoSójové mlieko – Má vysoký obsah proteínov, nasýtené mastné kyseliny a žiadny cholesterol. Pitím sójového mlieka dodáte svojmu organizmu vitamíny C, D, B12, B6 a minerály ako horčík, železo, vápnik.

Ryžové mlieko – Pripite si na zdravie vysokým obsahom vitamínu B12, B2, A i D spolu s mangánom, selénom, meďou aj uhľohydrátmi a poriadnou dávkou vápnika. Keď si dáte za pohárik ryžového mlieka, posilníte svoju imunitu a ochránite svoju pokožku napríklad aj pred spálením od slnka.

Mandľové mlieko – Pochúťka nabitá antioxidantmi, najmä vitamínmi E, D, B a minerálmi ako sú horčík, sodík a fosfor. Má menej tuku a sladšiu chuť, takže sa výborne hodí... do čohokoľvek.

Ovsené mlieko – Mlieko, ktoré sa pýši vysokým obsahom vlákniny, vitamínmi skupiny B, bielkovinami, ale aj železom, vápnikom, fosforom a zdraviu prospešnými fytochemikáliami.

Konopné mlieko – Nabité bielkovinami až po okraj hrnčeka, a také podobné tomu kravskému. Má vysoký obsah aminokyselín, omega-3, 6, 9 mastných kyselín. Navyše svojmu telu dodáte aj zinok, selén, vápnik, horčík, fosfor a cenné vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E aj niacín. Proste, samé dobrôtky do bruška.

Kokosové mlieko – Draslík, sodík, horčík i železo a mangán. Je zásobárňou vitamínu C a veľkého množstva nasýtených tukov. Vezmite 2 šálky strúhaného kokosu, zalejte 4 šálkami vody a užite si chuť exotiky.

Makové mlieko – Potrebujete vápnik? Doprajte si dúšky makového mlieka. Okrem značného množstva vápnika prijmete do tela aj dávku kvalitných tukov a bielkovín, železa, horčíka i zinku.

Benefity rastlinného mlieka, vyrobeného doma

Benefity rastlinného mlieka

Výhody konzumácie rastlinného mlieka oceníte, ak:

  • máte intoleranciu na laktózu
  • máte alergiu na mlieko
  • máte pomalé trávenie
  • chcete žiť a stravovať sa zdravšie
  • nekonzumujete potraviny živočíšneho pôvodu (ste vegán alebo vegetarián)
  • chcete ušetriť (môžete usporiť až 40 % nákladov oproti kupovanej verzii z obchodu)
  • chcete spraviť niečo viac pre našu planétu
  • chcete produkovať menej odpadu

Rastlinné mlieko má blahodarné účinky aj na zuby, pokožku, pleť či vlasy, na nervový systém i hladinu cholesterolu v krvi. Pravidelným pitím jeho rôznych druhov dokážete zlepšiť svoj spánok, pozitívne nabudiť imunitný systém, doplniť si energiu a odohnať únavu, ale zároveň aj upokojiť telo i myseľ, keď treba.

Benefity rastlinného mlieka

Ako skladovať rastlinné mlieko

Najlepšie je mlieko spotrebovať čerstvé a ihneď, ale pokojne vám vydrží aj 3 – 4 dnichladničke. Najvhodnejšou nádobou na skladovanie sú nádoby či fľaše zo skla alebo plastu.

Univerzálny postup prípravy

Zvládne ho každý. Rastlinné mlieko si totiž pripravíte z ľubovoľnej ingrediencie len v 3 jednoduchých krokoch.

Čo potrebujete...

100 g tuhej zložky (orechy, semienka, ovsené vločky, strukoviny, ryža a pod.)

1 l vody

Štipku soli

Sladidlo podľa vlastnej chuti (med, agáve, xylitol, prípadne rôzne sušené ovocie, ako napr. datle, mango, marhule, višne, slivky atď.), na čo máte chuť a čo máte radi. Dosladzovanie nie je nevyhnutné, každý podľa svojich chutí.

Vždy stačí dodržať pomer tuhej zložky a vody 1 : 3. Prepočítané na hrnčeky, na 1 hrnček tuhej zložky použijete 3 hrnčeky vody. Pre výraznejšiu chuť a väčšiu hustotu stačí pridať niekoľko gramov tuhej zložky navyše, kým nedosiahnete hustotu a chuť podľa svojich predstáv.

Ako pripraviť rastlinné mlieko

... a čo s tým spraviť

1. Suchú ingredienciu namočte do vody, najlepšie cez noc, a pridajte štipku soli. Niektoré druhy obilnín si vyžadujú namočenie aj na 12 hodín, nikdy nie menej ako 5 hodín.

2. Vzniknutú zmes sceďte cez sitko alebo gázu do väčšej nádoby, kde ju zmiešate s vodou rozmixujete dohladka.

3. Na záver pridáte sladidlo v podobe medu, agáve, javorového sirupu, brezového či kokosového cukru, sušených datlí, vanilky, proste podľa toho, na čo máte chuť. Mlieko bude chutné aj bez sladidiel.

Príprava rastlinného mlieka s DATARTom

Radi si pochutnáte na cappuccine s nadýchanou penou? Vyskúšajte variant rastlinného mlieka do kávy s názvom Barista. Skúste napríklad lahodnú kombináciu kokosového mlieka a vašej obľúbenej kávy – ešte aj kávová lyžička sa bude zalizovať.

Moderný mliekar do každej kuchyne

Vyrobiť si domáce rastlinné mlieko je síce hračka, ale ak vás súri čas, prečo si do kuchyne neprizvať pár „šikovných rúk“ navyše, ktoré vám uľahčia celý proces prípravy? Prístroje na výrobu rastlinného mlieka sú čoraz obľúbenejšie a ponúkajú multifunkčné využitie. Do pozornosti dávame napríklad tieto:

Ponorný mixér JATA Milker JELV2350 sa zíde v každej kuchyni a navyše ho môžete využiť aj ako tyčový mixér, ak ho ešte nemáte doma. A ak máte, postačí vám iba príslušenstvo, ktoré obsahuje filter na cedenie, stláčadlo a odmerku. Všetko, čo potrebujete pre najlepšie rastlinné mlieko, vyrobené priamo vo svojej kuchyni.

Stolný mixér Tefal Perfectmix Cook BL83SD30 je multitalent už na pohľad. Spracovanie mlieka z obilnín má rovno v ponuke automatických programov na displeji. Stačí vložiť potrebné zložky do nádoby, stlačiť tlačidlo a chutný nápoj je na svete.

Moderný mliekar do každej kuchyne

Babymoov Nutribaby Glass môžete nielen variť a mixovať, ale aj ohrievať a rozmrazovať dobroty pre svoje malé ratolesti. A čo viac, pripraviť si môžete aj výživné rastlinné mlieko pre deti i pre seba do sklenenej nádobky, ktorú môžete vložiť do chladničky aj umývačky.

S výrobníkom rastlinného mlieka Maxxo MM01 budete MAXXimálne spokojní. Automaticky dokáže za pár minút pripraviť nielen vitamínmi nabité mlieko, ale aj džem, tofu či krémové smoothie. Kto by takéhoto pomocníka nechcel?

Uplatní sa v nejednom recepte

Hotové rastlinné mlieko má v stravovaní široké využitie. Môžete ním síce okamžite naplniť svoje chuťové poháriky, ale hodí sa aj do smoothie, na prípravu kávových nápojov, jogurtov, pudingov, zmrzliny, kakaa, na zaliatie raňajkovej kaše, cereálií alebo do pečenia, na prípravu koláčov aj na varenie. Na svoje si prídu určite aj vegáni a milovníci zdRAWej stravy.

Rastlinné mlieko uplatnenie

Bez odpadu

Domáca výroba rastlinného mlieka je nielen ekonomická, ale aj ekologická. Okrem toho, že usporíte peniaze za nákup produktu, ušetríte na ceste do obchodu a produkcii odpadu nekupovaním tetrapakov, dokážete zužitkovať kompletne všetky suroviny použité na prípravu mlieka. Tuhú zmes, ktorá vám zostane po scedení, môžete ďalej využiť v rôznych receptoch. Z kokosovej dužiny môžete vyguľkať úžasné kokosové guľky, drvinu z orechov môžete použiť do raňajkovej kaše, smoothie, koláčov alebo jednoducho zamraziť na neskôr.

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok