0,00 €
×

Ako vyčistiť obrazovku televízora?

23.06.2024

Aj televízor si žiada špeciálnu starostlivosť. Keď sa nabudúce pustíte do upratovania obývačky, neignorujte túto elektroniku. Zistite, ako ju účinne zbaviť prachu, nečistôt a odtlačkov prstov, aby ste si mohli užívať ten najlepší možný obraz. Navyše vám prezradíme, čomu sa jednoznačne vyhnúť pri čistení. 

Ako vyčistiť TV

Prečo je dôležité pravidelné čistenie televízora

Čistenie televízora patrí medzi úlohy, na ktoré veľa ľudí zabúda behom upratovania. Pravdou ale zostáva, že by sme nemali zanedbávať pravidelné odstraňovanie prachu a nečistôt. Čistením získate nielen lepší obraz bez všadeprítomného prachu a odtlačkov prstov, ale môžete tiež predĺžiť životnosť svojej elektroniky. Hromadenie prachu totiž môže mať vplyv na kvalitu obrazu aj celkovú funkčnosť televízora. 

Ako často čistiť televízor

Potreba očistiť televízor môže byť individuálna. Všeobecne odporúčame pristúpiť k upratovaniu aspoň raz týždenne

Ako vyčistiť TV obrazovku

Typy obrazoviek a ich špecifické požiadavky na čistenie

Predtým, ako sa pustíte do upratovania, treba si, samozrejme, spraviť jasno v tom, ako budete postupovať. 

Ako vyčistiť obrazovku LED televízora, LCD, OLED TV či plazmy

Uvedené typy televízorov patria v súčasnosti k tým najrozšírenejším v našich domácnostiach. Postup pre jednotlivé typy je pritom prakticky totožný. 

Ak vás ale zaujíma, ako vyčistiť LCD televízor, je vhodné nečistoty stierať postupne pás po páse. Naopak, pri LED či OLED televízore sa odporúča vykonávať skôr krúživé pohyby

  1. Najskôr vypnite televízor a z bezpečnostných dôvodov ho aj odpojte zo zásuvky.
  2. Prach otrite obyčajnou handričkou z mikrovlákna 
  3. Ak sa potrebujete zbaviť mastných fľakov či odtlačkov prstov, zmiešajte v rovnakom pomere destilovanú vodu a biely ocot. Túto zmes nastriekajte v malom množstve na handričku z mikrovlákna a obrazovku vyčistite.
  4. Na záver nezabudnite zbaviť prachu aj rám televízora a priestor pod ním
  5. Televízor znovu zapnite až v momente, keď je kompletne suchý

*Vždy si overte v manuáli vášho televízora, že môžete túto zmes na svoj konkrétny model používať. To isté platí, aj ak sa rozhodnete používať špeciálne čistiace prostriedky na televízory, vopred sa uistite, či je daný variant vhodný práve pre váš typ televízora

Ako vyčistiť starší televízor

Ako vyčistiť staršie televízory

Ak máte doma ešte starší typ televízora, aj ten si, samozrejme, zaslúži pravidelnú údržbu. Starostlivosť o tieto televízory je prakticky identická s vyššie popísaným postupom. Keďže sú ale tieto obrazovky väčšinou odolnejšie, môžete na čistenie použiť namiesto octovej vody zmes dezinfekčného prostriedku a vody (v rovnakom pomere). 

Nezabudnite vyčistiť aj ovládač

Ovládač v domácnosti často putuje z ruky do ruky. Aj z tohto dôvodu sa na ňom môže držať nielen veľa nečistôt, ale aj baktérií. Vzhľadom na to je vhodné v rámci upratovania nezabúdať ani na tohto nevyhnutného pomocníka. Vždy sa vyhnite používaniu agresívnych prostriedkov a chemikálií. 

Ako vyčistiť TV ovládač

Ako teda postupovať?

  1. Ak je ovládač na baterky, vyberte ich.
  2. Celý povrch ovládača očistite antibakteriálnymi obrúskami alebo dezinfekčným sprejom. Nikdy ale sprej nestriekajte priamo na ovládač, ale najskôr na utierku. Tým sa vyhnete zatekaniu tekutiny medzi jednotlivé tlačidlá a prípadnej nefunkčnosti ovládača.
  3. Ak v okolí tlačidiel objavíte zaschnutú špinu, môžete ju odstrániť pomocou alkoholu, ktorý nakvapkáte na vatový tampónik či vatovú tyčinku.

Čo budete na čistenie televízora potrebovať

Než sa pustíte do čistenia televízora, majte poruke handričku z mikrovlákna a čistiaci prostriedok určený na daný typ televízora. Prípadne je možné použiť namiesto daného prostriedku zmes destilovanej vody a bieleho octu. 

Čomu sa vyhnúť pri čistení televízorov

Niekedy sa môže stať, že máte nutkanie vyčistiť obrazovku, ale zrovna nemáte poruke suchú a mäkkú tkaninu. V núdzi siahnete po papierovej vreckovke alebo kuchynskej utierke. Ani jeden z týchto spôsobov nie je možné odporučiť. Tieto materiály totiž budú prach a nečistoty len presúvať po obrazovke, a účinne ich neodstránite. 

Pamätajte na to, že povrch televízora je pomerne náchylný na poškodenie. Preto sa výslovne vyhnite používaniu agresívnych čistiacich či dezinfekčných prostriedkov, s ktorými by ste mohli napáchať viac škody ako úžitku. 

Neodporúčajú sa ani čistiace prostriedky s obsahom alkoholu. Vždy si preto pre istotu prečítajte zloženie a tejto látke sa vyhýbajte. 

Ako vyčistiť televízor

Záver

Pravidelné čistenie televízora je dôležité nielen z hygienického hľadiska. Vďaka tomuto kroku zbavíte svoju elektroniku prachu, šmúh a odtlačkov prstov. Budete si užívať čistejší a jasnejší obraz a aj televízor vám za túto starostlivosť určite poďakuje. Dodržiavajte ale správny postup a vyhnite sa používaniu agresívnych prostriedkov, ktorými by ste mohli povrch poškodiť.

***

Ďalšie aktuality

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Robotický vysávač ETA Rover. Zahrá farbami a skvele uprace váš domov

Chcete do svojej domácnosti vniesť trochu štýlu? Tak určite mrknite na farebnú rodinku robotických vysávačov ETA Rover. A bude to nielen pekný pohľad. Títo šikulkovia zvládnu povysávať, ale aj vytrieť...... Celý článok
Ako vybrať kávovar?

Ako vybrať kávovar?

Je niekoľko spôsobov, ako si vychutnať výbornú kávu. Výrobcovia kávovarov to vedia, a preto je tento segment plný rozmanitých „mašiniek“, ktoré vám vyčarujú kávu presne podľa vašej chuti. Poďme sa spo...... Celý článok
Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Recenzia: Samsung Galaxy Z Flip6 – kompaktná vlajková loď

Skladacie telefóny sa neustále zdokonaľujú a nielen vďaka svojej kompaktnosti sa tešia stále väčšej obľube. Do rúk sa mi dostal najnovší „véčkový“ telefón od Samsungu – Galaxy Z Flip6. Ako si tento št...... Celý článok
Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Žiarivo biele záclony dodajú domácnosti ten správny šmrnc

Záclony dokážu podstatne rozjasniť a zútulniť domov. Ako ale zaistiť, aby boli vždy tak voňavé a žiarivo biele, ako keď ste si ich prvýkrát priviezli a zavesili? Tie najdôležitejšie rady a tipy vám pr...... Celý článok
LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

LG predstavuje nové modely televízorov QNED 2024

Ponorte sa do obrazu s neuveriteľne pestrými a sýtymi farbami na nových QNED televízoroch značky LG. Technológia QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a ponúka vyvážené zobrazenie farieb aj dok...... Celý článok