Sušenie predstavuje najstarší a najzdravší spôsob konzervácie potravín

14.07.2016

Máte plnú záhradu ovocia, zeleniny a byliniek, ktoré nezvládate zjesť? Chceli by ste časť svojej úrody nabitej vitamínmi uchovať aj na jeseň a hladné zimné večery? Skúste si ich usušiť! Sušenie predstavuje najstarší najzdravší spôsob konzervácie potravín.

Sušičky potravín práve slávia svoj triumfálny návrat medzi obľúbených kuchynských pomocníkov. Doma nasušené potraviny sú lacnejšie a zdravšie než kupované: viete presne, čo obsahujú a sušenie zároveň predstavuje najstarší a najzdravší spôsob konzervácie potravín, pretože dokáže uchovať všetky vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu. „Elektrické sušičky dnes podstatne urýchľujú proces sušenia, ktorý v minulosti trval veľa dní. Naviac, pokiaľ sa potraviny sušili napríklad na plechu, mohli ľahko chytiť pleseň, pretože im z jednej strany chýbal prísun vzduchu. V sušičke nič podobné nehrozí, vzduch v nej priebežne cirkuluje a potraviny sú usušené v priebehu niekoľkých hodín," vysvetľuje Iva Pavlousková z Datartu.

V sušičke môžete sušiť ovocie (napríklad jablká, banány, hrušky, slivky, hrozno, maliny, ríbezle atď.) aj zeleninu (paradajky, cibuľu, cesnak, mrkvu, zeler, petržlen, papriku...), bylinky, kvety, huby, cestoviny, ryby, mäso alebo napríklad placky. Sušičky sa tiež dajú použiť na výrobu jogurtov.

Iva Pavlousková pri výbere sušičky odporúča zaujímať sa o nasledujúce informácie:

• Koľko sít je v balení? Je možné dokúpiť ďalšie?
  • Má sušička špeciálne sito na sušenie byliniek alebo drobného ovocia?
  • Je možné regulovať teplotu?

Čím väčší počet sít v balení nájdete, tým lepšie – časom budete pravdepodobne objavovať ďalšie potraviny, ktoré budete chcieť sušiť,  a rôzne sitá vám to umožnia lepšie. „Špeciálne sitko na sušenie byliniek a drobného ovocia využijete nielen na bylinky, ale napríklad aj na bobuľoviny alebo strúhanú zeleninu do polievok. Reguláciu teploty ocenia napríklad vyznávači raw stravy, ktorí môžu ohrievať jedlo maximálne na 42 až 45 °C," vysvetľuje Iva Pavlousková.

Ceny sušičiek na potraviny začínajú od 29 €, kvalitnejšie zoženiete od 50 €.

Produktové tipy:

Pokiaľ hľadáte skutočne top výrobok, prípadne ste milovníkmi raw stravy, vyskúšajte sušičku YDEN CI IR D5 (CIIRD5). Využíva najmodernejšiu technológiu infračerveného sušenia, vďaka čomu dokáže uchovať dôležitý vitamín D a ďalšie látky a minerály. Infračervené žiarenie pôsobí proti rozkladu mäsa a rýb. Sušenie „v tieni“ je správnou voľbou, pokiaľ chcete potraviny sušiť riadenou teplotou a cirkuláciou vzduchu. Ide o ideálne nastavenie pre raw recepty, ale tiež pre fermentáciu potravín (prípravu jogurtov atď.). Oba postupy sa dajú kombinovať s automatickým alebo manuálnym nastavením. Sušička je vybavená senzorom pre monitorovanie vlhkosti, ktorý automaticky prispôsobí intenzitu a dĺžku sušenia tak, aby boli potraviny dokonale vysušené.
Ostatné  sušičky pracujú na princípe sušenia horúcim vzduchom.
Cena: 545,99 €

Veľmi kvalitná je aj sušička Tribest Sedona P9000, rovnako vhodná pre raw recepty. Sušička využíva technológiu horizontálneho prúdenia vzduchu. Vďaka nej môžete z ovocia, zeleniny, húb a ďalších lahôdok pripravovať tiež pochúťky, ako sú tyčinky, sušienky, koláče alebo trebárs ovocné špízy. Na deviatich sieťach môžete samozrejme aj klasicky sušiť ovocie, zeleninu, huby alebo mäso a ryby. Veľkou výhodou sú sklenené dvierka, ktoré vám umožnia pravidelne sledovať proces sušenia bez toho, aby ste museli sušičku otvárať a spôsobovať tak kolísanie teplôt. Veľkou výhodou je tiež nastaviteľný termostat (30 – 68°C).
 Cena: 468,79 €

Z cenovo dostupnejších odporúčame sušičky CONCEPT SO-1061, CONCEPT SO 1030 alebo ETA Karina 30190000.

Sušička Concept SO 1030 je veľkokapacitná digitálna sušička vybavená deviatimi sitami na sušenie potravín s priemerom 32 cm, naviac obsahuje aj tri špeciálne plošiny pre sušenie bylín. Týmito plošinami sa jednoducho vyskladajú vnútorné sitá, vďaka čomu je možné sušiť všetky druhy drobných bylín, napr. petržlen, nastrúhanú mrkvu do polievok, mätu, harmanček na čaj a pod. Veľkou výhodou je možnosť nastaviť päť stupňov teploty sušenia (35, 41, 46, 58, 68°C).
Cena: 49,90 €

Digitálna sušička CONCEPT SO-1061 vyhovuje svojim obdĺžnikovým tvarom niektorým zákazníkom viac ako ostatné kruhové. So sušičkou je možné plynule regulovať teplotu sušenia v rozmedzí 35 až 70 °C. V balení je sedem sít s priemerom 32 cm a ďalšie je možné dokúpiť. O rovnomerné sušenie sa postará ventilátor.
Cena: 63,90 €

Teplovzdušná sušička potravín ETA Karina 30190000 má jednoduché ovládanie spínačom na paneli a možnosť nastavenia 3 stupňov sušenia. Vďaka systému 3D cirkulácie je zaručený dokonalý výsledok aj pri sušení hrubších kusov. Vo výbave je deväť sušiacich plošín.
Cena: 42 €