Budete potrebovať:
5 vajec
250 g kryštálového cukru
125 g polohrubej múky
125 g hladkej múky
1 lžíce lyžica prášku do pečiva
120 ml slnečnicového oleja
Rúru si predhrejte na 200 °C, horný a dolný ohrev. Celá vajíčka vyklepnite do misy robota. Pridajte cukor. Nasaďte šľahaciu metlu a na najvyššom výkone vyšľahajte do svetlej peny. Pridajte olej a ešte na nižšej rýchlosti premiešajte.
Obe múky a prášok do pečiva zmiešajte v menšej miske a po častiach vmiešajte do sladkej vaječnej zmesi. Dôkladne zmiešanú zmes vlejte do formy na barančeka, ktorú ste veľmi dôsledne vymazali olejom, sadlom alebo vystriekali olejom v spreji. Potom vysypte polohrubou múkou. Dajte si naozaj záležať, pretože aj najmenšie miesto, ktoré pri tomto kroku vynecháte, sa môže pomstiť tým, že vďaka nemu baranček nepôjde z formy vyklopiť.
Cesto nalejte do predného dielu formy na barančeka a priklopte zadným dielom. Kto má barančeka jednodielneho, nepriklopí.
Formu dajte do vyhriatej rúry a pečte 15 minút. Po uplynutí tohto času stlmte teplotu na 180 °C a dopečte ešte ďalších 30 minút. Opatrne odklopte horný diel formy a do barančeka pichnite špajľou. Tak zistíte, či už je upečený. Špajľa by mala vyjsť von neušpinená od cesta, maximálne s niekoľkými omrvinkami.
Upečeného barančeka vyberte z rúry a formu zabaľte do vlhkej utierky. Nechajte úplne vychladnúť. Neskúšajte barančeka vyklopiť skôr, mohol by sa vám vyklopiť nekompletný alebo by sa mohol roztrhnúť. Chladnúť bude asi hodinku až dve. Až po tomto čase ho opatrne vyklopte. A baranček je na svete! A ak si chcete domácu jarnú náladu ešte viac spríjemniť, inšpirujte sa našimi tipmi na výrobu veľkonočných dekorácií.
Hotového barančeka na tanieri posypte práškovým cukrom a ozdobte mašličkou.