Budete potrebovať:
4 hermelíny
Obľúbené korenie či bylinky – perfektne sa hodí cesnak,
tymian, korenie, sušená cibuľa, sušené paradajky
Kvalitný olivový olej
Alobal alebo zapekacia miska
Na šalát:
Drobné listové šaláty – ideálne zmes
(polníček, rukola, cvikla...)
Čierne alebo zelené olivy
Mini cherry paradajky
Kvalitný olivový olej
Citrónová šťava alebo biely vínny ocot
Soľ, mleté čierne korenie
Užitočné tipy
Hermelín sa väčšinou griluje zabalený aspoň do dvoch vrstiev alobalu. Výbornou vychytávkou, hlavne v prípade plynových grilov, je použitie zapekacej keramickej misky.
Do nej jednoducho položíte okorenené koliesko hermelínu a zavriete do grilu. Za 10 až 20 minút (podľa teploty v grile) máte hotový syr. Môžete ho jesť priamo z misky, je to pohodlné a čisté.
Keď kúpite hermelín alebo camembert priamo určený na grilovanie, bude mať pevnejšiu kôrku a budete mať väčšiu istotu, že syr vám pri grilovaní nevytečie.
Grilovaný hermelín podávajte na šaláte, s chrumkavým toastovým chlebom alebo čerstvou bagetou.
Postup
- Nachystajte si štyri kúsky alobalu alebo zapekacie misky. Alobal musí byť dosť veľký, aby sa doň dal zabaliť hermelín a nemohlo sa stať, že vám vytečie na gril.
- Olej premiešajte s vybraným korením. Buď si kúpte korenie priamo určené na grilovaný hermelín, alebo použite obľúbenú zmes korenia. Odporúčame robiť si poznámky, ako zmes na grilovanie miešate, takže keď si nejakú obľúbite, budete si ju ľahko vedieť pripraviť aj nabudúce.
- Výborne chutia aj čerstvé bylinky, hlavne rozmarín, tymian a pažítka. Ochuteným olejom potrite hermelín zo všetkých strán.
Grilovaný hermelín podávajte na šaláte, s chrumkavým toastovým chlebom alebo čerstvou bagetou.
- Ochutený hermelín dôkladne zabaľte. Keď používate zapekaciu misku, ľahko ju vymastite olejom, až potom do nej dajte okorenený hermelín.
- Dajte balíčky alobalu na rozpálený gril a grilujte z oboch strán, kým syr nie je mäkký. To zistíte ľahko potlačením na alobal. Opatrne, aby vám hermelín nepraskol. S miskami je to ešte jednoduchšie, stačí otvoriť gril a jemne zatlačiť na povrch hermelínu.
- Medzitým, čo sa syr griluje, pripravte si šalát. Bude to rýchlovka. Listy šalátu umyte a osušte. Pridajte nakrájané olivy a paradajky. Olej, vínny ocot alebo citrónovú šťavu, soľ a korenie na zálievku zamiešajte metličkou. Zalejte pripravený šalát. Prajeme dobrú chuť!
***
Uvažejete o kúpe plynového grilu? Poradíme vám, ako si správne vybrať.