Ingrediencie (pre 4 osoby):
4× 200 g plátky bravčovej krkovičky
1 kg zemiakov
5 lyžíc medovej horčice
4 lyžice sweet chilli omáčky
500 ml smotany na šľahanie
200 g tvrdého syra
50 g masla
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
Postup:
Suroviny na marinádu (horčica, sweet chilli omáčka, trošku soli a korenia) zmiešajte v miske s vekom. Krkovičku potrite marinádou, dajte do misky, prikryte vekom a dajte na 24 hodín do chladničky. Z chladničky ju potom vytiahnite hodinu pred grilovaním, nech sa mäso ohreje na izbovú teplotu.
Ak máte gril na drevené uhlie, je najvyšší čas začať ho rozpaľovať.
Mäso grilujte pár minút z každej strany. Čas grilovania závisí od druhu grilu a teploty, na ktorej grilujete. Nepreháňajte to, aby mäso nebolo pritvrdé.
Ošúpte zemiaky a usušte ich. Nakrájajte na tenučké plátky. Môžete použiť nadstavec ku kuchynskému robotu alebo ručné strúhadlo, podobné tomu na fotke. Plátky by mali byť tenké a rovnomerné.
Nakrájané zemiaky dajte do veľkej misy a nahrubo do nich nastrúhajte syr. Ochuťte soľou a korením, potom nalejte smotanu. Skutočne dôkladne premiešajte, aby boli všetky zemiaky obalené smotanou.
Zapekaciu formu vymastite a nasypte do nej zemiaky. Zarovnajte ju a na vrch dajte plátky masla. Ešte ju môžete posypať trochou syra. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte asi hodinu, kým vrch nebude upečený dozlatista. Môžete skúsiť napichnúť jeden plátok zemiaku zo stredu a vyskúšať, či je mäkký.
Máte radšej zemiaky na grile? Žiaden problém. My sme ich piekli v jednej polovici plynového grilu na teplote asi 190 – 200 °C zhruba hodinu.
Dobrú chuť!
***
Chcete si zaobstarať plynový gril a neviete si rady? Poradíme vám s výberom - Ako vybrať plynový gril.
A ak riešite podobnú dilemu pri výbere sporáka, aj tu vám môžeme poradiť - Ako vybrať sporák.