Čo by to bolo za Vianoce, ak by sme na sviatočnom stole nemali okrem niekoľkých druhov zákuskov aj nejaký ten vianočný likér – najlepšie domácej výroby. Nie je to nič zložité a na výsledku si pochutnáte nielen vy, ale aj vaše návštevy. Spolu s LG sme spísali niekoľko receptov na inšpiráciu.
Takzvaný „vaječňák“ je nutnosť každých Vianoc. Predpokladáme, že milovníci tohto likéru naň majú vlastný recept, ale prečo by ste raz nemohli urobiť zmenu a vyskúšať niečo iné? Na 1,3 litra si prichystajte:
100 g práškového cukru
1 klasický vanilkový cukor
5 žĺtok
600 g tradičného Salka
200 g zahusteného plnotučného nesladeného mlieka Tatra
½ litra rumu Božkov originál
Žĺtky s vanilkovým cukrom, Salkom a práškovým cukrom vyšľahajte do hustej zmesi a následne pridajte nesladené mlieko Tatra. Zmes ešte chvíľu šľahajte a potom po častiach prilievajte rum. Stačí už len krátko premiešať a máte hotovo. Pripravte si čisté (najlepšie vriacou vodou vymyté) fľaše a hotový vaječný likér do nich prelejte. Skladujte ho v chladničke a spotrebujte do 2 až 3 mesiacov.
Inšpirované receptom z blogu Moja farebná kuchyňa.
LG TIP: Netrápte sa tým, že sa vám fľaše s likérmi všemožných chutí nevojdú do políc v chladničke. Jednoduché riešenie tejto nepríjemnej situácie ponúkajú chladničky LG. Vo vybraných modeloch totiž nájdete sklopnú policu, ktorá vám umožní skladovať objemnejšie a vyššie nádoby. V prvom kroku je možné policu zasunúť, v druhom následne úplne zaklopiť.
Vaša pravidelná kávová siesta dostane na Vianoce úplne iný rozmer. Môžete ju totiž doplniť o ochutnávku vianočných koláčikov a tradičnú šálku kávy nahradiť niečím iným – pohárikom kávového likéru. Čo vy na to? V prípade, že sa vám takýto nápad páči, pripravte si:
350 g sladeného Salka
120 ml rumu
20 g vanilkového cukru
6 vrchovatých lyžičiek instantnej kávy, ktorú rozpustite v 30 ml horúcej vody
200 ml smotany na šľahanie
Pripravte si hrniec, do ktorého dajte Salko, smotanu a vanilkový cukor. Zmes zahrievajte na miernom plameni do doby, než sa vám podarí Salko so smotanou dohladka vymiešať. Potom pridajte kávu, zmes opäť premiešajte, zložte z platne a nechajte vychladnúť. Do vychladnutej zmesi prilejte rum a dôkladne premiešajte. Pripravte si vopred umyté a vyschnuté fľaše či poháre a likér do nich prelejte. Opäť vám odporúčame skladovať v chladničke a pred každým naliatím likér dôkladne pretrepať.
Inšpirované receptom z Tchibo blog.
Výroba tohto likéra sa vám oplatí nielen počas vianočných sviatkov. Pri pravidelnom užívaní sa totiž premení na významného pomocníka v boji proti nachladnutiu. Stačí si každý deň dať jeden malý pohárik – a začať s tým môžete napríklad práve na Vianoce! Na prípravu „zázvorovice“ budete potrebovať:
0,5 litra vodky alebo slivovice
125 g nastrúhaného zázvoru
6 polievkových lyžíc medu
1 citrón
Citrón zbavte kôry a nakrájajte ho na kolieska. Prichystajte si vopred vymyté poháre a vložte do nich kolieska citróna spolu s nastrúhaným zázvorom a medom. Prilejte vodku (alebo slivovicu) a nechajte – najlepšie 4 dni – odležať v chladničke. Počas tejto doby nezabudnite likér občas premiešať. Nakoniec ho sceďte a užívajte ideálne denne ako prevenciu proti nachladnutiu.
Inšpirované rodinným receptom.
LG TIP: Ako stvorený na skladovanie domácich likérov je aj prémiový držiak pôvodom na víno, ktorý nájdete vo vybraných modeloch chladničiek LG. Pohodlne doň môžete umiestniť až 4 alebo 5 fliaš.
Dobrý vianočný punč nemusí byť nevyhnutne s alkoholom. V prípade, že máte deti alebo sa niektorý z členov vašej domácnosti radí medzi abstinentov, určite nepohrdnete receptom na nealkoholický variant punču. Na 2,5 litra budete potrebovať:
4 ks porciovaného čaju
1 ks pomaranča
1 ks červeného jablka
500 ml ovocného džúsu (ideálne hroznového)
1 čajovú lyžičku hrozienok
5 ks klinčekov
1 ks škorice
2 ks badiánu
2 plné lyžice hnedého cukru
med a citrónovú šťavu (na dochutenie)
Ovocie umyte a nakrájajte na tenké kúsky, prípadne kolieska. Pri jablku odporúčame nelúpať šupku, dodá totiž punču krásnu červenú farbu. Pripravte si hrniec, nalejte doň džús a priveďte ho k varu. Potom pridajte vrecká s čajom a prilejte dva litre vriacej vody, ideálne priamo z rýchlovarnej kanvice. Dajte si pozor na to, aby ste tekutinu udržiavali horúcu, avšak nie vriacu.
Pridajte nakrájané ovocie, korenie, hrozienka a cukor. Punč varte niekoľko minút na miernom plameni, je dôležité, aby nezačal vrieť. Keď ovocie zľahka zmäkne, zložte hrniec zo sporáka a nechajte punč trochu vychladnúť. Potom už len vytiahnite prebytočné korenie a punč podľa svojej chuti dolaďte medom a citrónovou šťavou.
Inšpirované receptom z blogu Apetit Online.
A dokonca ju kvôli tomu nemusíte zbytočne otvárať. Na kontrolu, koľko fliaš domáceho likéru máte ešte k dispozícii, stačí len dvakrát poklepať! Premýšľate, ako to funguje? Jednoducho! Vybrané modely amerických chladničiek LG dostali do výbavy elegantný panel zo zrkadlového skla, ktorý sa po dvoch rýchlych poklepaniach rozsvieti. Vy tak bezpečne viete, čo všetko máte v chladničke, a to bez toho, aby ste ju otvárali a plytvali tak chladným vzduchom.
Vianoce budú dobré, keď na vás v chladničke budú čakať zásoby domácich likérov.