Vitajte, kávoví nadšenci! V tomto článku spolu vstúpime do sveta kávových pôžitkov a predstavíme si špeciálnu kávu NERO, ktorú kúpite iba v DATARTe. Jej chuť a aróma vás prenesú do ďalekej exotiky, ktorú môžete navštíviť každý deň a pokojne aj každú noc v jedinom dúšku.
Za kávou NERO stojí jedna z najznámejších slovenských značiek kávy Ebenica coffee s vlastnou pražiarňou Elicsire v Modre. Jej najznámejšie kávy boli vysoko ohodnotené americkým prestížnym oceňovateľom kvality kávy Coffee Review, čím sa stali jednými z najlepších espresso káv v Európe.
A ako sa im to podarilo? Recept je jednoduchý. Hlavnou ingredienciou je láska ku káve a trpezlivosť. Nasledujú ochota neustále sa vzdelávať a zlepšovať nielen v moderných technológiách spracovania, ale aj v tradičných receptúrach. V neposlednom rade sú to aj zrnká múdrosti v podobe spätnej väzby od mnohých zákazníkov. Dosahovať vysokú kvalitu kávy pomáhajú značke rovno dva pražiace stroje a pražič kávy, ktorý má celý proces praženia neustále pod dohľadom a dozerá na dodržanie ideálnych vlastností kávy.
Hľadali sme niečo viac ako ranný životabudič. Hľadali sme lahodnú chuť vypestovanú z kvalitných kávových zŕn, rozmaznávanú pri pražení a balenú tak, aby aróma exotických diaľok po ceste do vašej šálky nevyprchala. A presne taká je káva NERO. Ide o starostlivo triedené zmesi vybrané z plantáží celého sveta, ktoré zoženiete jedine v DATARTe. Dostali sa k nám po dlhom hľadaní tej správnej chuti. A že to bolo dlhé hľadanie! Museli sme totiž nájsť tie najlepšie kombinácie zŕn z celého sveta a náležite ich upražiť.
Prvými výsledkami, ktoré sme mohli ochutnať, boli rady Premium a Crema. Až tie nám potvrdili, že sa naše snaženie uberá správnym smerom a ďalší rad Single Origin na seba nenechal dlho čakať. V ich príchutiach sa môžete tešiť napríklad na čokoládou nadýchanú kávu z Brazílie, korenistú Etiópiu aj 100 % arabiku bez kofeínu. Navyše všetky balenia sú vybavené ventilčekom pre uchovanie arómy. Nech už si vyberiete ktorúkoľvek kávu NERO, buďte si istí, že vám zachutí.
Portfólio značky v DATARTe tvoria kávy Single origin aj Blend s radmi Pure, Fine a Office. V skratke si popíšeme, čo ktorý pojem znamená.
Single origin je káva pre všetkých, ktorí vyhľadávajú autentickú chuť kávy a špecifické chuťové rysy. Už jeden dúšok je zárukou intenzívneho spojenia s konkrétnou plantážou a špecifickými vlastnosťami pestovateľskej oblasti.
Single origin (jeden druh, jednodruhová káva) je anglický názov, ktorý označuje, že všetky kávové zrná pochádzajú z jednej farmy a sú spracované rovnakou metódou. Špecifické pre Single origin kávy sú fakty, kde a kto a v akej nadmorskej výške kávu dopestoval, kedy a akým spôsobom bola upražená atď. Ide často o sezónnu/limitovanú kávu so svetlým pražením, aby vynikla jej výnimočná chuť a vôňa, s uvedením konkrétneho pestovateľa či producenta kávy rovno na obale.
Blend je výsledkom experimentu, vášne kombinovať viaceré chuťové „osobnosti“ kávy. Zaktivizuje zmysly všetkých, ktorí radi objavujú nové spojenia, arómy a tóny. Je iba na vás, ktorá káva vám bude viac pochuti.
Blend (zmes) označuje kávovú zmes kávových zŕn z rôznych odrôd i oblastí sveta. Zrná môžu byť navyše spracované viacerými rozdielnymi metódami. V odlišnom pomere sa tak ocitajú v jedinom balíčku napríklad aj regionálne blendy – dve odrody káv z rovnakej oblasti. Kombinovať sa môžu odrody 100 % arabiky s robustou. Pri blende sa uprednostňuje tmavé praženie, ktoré necháva vyniknúť čokoládovo-tabakové tóny s nádychom sladkého karamelu. Chuť blendu ostáva vždy rovnaká, vyžaduje si nájsť správny „pomer“ a trpezlivé experimentovanie, je to alchýmia.
– Káva najvyššej kvality, obvykle Single origin z renomovaných oblastí.
– Pestovaná a spracovávaná udržateľným spôsobom.
– Pražená s maximálnou starostlivosťou pre zachovanie jedinečného charakteru.
– Vyššia cena zodpovedá kvalite kávy.
– Vhodná pre náročných kávových nadšencov, ktorí si cenia výnimočnú chuť a arómu.
– Káva vysokej kvality, zmes vybraných arabík z rôznych oblastí.
– Vyvážená chuť a príjemná aróma.
– Dostupná cena za kvalitnú kávu.
– Vhodná pre kávových milovníkov, ktorí hľadajú dobrú kávu za rozumnú cenu.
– Káva štandardnej kvality, zmes arabiky a robusty.
– Silná chuť a intenzívna aróma.
– Nízka cena.
– Vhodná pre bežné použitie v kanceláriách a domácnostiach.
Kvalita kávy jednotlivých radov závisí od konkrétnych vlastností kávových zŕn aj spôsobu ich praženia. Solídne pražiarne uvádzajú kľúčové vlastnosti o pôvode kávy, jej pestovaní, zložení, dátume balenia i praženia priamo na obale kávy. Pamätajte aj na to, že kvalita kávy sa nemeria cenou. Nie je to spoľahlivý indikátor. Ochutnávka kávy v kaviarni alebo rovno v pražiarni je a bude vždy tým najlepším spôsobom, ako si nájsť pre seba tú pravú šálku kávy.
Doprajte si luxus. Chuť lieskových orieškov, mliečnej čokolády a zrelého ovocia pristane všetkým chvíľam. Stredne pražená 100 % arabika je vhodná do všetkých najlepších kaviarní v meste, teda k vám domov.
Okúpte svoje zmysly v sladkých ovocných tónoch hrozienok, tmavej čokolády a orechov. Stredne pražené kávové zrná 80 % arabiky a 20 % robusty s nízkou aciditou spravia každé vaše ráno cestou za prvotriednymi chuťovými zážitkami.
Naplňte svoje chuťové poháriky kávou, ktorá v sebe kombinuje opojný jemný tabak s tónmi tmavej čokolády. Vrhnite sa s chuťou do práce alebo si doprajte pracovnú pauzu pri šálke stredne tmavo praženej 80 % arabiky s 20 % robustou.
Vychutnajte si 250 g čistej kávovej radosti, pochádzajúcej z najvyšších horských oblastí Kolumbie. Veľké zrná 100 % arabiky sa vyznačujú vyrovnanou jemnou chuťou s ovocnými tónmi.
Káva, ktorá vás arómou prenesie rovno do miesta jej narodenia, do brazílskeho regiónu Santos. Chuťový profil vyskladaný z orechov, čokolády, medu a likéru vypláva na povrch v podobe krémovej peny a unikátnej arómy. Zrná sú zbierané ručne, pestované bez umelých hnojív a šetrne k životnému prostrediu.
Zistite, koľko nespútanej prírodnej krásy guatemalskej divočiny sa zmestí do kávového zrnka tejto kávy. Špeciálny charakter kávy pestovanej na vulkanickej pôde v slnkom zaliatom Karibiku dodáva espressu silný ráz, ktorý prebudí všetky vaše zmysly. Čokoláda, mandle, hrozienka a trstinový cukor.
Etiópske kávové menu v znamení ľahkého tela a výraznej chuti. Mokré spracovanie kávových zŕn z plantáži Yiracheffe vám ponúkne jasnú citrusovú kyslosť kombinovanú vyváženou chuťou sladkej čokolády, zrelého ovocia a kvetov.
Dostali ste chuť na kávu, ale je deväť hodín večer a čo i len malá dávka kofeínu by vám už nedovolila zaspať? Nepotláčajte chute a zvoľte si bezkofeínový variant s chuťou tmavej čokolády, orechov a karamelu.