Elektrický hrniec poteší každého kuchára i kuchárku. Vie variť, vyprážať, zapekať, variť v pare aj grilovať. Navyše ho nemusíte strážiť ako pri bežnom varení, akúkoľvek prácu totiž zastane úplne sám. A pretože je sortiment elektrických hrncov pomerne obsiahly, spísali sme pre vás najčastejšie typy a parametre, podľa ktorých si vyberiete ten pravý.
Fritovacie hrnce primárne slúžia na vyprážanie potravín. Podľa typu fritovania rozlišujeme teplovzdušné fritézy alebo klasické fritézy na olej.
Ako jednotlivé hrnce fungujú?
Vo fritéze na olej si pripravíte presne tie isté vyprážané jedlá, ktoré si objednávate v reštaurácii či v rýchlom občerstvení. Ich ovládanie je jednoduché, väčšinou si volíte iba požadovanú teplotu alebo konkrétny program napr. na hranolčeky.
Niektoré modely mávajú zabudovaný časovač/minútku, ktorý vám prípravu vyprážaných pokrmov uľahčí. Maximálne množstvo oleja, ktoré môžete použiť aj opakovane, je približne 5 l.
Pri výbere fritovacieho hrnca na olej odporúčame vybrať si model, ktorý má vyberateľnú nádobu, ideálne s nálevkou. Olej z neho jednoduchšie zlejete do nádoby.
Teplovzdušné fritézy sú už trochu iná liga. Nemusíte sa kvôli nim vzdávať vyprážaných rezňov, syrov či krokiet, pretože vám ich fritéza pripraví s pomocou horúceho vzduchu. Fungujú na rovnakom princípe ako teplovzdušné rúry, sú však nahriaté do pár minút a nezaberú v kuchyni toľko miesta. Popri základných modeloch s tlačidlovým ovládaním nájdete v ponuke aj fritézy s displejom, na ktorom si nastavíte preferovaný program, teplotu aj čas prípravy.
Vybrať si môžete vyhotovenie tvorené jednou hlavnou nádobou alebo trochu zainvestovať a siahnuť po fritéze so súpravou mriežok, ktoré vám umožnia viacúrovňové varenie. Mimochodom – prečo sa obmedzovať len na vyprážanie? Teplovzdušná fritéza vám naservíruje aj zapečené alebo grilované dobroty. Prednastavené programy ponúkajú napríklad prípravu pizze alebo koláča.
Parné hrnce majú jednu úžasnú výhodu – v ich nádobách rýchlo pripravíte chutné pokrmy, ktoré si uchovajú chuť, farbu aj výživné látky. Varenie v pare oceníte vtedy, ak máte chuť na diétne mäso, ryby, zeleninu, zemiaky alebo napríklad ryžu. Stačí do hrnca naliať vodu a o všetko ostatné sa už postará sám.
Využiť môžete aj funkciu pre zmrazené potraviny.
Kategória tlakových a špeciálnych hrncov je oveľa viac rozmanitá. Nájdete v nej multifunkčné hrnce, ktoré v sebe ukrývajú niekoľko spotrebičov v jednom, legendárne remosky, hrnce na zaváranie, ryžovary či variče vajec.
Ryžovar sa teší čoraz väčšej obľube. Prečítajte si, ako správne uvariť ryžu v ryžovare, aby bola nadýchaná, jemná a chutná zároveň.
Najuniverzálnejšími prístrojmi, ktoré patria do tejto kategórie, sú multifunkčné hrnce. Často slúžia aj ako pomalé hrnce, pretože vedia variť v tlaku. Čo všetko ešte zvládnu?
Napr. vyššie zobrazený multifunkčný hrniec Tefal Cook4me+ CY851130 s gráciou griluje, ohrieva, varí v tlaku, v pare, pečie, vypráža, zapeká a poslúži aj ako ryžovar či hrniec na fondue. Tým ale jeho výhody nekončia. Vo svojej práci je totiž skutočne rýchly, viac než 120 receptov pripraví automaticky za menej než 15 minút. A pretože je niekedy najťažšou úlohou vymyslieť, „čo bude dnes na obed“, má v sebe tento šikovný pomocník 150 zabudovaných receptov. Navyše pripraví naraz jedlo až pre 6 osôb, takže hravo pohostí celú rodinu.
Medzi kuchármi a kuchárkami sú obľúbené aj multifunkčné hrnce značky Tesla.
Multifunkčné hrnce, samozrejme, oceníte nielen v bežnej domácnosti, ale napríklad aj na chate, kde nahradí rúru a varnú dosku.
Dlhoročnou tradíciou sa môže pochváliť elektrický hrniec na pečenie od značky Remoska alebo ETA Pečenka. Ide o kompaktné riešenie, ktoré nahradí rúru a ušetrí váš čas aj energiu. Medzi jeho funkcie patrí zapekanie, pečenie a ohrev. Vyskúšajte napríklad šťavnaté rezne a uvidíte, že na ETA Pečenku, rovnako ako naše babičky, nedáte dopustiť.
Nestačíte spotrebovať bohatú úrodu? Radi si vychutnáte domáci džem na čerstvom chlebe? Potom si určite musíte zaobstarať zavárací hrniec! Celý proces zavárania budete mať pod kontrolou, a navyše je možné ho vďaka výpustnému kohútiku využiť aj ako varnicu na čaj alebo varené víno.
Na mäkko, na hniličku alebo na tvrdo? Uvariť si vajíčka presne tak, ako ste si vysnívali, sa môže zdať ako nesplniteľná úloha. S varičom vajec je to však hračka a nemusíte ani nič strážiť.
Už ste počuli o technike sous-vide (vyslovujeme „su-vid“) alias varenie vo vákuu? Znie to možno zložito, ale so správnym pomocníkom sa dielo zaručene podarí, uvidíte!
Technika pomalého varenia spočíva v dlhodobej príprave pokrmu pri nízkych teplotách. Mäso alebo zelenina sa takto varia aj niekoľko hodín.
A ako to teda prebieha? Potraviny spolu s korením dáte do vákuového vrecka, ktoré vložíte do vodného kúpeľa a nastavíte požadovanú teplotu varenia.
Častou pochúťkou, ktorá sa metódou vákuového varenia pripravuje, býva trhané mäso.
Objem, je to, o čo tu ide – aspoň v prípade elektrického hrnca. Požadovaný objem by sa mal odvíjať od počtu členov v domácnosti, pričom na jednu osobu počítame jeden liter objemu.
Pri nákupe pomalého hrnca myslite na to, že ho môžete zaplniť maximálne do ¾. Ich objem sa pohybuje cca do 6 l, čo vystačí na 6 porcií. Multifunkčné hrnce mávajú objem až 12 l a môžete ich použiť aj ako prístroj na zaváranie. Ak ho však chcete využívať v prvom rade na klasické varenie, bude vám určite stačiť menší objem.
Naopak, ak kupujete zavárací hrniec, platí jednoduchá rovnica čím väčší objem, tým viac pohárov sa doň zmestí a ušetrí vám tak čas.
Čo sa týka parných hrncov, tie sa chvália objemom až 12 litrov. Väčšinou zaberú aj veľa miesta, keďže sa schládajú z dvoch alebo troch varných nádob. Umožnia vám však zdravým spôsobom a oddelene pripraviť niekoľko jedál naraz, čo určite oceníte.
Pri výbere elektrického hrnca by ste sa mali zamerať predovšetkým na materiál vnútornej nádoby. Najčastejšie sa stretnete s liatinovým či nerezovým plášťom, dostupná je však aj keramika a kamenina.
Aké sú ich výhody a nevýhody?
Liatina zvládne aj vysoké teploty, je však potrebné ju udržovať stále trochu mastnú.
Nerezová oceľ je ľahšia ako liatina a je extra odolná. Ak je však ošetrená teflónom, majte sa na pozore, pretože teflón je náchylný na poškriabanie ostrými predmetmi.
Keramika vyzerá skvele a aj udrží dlho teplo, musíte ju však umývať ručne.
Kamenina je zdravotne hygienická, je však vhodná skôr na pomalé varenie.
Teflón je nepriľnavý a univerzálny, ale pri poškriabaní by ste ho mali prestať ihneď používať.
Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, odporúčame vám siahnuť po vnútornej nádobe, ktorá sa dá vybrať. Bude sa vám totiž aj ľahšie čistiť.
Ďalším dôležitým parametrom, ktorý by ste pri výbere elektrického hrnca mali zvážiť, je príkon. Prezrádza, koľko energie prístroj spotrebuje za hodinu = čím viac wattov, tým rýchlejšie zahrievanie.
Je však rozdiel, či vyberáte pomalý hrniec, ktorý bežne používate iba niekoľko hodín, alebo multifunkčný hrniec, od ktorého očakávate rýchle nahriatie na vysokú teplotu. Preto v popisoch produktu nájdete pomalé hrnce s výkonom max. napr. 250 W, zatiaľ čo multifunkčné hrnce mávajú príkon cca 1 500 W.
A ako je to s doplnkovými funkciami, s ktorými sa pri týchto špeciálnych hrncoch stretnete?
Patrí medzi ne napríklad možnosť nastavenia teploty či čas varenia, odložený štart, automatické vypnutie pri nepoužívaní alebo funkcia udržania teploty.
Príslušenstvo si rovnako zaslúži byť spomenuté. V balení teplovzdušných fritéz, pečúcich, multifunkčných a špeciálnych hrncov nájdete napr. ihly na špízy, rotujúci kôš na hranolčeky, grilovací rošt, plech na pizzu, vidličky na fondue a ďalšie. Vítaným bonusom býva pribalená kuchárka, ktorá vám dodá inšpiráciu a často aj pomôže s rozpačitými začiatkami.
Na záver len v krátkosti osvetlíme, koľko vás približne šikovný hrniec bude stáť.
Napríklad ryžovar vôbec nie je nákladnou položkou. Vzhľadom na to, že jeho použitie je dosť jednoznačné, kúpite hrnce už za 20 i 30 €.
V kategórii do 60 € si už vyberiete šikovný parný hrniec a ak máte zálusk na multifunkčný hrniec, ktorý v sebe kombinuje niekoľko prístrojov v jednom, pripravte si ideálne aspoň 130 €.