0,00 €
×

Čím je výnimočná zrnková káva a aké sú jej druhy?

29.09.2022

Vedeli ste, že káva je druhým najpopulárnejším nápojom na svete? Niet divu, jej lahodnú chuť, bohatú penu, skvelú arómu či účinky si vychutnáva nejeden z nás. Tá najlepšia zrnková káva vo vás každým dúškom prebudí chuť do nového dňa. Ponorte sa s nami do jej tajomstva a my vám prezradíme, aké druhy zrnkovej kávy poznáme, aké sú medzi nimi rozdiely a oveľa viac...

zrnková káva

O čom sa dočítate?

Zrnková káva

Zrnková vs. mletá

Druhy zrnkovej kávy

Zrnková káva NERO

Zrnková káva – káva so zlatou korunkou

Nie, zrnková káva nenosí zlatú korunku naozaj, to by sme sa z nej tešili aj z iných dôvodov. Pomyslenú korunku jej však dávame, pretože sa vo všeobecnosti považuje za kráľovnú všetkých káv. Prečo? Jej kvalita je veľmi vysoká a v porovnaní s ostatnými kávami si udrží svoje výnimočné vlastnosti oveľa dlhšie.

S pitím zrnkovej kávy sa viaže aj akýsi proces, ktorý ju robí čarovnejšou, pretože si ju musíte „vlastnoručne“ alebo „kávovaroručne“ pomlieť, takže si k nej ešte väčšmi budujete lásku. V končenom dôsledku si ju tak vychutnáte viac, keďže ju najskôr musíte pomlieť, ak ju chcete mať čo najčerstvejšiu.

kava_1

Tip: Mletie kávy je veľmi dôležité, čím kratšie bude pomletá káva v kontakte s horúcou vodou, tým jemnejšie musí byť namletá. Ak kávu plánujete lúhovať dlho, musí byť namletá nahrubo.

Zrnková káva má bez pochybností neporovnateľnú arómu a chuť. S tým sa spájajú aj nekonečné možností chutí, takže si užijete rôznorodosť, od kyslejšej cez horkejšiu až po rôzne exotické príchute, ako napríklad citrus. So zrnkovou kávou si príde na chuť určite každý, no najmä náročnejší kávičkár.

Svetlým pražením sa v káve zvýrazňujú jej prirodzené vlastnosti, takže bude kyslejšia a môžete sa spoľahnúť na ovocnejšie tóny. Stredným pražením sa prirodzené vlastnosti kávy začínajú vytrácať a nebude taká kyslá. Tmavé praženie zaručí, že sa z kávy vytratí jej kyslosť. Dosiahneme ním horkosť a chuťové tóny praženia. Preto pre každého môže znamenať spojenie najlepšia pražená káva niečo celkom iné.

Obrovskou výhodou zrnkovej kávy je čerstvosť, ktorú nezískate so žiadnou inou kávou. Každá káva si vyžaduje iné praženie, aby sme z nej „vyťažili“ tú najlepšiu chuť. Pri zrnkovej káve navyše neriskujete, že sa znehodnotí bežným skladovaním či vlhkosťou (ako mletá) a čerstvo pražená káva vám vydrží dlho – zopár mesiacov.

kava_2

Tip: Nemeľte kávové zrná, kým ich skutočne nejdete použiť, pretože stratia svoju výnimočnú chuť.

Prečo je zrnková káva lepšia než mletá?

Výhody zrnkovej kávy už poznáte. Teraz sa pozrieme na zrná tej mletej. Mletá káva je síce lacnejšia (čo zjavne má svoj dôvod), no ak túžite po skutočne kvalitnej chuti, s týmto najpredávanejším druhom kávy vaše chuťové bunky ďaleko nezájdu.

Mletú kávu si pripravíte rýchlo a za veľmi nízku cenu. Ak vlastníte kanvicu, french press alebo pákový kávovar, mletú kávu určite uvítate, jej príprava bude rýchlejšia než príprava zrnkovej, ktorú treba pomlieť. Jej obrovskou nevýhodou je však práve to, že je už pomletá. Prečo?

kava_3

Okrem toho, že je mletá káva náchylnejšia na vlhkosť a zbytočne sa tak budete vystavovať plesniam, ktorým sa vaše telo tešiť určite nebude, svoju kvalitu stratí už pri lisovaní. Príde o oleje a ak je navyše spracúvaná nazvime to bez lásky (neadekvátne), môže sa jej počiatočná kvalita znížiť. A keď si toto všetko „zrátame“, vyjde nám výsledok = mletá káva nemá takú výraznú chuť (ak ju teda neporovnávame s vodou).

Menej kvalitné kávové zrná, z ktorých sa vyrába mletá káva, môžu byť ľahko napadnuté plesňou. Pleseň sa môže dostať do kávy, keď ju skladujete nesprávne, pretože väčšina obalov, v ktorých sa mletá káva predáva, je zabezpečených tak, aby pohlcovali vlhkosť, čím sa predchádza tvorbe plesní. Ešte malá pripomienka, nezabúdajte čistiť automatický kávovar a mlynček na kávu, pretože plesne sa môžu zdržiavať aj v nich. 

kava_4

Tip: Mletá káva má obrovskú výhodu, môžete si z nej vytvoriť pleťovú masku, kofeín má totiž blahodarné účinky na pokožku.

Druhy zrnkovej kávy: Arabica verzus robusta

Zrnková káva sa delí na dva druhy: arabicu a robustu. Populárnejšou, resp. obľúbenejšou však zvykne byť arabica, pretože sa o čosi ľahšie pestuje, no okrem toho má iné vlastnosti než robusta. Arabicu by ste si dokonca mohli vypestovať aj doma, no nezabúdajte, že to nie je nič pre nedočkavcov. Trvá totiž zopár rokov, kým je úrodná.

arabica a robusta

Na ľavej strane môžete vidieť arabicu, na pravej zase robustu. Robusta je širšia, prehnutejšia a má rovnú ryhu, arabica je užšia, dlhšia a so zvlneniu ryhou.

Robusta je na pestovateľské podmienky citlivejšia, no zato má aj oveľa intenzívnejšiu chuť. Je horká, má intenzívne tóny a ľudia ju považujú za silnejšiu, a to najmä pre jej chuť. A ani sa nemýlia, pretože má podiel kofeínu až 3 % (arabica má až 1,5 %). Robusta vám dopraje aj veľmi bohatú penu, čo s arabicou nie je až také časté.   

dokonalá káva

Ak preferujete skôr ovocnejšiu chuť (nezabúdajme, káva je ovocie), s arabicou nestúpnete vedľa. Jej chuť je jemná, chutná, často v nej objavíte množstvo jemných kvetových podtónov. Veľmi ju obľubujú aj ľudia, ktorým je pochuti troška kyslosti na konci každého dúška. V rozmanitosti sa medze s arabicou určite nekladú. 
 

Arabica

Robusta

Kávovník arabský

Kávovník statný

Najviac sa vyrába v Kolumbii a Brazílii

Najviac sa vyrába vo Vietname

Ľahšie sa dopestuje (aj doma)

Náročnejšia na pestovanie

Ovocná, jemná, rozmanitá, kyslejšia, sladšia

Intenzívna, horká

Cca 1,2 – 1,5 % kofeínu

Cca 2,7 – 3 % kofeínu

Objavte zrnkovú kávu NERO

Našu prvú zrnkovú kávu NERO sme na trh uviedli už v roku 2014. Ak si chcete vychutnať nádherné ráno a ešte krajší deň, zrnkové kávy NERO sú pre vás tou správnou voľbou. Vyrábajú sa totiž z kvalitných kávových zŕn. Vytvorili sme sériu Premium, Crema, no neskôr aj Single Origin, ktorá vás nadchne napríklad čokoládovým nádychom z Tanzánie, korenistou Etiópiou, ale aj 100 % arabicou bez kofeínu.

kava_7

Séria Single Origin skutočne pochádza z rôznych kútov sveta a je zo 100 % arabicy, ktorú sme upražili na full city ++ (dark roast), aby sme potlačili jej kyslosť, keďže vieme, že väčšina ľudí preferuje skôr horkejší nádych kávy.

Kávu NERO praží slovenská rodinná pražiareň Barzzuz, ktorá dopraje káve špičkovú starostlivosť. NERO sa praží tradičnou technológiou na bubnovom pražiacom stroji. Môžete si dopriať horké, čokoládové alebo orieškové chute, slabú kyslosť, intenzívnu vôňu a najmä bohatú penu. Horkosladký chuťový komplex je veľmi obľúbený, preto sme sa snažili vytvoriť čo najideálnejšiu kávu, s ktorou si môžete vychutnať dokonalé espresso.

kvalitná zrnková káva

Kvalitná zrnková káva poteší vaše zmysly, tak si ju vychutnajte do posledného dúška! 
 

chcem kúpiť kávu

O káve sme pre vás pripravili celý seriál. Ďalšie diely si môžete prečítať tu:

1. diel: Dáte si kávu?

2. diel: Príprava kávy

3. diel: Cesta kávy

4. diel: Barista

5. diel: Domácim odborníkom

6. diel: Ľadová káva 

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok