0,00 €
×

5 vecí, ktoré zvážiť pri výbere nového telefónu - 2. časť

06.02.2018

Ako vybrat telefon

Ako si vybrať správny telefón?

3. Ako sa vyznať v mori špecifikácií, resp. tu sú najväčší žraloci

Ak sú pre vás skratky ako RAM, UHD alebo GHz španielskou dedinou, nemusíte ešte zúfať. Pri inteligentných telefonóch platí, že fungujú na podobnom základe ako domáce počítače, iba v zhustenom vydaní. Srdce každého telefónu tvorí teda procesor, operačná pamäť a úložisko. Tieto tri komponenty fungujú ako centrálna nervová sústava. Procesor sa stará o pracovnú a výpočetnú rýchlosť (teda, ako rýchlo dokáže telefón „myslieť“), operačná pamäť o plynulý chod (koľko vecí naraz mozog zvládne bez toho, aby sa začal spomaľovať alebo zasekávať) a úložisko, teda disk, o ukladanie dát (koľko si toho zapamätá).

Pri inteligentných telefónoch platí, že fungujú ako malé domáce počítače.

ako vybrat telefon
iPhone X – OLED displej v praxi.

Dôležitou poučkou však je, že ak sa pohybujeme v strednej triede telefónov (t. j. s cenou plus mínus okolo 300 eur), a nie na spodnom alebo hornom konci spektra, na jednotlivých parametroch príliš nezáleží. Každy inteligentný telefón súčasnosti rozbehne Facebook alebo Instagram, takže ak neplánujete hranie najnovších hier alebo operovanie s grafickými editormi, vyberajte skôr intuitívne a zamerajte sa na ďalšie vlastnosti telefónu, ako je fotoaparát (pozri ďalší bod), odolnosť proti prachu a vode, veľkosť displeja, či podporuje rozšírenie pamäti pomocou pamäťových kariet, alebo napríklad disponuje bezdrôtovým nabíjaním.

Všeobecne platí, že procesor v dnešnej dobe znamená menej, ako predtým. Aj stredná trieda smartfónov disponuje dostatočne výkonnými jadrami, aby zvládala väčšinu bežných uloh, a čokoľvek od dvoch jadier pre normálny chod bohato stačí. Ak sú vaše nároky vyššie a peňaženka hlbšia, a túžite napríklad po zážitkoch z virtuálnej reality, siahnite po najnovších čipoch Snapdragon 835 alebo najrýchlejšom procesore súčasnosti A11 Bionic, ktorým sa chváli iPhone 8, iPhone 8 Plus a iPhone X.

Oplatí sa spozornieť pri operačnej pamäti, ale stále platí predchádzajúca poučka o strednej triede. Ak zaobstarávate lacnejší telefón, rozhodne sa vyplatí príliš siahať nižšie ako veľkosť 2 GB. Čokoľvek od 4 GB vyššie je potom mierny (a celkom dostačujúci) nadštandard a 8 GB je luxus, ktorý rozbehne v podstate čokoľvek.

Ako vybrat telefon
Telefón vám musí sedieť.

Úložisko, ako také, je v súčanosti, keď telefóny slúžia ako prenosné fotobanky a mp3 prehrávače, bod, na ktorom by ste mali stráviť možno najviac času a dobre si premyslieť, na čo chcete telefón reálne používať. Čím náročnejšie aplikácie, hra alebo widget, tým viac miesta bude pochopiteľne zaberať na disku. Všeobecne sa neoplatí siahať po disku menšom ako 16 GB. Je dôležité si uvedomiť, že veľkosť harddisku, ktorú výrobca uvádza, sa líši od veľkosti, ktorá bude skutočne dostupná na ukladanie vašich dát. Nejde o podvod v pravom slova zmysle, výrobcovia sa však neobťažujú upozorniť na fakt, že svoj podiel si vždy zoberie aj operačný systém, čo sa prejavuje najviac práve na malých úložiskách. Rozšírenie pomocou pamäťovej karty je síce peknou funkciou, ale integrované úložisko nedokáže plne nahradiť, pretože je jednak pomalšie, a jednak ho operačný systém dokáže zakaždým využiť iba do určitej miery. Na mieste sa teda nevypláca šetriť a zhruba od 32 GB problémy s miestom úspešne končia.

4. Displeje a fotky

Ako vybrat telefon

Ktorý telefón dokáže najlepšie fotky?

Prevažujúci názor, že neexistuje nič dôležitejšie ako rozlíšenie, veľkosť displeja a detaily, môžete pokojne vypustiť. Dajú sa, samozrejme, nájsť telefóny, ktoré disponujú rozlíšením vyšším ako Full HD (Samsung S8+, Note8, Sony Xperia ZX Premium), ale aj to nechajte radšej monitorom, televízorom alebo tabletom. Dôležitejšími kvalitami ako rozlíšenie sú kvalita farieb a jas, vďaka ktorému môžete s telefónom pracovať bez problémov aj vonku za plného denného svetla. Všeobecne platí, že displeje typu využívajúce LED diódy, teda typu AMOLED (ASUS ZenFone 4 Selfie Pro) alebo OLED (iPhone X) zaručujú väčšiu jasnosť ako klasické LCD. Pochopiteľne sú oveľa drahšie.

Čo sa týka fyzickej veľkosti displeja telefónu, siahnite po veľkosti menšej ako 5,5 palca (1 palec = 2,54 cm), ak telefón radi ovládate jednou rukou alebo máte menšie dlane (napríklad dámy). Väčšie displeje sú pochopiteľne vhodnejšie na sledovanie videí, hranie hier alebo využívanie režimu viac okien, ktorý ponúka systém Android. Ak naopak bažíte po veľkých displejoch, je to napríklad rozšírený rad iPhone Plus alebo Samsung Galaxy S8+.

Väčšie displeje sú vhodné na sledovanie videí.

Pri fotoaparátoch zaznieva podobná mantra predovšetkým pri počte Megapixelov čiže rozlíšenie, ktorého je prístroj schopný, a znovu ako predtým aj tu by ste mali vziať do úvahy skôr ostatné funkcie, ktoré ponúka. Vysoké rozlíšenie fotografie bude diskutabilnou výsadou pri telefóne, ktorý dostatočnou fotografickou clonou (čím menšia, tým lepšia) alebo nedisponuje ďalšími funkciami ako optickou stabilizáciou obrazu (Samsung Note8 alebo napríklad iPhone X) alebo duálnymi šošovkami (Huawei P9), ktoré sú v tomto prípade dôležitejšie ako samotné rozlíšenie.

Ako vybrat telefon
Koľko investovať?

5. Cena, kameň úrazu

Možno najdôležitejší bod sme si nechali na koniec. Koľko ste ochotní za telefón skutočne minúť, by sa malo v ideálnom prípade odvodzovať od vašich požiadaviek na prístroj, v realite to ale bude váš osobný strop, pretože najnovšie modely stoja často toľko ako nový notebook. Staviť na vysokú cenovú triedu nemusí byť vždy nevyhnutné, aby ste dostali najlepší pomer ceny a výkonu. Už okolo 200 eur sa dajú nájsť exempláre, ktoré za vyššími triedami v efektívnej výkonnosti zase toľko nezaostávajú a pre bežné používanie sú celkom dostačujúce (Lenovo Moto G Plus). Všeobecne platí, že stredná trieda sa pohybuje v reláciách okolo 300 eur, plus mínus 50 eur na obe strany.

V neposlednom rade zohráva dôležitú úlohu taktiež čas, keď sa rozhodnete k nákupu nového komunikačného prostriedku. Apple väčšinou predstavuje nový rad na jeseň v septembri a Google Pixel následne v závese za ním. Ostatní výrobcovia prichádzajú s novým radom bežne na jar, okolo marca, ale jednotlivé načasovania sa môžu pochopiteľne líšiť. Taktiež platí staré pravidlo, že ak prichádza do predaja nový model, jeho starší kolega výrazne zlacnie. Niekedy sa tak jednoducho oplatí ešte chvíľku počkať.

Vyberajte s rozumom. Pri nákupe telefónov sa, rovnako ako v živote, nevypláca príliš ponáhľať.

Dotykové telefóny

Klady (+): Zápory (-):
+ Vyšší výkon - Vyššia cena                                      
+ Lepšie rozlíšenie a farebné detaily - Nižšia odolnosť proti poškodeniu
+ Väčší displej - Nižšia výdrž batérie
+ Variabilita funkcií

Ďalšie aktuality

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kto má rád kvalitný zvuk, pozná značku Marshall. O jej kvalitách sa ani nedá pochybovať, a preto môžeme rovno prejsť na vec a predstaviť si jej dve novinky – Marshall Minor IV a Marshall Major ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre deti

Najlepšie mobily pre deti

Zadováženie prvého mobilu patrí k dôležitým momentom detského obdobia. Ale s jeho kúpou je spojených množstvo otázok, ako napríklad: nevystavujem svoje dieťa zbytočne riziku? Je už zrelé na telefón? K...... Celý článok
Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Stane sa telefón vivo V40 kráľom strednej triedy? Aké sú prednosti tohto fešáka, a čo všetko ukrýva pod lákavým dizajnom? To všetko, a ešte omnoho viac, sa dočítate v tejto recenzii. Technic...... Celý článok
Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Leto, vlhké prostredie a komáre idú neodmysliteľne dohromady. Tento dotieravý hmyz nás dokáže potrápiť nielen doma, ale aj pri posedení na záhrade. Zistite, čo odpudzuje komáre a ako sa ich raz a navž...... Celý článok
Čo je to hotspot?

Čo je to hotspot?

Potrebujete odoslať dôležitý e-mail alebo dokončiť objednávku, keď tu zrazu ako naschvál vaša Wi-Fi vypadne a vy ste bez internetu. Riešenie je, našťastie, jednoduché, stačí mať poruke spoľahlivý hots...... Celý článok