0,00 €
×

5 jednoduchých tipov, ako ušetriť na Vianoce

05.12.2022

Rok čo rok sa to opakuje. Nechávate darčeky na poslednú chvíľu a potom nevychádzate s peniazmi? Premýšľate, že tento rok skúsite využiť svoj talent a drobnosti pre svojich blízkych radšej vyrobíte? Poradíme vám, ako na to, aby ste Vianoce prežili naozaj v pohode. Uvidíte, že žiadna vianočná pôžička nie je nutná. Tak šťastné a veselé!

vianoce
O čom sa dočítate:

Zbavte sa zbytočností

Začnite nakupovať darčeky včas

Stavte na povianočné výpredaje

DIY: tipy na vlastnoručne vyrobené darčeky 

EKOlogicky šetrné Vianoce

1) Zbavte sa zbytočností

Generálne upratovanie je to najlepšie, čo môžete pred Vianocami urobiť. Jednak si vyčistíte hlavu, no zároveň sa pomaly naladíte na vianočnú atmosféru. A nájdete veci, ktoré nepoužívate...

Ak sa vám v skriniach nakopilo veľa šiat, ktoré vám už nie sú dobré alebo sa ich potrebujete zbaviť, skúste využiť aplikáciu Vinted, kde môžete svoj staré oblečenie predať a bude robiť radosť niekomu inému. Určite staré oblečenie nevyhadzujte iba tak do smetí. Inými možnosťami sú Facebook Marketplace, na ktorom sa vám tiež určite podarí predať oblečko, prípadne využite iný bazár (Bazoš a i.). Takto si ľahko privyrobíte pár eur navyše na Vianoce.

ako ušetriť na vianoce

Alebo máte zopár nerozbalených darčekov z minulého roka (napríklad mixér, kanvicu a pod.), ktoré nevyužijete, lebo sa Ježiško netrafil a už doma také máte? Už sme vám to radili vyššie, ale môžete ich predať, alebo ich podarujte ďalej. Hlavne si dajte pozor, aby sa darček nedostal späť do rúk tomu, kto vám ho podaroval.

2) Začnite darčeky nakupovať včas

Nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu nie je úplne ideálne, lebo sa budete zbytočne stresovať. Včasné vianočné nákupy majú svoje výhody. Aké?

 

Žiadne dlhé rady

Čím naliehavejšie klopú Vianoce na dvere, tým je to v okolí obchodných domov nebezpečnejšie. Zaparkovať na obrovskom parkovisku je umenie a potom ešte stojíte pol hodinu v každom obchode... Urobte to tento rok inak! Hektické nákupy otrávia nejedného milovníka vianočných sviatkov.

vianoce_3

Skutočná radosť z darčeka

Áno, Vianoce nie sú iba o darčekoch. Aj tak sa ale táto tradícia vo väčšine slovenských rodín stále drží. Samozrejme, je rozdiel, ak súrne nakúpite všetky darčeky v jednom obchode alebo si naplánujete každú drobnosť. Nastražte uši a snažte sa od vašich blízkych pochytiť, čo by ich skutočne potešilo. Nadeľte darček, ktorý nebude iba „z núdze cnosť“, ale na ktorom bude vidno, že ste si dali s výberom naozaj záležať.
 

Akcie a zľavy

Veľmi výhodné je aj odsledovať si zľavy a akcie. Človek by neveril, koľko výrobcov ponúka na svoje produkty napríklad spätný bonus (cashback), zľavy, ba dokonca vám ku kúpe produktu dajú výhodný darček.

Každá z týchto akcií má svoju výhodu. So zľavami je to jasné, ušetríte peniaze. Spätný bonus je asi to najlepšie, čo môžete využiť, znamená to, že za nákup získate peniaze späť v určitej hodnote (často to bývajú vysoké hodnoty). A ak získate k nákupu darček (napr. vysávač, súpravu riadov a iné), keď ho nevyužijete, môžete ho darovať na Vianoce blízkemu. A ani nebude vedieť, že vy ste to dostali ako darček k nákupu.

ako ušetriť na vianoce

Prehľad všetkých akcií a zliav DATARTu nájdete tu.

Už žiadne sklamanie 

Darujete pod stromček svojmu dieťaťu napríklad ohromné auto na ovládanie. Alebo rozprávajúcu bábiku. Keď pri rozbalení zistíte, že batérie nie sú súčasťou balenia, chýba im súčiastka,... Dospelý by toto malé nedopatrenie najskôr prežil mávnutím ruky, no vaše malé dieťa bude asi celkom sklamané... Vyhnite sa smutným očiam svojich najmilších a darčeky si predtým trochu pozrite.   

Tým, že nakúpite darčeky v predstihu, budete mať čas ich ešte vrátiť či reklamovať. Tiež sa tak vyhnete prípadnému dohadovaniu na pošte.

vianoce_4

A čo ak dostanete darček, ktorý sa vám nepáči? Nezúfajte, nevhodné vianočné darčeky kúpené v DATARTe sa dajú ľahko zameniť. Výrobok môžete vymeniť za iný tovar v minimálne rovnakej hodnote alebo za darčekovú kartu. Viac sa dozviete tu.

Šetrite trochu peňaženku

Vianoce sú najmä o spoločne strávených chvíľach a láske, nie o tých najväčších a najdrahších darčekoch. Ak chcete ušetriť alebo nemáte až toľko financií, nič sa nebojte, máme pre vás riešenie. Dobre mierený darček, ktorý je menší a lacnejší niekedy poteší viac ako predražená zbytočnosť, ktorú obdarovaný nepoužije. Skúste sa preto zamerať na drobnosti, ktoré vás nebudú stáť majland. Napríklad môžete kúpiť rozkošné ponožky, čajník, čaje, fotokalendár, čiapku, knižku a rôzne iné drobnosti.

Ak náhodou na darček nemôžete minúť ani cent, tak na to môžete ísť trošku netradične a s humorom a darovať napríklad špeciálnu vlastnú poukážku na vaše služby/činnosti. Napríklad vymyslieť poukážku na „umytie okien“, „stráženie detí“, ak máte nejaké zručnosti alebo talent, tak môžete dať blízkemu poukážku typu: „Portrét/maľba na objednávku“, „fotografia na objednávku“, „štrikované oblečenie“ a iné. Je to originálne, ale zároveň efektívne riešenie, ktoré možno poteší blízkeho na Vianoce ešte viac než tradičný darček.

ako ušetriť na vianoce

3) Stavte na povianočné výpredaje

Trváte na kúpe väčšieho a drahšieho vianočného darčeka, no nestihli ste naň nazbierať peniaze? Nevadí, pokojne si vyberte obrázok produktu, ktorý chcete darovať, vytlačte ho na papier a vložte do peknej obálky, na ktorú napíšete meno, komu chcete tento dar kúpiť. Na Vianoce si tak obdarovaný rozbalí obálku, no na darček si bude musieť počkať. Sme si istí, že mu to nebude prekážať. A keď sa skončia Vianoce, kúpte daný produkt v povianočnom výpredaji za oveľa nižšiu cenu a potom mu ho dajte. Omeškané Vianoce majú svoje čaro (vieme o tom svoje).

4) DIY alebo kúzlo vlastnoručne vyrobeného darčeka

Darček vyrobený priamo od srdca jednoducho poteší v dnešnej uponáhľanej dobe najviac. A ani nemusíte chodiť na špeciálne semináre. Dosť v kurze sú jedlé darčeky, prírodná kozmetika,... Tu sú veľmi obľúbené tipy:

vianoce_9vianoce_8Niečo chutné pod zub

  • pečený čaj (v tomto článku vám prezradíme, ako si ho pripraviť)
  • nakladané syry
  • domáci vaječný či karamelový likér
  • čokoládové pralinky
  • orechové maslá

 

Na príjemný relax

  • voňavé mydlá
  • sviečky
  • bombičky do vane
  • kozmetika

 

Ďalšie tipy

  • ľanová taška na mieru s obľúbeným motívom (originálny vankúš, tričko,...)
  • fotokniha s vlastným textom, kalendár, koláž,… (tu nájdete ďalšie tipy a návody na výrobu DIY darčekov z fotografií)
  • TIP: Aj menšie fotky z instantných fotoaparátov zabalené vyzerajú veľmi pekne.

5) EKOlogicky šetrné Vianoce

vianoce_12

Vianočné sviatky milujete, ale desí vás množstvo zbytočností? Začali ste sa viac zaujímať o udržateľnosť a teraz premýšľate nad lepšími alternatívami? Oslávte ich ten to rok v súlade s prírodou! Prinášame vám pár tipov.

Ak doma nemáte malé deti ani neposedných chlpatých domácich miláčikov, môžete smelo nahradiť plastové ozdoby napríklad slamenými, sklenenými alebo napríklad perníčkami. Keď stromček trochu prizdobíte peknou LED reťazou, iste mu to bude slušať.

Je vám smutno pri pohľade na stromčeky váľajúce sa 6. januára pri smetiakoch? Nemusíte sa hneď uchyľovať k umelému. Najšetrnejšou voľbou bude živý stromček, ktorý budete môcť využiť niekoľko rokov po sebe. Nie je to nič zložité. Kúpite si napríklad malý smrek alebo borovicu v kvetináči, pred Štedrým dňom ho ozdobíte a s príchodom Troch kráľov poputuje na balkón či záhradu. A keď vyrastie, presadíte ho do väčšieho kvetináča alebo ho rovno s príchodom jari zasadíte do prírody.   

Lesklý baliaci papier všade, kam sa človek pozrie? Skúste to inak! Darčeky zabalené v hnedom papieri a ozdobené napríklad smrekovou vetvičkou sú oveľa prirodzenejšie.

Balenie darčekov vás veľmi nebaví? Tak stavte na darčekové tašky! Do nich sa ľahko ukryje čokoľvek a využijete ich opakovane.  
 

Dekorácia priamo z prírody

Najkrajšie a najvoňavejšie dekorácie nájdete v lese. Nazbierajte pár šišiek, vetvičiek a orechov a vytvorte si vianočnú výzdobu iba s prírodnými komponentmi. Tieto drobné ozdoby môžete využiť aj pri balení darčekov, vyzerá to naozaj pekne. O vianočných dekoráciách nielen z prírody, ktoré si môžete vyrobiť doma, sme pre vás napísali tento článok.

vianoce_11

Ďalšie aktuality

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kto má rád kvalitný zvuk, pozná značku Marshall. O jej kvalitách sa ani nedá pochybovať, a preto môžeme rovno prejsť na vec a predstaviť si jej dve novinky – Marshall Minor IV a Marshall Major ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre deti

Najlepšie mobily pre deti

Zadováženie prvého mobilu patrí k dôležitým momentom detského obdobia. Ale s jeho kúpou je spojených množstvo otázok, ako napríklad: nevystavujem svoje dieťa zbytočne riziku? Je už zrelé na telefón? K...... Celý článok
Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Stane sa telefón vivo V40 kráľom strednej triedy? Aké sú prednosti tohto fešáka, a čo všetko ukrýva pod lákavým dizajnom? To všetko, a ešte omnoho viac, sa dočítate v tejto recenzii. Technic...... Celý článok
Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Leto, vlhké prostredie a komáre idú neodmysliteľne dohromady. Tento dotieravý hmyz nás dokáže potrápiť nielen doma, ale aj pri posedení na záhrade. Zistite, čo odpudzuje komáre a ako sa ich raz a navž...... Celý článok
Čo je to hotspot?

Čo je to hotspot?

Potrebujete odoslať dôležitý e-mail alebo dokončiť objednávku, keď tu zrazu ako naschvál vaša Wi-Fi vypadne a vy ste bez internetu. Riešenie je, našťastie, jednoduché, stačí mať poruke spoľahlivý hots...... Celý článok