0,00 €
×

Vianočné rozprávky vykúzlia šťastné a veselé

23.12.2023

Obľúbené rozprávky a komédie sú ingrediencia, ktorá k vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí. Práve vďaka nim je toto obdobie ešte o niečo kúzelnejšie. A na čo sa tento rok môžete tešiť? Na obrazovkách sa objaví všetko od úplnej klasiky až po novšie kúsky. Pre istotu pre vás máme malý prehľad, aby vám nič dôležité neuniklo.

Vianočné rozprávky

Anjel Pána

Už deň pred Vianocami sa môžete tešiť na anjela Petronela, ktorý vás vezme priamo do neba. Tam sa práve všetci chystajú na oslavu Ježiškových narodenín. Petronel je poverený službou pri Nebeskej bráne, ale súdi prichádzajúce duše príliš prísne a nechce ich do neba pustiť, až nakoniec nahnevá samotného Pána Boha a vyslúži si trest. Je zoslaný na zem, aby napravil aspoň jedného hriešnika, inak sa na štedrý deň prepadne do pekla. Celý čas mu „pomáha“ nezbedný čert Uriáš.

Nalaďte sa na vianočnú notu s českou filmovou rozprávkou Anjel Pána režiséra Jiřího Stracha, ktorá si od roku 2005 znovu a znovu získava srdcia divákov naprieč generáciami. Snímka sa už zapísala medzi vianočné evergreeny a nie je sa čomu diviť, pretože celý dej sa nesie v duchu láskavého humoru, zveličenia a tiež perfektných hereckých výkonov Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka.

Rozprávku môžete sledovať už 23. 12. o 17:25 hod. na RTVS.

Rozprávky na Vianoce

Sám doma

Bez tejto rodinnej komédie si väčšina z nás už asi ani nevie Vianoce predstaviť. Už od začiatku 90. rokov držíme rok čo rok palce osemročnému Kevinovi McCallisterovi, aby obránil dom pred zlodejmi, kým jeho rodina odišla na dovolenku a on zostal úplne „Sám doma“. My už ale veľmi dobre vieme, že si s touto úlohou poradí lepšie než ktoríkoľvek dospelí, a ešte sa pri tom skvele pobavíme.

Nebude chýbať ani Sám doma 2: Stratený v New Yorku. Malého Kevina tentokrát nezabudnú doma, ale on sa stratí na letisku, kde nastúpi do iného lietadla než ostatní. A tak sa stane, že pokiaľ jeho rodina odletí na vysnívanú dovolenku do Miami, Kevin sa ocitne úplne sám v New Yorku. Nebol by to ale on, keby sa nerozhodol si to poriadne užiť. Našťastie má pri sebe otcove peniaze, a tak sa ubytuje v najprestížnejšom hoteli Plaza a začne si vychutnávať vianočnú pohodu plnými dúškami, to však ešte netuší, na koho v New Yorku narazí.

Na Macaulayho Culkina v rodinnej komédii Sám doma sa môžete tešiť 22. 12. o 20:40 hod. na TV JOJ. Sám doma 2: Stratený v New Yorku bude nasledovať 24. 12. o 20:00 hod. na TV JOJ.

Rozprávky na Vianoce

Pyšná princezná

Milovníci rozprávok sa dočkajú pokladu českej kinematografie v podobe Pyšnej princeznej, bez ktorej by sa Vianoce len tak neobišli. Princezná Krasomila sa znova zamiluje do kráľa Miroslava, ktorého ale najskôr pre svoju pýchu odmietne. Ten sa však nevzdá, a keďže je veľmi múdry, vymyslí si plán. V prestrojení za záhradníka sa nechá prijať na zámok do služby a pomocou práce a lásky princezninu pýchu napraví.

A ako to bolo ďalej sledujte už 23. 12. o 17:30 hod. na Markíze.

Dařbuján a Pandrhola

Česká rozprávková komédia Dařbuján a Pandrhola z roku 1959 je klasikou všetkých klasík. V hlavných úlohách sa tu objavil Jiří Sovák a Rudolf Hrušínský, nudiť sa teda určite nebudete.

Pre zasvätených neznalých sa dej odohráva v malom mestečku, kde žije chudobný haviar Kubo Dařbuján a bohatý sladovník Pandrhola. Dařbuján má kopec detí, ktoré nevie uživiť, a práve sa mu narodilo ďalšie, pre ktoré hľadá krstného otca. Vyberie si „Smrťáka“, ktorý mu na za to ponúkne, aby sa stal lekárom. Ak bude stáť „Smrťák“ pri nohách chorého, môže ho Dařbuján uzdraviť, ako chce, ale ak sa postaví na druhú stranu, nesmie mu pomôcť. Dařbuján lieči chudobných zadarmo a bohatých za peniaze, jedného dňa však podmienky dohody poruší…

… a ako to celé dopadne sledujte 28. 12. o 10:00 hod. na RTVS.

Rozprávky na Vianoce

Pelíšky

Patríte k tým, ktorí sa bez tejto českej komédie na Vianoce nezaobídu? My sa vám vôbec nedivíme, pretože okrem skvelého hereckého obsadenia prináša pestrú škálu emócií na čele s absolútne geniálnym humorom a hyperbolou. Vďaka tomu patrí táto horkosladká komédia režiséra Jana Hřebejka k tým, ktoré sa azda nikdy neopozerajú a rad hlášok z filmu už dokonca zľudovel.

Nalaďte si 24. 12. o 20:30 hod. Markízu a vráťte sa s rodinou Šebkových a Krausových späť k rodinným rituálom, láskam a trapasom odohrávajúcim sa v šesťdesiatych rokoch v jednej pražskej štvrti.

Grinch

Pomyselným symbolom Vianoc sa paradoxne stal aj zelený chlpáč, ktorý ich však nemá zrovna v obľube, lepšie povedané ich priam nenávidí. Grinch žije v jaskyni na vrchole hory s výhľadom na dedinku Ktosice. Príbeh sa odohráva v období, kedy sa obyvatelia Ktosíc – Ktosičania nadšene chystajú na vianočné sviatky a Grinch sa rozhodne ukradnúť všetky darčeky a výzdobu, skrátka ukradnúť Vianoce. Nakoniec však aj on pochopí, v čom spočíva kúzlo Vianoc.

Grinch v úchvatnej animovanej verzii to rozbalí na vašich obrazovkách už 24. 12. o 17:15 hod. na TV JOJ.

Rozprávky na Vianoce

Princezná so zlatou hviezdou

Princezná so zlatou hviezdou je rozprávka, ktorá vás pohladí po duši. Bola natočená v roku 1959 na motívy slovenskej rozprávky Boženy Němcovej. Princezná Lada, ktorej čelo zdobí zlatá hviezda, uteká v prestrojení, v kožúšku z myší, pred zlým kráľom Kazisvetom, ktorý ju chce za ženu. Nechá sa prijať do služby v kuchyni v susednom kráľovstve, kde stretáva dobrosrdečného princa Radovana…

Na túto milú rozprávku o láske a odvahe sa môžete tešiť 23. 12. o 17:10 hod. na TV JOJ.

Slnko, seno, jahody

Kto by nepoznal a nemiloval trilógiu „Slunce, seno, …“ s legendárnou Helenou Růžičkovou? Nenechajte si behom vianočných sviatkov ujsť komédiu Slnko, seno, jahody.

Hlavná dejová línia sa točí okolo študenta Šimona Pláničku, ktorý do Hoštíc prišiel na prázdninovú prax a v miestnom kravíne chce experimentovať na tému dojivosti kráv v súvislosti s kultúrou prostredia. Zo začiatku ho nikto neberie vážne, ale všetko sa zmení, keď sa po dedine rozkríkne, že je synom krajského funkcionára.

Nezabudnite sa zastaviť v Hošticích a pobaviť sa pri svojráznej komédii režiséra Zdeňka Trošky! Sledujte Slnko, seno, jahody 21. 12. o 20:30 hod. na Markíze.

Rozprávky na Vianoce

Tri oriešky pre Popolušku

Čo by to boli za Vianoce bez legendárnej Popolušky v podaní krásnej Libušky Šafránkovej. Rozprávku, ktorú milujú deti i dospelí, si asi nemusíme nijak zvlášť predstavovať. Popoluška sa vďaka trom orieškom stane lukostrelcom, ktorý vyhrá prsteň kráľa poľovačky, potom očarujúcou princeznou, ktorá princovi svojou tajomnou krásou vyrazí dych. Popoluška sa musí z plesu ponáhľať späť domov a princovi utečie. Ten ju však nakoniec pomocou stratenej črievičky opäť nájde. A čo vykúzli posledný kúzelný oriešok? Bude svadba?

Sledujte 24. 12. o 18:40 hod. na RTVS.

Cisárov pekár – Pekárov cisár

S Janom Werichom si urobte výlet do čias cisára Rudolfa II, ktorý sa miesto panovania venuje alchýmii a márnym pokusom oživiť zázračného Golema. Na druhej strane pekár Matej rozdá pečivo určené pre kráľovskú tabuľu chudým a skončí vo vezení. Tam sa zoznámi so sympatickou Katarínou – pomocníčkou alchymistu Kellyho. Zatiaľ čo cisár odchádza do „Brandejsa“, ocitne sa Matej na jeho mieste a ostatní ho považujú za omladeného cisára. V tejto novej úlohe sa mu podarí oživiť Golema a zabrániť vražednému sprisahaniu ministrov a radcov. Než sa pravý cisár vráti, je celý dvor hore nohami.

Túto nesmrteľnú historickú komédiu s Janom Werichom v dvojrole nepremeškajte 24. 12. o 20:00 hod. na TV JOJ Plus.

Rozprávky na Vianoce

Tri zlaté dukáty (2023)

Ako to už tradične býva, aj tento rok bude uvedená úplná novinka. Pod názvom Tri zlaté Dukáty sa vám predstaví nová rozprávka slovenskej režisérky Mariany Čengel Solčanskej.

Iba tri zlaté dukáty má slečna Júlia v ruke na to, aby sa mohla vrátiť späť do života a získať svoju slobodu. A to iba raz za sto rokov. Juraj, pastier ovcí, je mladý a vzdelaný muž, ktorý sníva o ceste do Ameriky. Ich cesty nečakane spojí zatúlaná ovečka. Júlia vidí, že Juraj drží jej posledný zlatý dukát. Júlia ale nemôže prezradiť, že ju už pred pár stovkami rokov zakliala jej teta a jediné, čo si z minulosti odniesla, sú tri zlaté dukáty. Raz za sto rokov môže ponúknuť iba jeden dukát za svoje vyslobodenie. Juraj je odvážny a múdry, ale cesta do Ameriky sa zdá byť naozaj blízko.

Podarí sa Julke zlomiť kliatbu a získať svoju slobodu? A splní si Juraj svoj sen? To a oveľa viac sa dozviete 24. 12. o 20:10 hod. na RTVS.

***

Prežite krásne a rozprávkové Vianoce so svojimi najbližšími.

Chcem nový televízor

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok