0,00 €
×

Objavte kúzlo kombuchy

03.04.2024

Jemne perlivý fermentovaný nápoj, ktorý chuťovo tak trošku pripomína jablkový cider. Pili ho už starovekí Číňania, Japonci i Tibeťania. Dnes si ho vychutnáva čoraz viac ľudí a teší sa narastajúcej popularite po celom svete. Spoznali ste kombuchu – prastarý liek ľudového liečiteľstva? Poďte si prečítať náš článok a dozviete sa viac o tomto čarovnom nápoji, aj o tom, ako si ho pripraviť doma svojpomocne.

Kombucha

O čom sa dočítate:

Čo je kombucha

Účinky

Násada

Príprava

Skladovanie

Čo je kombucha

Kombucha huba (kombuča) je exotická čajová huba rôsolovitej konzistencie. Nejde ale o hubu ako takú, ide o zmes kvasiniek, lišajníka a skupinu bakteriálnych kultúr, ktoré spolu vytvárajú klzkú glejovitú hmotu – živú celulózovú vrstvu pripomínajúcu hubu.

Tvar získava kombucha podľa nádoby, v ktorej si ju „vypestujete“, preto nikdy nebude rovnaká, ale vždy jedinečná svojou formou. Zo zmesi – materskej kultúry s cukrom a čajom – si následne pripravíte fermentovaný nápoj plný vitamínov a zdraviu prospešných látok, ako sú napr. vitamín C, vitamíny B, zinok, draslík, fluór či kyselina mliečna, enzýmy a oveľa viac.

Liečivé účinky kombuchy

Pozitívne zdravotné účinky kombuchy sú známe ľuďom už po celé generácie. Neustále sa vedú v odbornej obci dlhé diskusie o jej prospešnosti a jestvujú veľké množstvá štúdií, ktoré popisujú pozitívne vplyvy kombuchy na ľudské zdravie. Niektoré boli preukázané, niektoré ešte nie úplne potvrdené. Základom je pitie s mierou a s ohľadom na svoj zdravotný stav. Kombucha v žiadnom prípade nenahrádza pitný režim, ale poskytuje nám cenné vitamíny a živiny. A je to aj životobudič, pretože obsahuje kofeín.

S čím vám teda pravidelné pitie kombuchy môže pomôcť?

- Zbavuje telo toxínov
- Zvyšuje energiu a posilňuje imunitný systém
- Probiotiká podporujú zdravé trávenie, pomáha aj pri syndróme dráždivého čreva, obohacuje črevný mikrobióm
- Nápomocná pri chudnutí
- Pomáha predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam
- Pomáha pri cukrovke
- Pozitívne pôsobí na pečeň
- Zdroj antioxidantov

Kombucha

Koľko kombuchy vypiť za deň? Presné množstvo, respektíve objem, nie je presne stanovené, všetko treba prispôsobiť svojmu telu a jeho reakciám. Najčastejšie sa spomína objem „za pohár“, čo je 250 – 300 ml denne. Majte na pamäti, že čaj obsahuje kofeín a pri fermentácii vzniká aj alkohol, síce naozaj veľmi veľmi malé množstvo, ale napr. tehotné ženy by sa mali pitiu kombuchy radšej vyhnúť.

Ak si netrúfate na výrobu domácej kombuchy, nezúfajte, dnes ju kúpite úplne bežne v obchodoch vo forme nápojov rôznych príchutí. Dokonca aj mnohé reštaurácie a kaviarne zaradili do svojho nápojového lístka nemalé množstvo chuťových variácií kombuchy.

Základná zložka huby

Na prípravu kombuchy potrebujete materskú násadu alebo inak povedané „scoby“. Je to základná symbiotická kultúra kvasiniek a baktérií. Ide o niečo podobné, ako keď si pripravujete a držíte „nažive“ kvások. Na začiatok potrebujete štartér a neskôr sa už staráte o svoju vlastnú vypestovanú kombuchu. Násadu na výrobu kombuchy bežne kúpite v lekárni aj v obchodoch so zdravou výživou. Naprázdno nevyjdete ani pri obzeraní ponúk mnohých e-shopov. Google vám určite poradí, kde hľadať a nájsť.

Kombucha

Kombucha patrí medzi fermentované potraviny, ktoré majú blahodarný vplyv na naše črevá. V črevách sídli najväčšia časť našej imunity. Zaraďte fermentované potraviny i nápoje do svojho jedálnička a spravíte naozaj veľa pre svoje zdravie.

Ako si pripraviť kombuchu

Receptov na prípravu je mnoho a v žiadnom prípade nejde o tajnú receptúru, za ktorou by ste museli vyraziť na koniec sveta, bojovať s mýtickými bytosťami či riešiť hlavolamy. Stačí mať odhodlanie, dobrý sypaný čierny čaj, cukorvhodné nádoby, najlepšie sklenené. Kopec inšpirácie nájdete aj na internete, stačí do vyhľadávača zadať heslo: kombucha príprava.

Základný postup prípravy je vždy rovnaký, množstvo cukru a čaju si môžete prispôsobiť potrebám. Nutné je dodržiavať vysoký hygienický štandard, aby ste zabránili rastu plesní a škodlivých mikroorganizmov v nápoji.

Treba rovnako pripomenúť, že kombucha vzniká fermentáciou, pri ktorej musíte počítať aj s istým množstvom alkoholu a kvasiniek. Cukor vytvára etanol (alkohol), ktorý ďalej spracovávajú baktérie na kyseliny. Dávka alkoholu je však skutočne nízka, takže ju môžu piť aj tí, ktorí alkoholu vôbec neholdujú. Pri pestovaní kombuchy je kov tabu. Spôsobil by nevyžiadanú reakciu a nápoj znehodnotil, preto použite na miešanie radšej drevenú paličku.

Kombucha

Čo potrebujete:

- materskú násadu (viac v kapitole vyššie)
- 100 ml kombuchového nápoja (zoženiete od známych, prípadne v obchode)
- 10 – 15 g sypaného čierneho čaju
- 50 g bieleho kryštálového cukru (môžete použiť aj med, xylitol, prípadne čaj zo sladkého drievka)
- 1 l (2 l) sklenený (najlepšie zaváraninový) pohár na lúhovanie nápoja
- gázu alebo vzdušnú látku
- gumičku na uchytenie látky na pohár (zamedzí vniknutiu hmyzu a nečistotám)
- malé sitko, teplomer na nápoje
- sklenené, PET alebo iné fľaše na uskladnenie hotového nápoja
drevená palička na miešanie

Postup prípravy:

1. Ako prvý si pripravte silný výluh z čierneho čaju. Nechajte zovrieť 1 l vody a zalejte ním čaj. Lúhujte 10 – 15 minút, pokojne aj pol hodinu. Čím silnejší čaj, tým lepšie. Kombucha totiž z čaju čerpá živiny pre svoj „život“.
2. Zlejte výluh cez sitko do nádoby a oslaďte cukrom. Nechajte výluh vychladnúť pod 30 °C.
3. Osladený čaj prelejte do pohára, prilejte hotový kombuchový nápoj a na vrch položte scoby, hladkou stranou nahor.
4. Pohár prekryte čistou gázou alebo vzdušnou handričkou a zagumičkujte (ako staré zaváraniny od babičky).

Ako správne skladovať kombuchu

Správne skladovanie je veľmi dôležité, inak sa vám môže kombucha „pokaziť“. Aby ste predišli rôznym deformáciám, stačí, ak sa budete riadiť týmito pravidlami:

1. Pripravený kombuchový nápoj (kapitola vyššie) umiestnite do teplej miestnosti, ale hlavne dobre vetranej. Kombucha nepotrebuje veľa svetla, takže to môže byť pokojne aj nejaká komora, ale s čistým vzduchom a dobrým odvetrávaním.
2. Nechajte hubu liahnuť 1 – 2 týždne pri teplote 22 – 30 °C.
3. Potom vyberte hubu z nápoja, opláchnite a nechajte odkvapkať. Neutierajte ju.
4. Hotový nápoj sceďte cez sitko do vopred pripravených čistých sklenených alebo plastových fliaš, pohárov a pod.
5. Hotovo. Môžete si vypiť doslova na zdravie. Nápoj uchovávajte v chladničke, najlepšie pri teplote 2 – 4 °C.

Kombucha

***

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok