0,00 €
×

Najlepšie TV na sledovanie športu

08.05.2024

Ak hľadáte nový televízor a radi sledujete šport, tento článok je presne pre vás. Či už trávite víkend pozeraním F1, alebo čakáte na olympiádu, prípadne pravidelne povzbudzujete svoj hokejový alebo futbalový tím, spravili sme pre vás nielen výber tých správnych parametrov TV, ale aj výber vhodných TV na sledovanie športu.

TV pre šport

O čom sa dočítate:

Veľkosť TV

Rozlíšenie

OLED alebo QLED

Športové technológie TV

Obrazový procesor

Podsvietenie a zvuk

TOP 5 TV pre šport

Veľké športové zážitky len na veľkom obraze

Asi vám je jasné, že šport sa pozerá na malom obraze zle, možno preto aj zvažujete kúpu nového televízora. Nebudeme vám tvrdiť, že vám postačí malá uhlopriečka, pretože z vlastnej skúsenosti vieme, že to nie je pravda. Napríklad F1... chceme vidieť pekne všetko, každý detail, nechceme z diaľky žmúriť na to, kto nasadil aké pneumatiky a len tipovať, či je Max naozaj prvý – chceme to vedieť s istotou – a preto potrebujete veľký TV, na ktorom uvidíte všetko od tabuliek, puku pri sledovaní hokeja až po šmuhy od trávy na dresoch futbalových hráčov.

TV pre šport

Pre sledovanie športu si vyberajte televízory s veľkosťou od 55 palcov, inak nebudete musieť vidieť dostatočne na obsah. A nájdu sa medzi nimi aj modely, ktoré sú cenovo dostupnejšie, takže sa nemusíte báť, že bude takýto TV pridrahý. Ak sa však rozhodnete pre väčší obraz, bude to len dobre. 

Záleží na rozlíšení?

Áno, na prvý dojem si možno vravíte, že nepotrebujete TV s vysokým rozlíšením, keďže sa väčšina športových udalostí nevysiela v tej najvyššej kvalite. Futbalové zápasy sú často vysielané v cca 1080p a iba niektoré kanály vysielajú šport v 4K. Ale napríklad už od budúceho roku by mala byť aj F1 vysielaná v UHD kvalite, takže môžeme očakávať čoraz vyššiu kvalitu vysielania športu všeobecne. Tiež treba myslieť na to, že svoj nový TV nebudete používať IBA na pozeranie športu, preto je vhodné kúpiť 4K Ultra HD alebo 8K.

TV pre šport

Veľmi dôležitá je aj obnovovacia frekvencia obrazu. Ak môžete, vyberajte to najvyššie číslo, napríklad TV s obnovovacou frekvenciou 144 Hz.

OLED alebo QLED?

Tak ako v športe, aj v telkách máme dva tímy – buď OLED alebo QLED. A ak naozaj milujete šport a chcete ho sledovať v čo najlepšej kvalite, viac vhod vám padne OLED, ktorý využíva technológiu samostatne svietiacich pixelov, vďaka zhasínaním pixelov vytvorí skutočnú čiernu, ktorá sa s QLED-om dosiahnuť nedá.

Ďalšia výhoda je nižšia odozva OLED obrazoviek – a to sa vám na sledovanie športu naozaj hodí, pretože ide o rýchlu akciu a nechcete, aby vám niečo ušlo. OLED obrazovky vykazujú takmer okamžitú tranzíciu pixelov, takže odozva je skutočne minimálna. Tretí dôvod, prečo je na pozeranie športových prenosov lepší OLED, sú jeho širšie pozorovacie uhly. Tak si vychutnáte s partiou kamošov zápas, a na obraz budú vidieť aj tí, ktorí sedia k TV zo strán. Týmto nehovoríme, že QLED telky nie sú na sledovanie športu dostatočne dobré, lebo sú. Ale OLED je lepší po viacerých stránkach.

Najviac sa k OLED televízorom približujú QLED televízory s MiniLED podsvietením, ktoré vďaka inovatívnej technológii (miniLED diódy sú 40× menšie než klasické diódy) približujú kontrast a tmavé scény OLED TV.

Najlepšie QLED televízory s MiniLED podsvietením sú v kombinácii so 144 Hz panelom, ktorý vám dopraje ako krásny obraz, tak vykreslenie rýchlych pohybov. 

Športové technológie v TV

Keď človek kupuje herný TV, tak vie, že v ňom musia byť špeciálne herné režimy. To isté platí, aj keď vyberáte nový televízor na šport. Technológie alebo športové režimy môžu niesť rôzne názvy, záleží na značke. Najvhodnejšie ale je, ak zvolíte TV so sofistikovaným prednastaveným režimom pre šport.

Športové režimy, ktoré je možné zapnúť na väčšine TV, upravia nielen obraz, ale aj zvuk. Obraz bude mať okamžite živšie farby, trávnik bude ešte zelenší, puk černejší. Zvuk sa prispôsobí tak, že máte pocit, že ste priamo na štadióne. Viac vnímate zvuky divákov a samotných komentátorov.

Čerešničkou na torte sú režimy s asistenciou umelej inteligencie. Napríklad pri televízore Hisense máte priamo AI Šport režim, kde už zasahuje umelá inteligencia.

TV pre šport

Inak ide o technológie, ktoré majú na starosti elimináciu rozmazaniaUltra Motion 120 Hz alebo MEMC. Stretnúť sa môžete aj so športovým režimom, ktorý si vždy nastaví parametre, ako je jas, kontrast a pod., a to tak, aby sa vám športová udalosť sledovala čo najlepšie.

TV je hráč, čo cez zápas podáva najlepšie výkony

Vyššie spomínané technológie a kvalitný obraz by sa nezaobišli bez výkonného procesora. Nechcete predsa, aby vám TV sekal v rozhodujúcom momente športovej udalosti. Dobrý systém škálovania a spracovania obrazu proste musí byť. A na to všetko potrebujete výkonný procesor, ktorý analyzuje obrazový signál, znižuje šumzabezpečuje vysokú kvalitu obrazu. Technológie neustále napredujú, a preto ak chcete mať istotu toho najnovšieho a najvýkonnejšieho procesora, stavte ideálne na čo najnovší model TV.

Keď chcete pohlcujúci športový zážitok

Aj to, aké využíva TV podsvietenie, robí veľa. Poznáme veľa typov – napríklad Direct LED, Edge LED, Mini LED či Dual LED. Pre sledovanie športového obsahu vám odporúčame staviť na TV s priamym zadným podsvietením (Direct Full Array, Direct LED, MiniLED), ktoré navyše v kombinácii s Local Dimming zachytí celý rozsah tmavých a svetlých odtieňov naprieč celou obrazovkou, nielen zo strán, ako to robí napr. Edge LED. Výborná je aj Mini LED technológia, o ktorej sme napísali celý článok, ktorý si prečítate TU.

Existuje ale aj iný typ podsvietenia, ktorý chceme spomenúť, a to je podsvietenie Ambilight. Ide o dynamické osvetlenie, ktoré nasleduje každý pohyb na obrazovke TV, čím rozšíri scénu ďaleko za hranice TV. Toto svetlo je veľmi príjemné pre oči, ale aj estetické, no z osobnej skúsenosti vám vravíme, že sa vám bude TV pozerať lepšie, pretože s Ambilight nájdete zlatú strednú cestu, čo sa týka svetla počas pozerania TV. Nemusíte mať zapnuté svetlá v izbe, ale ani pozerať v úplnej tme (čo je pre oči veľmi namáhavé).

Športové udalosti si zaslúžia v neposlednom rade perfektný zvuk odporúčame vybrať si televízor s reproduktormi od svetoznámych výrobcov, ako ONKYO, Technics alebo Bowers & Wilkins, či s dnes už bežne dostupným Dolby Atmos.

Zvuk sledujúci pohyb (OTS) nasleduje akciu presne tam, kde sa odohráva. OTS je výsadou značky Samsung. Ak teda monopost F1 prefrčí „obrazovkou“ sprava doľava, zvuk ho bude nasledovať presne v tom istom smere.

Chcete vedieť viac o výbere toho správneho televízora? Prečítajte si náš článok TU.

TOP 5 televízorov na sledovanie športu

Spravili sme pre vás výber ideálnych parťákov na sledovanie športu, aby sme vám uľahčili hľadanie nového TV. Poďme sa na nepozrieť.

1. LG OLED65C32 – skvelý OLED s výkonným procesorom

Už sme načrtli, koľko výhod má OLED, no s televízorom LG OLED65C32 a jeho OLED evo panelom budete mať naozaj postarané nielen o vyššie spomenuté benefity, ale aj o vyšší jas a väčšiu paletu farieb. To všetko podčiarkuje OLED dynamické mapovanie tónov Pro a o 100 % verné podanie sa stará HDR Expression Enhancer. Dolby Vision IQ zase upravuje nastavenie obrazu podľa žánrov – áno, aj športu.

Nechýba mu skvelý viacrozmerný priestorový zvuk Dolby Atmos. A vnútri sa skrýva procesor α9 Gen6 AI, ktorý v kombinácii s AI Super Upscaling využíva umelú inteligenciu na odstránenie šumu.

2. Televízor Samsung QE55QN85CA s Mini LED podsvietením

Tento televízor je perfektný na sledovanie športových zážitkov s kamarátmi vďaka certifikácii PANTONEultraširokým pozorovacím uhlom. So 4K Upscalingom budete pripravení na budúcnosť 4K prenosov živých vysielaní športových stretnutí a inovatívne Mini LED podsvietenie vyzdvihne kontrast a poskytne vám skvelé zobrazenie HDR obsahu. Okrem toho vás uchváti spomínaným OTS – zvukom sledujúcim pohyb. A ak nechcete, aby vám popri zápase alebo pretekoch ušlo niečo iné, oceníte rozdelenie obrazu Multi-View, s ktorým môžete sledovať dva obľúbené obsahy naraz.  

jeho srdci sa skrýva pokročilý Neural Quantum Processor 4K, ktorý inteligentne prepočítava sledovaný obsah na kvalitu 4K.

3. Televízor TCL 65C805 – plynulé sledovanie športu

O plynulé a vždy detailne ostré zážitky tohto televízora sa stará 144 Hz obnovovacia frekvencia obrazu, ktorú okrem toho dopĺňa 4K Ultra HD, QLED panelMini LED podsvietenie. Okrem toho má technológiu Quantum Dot, ktorá zobrazí cez 1 miliardu farieb. Navyše sa ľahko zorientujete v OS Google TV, takže budete mať prístup ku všetkým aplikáciám, ako je Netflix, HBO Max, Spotify a množstvo ďalších. Aj tento televízor podporuje Dolby Vision IQ, ktorý prispôsobí obraz danému žánru. No a opäť sa môžete tešiť na parádny priestorový zvuk vďaka Dolby Atmos.

 

4. Televízor Sony KD-55X85L s ocenením Stereo & Video

Prvotriedny pohľad na každý gól či každú výhru vášho favorita vám zabezpečí Sony X85L Series so 4K rozlíšením a skutočne výkonným 4K HDR procesorom X1. Tento televízor ponúka už spomínané Full Array LED podsvietenie. Krásny obraz dopĺňa perfektný zvuk s reproduktorom X-Balanced Speaker, vďaka ktorému si naplno užijete všetok šport, ale aj filmy, seriály a hry. Pomáha tomu aj Dolby Atmos a Acoustic Auto Calibration na prispôsobenie audia. No a audiovizuálne dobrodružstvá ešte umocňujú Dolby Atmos a Dolby Vision.

Chcete vedieť viac o televízore Sony KS-55X85L? Prečítajte si našu recenziu.

5. Za hranicami vizuálneho vnímania športu s Hisense 55U7KQ

Každý športový moment prežijete s nevídanou intenzitou vďaka smart TV Hisense 55U7KQ. Poskytuje 4K UHD rozlíšenie a je vybavený mini-LED podsvietením s až 1 000 stmievacími zónami, vďaka čomu vás vtiahne priamo do diania na obrazovke. O plynulosť sa stará až 144 Hz obnovovacia frekvencia. S QLED panelom, HDR a technológiou Dolby Atmos poskytuje živé farby a dynamický zvuk, ktorý oživí každú scénu. Svižný systém VIDAA U7 uľahčuje prístup k obľúbeným streamovacím službám ako Netflix či YouTube. Či už streamujete najnovšie zápasy, alebo si púšťate záznamy, pripojenie cez Bluetooth, Wi-Fi a viacero HDMI portov zaručuje, že všetko pôjde hladko.

***

Urobte z vašej obývačky štadión plný emócií, kde moderná technológia stretáva vrcholný športový zážitok.

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok