0,00 €
×

Koľko stojí saunovanie v infrasaune?

06.12.2023

Saunovanie v infrasaune vôbec nie je drahý špás, práve naopak. Za jedno posedenie v kabínke zaplatíte priemerne dvadsať centov. Samozrejme, výška spotreby závisí od mnohých faktorov. V článku vymenujeme tie najzásadnejšie. Veríme, že informácie o nízkych prevádzkových nákladoch vám pomôžu rozhodnúť sa, či sa oplatí do takéhoto zariadenia investovať.

Kolko stoji saunovanie v infrasaune

O čom sa dočítate:

Koľko vás to bude stáť?

Infrasaunu sa vyplatí mať v domácnosti nielen pre jej zdravotné a relaxačné benefity. Nepopálite sa ani na jej prevádzkových nákladoch. Napríklad 30 minút saunovania pri 55° C v saune pre 2 osoby vás bude stáť približne 0,20 € na jeden cyklus. Náklady na prevádzku závisia, samozrejme, od typu sauny, jej výkonu, dĺžky saunovania a stupňov teploty. Stále nezaplatíte viac ako pár desiatok centov za jeden saunovací cyklus, ani pri maximálnom odporúčanom počte saunovaní 3 – 4 cykly denne/týždeň.

kolko stoji saunovanie v infrasaune

Kapacita infrasauny vs spotreba

Logická postupnosť platí aj v tomto prípade. Čím menšia sauna, tým nižšie náklady. Strašiakom nemusia byť ani štvormiestne infrakabíny, ich náklady sú porovnateľné s bežnými malými spotrebičmi v domácnosti, ktoré používame každý deň (napr. naparovacia žehlička, rýchlovarná kanvica). Podrobnejšie prepočítanie nákladov s ohľadom na kapacitu sauny si môžete pozrieť v tabuľkách nižšie. Budete skôr prekvapení neveľkou sumou. Záver? Saunovanie je skutočne výhodné a výrazne nezasahuje ani do finančného plánu domácnosti.

ROČNÉ NÁKLADY*

Zariadenie

Cena (cca)

Poznámka

Práčka (6 kg, A++)

33,05 €

cena bez nákladov na vodu

Infrasauna pre 1 osobu

38,30 €

3 – 4 saunovacie cykly/týždeň

Infrasauna pre 2 osoby

54,62 €

3 – 4 saunovacie cykly/týždeň

Infrasauna pre 3 osoby

66,58 €

3 – 4 saunovacie cykly/týždeň

Naparovacia žehlička

66,58 €

2,4 kW, 4 h/týždeň

Infrasauna pre 4 osoby

84,15 €

3 – 4 saunovacie cykly/týždeň

Fínska sauna

299,75 €

3× 20 min./2× týždenne

*Ceny sa vzťahujú na aktuálny kurz eura a ceny elektriny v novembri 2023.

kolko stoji saunovanie

NÁKLADY NA JEDEN SAUNOVACÍ CYKLUS*

Infrasauna

Priemerný výkon

Cena za kW

Cena za saunovanie

Pre 1 osobu

1,4 kW

0,20 €

0,14 € (30 min./55° C)

Pre 2 osoby

2 kW

0,20 € (30 min./55° C)

Pre 3 osoby

2,3 kW

0,23 € (30 min./55° C)

Pre 4 osoby

3 kW

0,30 € (30 min./55° C)

Fínska sauna

9 kW

2,09 € (40 min. predohrev, 30 min. pri 90°C)

*Ceny sa vzťahujú na aktuálny kurz eura a ceny elektriny v novembri 2023.

Pri výbere infrasauny sa zamerajte aj na infražiariče. Sú jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú nielen zdravotné účinky na telo, ale aj výšku prevádzkových nákladov.

Ako ovplyvňujú infražiariče spotrebu infrasauny

Na typy infražiaričov sme si bližšie posvietili už v článku Čo je infrasauna aj v článku o výhodách infrasauny. Faktom ostáva, že keramické infražiariče majú najvyššiu spotrebu a širokospektrálne zase tú najnižšiu.

Keramické infražiariče sa nahrievajú veľmi rýchlo a na vysoké teploty (nad 250° C), takže urýchľujú celý proces saunovania. Nie sú regulovateľné.

Karbónové žiariče majú síce nízku spotrebu, ale dlhý čas nahrievania – trvá niekoľko desiatok minút až hodinu. Ich teplota sa rovnako nedá regulovať.

Svetelné keramické infražiariče Red Light dokážu infrasaunu prehriať behom pár minút. Okrem tepla vyžarujú aj svetlo. Ich teplota sa pohybuje okolo 300 – 500 °C

infrasauna

Každý z infražiaričov má iné výhody aj nároky na spotrebu, ktoré súvisia práve s dĺžkou zahriatia na požadovanú teplotu. O konkrétnych typoch žiaričov sa dočítate viac v článkoch uvedených vyššie. Spomíname v nich aj príkon, ktorý by sa mal ideálne pohybovať okolo 1 700 W. Nižší príkon nemusí automaticky znamenať aj menej výdavkov, keďže nahriatie trvá oveľa dlhšie.

Na čo si dať ešte pozor

Maličkosti, na ktoré častokrát ani nepomyslíme, ale na náš rozpočet i bezpečnosť v domácnosti majú nemalý dopad. Ktoré to sú? Napríklad tieto:

Odpojenie infrasauny zo siete, ak ju nepoužívate. Odporúčame myslieť aj na prepäťovú ochranu do zásuvky, ktorá úplne zamedzí odberu elektriny v čase vypnutia. Ide v prvom rade o bezpečnosť a minimalizovanie rizika skratu a pod., ale aj o znižovanie odberu elektrickej energie. Sú to mikro objemy, ale aj tie sa počítajú.

Umiestenie infrasauny do prostredia blízko vykurovacieho telesa nebude na škodu. Inštalovanie napríklad do garáže či miestnosti, kde je stála teplota pod -15° C, zvyšuje potrebný čas na vyhriatie kabíny. Minimálna teplota okolitého prostredia by mala byť od 18° C.

infrasauna

Konštrukcia infrasauny. Kvalita za rozumnú cenu. Určite. No dajte si pozor na extra lacné modely. Tie môžu mať zopár mínusov práve v nedotiahnutej konštrukcii. Netesniaca izolácia, štrbiny a medzery v stenách z dreva, nedovierajúce dvierka... znamenajú neželaný únik tepla a dlhší čas na vyhriatie kabíny. Investujte do kvalitných modelov a overených značiek, vyplatí sa vám to z krátkeho i dlhodobého hľadiska.

Výbava infrasauny. Zariadenia typu rádio alebo osvetlenie vnútri kabíny zvyšujú odber elektriny. Ale naozaj veľmi, veľmi minimálne. Určite nepoľavujte v pohodlí a nadštandardnej výbave infrasauny, pretože ide v prvom rade o vaše zdravie, na ktorom sa šetriť neoplatí. Hudba a komfort sú dôležité faktory, ktorými preukázateľne zvýšite pozitívne účinky infrasauny. Ak si chcete predsa len viesť presnú evidenciu záťaže prevádzkovania infrasauny, s ohľadom na celkovú spotrebu v domácnosti, obstarajte si merač spotreby elektrickej energie (wattmeter). 

Súvisiace články:

Čo je infrasauna?

Prečo si kúpiť infrasaunu?

Ako vybrať infrasaunu?

Ďalšie aktuality

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kto má rád kvalitný zvuk, pozná značku Marshall. O jej kvalitách sa ani nedá pochybovať, a preto môžeme rovno prejsť na vec a predstaviť si jej dve novinky – Marshall Minor IV a Marshall Major ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre deti

Najlepšie mobily pre deti

Zadováženie prvého mobilu patrí k dôležitým momentom detského obdobia. Ale s jeho kúpou je spojených množstvo otázok, ako napríklad: nevystavujem svoje dieťa zbytočne riziku? Je už zrelé na telefón? K...... Celý článok
Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Stane sa telefón vivo V40 kráľom strednej triedy? Aké sú prednosti tohto fešáka, a čo všetko ukrýva pod lákavým dizajnom? To všetko, a ešte omnoho viac, sa dočítate v tejto recenzii. Technic...... Celý článok
Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Leto, vlhké prostredie a komáre idú neodmysliteľne dohromady. Tento dotieravý hmyz nás dokáže potrápiť nielen doma, ale aj pri posedení na záhrade. Zistite, čo odpudzuje komáre a ako sa ich raz a navž...... Celý článok
Čo je to hotspot?

Čo je to hotspot?

Potrebujete odoslať dôležitý e-mail alebo dokončiť objednávku, keď tu zrazu ako naschvál vaša Wi-Fi vypadne a vy ste bez internetu. Riešenie je, našťastie, jednoduché, stačí mať poruke spoľahlivý hots...... Celý článok