0,00 €
×

Ako vylepšiť vašu záhradu? Prinášame vám tipy (nielen) na leto plné zábavy a oddychu na dvore!

06.04.2024

Rodinné grilovačky plné dobrého jedla, pohoda pri káve či víkend strávený v bazéne. Patríte medzi milovníkov slnečných lúčov? Prispôsobte svoju záhradu vlastným potrebám tak, aby ste v nej mohli tráviť čo najviac času. Prinášame vám niekoľko tipov na jej spestrenie.

Zahrada

O čom sa dočítate:

Základom je dobrý gril!

Bez práce nie sú koláče

Zlatý klinec programu – oddych vo vyhriatej vode!

Detaily tvoria celok

Záhrada je pre mnohých oázou pokoja. Miestom, kde si môžu odpočinúť po dlhom dni v práci či v škole. Aby sme sa v nej však cítili príjemne, je dobré uspôsobiť ju našim potrebám. Niekto má rád viac slnka, iný preferuje leňošenie v tieni. Niekomu vyhovuje aktívny oddych, iní nedajú dopustiť na chvíle ničnerobenia v bazéne. Tak či onak – prinášame vám niekoľko tipov, vďaka ktorým sa budete do záhrady vždy tešiť.

Základom je dobrý gril!

Ruku na srdce – komu by sa chcelo tráviť leto v kuchyni? Veď toto obdobie doslova nabáda pripraviť si niečo chutné na čerstvom vzduchu. A verte nám, neexistuje lepší spôsob, ako dobrý gril. A hoci ste možno z detstva zvyknutí, že na grile sa dá pripraviť len šťavnaté mäso, pravdou je presný opak. Ugrilovať si môžete dokonca aj zákusok.

Zahrada

Pri výbere záhradného grilu by ste mali hľadieť na vlastné preferencie. Gril na drevené uhlie vám poskytne neopakovateľné chute jedla s dymovou arómou, avšak udržanie správnej teploty je v ňom najnáročnejšie. Plynové grily sú z hľadiska ovládania o poznanie jednoduchšie – stačí zapnúť horáky a gril už urobí všetko za vás. Prídete však o neopakovateľnú chuť prípravy jedál na ohni.

Dôležité je taktiež hľadieť na dizajn a rozmery, veď gril musí do vašej záhrady v prvom rade zapasovať. Výhodou grilov na drevené uhlie je ich okrúhly tvar a kompaktné rozmery, vďaka ktorým zapadnú kamkoľvek. Plynové grily sú zasa spravidla väčšie, avšak na objemnejšej grilovacej ploche môžete pripravovať viacero pokrmov zároveň.

Bez práce nie sú koláče

Aby ste si dokázali na záhrade správne oddýchnuť, je potrebné jej venovať patričnú pozornosť. Základom je udržiavať ju v dobrom stave. Nevyhnutnou súčasťou vašej domácnosti by tak malo byť aspoň základné záhradné náradie. Absolútnou nevyhnutnosťou je dobrá kosačka, pretože tá urobí polovicu práce za vás. Napríklad benzínová kosačka s pohonom sa postará o dokonalý trávnik bez toho, aby ste sa zbytočne namáhali. Stačí udávať smer, prácu s ňou zvládnu aj väčšie deti či seniori.

Ste vyznávačmi absolútneho komfortu? V takom prípade by vám vo výbave nemala chýbať robotická kosačka. Na jej prácu sa môžete v pokoji pozerať s limonádou či kávou v ruke. Toto šikovné zariadenie nielen samé pokosí, ale dokáže sa aj vrátiť k zdroju napájania a po práci sa automaticky dobije. Pracovať tak bude pripravené vždy, keď to budete potrebovať.

Zahrada

Skrášľujú vám záhradu dreviny? Či už okrasné alebo ovocné, aby bol úžitok z nich stopercentný, je dobré kde-tu niečo zastrihnúť alebo zrezať. Verte nám, investíciu do motorovej či elektrickej píly nikdy neoľutujete. Stromy s ňou upravíte podľa potrieb, príprava dreva do krbu na chladnejšie dni vám navyše pôjde ako po masle.

No a v prípade, že máte doma hotový ovocný sad, vo výbave by vám nemal chýbať ani drvič záhradného odpadu. Vďaka nemu sa vyhnete neustálemu premýšľaniu, čo urobíte s drevom či mäkkou zeleňou, ktorú už inak nespracujete.

Zlatý klinec programu – oddych vo vyhriatej vode!

Aké by to bolo leto bez vody? Mať na záhrade bazén – a hoci aj ten najmenší – stojí za to, môžete nám veriť. V prípade, že sa neplánujete kúpať príliš často, postačí vám nafukovací bazén menších rozmerov. Dostupný je už za niekoľko desiatok eur.

Takýto druh bazéna je mimoriadne vhodný predovšetkým pre deti, keďže v ňom absentujú akékoľvek ostré či pevné súčasti, vďaka čomu je v maximálnej možnej miere eliminované riziko zranenia. Nafukovací bazén si môžete zaobstarať v ľubovoľnej veľkosti i objeme. Výhodou je, že v ponuke nájdete aj nízke bazény vhodné pre tých najmenších. Na svoje si v nich prídu aj domáci miláčikovia.

O čosi drahšou, no aj výrazne kvalitnejšou možnosťoubazény s konštrukciou. Ich ceny sa zvyčajne pohybujú v rozmedzí niekoľkých stovák eur, avšak rozhodne nejde o investíciu na jednu sezónu. Na jeseň bazén jednoducho pripravíte na zimný odpočinok, rozoberiete a uskladníte. Jeho životnosť je viacročná, takže nasledujúce leto vám bude robiť radosť opäť.

Pri výbere bazéna s konštrukciou venujte dostatočnú pozornosť rozmerom. V prípade, že by ste si chceli v bazéne zaplávať, hĺbka by nemala podliezť hranicu 91 centimetrov. V prípade okrúhlych bazénov odporúčame priemer aspoň 4 metre, rovnako dlhý by mal byť bazén na plávanie v prípade, že poskytuje obdĺžnikový tvar. Aj v tomto prípade však počítajte skôr s niekoľkými zábermi, dostať na záhradu plnohodnotný plavecký bazén by bolo o poznanie komplikovanejšie a drahšie.

Zahrada

Aj nadzemný bazén však svoj účel rozhodne splní a počas horúcich letných dní ponúkne útočisko všetkým vekovým generáciám. Čo však v prípade, ak vám rozmery vašej záhrady montáž bazéna neumožňujú? Priestorovo úspornejším riešením sú vonkajšie vírivky pevné či nafukovacie. Do tých najmenších sa zmestí pár, do väčších pokojne aj celá rodina.

Veľkou výhodou víriviek je, že ich môžete používať celoročne. Napokon, neexistuje lepší pocit, ako sa v mrazivý deň hodiť do príjemne vyhriatej vody. V takom prípade by však už mala vírivka disponovať systémom anti-icing, aby sa jej steny pri používaní v chlade nepoškodili.

Nároční buďte aj pri výbere funkcií. Hydromasážne trysky sú základom, kvalitnejšie kúsky však ponúkajú aj rôzne rýchlosti prúdenia či inteligentný filtračný systém, ktorý šetrí čas i energie. Nezabúdajte ani na bezpečnosť, ovládacia jednotka by mala byť chránená nielen pred nepriazňou počasia, ale aj pred priamym kontaktom s ľuďmi – najmä deťmi.

Zahrada

Detaily tvoria celok

Preto im neváhajte venovať dostatočnú mieru pozornosti. Nejde totiž len o to, čo všetko na záhrade máte, ale predovšetkým o príjemný pocit, ktorý by vo vás mala vyvolávať. Ten dokáže dotvoriť to správne osvetlenie. Navyše, prevádzka solárnych svietidiel vás nebude stáť vôbec nič.

Zahrada

A ak ste milovníkmi fauny a flóry a radi by ste čo najviac splynuli s prírodou, nenahraditeľnou investíciou sa pre vás stane záhradné jazierko. Nielenže bude pekne vyzerať, ale stať sa môže domovom pre koi kapry či iné ozdobné ryby a vodné živočíchy.

Zahrada

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok