0,00 €
×

Ako vyčistiť žalúzie?

23.03.2024

Pustili ste sa do upratovania a všimli ste si vrstvu prachu na žalúziách? Čistenie žalúzií nemusí byť strašiakom, ak viete ako, na to a s akými pomôckami sa pustiť do práce. Pripravili sme jednoduchý prehľad, ako vyčistiť žalúzie na oknách s výborným výsledkom a bez zbytočnej námahy navyše.

Ako vyčistit žalúzie

Kedy a ako často čistiť žalúzie?

Do čistenia žalúzií sa oplatí pustiť pri každom umývaní okien. Zvyčajne sa preto umývajú na jar a v druhej polovice jesene, v prípade potreby aj častenie. Zaprášené interiérové žalúzie môžu spôsobovať problémy najmä alergikom, preto, ak doma máte alergika, čistenie žalúzií od prachu a viditeľných nečistôt nemusíte odkladať na neurčito.

Ako čistiť rôzne druhy žalúzií?

Na horizontálnych žalúziách sa zachytáva predovšetkým prach. Ak ide o kuchynské okno v blízkosti varnej zóny, na žalúziách sa časom usadí i vrstva mastnoty. Žalúzie na francúzskych a balkónových oknách, ktoré siahajú až po podlahu, zase čelia aj inému znečisteniu a odtlačkom – predovšetkým, ak máte malé deti alebo domáce zvieratá. Skôr, ako sa pustíte do práce, vychádzajte z toho, o aký typ žalúzií ide a z akého materiálu sú vyrobené.

Ako vyčistiť žalúzie

Hliníkové žalúzie

Hliníkové žalúzie patria medzi najrozšírenejšie. Sú prítomné v rodinných domoch aj bytoch. Ich čistenie je síce nenáročné, no vzhľadom na množstvo tenkých lamiel zaberie istý čas. Na pomoc si vezmite prachovku, utierku z mikrovlákna a pri väčšom znečistení i vedro s teplou vodou, jemný saponát a mäkkú hubku. Dobrú službu urobí viaclamelový čistič žalúzií do ruky, s ktorým je ich čistenie úplnou hračkou.

Náš tip – Na priebežnú údržbu a elimináciu prachu môžete použiť aj ručný vysávač alebo podlahový vysávač s vhodným nadstavcom. Nezabudnite znížiť výkon na minimum, aby nedošlo k deformovaniu tenkých lamiel.

Ako vyčistiť žalúzie

Drevené žalúzie

Drevené žalúzie zdobia predovšetkým tradičné interiéry a majú svoje čaro. Pri údržbe sa vyhnite nadmernému množstvu vody a preferujte suché preleštenie jemnou handričkou. Raz ročne dreveným žalúziám prospeje ošetrenie prípravkom na drevo, vďaka ktorému získajú opäť krásny lesk a aspoň na istý čas sa obmedzí usadzovanie prachu.

Látkové žalúzie a žalúzie „deň a noc“

Látkové žalúzie a žalúzie typu „deň a noc“ pôsobia decentne a harmonicky. Hoci sa zdá, že sa v nich prach nehromadí, už jemné rozvírenie proti slnku vás presvedčí o opaku (podobne ako pri záclonách a závesoch). Okrem toho môžu byť zašpinené od rúk a mastnoty. Pred čistením sa z nich pokúste dostať uviaznutý prach (potrasením, pobúchaním do strán).

Pri čistení látkových žalúzií sa opäť najlepšie osvedčila teplá voda, saponát a hubka. Vyhnite sa utierkam, ktoré púšťajú vlákna a chlpy. Tento typ žalúzií nepatrí do práčky. Na odstránenie odolnejších škvŕn je v niektorých situáciách vhodné použiť parný čistič na nízkom výkone – ak to materiál konkrétnych žalúzií dovoľuje.

Vonkajšie žalúzie

Vonkajšie žalúzie (alebo aj predokenné žalúzie) ponúkajú výborné zatemňovacie a tepelnoizolačné vlastnosti.

Ide o žalúzie s vyššou odolnosťou, vytvorené z pevných materiálov, ktoré dokážu odolávať dažďu, vetru, mrazu a slnečnému žiareniu. Znečistenie vonkajších žalúzií je však viditeľné už po niekoľkých mesiacoch od inštalácie.

Aj v tomto prípade ich očistenie zvládnete s teplou vodou a saponátom. Ak to dovoľuje materiál a inštrukcie k používaniu, na hrubú špinu si vezmite na pomoc záhradnú hadicu s nastaviteľnou tryskou alebo vysokotlakový čistič s reguláciou výkonu. Samozrejme, nevyhnete sa ani zašpineniu okien a pozor, aby ste vodou nadmerne nezmáčali fasádu.

Ako vyčistiť žalúzie

Na čo si pri čistení žalúzií dávať pozor?

Čistenie žalúzií je dôležité pre ich pekný vzhľad a predĺženie životnosti, no vždy postupuje tak, aby ste neporušili lamely, celistvosť materiálu alebo posuvné prvky. Nevyvíjajte nadmerný tlak na jednotlivé komponenty, inak hrozí ich preliačenie/zlomenie. Opatrne manipulujte s lankami a nevytrhnite miesta kotvenia. Nie je vhodné ani používanie agresívnych chemických látok a drsných abrazívnych špongií. Síce sa mnohé drobné poškodenia dajú napraviť alebo nahradiť, je oveľa jednoduchšie im predchádzať.

Ako vyčistiť žalúzie

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok