0,00 €
×

Ako vyčistiť matrac a prečo je dôležité pamätať na pravidelnú údržbu?

09.04.2024

V každom matraci sa nehromadí iba prach, ale aj roztoče, baktérie a huby. Nočné potenie a odlupovanie pokožky je potom perfektnou živnou pôdou pre najrôznejšie mikroorganizmy. Preto je na mieste pamätať na pravidelné čistenie matraca. Ako na to? A ako si poradiť s rôznymi druhmi škvŕn? 

ako vycistit matrac

Prečo čistiť matrac

Každú noc vyprodukujeme až liter potu, ktorý sa prirodzene usádza v posteľnej bielizni a matraci. Jeho prítomnosť pomáha množeniu baktérií. V matraci sa môžu hromadiť aj roztoče, ktorých prítomnosť spôsobuje dýchacie problémy a bolesti hlavy. Neudržiavaný matrac začne po určitom čase prirodzene zapáchať, čo pokojnému spánku úplne nepridá. Ak chcete podporiť životnosť svojho vybavenia, jednoducho sa oň oplatí starať správne. 

Ako vyčistiť matrac

Ako na čistenie matraca krok po kroku

Než sa pustíte do samotného čistenia matraca, odstráňte všetko, čo je na ňom položené. Teda vankúše, prikrývky a plachtu. Aj pri týchto však pamätajte na priebežné pranie pre odstránenie nečistôt a alergénov. 

1. Dôkladné povysávanie matraca

Vysávanie matraca sa odporúča vždy, keď meníte posteľnú bielizeň (alebo aspoň každých 14 dní). Ideálne je sa na to vybaviť špeciálnou hubicou na čalúnenie či matrace. Postupujte dôkladne kúsok po kúsku a nevynechajte žiadne miesto. Budete prekvapení, koľko prachu a nečistôt sa v matraci aj za taký krátky čas nahromadilo.

Matrac povysávajte nielen z vrchnej strany, ale aj zo spodnej (teda tej, na ktorej neležíte). Nezabudnite ani na boky. 

2. Naneste jedlú sódu

Na odstránenie zápachu potu skvele poslúži obyčajná jedlá sóda. Tú nasypte na matrac cez jemné sitko. Jedlú sódu zapracujte do matraca kefou a nechajte ju pôsobiť aspoň pol hodinu. 

Ako vyčistiť matrac

3. Jedlú sódu povysávajte 

V treťom kroku znovu vytiahnite vysávačzvyšky jedlej sódy dôkladne povysávajte. Jedlá sóda pôsobí ako lapač vlhkosti, pachov a aj mazu. Takto teda z matraca naraz odstránite všetko spomenuté. 

Ako vyčistiť krv z matraca

Krv z matraca odstránite najjednoduchšie, ak nezaschne. Základom je pracovať so studenou vodou, nie teplou (aby sa krv nezrazila). Miesto navlhčite (napr. pomocou rozprašovača) a pomocou suchej handričky vodu opatrne odsajte. 

V prípade zaschnutých krvavých škvŕn na matraci si pripravte zmes soli a vody (v konzistencii hustej pasty). Túto zmes votrite do matraca hubičkou. Kryštáliky soli by mali krvavé škvrny z matraca vytiahnuť. 

Ako vyčistiť matrac

Ako vyčistiť matrac od moču

V prípade znečistenia matraca od moču môžete použiť silu tepovača alebo parného čističa. Nezabudnite si ale vopred overiť, že danej tkanine či materiálu neuškodí vysoká teplota pary. Týmto spôsobom tak či onak môže dôjsť k veľmi efektívnemu hĺbkovému čisteniu a odstráneniu zápachu. 

Druhým variantom je využitie jedlej sódy a peroxidu vodíka. Ako postupovať?

  1. Zmiešajte 3 lyžice jedlej sódy s 240 ml peroxidu vodíka. Pridajte dve kvapky prípravku na riady.
  2. Túto zmes naneste na škvrnu od moču, ktorú chcete odstrániť. Nechajte zaschnúť.
  3. Ak škvrna nezmizne, zmiešajte 3 lyžice prášku na pranie s 1 lyžicou vody. Vzniknutú penu naneste na škvrnu a nechajte ju pôsobiť. Zvyšky môžete zoškrabnúť špachtľou. Potom na dané miesto priložte čisto bielu handričku, ktorú najprv namočíte v peroxide vodíka. 
  4. Čistené miesto dôkladne povysávajte. 

Ako vyčistiť matrac

Ako vyčistiť matrac od vína

Škvrny od vína vám môže pomôcť odstrániť citrónový roztok či ocot. Tieto suroviny môžete na dané miesto aplikovať pomocou rozprašovača. Prípadne možno do roztoku namočiť čistú bezfarebnú handričku a škvrnu ním potrieť. 

Ako vyčistiť matrac od roztočov

Roztoče v matraci môžu komplikovať život najmä alergikom. Ak je to aj váš problém, zamerajte sa na skutočne pravidelné a dôkladné vysávanie matraca výkonným vysávačom

chranic matraca

Ako predchádzať poškodeniu matraca

Problémom je, samozrejme, vždy jednoduchšie predchádzať než ich potom zdĺhavo riešiť. Preto sa vyplatí siahnuť po preventívnom opatrení v podobe chrániča matraca. Tento poťah spravidla môžete prať v práčke. Jeho úlohou je zlepšiť hygienický a tepelný komfort a zachytiť prípadné nečistoty, aby nedošlo k poškodeniu matraca. 

Ako sa starať o matrac alebo pár rád na záver

  • Používajte chránič matraca, ktorý poskytne určitú ochranu pred mechanickým poškodením aj prípadnými nehodami.
  • Do postele nechoďte s jedlom a pitím.
  • Matrace a periny pravidelne vetrajte a predchádzajte tým vzniku plesní. 
  • Matrac pravidelne vysávajte výkonným vysávačom. Pre hĺbkové čistenie skvelo poslúžia parné čističe

Ako vyčistiť matrac 
***

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok