0,00 €
×

Ako vybrať sušičku potravín?

21.08.2018

susenie_1

Neviete, prečo by ste si sušičku na potraviny mali vôbec zaobstarať? Jedným z hlavných dôvodov je možnosť tvorby zásob sušeného ovocia, plného vitamínov, predovšetkým pre obdobie zimných mesiacov. Kvalitné sušičky dokážu v ovocí uchovať vitamíny, minerály a vlákninu. Počas procesu sušenia nedochádza ani k strate farby alebo vône. Vďaka sušičke hravo zatočíte s veľkým hubárskym úlovkom. Sušené huby môžete kedykoľvek počas roka pridať do jedál a nemusíte sa ohliadať iba na ich sezónu.

Poďme sa teda spolu pozrieť na základe čoho vybrať tú najlepšiu sušičku práve pre vás. Základných otázok je hneď niekoľko.

S akou frekvenciou budete sušičku využívať?

susenie_2

Plánujete sušiť potraviny každý deň alebo je to pre vás iba sezónna záležitosť? Pri výbere vhodnej sušičky na potraviny hrá práve táto otázka zásadnú rolu. Ak chcete výhody sušičky čerpať počas celého roka, je potrebné investovať do kvalitnejšieho materiálu, z ktorého je sušička vyrobená. Vďaka tomu prístroj hravo zdlávne každodennú prevádzku. Máme tým na mysli napríklad sušičky z nerezu, ktoré obstoja ako doma, tak aj na pracovisku. Ďalšou možnosťou je napríklad sušička Vital Air od spoločnosti ETA, ktorá má pevnú plastovú konštrukciu.

O „výdrži“ prístroja dosť napovie aj vizuálna stránka. Ide predovšetkým o kvalitu plastu, cenu či hmotnosť prístroja. Lacnejšie sušičky budú stačiť na príležitostné používanie, ale nevydržia nepretržitú prevádzku. Na to a oveľa viac je potrebné pri nákupa pamätať. Rozhodujúca je aj konštrukcia sušičky, ktorá vám môže uľahčiť prácu.

Okrúhly alebo hranatý tvar?

Možno ste doteraz poznali iba okrúhle sušičky, viac-menej na trhu sú dostupné aj hranaté. Neodporúčame prístroj vyberať na základe vizuálnej stránky. Mohlo by sa vám to vypomstiť, a viete prečo? Hlavne je dôležité to, čo sa skrýva vo vnútri. Hlavným rozdielom je poloha umiestnenia motora. Táto poloha zásadne určuje to, akú službu vám bude môcť prístroj zaistiť.

Ľahké okrúhle a niektoré modely hranatých sušičiek sú určené skôr na príležitostné sezónne sušenie. Vďaka motoru, ktorý je umiestnený na spodnej časti prístroja, prestupuje teplý vzduch od najnižších poschodí po najvyššie. Spodné potraviny sú presušené rýchlejšie, čo vyžaduje nutnosť prehadzovania plátov počas sušenia. Vďaka tomuto postupu si zaistíte rovnomerné presušenie celej dávky. Nevýhodou týchto sušičiek je to, že aj pri kontrole je nutné rozobrať celú sušičku. Čo vyžaduje dostatok miesta okolo seba a hlavne dostatok času a trpezlivosť z vašej strany.

susicka clatronic susicka sencor susicka gorenje

Clatronic DR 2751

Sencor SFD 750 WH

Gorenje FDK 24 DW

Ak plánujete sušiť aj šťavnatejšie kúsky ovocia, vyberte takú sušičku, ktorá má v príslušenstve aj plát bez otvorov alebo sušiace vložky. Šťava tak nebude odkvapkávať na telo motora. Tým zabránite jeho prípadnému poškodeniu.

Pri profesionálnych hranatých sušičkách nájdete motor na bočnej strane. Vďaka tomu je vzduch distribuovaný v priestore sušičky rovnomerne. To zaisťuje rovnaký priebeh sušenia potravín vo všetkých poschodiach naraz. Hranaté sušičky sú vďaka horizontálnemu prúdeniu vzduchu vhodné pre každodenné použitie. Keďže sa potraviny sušia rovnomerne. Odpadne vám tak nutnosť prehadzovania plátov počas procesu sušenia, ktorému sa nevyhnete pri okrúhlych sušičkách. Hranaté sušičky sú konštruované ako malé rúry. Poschodia je teda možné samostatne vysúvať. Počas kontroly nemusíte teda rozobrať celý prístroj, aby ste sa dostali až k spodnému poschodiu.

susicka G21 harmony susicka g21_2 susicka steba

G21 Harmony small

G21 Harmony platinum nerez

Steba ED 6

Ako je to s kapacitou?

Niektoré modely sušičiek potravín majú obmedzenú kapacitu plátov na sušenie. Iné vám umožnia počet plátov navyšovať či naopak. Základným odrazovým mostíkom je nasledujúce odporučenie. Štyri až šesťposchodové sušičky krásne uspokoja potreby príležitostného sezónneho sušenia.

Ak plánujete zaradiť sušičku do každodenného chodu domácnosti, odporúčame uvažovať o väčšom počte sušiacich plátov. Také sušičky vyrába napríklad spoločnosť Concept, či už v okrúhlom, tak aj v hranatom tvare.

Niektoré pláty majú dokonca aj nastaviteľnú výšku, čo uľahčí sušenie vyšších potravín.

Ako je to s hlučnosťou, termostatom a ďalšími funkciami?

Ak už teraz viete, že chcete sušičku využívať častejšie, stojí za to zvážiť pri kúpe aj hlučnosť prístroja. Presa len sa ľahko môže stať, že budete chcieť prístroj nechať bežať aj v nočných hodinách, a aj napriek tomu sa spokojne vyspať. Priemerne sa hlučnosť v týchto prístrojov pohybuje pod 50 dB. Ak neviete, k čomu túto hlasitosť prirovnať, prečítajte si článok o hladine zvuku vašich domácich spotrebičov.

susenie_3

V dnešnej dobe sušičky ponúkajú svojim užívateľom viac funkcií, ako prístroj iba zapnúť a vypnúť. Samozrejmosťou by malo byť nastavenie požadovanej teploty na sušenie. Rozmedzie, v ktorom sa počas sušenia potravín pohybujeme, je bežne 30 °C až 70 °C. Teplotu je možné nastaviť vo väčšine prípadov manuálne pomocou kolieska. Niektoré modely sušičiek majú digitálny displej.

Teplota sušenia sa vždy odvíja od typu potraviny a je dobré postupovať podľa návody, ktorý je vždy súčasťou balenia. Výrobci vo väčšine prípadov uvádzajú odporúčané teploty a čas sušenia, čo pomôže predovšetkým začiatočníkom.

Ďalším veľkým plusom je poistka proti prehriatiu. Tento pomocník vám zaistí nielen pokojné spanie, ale aj možnosť si z domu odskočiť. Ak sušička potravín disponuje aj časovačom, tak máte v podstate úplne vyhrané. Pohodlne si nastavíte požadovanú dobu sušenia a môžete ísť po náročnej príprave a krájaní húb a ovocia oddychovať.

Úplná kontrola nad celým procesom

Sušičky potravín sú naším jednoznačným favoritom. Všetko máte vo svojich rukách. A doprajete si tak to najlepšie pre svoje telo. Nemusíte už v obchode skúmať miniatúrne písmenká na zadnej strane balíčka so sušenými marhuľami. Takmer nikto z nás tomu nerozumie. A vy sa tak už nebudete musieť obávať napríklad toho, že bolo ovocie niečím ošetrené, čo zaručí jeho "dlhšiu" čerstvosť.

Dôležité je nezabudnúť na to, že sušičku potravín jednoznačne využijete všestranne. Či už si nasušíte slivky z vlastnej záhrady, hubárske úlovky alebo zeleninu na zdravé chrumkanie k večernému posedeniu pri televízore. Fantázii sa predsa medze nekladú, tak pokojne experimentujte. Idete do toho s nami?

 

susenie_4

Ďalšie aktuality

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kto má rád kvalitný zvuk, pozná značku Marshall. O jej kvalitách sa ani nedá pochybovať, a preto môžeme rovno prejsť na vec a predstaviť si jej dve novinky – Marshall Minor IV a Marshall Major ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre deti

Najlepšie mobily pre deti

Zadováženie prvého mobilu patrí k dôležitým momentom detského obdobia. Ale s jeho kúpou je spojených množstvo otázok, ako napríklad: nevystavujem svoje dieťa zbytočne riziku? Je už zrelé na telefón? K...... Celý článok
Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Stane sa telefón vivo V40 kráľom strednej triedy? Aké sú prednosti tohto fešáka, a čo všetko ukrýva pod lákavým dizajnom? To všetko, a ešte omnoho viac, sa dočítate v tejto recenzii. Technic...... Celý článok
Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Leto, vlhké prostredie a komáre idú neodmysliteľne dohromady. Tento dotieravý hmyz nás dokáže potrápiť nielen doma, ale aj pri posedení na záhrade. Zistite, čo odpudzuje komáre a ako sa ich raz a navž...... Celý článok
Čo je to hotspot?

Čo je to hotspot?

Potrebujete odoslať dôležitý e-mail alebo dokončiť objednávku, keď tu zrazu ako naschvál vaša Wi-Fi vypadne a vy ste bez internetu. Riešenie je, našťastie, jednoduché, stačí mať poruke spoľahlivý hots...... Celý článok