0,00 €
×

Ako môžu technológie pomôcť ľuďom s postihnutím?

12.10.2023

Koho by kedysi napadlo zavolať nepočujúcemu kamarátovi, alebo že aj nevidomí budú používať dotykový telefón. Kým zdravý človek považuje notebook či smartfón „len“ za pracovný nástroj, prípadne zdroj zábavy, pre osoby s postihnutím ide často o jediný prostriedok na komunikáciu s okolím a orientáciu v priestore. Neustála digitalizácia však prináša aj nové prekážky v predtým bezproblémových oblastiach. Na nasledujúcich riadkoch vám prezradím aj vlastné skúsenosti, sám som totiž nevidomý a pre DATART pracujem už viac ako 10 rokov.

Ako môžu technológie pomôcť ľuďom s postihnutím

O čom sa dočítate:

Život s handicapom, či už ide o postihnutie pohybové, duševné alebo zmyslové, nie je vôbec jednoduchý. Zájsť na úrad, nákup alebo len tak s priateľmi do reštaurácie – pre zdravého človeka úplná samozrejmosť, pre handicapovaného veľký problém. Starať sa o vlastné financie, či tak všedná vec, ako prečítať si noviny, bolo kedysi bez pomoci druhých nemysliteľné.

Vývoj moderných technológií ide našťastie vpred míľovými krokmi. Záležitosti, ktoré postihnutí zvládali pred časom len s pomocou druhých, môžu dnes obstarať kompletne sami – komunikovať s úradmi pomocou svojho PC, objednať si nákup a nechať si ho doručiť až domov, alebo si prečítať akékoľvek noviny z celého sveta.

Nevidomí a práca na počítači

Aj nevidomí môžu pracovať s počítačom či smartfónom

Zatiaľ čo kedysi mohli zrakovo postihnutí pracovať maximálne ako spojovatelia na telefónnej ústredni, prípadne v keramických dielňach, dnes môžu vďaka počítačom pôsobiť takmer na akejkoľvek pozícii. Že to bez zraku nejde? Ale kdeže. Vďaka hlasovému výstupu (predčítač obrazovky), môžu nevidomí používať skoro akýkoľvek počítač či notebook.

Kúzlo je v špeciálnom softvéri, ktorý všetko, čo bežný používateľ vidí na obrazovke, prevádza do hovoreného slova. Na rozdiel od vidiaceho, nevidomý nepoužíva myš, ale kurzorové šípky a klávesové skratky. Mimochodom, pred nedávnom tu vyšiel skvelý článok o klávesových skratkách, kde som sa aj ja (aj keď mám klávesové skratky doslova v malíčku) dozvedel veľa nových vecí.

Nevidomí a smartfón

Nevidomí a inteligentný telefón? Kedysi utópia, dnes realita! To všetko vďaka spoločnosti Apple, ktorá ako prvá do iPhonov integrovala špeciálnu nadstavbu VoiceOver podporujúcu hlasový výstup a špeciálne dotyky aj gestá pre pohyb po displeji.

Zrakovo postihnutí si tak konečne môžu vďaka GPS navigácii sami zájsť do obľúbenej reštaurácie, nechať si prečítať jedálny lístok namierením kamery a po jedle pohodlne zaplatiť pomocou Apple Pay, prípadne využiť aplikáciu na rozpoznávanie bankoviek zvládajúcu nielen eurá. Blýska sa na lepšie časy a stále viac funkcií je dostupných aj pre telefóny s Androidom, ktoré sú predsa len cenovo dostupnejšie.

Inteligentné telefóny pre nevidiacich

Nepočujúcim pomáhajú počítače, inteligentné hodinky aj zvončeky

Kým nevidomým robí najväčší problém orientácia v priestore, pre osoby s poruchou sluchu je najväčšou prekážkou komunikácia s počujúcimi ľuďmi. Aj tu majú technológie, čo ponúknuť, a to aj osobám s úplnou hluchotou. Najväčší prelom, pochopiteľne, priniesla možnosť písať SMS a e-maily, moderné počítače a smartfóny okrem toho vedia prevádzať audio správy do textovej podoby, alebo ich dokonca aj simultánne tlmočiť do znakového jazyka. Možno ani neviete, že cez Google Meet hovoríte s takmer nepočujúcou osobou.

Nepočujúci často bojujú aj s prekážkami, ktoré si zdravý človek ani neuvedomuje. Ako zistiť, že k vám prišla návšteva, alebo že je za dvermi poštár, keď nepočujete? Bežné zvončeky tu nemajú zmysel, našťastie sú tu zvončeky inteligentné, ktoré upozornia na prichádzajúceho buď svetelnou signalizáciou na paneli, prípadne vibráciami smartfónu či inteligentných hodiniek. Vedeli ste, že inteligentné hodinky dokážu upozorniť aj na detský plač? Šikovná funkcia nielen pre nepočujúcich, nemyslíte?

Počítače pomáhajú nepočujúcim

Moderné technológie pomáhajú aj telesne postihnutým

Ani život s telesným postihnutím nie je vôbec jednoduchý. So samostatným pohybom našťastie pomáhajú stále inteligentnejšie invalidné vozíky s ovládaním aj pre kvadruplegikov. Zvládajú namáhavejší terén a niektoré dokonca i menšie schody. Paradoxne, väčšou prekážkou je často sebaobsluha a pohyb vo vlastnej domácnosti.

Pomocnú ruku podávajú hlasoví asistenti, napr. Apple HomePod či Google Home. Potrebujete rozsvietiť svetlo a nedosiahnete z vozíka na vypínač? Stačí jeden povel a Siri všetko zariadi za vás. Ak máte v domácnosti inteligentné spínače, môžete takto ovládať okná, žalúzie či dvere, v na mieru upravených bytoch dokonca otvárať skrinky či vysúvať police.

Moderné technológie pre nepočujúcich

Pri tých najvážnejšie postihnutých je problémom nielen pohyb, keď sú upútaní na lôžko, ale často aj samotná komunikácia s okolím. Aj tu si ale technológie poradia. I keď je človek úplne nepohyblivý, môže sa spoľahnúť na špeciálne upravený počítač snímajúci pohyby očí, prstov na nohách či rukách, ale tiež pier či jazyka. Pomocnú ruku podávajú najrôznejšie motorizované podávače ovládané cez hlasového asistenta, príp. vyššie spomínaným počítačom. Časom sa azda dočkáme aj pomoci od robotov.

Moderné technológie pre nevidiacich

Každá moderná technológia má svoj rub i líce

Aj keď všetky vyššie spomenuté technológie a produkty pomáhajú, nebývajú najlacnejšie, čo je pre osoby s postihnutím zásadný problém. Mnoho ľudí s handicapom žije na hranici chudoby alebo dokonca pod ňou a inteligentná domácnosť je pre nich „tým posledným“, čo ich v ich situácii zaujíma.

Ide o tzv. daň z postihnutia – aby mali ľudia s handicapom lepšiu kvalitu života, musia zaplatiť omnoho viac než zdravý človek napriek tomu, že majú výrazne menej peňazí. Stále viac ľudí si pritom myslí, že vďaka moderným technológiám už handicapovaným nie je prakticky nutné pomáhať. Neuvedomujú si, že vyššie spomenuté pomôcky a technológie stoja často tisíce (aj desiatky tisíc eur) a že ani ten najlepší vozík neznamená koniec podpory bezbariérových projektov.

Moderné technológie pre telesne postihnutých

Veľkým problémom nielen pre nevidomých je stále väčší rozmach dotykového ovládania a úbytok predovšetkým domácich spotrebičov s fyzickými tlačidlami. Zatiaľ čo pred časom si nevidomí zvládali sami vyprať a často aj uvariť (všetko bolo voliteľné otočnými voličmi a fyzickými tlačidlami), dnes je stále viac spotrebičov vybavených dotykovými plochami, dvojnásobne to platí pri sklokeramických varných doskách s jednoliatou plochou. Pomocnú ruku síce môžu podať inteligentné aplikácie mobilných telefónov, tie ale nie sú vhodné pre celú populáciu.

***

Azda sa raz dočkáme toho, že vyššie spomenuté technológie budú dostupné všetkým ľuďom, ktorým môžu skutočne pomôcť.
 

/chytra-domacnost.html

Ďalšie aktuality

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kto má rád kvalitný zvuk, pozná značku Marshall. O jej kvalitách sa ani nedá pochybovať, a preto môžeme rovno prejsť na vec a predstaviť si jej dve novinky – Marshall Minor IV a Marshall Major ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre deti

Najlepšie mobily pre deti

Zadováženie prvého mobilu patrí k dôležitým momentom detského obdobia. Ale s jeho kúpou je spojených množstvo otázok, ako napríklad: nevystavujem svoje dieťa zbytočne riziku? Je už zrelé na telefón? K...... Celý článok
Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Stane sa telefón vivo V40 kráľom strednej triedy? Aké sú prednosti tohto fešáka, a čo všetko ukrýva pod lákavým dizajnom? To všetko, a ešte omnoho viac, sa dočítate v tejto recenzii. Technic...... Celý článok
Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Leto, vlhké prostredie a komáre idú neodmysliteľne dohromady. Tento dotieravý hmyz nás dokáže potrápiť nielen doma, ale aj pri posedení na záhrade. Zistite, čo odpudzuje komáre a ako sa ich raz a navž...... Celý článok
Čo je to hotspot?

Čo je to hotspot?

Potrebujete odoslať dôležitý e-mail alebo dokončiť objednávku, keď tu zrazu ako naschvál vaša Wi-Fi vypadne a vy ste bez internetu. Riešenie je, našťastie, jednoduché, stačí mať poruke spoľahlivý hots...... Celý článok