0,00 €
×

Ako správne recyklovať starú elektroniku a spotrebiče?

19.01.2024

Nový rok, nové predsavzatia a možno konečne ten správny čas zbaviť sa starých a nefunkčných spotrebičov či elektroniky. Viete, ako správne recyklovať elektroodpad a aké máte možnosti? Ak v tom chcete mať jasno, nenechajte si ujsť nasledujúci prehľad.

Recyklácia spotřebičov a elektroniky

Čo z bežnej domácnosti tvorí elektroodpad?

Elektrické spotrebiče a elektronika predstavujú neodmysliteľnú súčasť našich životov. Sú zaujímavými „nástrojmi“, vďaka ktorým je náš život jednoduchší, pohodlnejší aj zábavnejší. Je zrejmé, že pravidelným používaním sa opotrebovávajú, a tak skôr či neskôr dôjde k ich výmene. Niektoré sú nahradené dokonca ešte skôr, ako doslúžia – či už z dôvodu nemodernosti, slabého výkonu alebo jednoducho chuti kúpiť si novší model. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo všetko v domácnosti tvorí elektroodpad?

Celkom zjednodušene – ako elektroodpad sú označované vyradené elektrozariadenia, ktoré využívali na svoj chod energiu z elektrickej siete alebo boli napájané batériami. Okrem celých elektrozariadení patria medzi elektroodpad aj elektrosúčiastky a ich ďalšie konštrukčné súčasti.

Co je elektroodpad

Aby sme boli názornejší, ide o veľké spotrebiče ako sú práčky, chladničky, sporáky, umývačky riadu, malé spotrebiče, vysávače, televízory, audio a video technika, stolové počítače, notebooky, tlačiarne, osobná elektronika (mobilné telefóny, tablety, nositeľná elektronika). Okrem toho netreba zabúdať ani na detské elektrické hračky (aj tie napájané batériami), elektrické a akumulátorové náradie, svietidlá, žiarovky, káble a nabíjačky či samotné batérie (ľudovo baterky).

Našli ste na elektrozariadení vyrytý alebo vytlačený symbol preškrtnutého odpadkového koša? Hovorí o tom, že spotrebič sa po skončení životnosti nesmie vyhodiť do bežného odpadu.

Prečo je dôležité recyklovať elektroodpad?

Za posledné desaťročia sa počet elektrických a elektronických zariadení v domácnostiach výrazne zvýšil. Pre jednoduchý názorný príklad – z jedného televízora a jedného telefónu pre celú rodinu sa stalo niekoľko televízorov, tabletov či smartfónov, kde má každý člen rodiny svoju „výbavu“. Nečudo, že potreba správneho recyklovania a nakladania s elektroodpadmi je čoraz naliehavejšia. Každý z nás by k recyklácii odpadu mal pristupovať rozumne, s ohľadom na životné prostredie a budúce generácie.

Prečo recyklovať elektroodpad

Staré, nefunkčné alebo vyradené elektrospotrebiče totiž nepatria do komunálneho odpadu a už vôbec nie do prírody. Ich súčasťou sú aj také materiály, ktoré predstavujú pre životné prostredie vážne ekologické riziko. Obsahujú železné kovy, neželezné kovy, drahé kovy, plasty aj veľmi nebezpečné chemikálie. V procese recyklácie sa z nich však získavajú druhotné suroviny a tie sú opätovne používané na ďalšiu výrobu, vďaka čomu sa šetria nové zdroje surovín.

Čo si zapamätať? Recyklácia elektroodpadu znižuje množstvo odpadu na skládkach, zabraňuje uvoľňovaniu škodlivých látok do životného prostredia a umožňuje využiť hodnotné suroviny/materiály opakovane.

Ako sa správne recyklujú rôzne druhy spotrebičov a elektroniky?

Ak ste sa rozhodli, že sa chcete zbaviť starých spotrebičov, elektroniky, škatúľ s káblami, žiarovkami či batériami (a uvoľniť tak doma cenný priestor), máte niekoľko možností, ako na to. Nejde o nič komplikované, ani sa nemusíte obávať poplatkov navyše. Stačí trochu plánovania, roztriedenia a razom je všetko na správnom mieste.

Ako správne recyklovať

Batérie

Staré batérie, ktoré sú veľkostne zvyčajne najmenšie, môžete odovzdať na zberný dvor, do nádoby umiestnenej v predajni elektra, ale aj do nádoby v predajni, kde sa batérie predávajú (teda i v potravinách). Možno budete prekvapení, kde všade sa takéto nádoby na zber starých batérii nachádzajú…

Žiarovky, žiarivky a iné svietidlá

Pri žiarovkách, žiarivkách a iných svietidlách musíte prednostne zvážiť, o aký druh ide. Niektoré totiž obsahujú elektronické súčiastky alebo malé množstvo ortute, ktorá patrí medzi jedovaté látky. S triedením a likvidáciou vám určite pomôže náš článok Ako na správnu likvidáciu žiaroviek a svietidiel.

Elektroodpad žiarovky

Malý elektroodpad

Ani s malým elektroodpadom s vonkajším rozmerom maximálne 25 cm nebudete mať veľké starosti. Ide napríklad o fén, holiaci strojček, rádio, žehličku či rýchlovarnú kanvicu. Vzhľadom na rozmery a hmotnosť je takýto elektroodpad ľahko prenosný a pri nefunkčnosti ho netreba dlho držať doma. Menší elektroodpad (hoci aj viac kusov) patrí do kontajneru na elektroodpad, viete ho odovzdať na zbernom dvore, no tiež v predajni elektra, ktorej predajná plocha je min. 400 m² (napríklad v predajniach DATART) – a to bez nutnosti urobiť ďalší nákup.

Kam so starým mobilom? Je považovaný za malý elektroodpad, preto platia obdobné podmienky, ako pre staré rádio či fén (viď vyššie). Okrem toho ho môžete odniesť aj do predajne mobilov, na pobočku operátora a v prípade funkčného mobilu stojí za zváženie využiť službu firmy, ktorá realizuje výkup mobilov.

Malý elektroodpad

Veľký elektroodpad

Stará práčka potrebuje vašu pomoc, aby sa dostala na miesto, kde bude recyklovaná správnym spôsobom. Recyklácia veľkého elektroodpadu (práčky, chladničky, sporáky) robí azda najväčšie starosti a neraz sa tieto kusy hromadia v garáži alebo pivnici. Nie každý má silu, energiu a prostriedky na odvoz veľkého spotrebiča, ktorý zaberá veľa miesta… Ako to vyriešiť? Veľké staré spotrebiče nepatria do kontajnera na elektroodpad ani vedľa neho. Odvezte ich na zberný dvor v mieste vášho bydliska alebo počkajte na sezónny mobilný zber elektroodpadu, kedy je na určité miesta v obci/meste pristavený veľký kontajner v konkrétny dátum. Dokonca môžete veľký spotrebič doniesť do elektropredajne a pri kúpe kus za kus (zariadenie rovnakého druhu – napríklad chladnička za chladničku) prevezme od vás predajca starý spotrebič na recykláciu.

Ako správne recyklovať veľký elektroodpad

Krátka sumarizácia – Kde odniesť elektroodpad?

Ako vidíte, pri separovaní elektroodpadu nie ste oklieštení na jedno riešenie. Miesto, kde staré elektrozariadenie odnesiete, si ľahko vyberiete podľa dostupnosti, veľkosti odpadu či výhod, ktoré sú vám ponúkané.

  • Zberný dvor – Ideálne riešenie pre všetky druhy elektroodpadu a v situácii, kedy neplánujete kupovať nič nové. Na zbernom dvore od vás prevezmú elektroodpad v rôznych veľkostiach – od batérií, cez LED žiarovky až po veľké spotrebiče. Táto služba je pre obyvateľov príslušnej obce/mesta bezplatná. Zberné dvory sú otvorené iba cez otváracie hodiny.
  • Mobilný zber/zberová akcia – Ide o akciu vyhlásenú obcou, ktorá býva párkrát ročne. Na konkrétne miesta v obci/meste je vo vopred určený dátum pristavený veľký kontajner, do ktorého môžete podľa pokynov uložiť malý a veľký elektroodpad. Niekedy sa v rámci tejto akcie zbierajú aj staré pneumatiky, farby, chemikálie, motorové oleje a chemicky znečistené obaly.
  • Kontajnery na zber elektroodpadu – Sú prítomné vo väčších obciach alebo mestách a určené predovšetkým na malý elektroodpad (do 25 cm, dĺžka kábla na spotrebiči sa nezarátava). Vždy sa vopred informujte o tom, čo presne do kontajneru tohto druhu patrí.

Recyklácie - odvoz starého spotřebiča

  • Spätný zber – Je realizovaný predajňami. Pri veľkom elektroodpade funguje princíp kus za kus a predajca ho od vás bezplatne na predajni prevezme, ak ste jeho zákazníkom, teda ak kupujete spotrebič rovnakého druhu (napr. práčka za práčku). Malý elektroodpad je prevzatý bezplatne bez povinnosti zakúpiť si nový tovar, ak je predajná plocha pre elektrozariadenia aspoň 400 m².
  • Odvoz starého elektrospotrebiča – Obľúbená služba, pri ktorej nemusíte nikam chodiť a starý veľký elektrospotrebič je z vašich priestorov odvezený pri dovoze nového veľkého elektrospotrebiča.

Hľadáte pohodlné riešenie? Využitie službu odvozu starého výrobku. DATART vám pri objednaní nového spotrebiča pomôže s recykláciou a starý spotrebič odvezie priamo z vašej domácnosti. Nezáleží pritom, či ste si objednali umývačku a máme odviezť starú práčku. Jeden nový veľký domáci spotrebič dovezieme, jeden použitý veľký domáci spotrebič zase odvezieme. Čo s ním bude ďalej, to už nechajte na nás… Pozrite si viac o tom, ako vám s recykláciou môže pomôcť DATART.

Ako pripraviť staré elektrozariadenie na recykláciu?

Staré elektrozariadenie nemusí byť funkčné ani v tip top stave. Prirodzene bude javiť znaky opotrebovania alebo zastaralosti. Je však dobré dodržiavať pri odovzdávaní isté pravidlá, aby sa nestalo, že prebratie elektroodpadu bude odmietnuté, a to predovšetkým, ak máte záujem o odovzdanie na predajni alebo o odvoz spotrebiča.

Ako správne recyklovať

Spotrebič by mal byť kompletný, nerozobratý a bez nadmerného znečistenia. Jeho stav nesmie ohrozovať zdravie a bezpečnosť zamestnancov predajne/odvozu, preto by z neho nemali vytekať žiadne tekutiny (mraznička rozmrazená, z práčky vypustená voda). Vstavané spotrebiče musia byť vypojené, demontované a bez predných dvierok kuchynskej linky.

 

Kde odovzdať? Predejňa Kontajner na elektroodpad Zberný dvor

Batérie

ÁNO

(do špeciálnej nádoby v predajni, kde sa batérie dajú zakúpiť)

ÁNO ÁNO
Žiarivky a LED žiarivky

ÁNO

(v predajni elektra s predajnou plochou väčšou ako 400 m² + v predajni so svetelnou technikou)

NIE ÁNO
Malý elektroodpad do 50 cm

ÁNO

(v predajni elektra s predajnou plochou väčšou ako 400 m²)

ÁNO ÁNO
Veľký elektroodpad

ÁNO

(spätný zber v predajni elektra, starý kus za nový kus)

NIE

ÁNO

(+ mobilný zber elektroodpadu v danej lokalite)

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok