0,00 €
×

Ako sa zbaviť drozofíl?

16.01.2024

Malé svetlé mušky, ktoré s obľubou sadajú na ovocie alebo poletujú okolo kvetináčov s rastlinami. Presne to sú drozofily, alebo inak vínne mušky, ktoré dokážu najmä v letných mesiacoch potrápiť kopec domácností. Zaujíma vás, ako sa ich účinne zbaviť a ako predchádzať tomu, aby sa u vás opäť usídlili?

Ako sa zbaviť octomiliek

Čo sú vínne mušky a prečo ich máme doma

Drozofila je veľmi malá muška, ktorá meria v rozmedzí od 1 do 6 mm. Ľudovo sa jej hovorí aj vínna alebo ovocná muška. Ako už napovedajú tieto názvy, tento druh hmyzu má veľkú záľubu práve v prezretom a hnijúcom ovocí. Lákajú ich ale aj zvyšky sladkých nápojov v pohároch. 

V súčasnosti poznáme viac než 2 000 druhov drozofíl. Tým najznámejším je však drozofila obyčajná, ktorá sa často nachádza práve v blízkosti ľudských obydlí. 

Drozofily priťahujú sladké a kyslé vône. Aj keď po tom netúžite, môžete ich domov nalákať na nevynesený kôš alebo napríklad už prezreté banány v miske s ovocím. Problém vínnych mušiek spočíva aj v tom, že sa veľmi rýchlo množia. Do prezretého ovocia (alebo napríklad spomenutého nevyneseného koša) prakticky okamžite nakladú vajíčka. Samička vínnej mušky dokáže pri ideálnej teplote klásť denne 30 až 50 vajíčok, pričom plné vyliahnutie dospelého jedinca trvá iba 7 dní. 

Čo sú vínne mušky a prečo ich máme doma

Tipy a rady, ako sa doma účinne zbaviť drozofíl

Všimli ste si poletujúce mušky v kuchyni? Alebo ste azda objavili larvy drozofíl? Včasným zákrokom zabránite tomu, aby došlo k ďalšiemu množeniu hmyzu. 


Upracte potraviny

Pre každú drozofilu je obrovským lákadlom ovocie. Ak teda už doma máte nahnité či prezreté kusy ovocia, zabaľte ich a vyhoďte rovno do smetného koša vonku. Ostatné ovocie dajte do chladničky či špajze. Zbavte sa v domácnosti aj nedopitých pohárov s pivom či ovocnými šťavami a dôkladne ich poumývajte. 

Tipy a rady, ako sa doma účinne zbaviť drozofíl


Zbavte sa odpadu a umyte kôš

Drozofily sa môžu držať vo vašom odpadkovom koši. Preto ho vyneste a dôkladne vymyte aj nádobu, do ktorej ho zhromažďujete. Pre tento účel použite teplú vodu a saponát. 


Vydezinfikujte odpad v dreze

V dreze sa niekedy môžu držať zvyšky jedla, ktoré sú rovnako lákadlom pre tento druh hmyzu. Preto drez zbavte všetkého, čo doň nepatrí. Ideálne ho ešte prelejte teplou vodou, čím odstránite baktérie zo zvyškov jedla

Vydezinfikujte odpad v dreze

Nastražte na drozofily pascu

Ďalším krokom v boji proti vínnym muškám môže byť nastraženie pasce. Aj keď sa totiž vrhnete do kompletného upratovania, prakticky to vždy nejaká muška prežije a môže v kladení vajíčok pokračovať. Na kuchynskú linku (alebo iné miesto) preto pripravte profesionálnu pascu na drozofily. Funguje na jednoduchom princípe. Naláka mušky dovnútra, no a von sa už neodstanú. 

Prípadne si môžete jednoduchú pascu vyrobiť sami. Do misky položte kúsok prezretého ovocia. Ak žiadne nemáte poruke, môžete použiť aj trochu ovocného džúsu či vína. Všetko zakryte potravinovou fóliou, do ktorej potom urobte pár dierok (napríklad vidličkou). Drozofily si spravidla veľmi dobre poradia s tým, aby sa dostali dovnútra, von už ale nie. Potom už len stačí pascu vyhodiť do smetného koša vonku. 

Nastražte na drozofily pascu

Skúste spreje proti drozofilám

Drozofily sú doma predovšetkým v kuchyni. A v tejto miestnosti sa ľudia chemickým prostriedkom spravidla vyhýbajú. Jednou z možností, ako sa účinne zbaviť drozofíl, je však používanie špeciálnych sprejov. Stačí nimi postriekať plochy, na ktoré tento hmyz najčastejšie sadá

Sprej vytvorí špeciálny povlak, ktorý bude vašu kuchyňu chrániť aj týždne. Nevýhodou je, že tento sprej by ste nemali striekať na povrchy, ktoré prídu do styku s potravinami (typicky pôjde o kuchynskú linku).

Skúste spreje proti drozofilám

Zbavte sa nakladených vajíčok

Mušky sú zahubené, ešte stále ale nemáte vyhrané. V domácnosti sa totiž môžu nachádzať ešte ich vajíčka alebo larvy. Preto sa zamerajte na dôkladné upratanie miest, kde by k tomu mohlo dôjsť.

Typicky pôjde o misku s ovocím alebo napríklad kuchynskú dosku ulepenú od ovocnej šťavy. Všetky tieto miesta preto umyte a vydezinfikujte ich zodpovedajúcim prostriedkom. Dajte si pozor aj na chladničku, do ktorej sa môžu drozofily dostať a naklásť vajíčka aj v tomto prostredí. 

Zbavte sa nakladených vajíčok

Ako na prevenciu proti drozofilám

S drozofilami v domácnosti iste nikto bojovať nechce. Preto je dôležité myslieť na vhodnú prevenciu, aby sa k vám títo nezvaní hostia nevrátili. Ako na to?


Všetko skladujte v uzatvárateľných nádobách

Potraviny vždy skladujte v uzatvárateľných dózach na potraviny. Aj keď misa na ovocie na kuchynskej linke vyzerá esteticky, pre vínne mušky je to jasná pozvánka k vám domov. Ak už bude nejaký kúsok ovocia prezretý alebo začne hniť, čo najskôr sa ho zbavte. Nevyhadzujte ho však do odpadkového koša v domácnosti. Namiesto toho daný kúsok zabaľte a odneste do smetného koša vonku.

Všetko skladujte v uzatvárateľných nádobách

Pravidelne vyhadzujte odpad

Predovšetkým v letných mesiacoch je namieste zintenzívniť vyprázdňovanie odpadkového koša v domácnosti. Vždy, keď odpad vynesiete, tiež dôkladne vydezinfikujte nádobu. Odpad hádžte do odpadkového vreca, nielen do koša voľne. 


Udržiavajte v kuchyni čistotu

Kuchynskú linku zbavte všetkých nečistôt a zvyškov potravín bezprostredne po varení. Používajte teplú vodu a saponát, ktorý je na to určený. Nezabúdajte tiež na priebežné čistenie odpadu v kuchynskom dreze. 

Ako sa zbaviť drozofíl

Nenechávajte v domácnosti špinavé riady

Hneď ako riady ušpiníte, snažte sa ich čo najskôr umyť alebo aspoň vložiť do umývačky. A naučte to aj ostatných členov domácnosti. Ak si napríklad deti nosia večeru do detskej izby, môžu tu špinavé taniere skladovať do druhého dňa. A také prostredie je opäť miestom, kde môže dôjsť k množeniu drozofíl. 


Čistite kávovar

Aj kávová usadenina môže byť miestom, ktoré láka drozofily. Preto pamätajte na priebežné čistenie kávovaru. Zbavte ho usadeniny a umyte všetky plochy, na ktorých môžu zostávať zvyšky pripraveného nápoja.

***

Drozofily v domácnosti sú nepríjemným problémom, ktorý dokáže potrápiť. Vhodnou prevenciou však môžete ich výskytu predchádzať. 

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok